Промени в Закона за електронните съобщения ще облекчат издирвателната работа на МВР

Промени в Закона за електронните съобщения ще облекчат издирвателната работа на МВР

© Анелия НиколоваПромени в Закона за електронните съобщения, с които се улеснява работата на компетентните органи по издирване на изчезнали лица или жертви на тежко престъпление одобри Министерският съвет днес.


Проектът, внесен от Министерството на вътрешните работи, предлага компетентните органи да използват в оперативно-издирвателната си дейност възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии, без да нарушават конституционно установените права на гражданите.


Одобреното от кабинета предложение предвижва данните от предприятията, които предлагат обществени електронни съобщителни мрежи и услуги и които се съхраняват за срок от 6 месеца, да се предоставят за нуждите на националната сигурност.
Тези данни ще могат да се използват от МВР за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.


Миналата седмица правителството одобри промени в Закона за електронните съобщения, чрез които се поставя таван на цените на роуминг услуги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK