ГЕРБ прокара билет в София от 1.60 лв с гласовете на СДС и Прошко Прошков (обновена)

Преди редовното заседание на Столичния общински съвет 30-ина граждани, организирани от БСП, протестираха пред сградата на местната управа на ул. "Московска" 33 с искане да не се повишава цената на билета. Социалистите внесоха и подписка с 4000 подписа.

© Анелия Николова

Преди редовното заседание на Столичния общински съвет 30-ина граждани, организирани от БСП, протестираха пред сградата на местната управа на ул. "Московска" 33 с искане да не се повишава цената на билета. Социалистите внесоха и подписка с 4000 подписа.Столичният общински съвет прие на днешното си редовно заседание увеличение на билета за еднократно пътуване в градския транспорт от 1 лев на 1.60 лева, на картата с десет талона от 8 на 12 лева, както и ръст на наказателния билет от 20 на 40 лева и акта от 100 на 200 лева. Повишението влиза в сила от 1 юни.


Кой как гласува?


От 61-местния съвет "за" гласуваха 34, "против" - 18, и 6 са "въздържал се".
"За" са 29 от ГЕРБ (Орлин Алексиев отсъства), четиримата от СДС и Прошко Прошков от ДБГ.


"Против" гласуваха седмината от БСП, четирима от "Група "5", тримата съветници от ДСБ, тримата от "Сердика" и Стефан Марков от квотата на ДБГ в Реформаторския блок.


"Въздържал се" гласуваха Иветка Петрова от квотата на ДБГ в Реформаторския блок, Стоян Александров от "Група "5" и четирима от "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака").


Въпреки че беше в залата, Николай Пехливанов от "Атака" не участва в гласуването. Трайчо Трайков от гражданската квота в Реформаторския блок не присъства на заседанието.


До последно не се знаеше кои съветници ще подкрепят предложението на ГЕРБ, които имат 30 съветници, с един по-малко от необходимите гласове за приемане. На втория час от дебатите в залата думата взе съветникът от Реформаторския блок от квотата на СДС Борислав Бориславов и обяви, че четиримата представители от неговата партия ще гласуват "за". Освен Бориславов, това са Миглена Горанова, Радослав Абрашев и Антон Койчев.


Останалите седмина съветници от ДСБ и ДБГ в Реформаторския блок не подкрепиха предложението на ГЕРБ за увеличение на цената.


ГЕРБ прокара билет в София от 1.60 лв с гласовете на СДС и Прошко Прошков (обновена)

© Георги Марчев


Вял дебат


Дебатите бяха четири часа, от които само последните 30 минути бяха по-емоционални заради обосновката на Прошко Прошков защо ще подкрепи предложението на ГЕРБ, инициирано от общинското дружество "Център за градска мобилност", което управлява градския транспорт в София. Партия ДБГ, от която е Прошков, във вторник взе решение тримата съветници да не подкрепят.


"Направих си труда да посмятам доста. Направих си своя програма и изследвах всички възможни грешки към еластичността, както и кръстосаната еластичност", аргументира се Прошков и уточни, че неговата информация показва, че във всички държави от Източна Европа след края на комунизма броя на хората, които пътуват в градския транспорт намалява спрямо броя на колите.


Той посочи за пример столицата на Естония Талин, където след обявяването на безплатен градски транспорт ръстът на пътниците е едва 2.9%. От тях 1% са заради безплатното пътуване и 1.9% заради увеличения брой на бус лентите, с което се намалява времето на пътуване. Според него качеството на услугата води до ръст на пътниците в градския транспорт, а не цената.


Също така той заяви, че в момента Столичната община дава карти на всички социалнослаби групи от обществото, както и за някои други, каквито са служителите на Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция "Национална сигурност". За пример даде, че тези групи в скандинавските държави могат да пътуват с картите си след 9.30 ч. Затова Прошков нападна и съветниците от БСП, които бяха сред най-върлите противници на увеличението на цената, че те трябва да са вносители на доклада, в който цените на картите, включително и на преференциалните не се променя.


Председателят на групата на социалистите Калоян Паргов отвърна, че градската организация на партията му в момента се обновява. "одайте молба за членство, ще ви приемем. Май всички, които се готвите да гласувате, но ще останете по парфюм. Не знам за вашата еластичност, но да не слагаме каруцата пред коня", каза още Паргов.


Милка Христова от БСП посочи, че Прошков не е прав да казва, че хората, които плащат единичен билет, са богаташи. "На гърба на БСП се оправдават вота, за да получат индулгенция", обърна се тя към СДС и Прошков и добави, че ще излезе с високо вдигната глава от заседанието.


Останалите - първо билетна система


Повечето съветници от останалите партии, които не подкрепиха предложението на ГЕРБ, настояваха за отлагане на гласуването и за забързването на въвеждането на билетна система за таксуване по време и на спирка.


Тодор Цанев от "Сердика" заяви, че същественият въпрос е какво цели с провеждането и промените в тарифната политика. "Да, цената е политика и има отражение върху поведението на гражданите. Искаме да принудим гражданите, които съвестно си купуват единични билети, да си купят по-изгодна дългосрочна карта, или да привлечем повече пътуващи", каза той и добави, че в момент, когато София е разкопана заради метрото горивата са по-евтини.


Иво Божков от ДСБ заяви, че няма яснота за всички разходи, направени от Центъра за градска мобилност. "Къде са цифрите и данните за пътниците и гратисчиите. Докато не се направи функционираща единна система няма как да мотивираме това увеличение. Задачата на транспортната задача е намалена с 10%, това означава, че ще има по-големи интервали и по-претъпкани автобуси. Това е бъдещото на един модерен град", каза той и добави, че една карта за един месец за метрото е 34 лева, а с кола по неговви сметки е 35 лева.


"Истинската реформа е единна система за таксуване. Истинската реформа не е замитане на проблемите от преди", каза още той. Подобна позиция изрази и Марта Георгиева от ДСБ.


Венци Мицов от квотата на "Глас Народен" в "Група "5" каза, че в началото на мандата са заявили намерения да подкрепят само разумни предложения, каквото увеличение на цената на единичния билет не е.


Милка Христова от БСП заяви, че при приемането на бюджета в края на миналата година никой не е залагал увеличение на цената на билета. "Какво налага ревизия? Макар и през задната врата, правим една актуализация", каза тя.


Калоян Паргов даде за пример Бургас, където във "всяко автобусче има контрольорче", но в София мащабите са различни. "Ако искаме да повишим доверието на пътниците, редно е да не слагаме каруцата пред коня. Цели се да си закърпим собствените дупки", смята той.


Председателят на комисията по транспорт Екатерина Йорданова посочи, че решението за билета е взето след срещи с "много граждани на София". Тя повтори, че няма да се променят цените на картите, включително и за преференцията.


Бориславов Бориславов от СДС, който подкрепи ГЕРБ, аргументира решението си с истеризирането по темата, което води до заливане на публичното пространство с популистки цели. По-късно беше прието негово предложение за постоянен контрол по някои линии на градския транспорт."


Фандъкова: Центърът за градска мобилност да дава отчет на шест месеца


"Бяхме свидетели на един продължителен, съдържателен и емоционален дебат, особено в края. Това е трудно предложение и решение. Дебатът е преплетен между експертност и политика. Не чух аргументи за цената, а за отлагане, това чух от дебата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея едно е ясно, че цялостно предложение за работата в сферата на градския транспорт за 2016 г. ще бъде подкрепена от мнозинството в залата.


"Убедена съм, че всички единодушно ще подкрепите модернизацията на градския транспорт. Сигурна съм, че всички ще подкрепим и за електронна система за таксуване, за да може да плащат за разстояние или време", посочи кметът и добави, че картата с десет талона става 12 лева, което е 1.20 лева на пътуване. "Важно е, че хората имат алтернатива да пътуват по-евтино", добави тя.


Според нея не само контролът върху нередовните пътници, особено при рискови линии, е важен, а и контролът върху Центъра за градска мобилност. Затова тя предложи на всеки шест месеца от дружеството да дават отчет пред транспортната комисия, в който освен приходи и разходи, да има и броят на пътуванията по видове градски транспорт. "Това е нещо, което трябва задължително да се случи. Гарантирам постоянен контрол върху работата, така и по отношение на обществените поръчки", каза още тя и добави, че преди седмица възложила поредната проверка за периода 2015 г. досега.


Три нови карти


Съветниците днес приеха и безплатни карти за деца от приемни семейства и деца от домове. Също така намалиха годишната карта за всички линии от 500 на 375 лева.


Също така се въвеждат и три нови вида карти. Едната е месечна карта за цялата мрежа на метрото плюс една наземна линия на градския транспорт за 43 лева.


Предлага се въвеждането на тридневна карта за всички линии за 10 лева, с която от общинското дружество се надяват да дадат възможност за по-привлекателен тарифен план.


Третия вид е карта за три дни за всички линии и безплатен вход за културни и исторически обекти, както и за намаления в магазини. В момента се водели разговори с Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), Софийската градска художествена галерия, Националния военноисторически музей, Националния природонаучен музей и парк-музей "Врана".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (371)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Кметицата току-що загуби един избирател в мое лице. Явно вторият мандат разваля всеки, независимо на какъв пост. Вместо да изчакат третата метролиния, заради която нормалният транспорт е нарушен и хората използват различни от обичайните си маршрути. Вместо въведат електронни устройства и в автобусите и почасово таксуване. Вместо да пуснат паркингите към метростанциите да важат заедно с метробилетчето и да са безплатни целия ден. Вместо да оградят буслентите, да направят нови такива и да налагат строги санкции за карането в тях. Вместо да направят смислени велоалеи, а не по тротоарите на „Витошка”. Вместо да назначат яки и безкомпромисни контрольори. Вместо да направят карта за две линии, която да не струва почти колкото тази за всички (безумните 43 лв спрямо 50). Мога и още, но ще оставя място и за другите бъдещи избиратели...

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1298 Гневно

  В "зелена" София колите са с предимство!

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Концесийката нали трябва да бъде изплатена - въобще не вярвах че няма да приемат увеличението.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Прошков поредният ДСБ кадър.

 6. 6 Профил на sas
  sas
  Рейтинг: 426 Неутрално
 7. 7 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Щом вдигат билета без картите нямам против.
  Само можеше да се ограничат до 50% (ст) да е увеличението, че така малко множко идва.

  От тук на сетне най-изгодно ще е да се пътува с карта. Каквато им беше идеята. Терзайте и почвайте с карти..

 8. 8 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 877 Гневно

  ОСТАВКА!

  Никаква обосновка, в гербаджийската София предимство имат колите и далаверите с обществени поръчки, не градския транспорт.

  #ВидимиРезултати

  РБ е напълно мъртъв.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Честито на всички , ползващи градския транспорт в София и чиито местни данъци и такси формират бюджета на СО...Както виждате, таксито се оказва добър транспорт- с проверени шофьори, разбира се....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 501 Неутрално

  За метрото си плащам. За 1-2 спирки които се возя в миризливите 204 и 604 не мисля да давам 1.60 ВСЕКИ път.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  абе ей.
  реформаторите.
  какво правите бе.
  как така не участвал Трайчо Трайков.
  абе как я мислите тая бе алоооооо.
  то е ясно, че сдс е вече е герб(сдс).
  и какво направихте за да не се стигне до тук.
  чакам от общинския съветник от моя район обяснение.

 12. 12 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 458 Любопитно
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Весело

  За" са 29 от ГЕРБ (Орлин Алексиев отсъства), четиримата от СДС и Прошко Прошков от ДБГ."Стабилността.

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Голяма грешка беше, че Радан покани СДС в Реформаторския Блок! Тази партия е нищо повече от клонка борисова.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Да Ви е честито на Софиянци ! Но по-впечатляващо е увеличените глоби.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Прошко ПРЕДАТЕЛЯ! Човек на Кунева! От тия , дето сменят много партии! Гласувай пак за рИформатори, за да пуснеш и ПРЕДАТЕЛИ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 501 Весело

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  Не мисля да си купя колело за летните месеци по евтино ще ми излезе. Заедно барабар с дезодорантите

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  БРАВО ,КОЛЕГИ!!!
  Все още има някаква надежда да станем ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ !!!
  Помните,ако не ще ви припомня,че швейцарците преди година НА ВСЕОБЩ РЕФЕРЕНДУМ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА СИ РАБОТНА ЗАПЛАТА !!!
  Затова Швейцария е това,което е,а ние се хапем като подивели кучета !!!

 20. 20 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 389 Гневно

  Ееее тоя Прошко не прост ами и аз не знам. За СДС беше ясно - в другите комисии отсъстваха. Как пък няма санкции за отсъстващи, и как пък изобщо имат право да се въздържат - това да не е ООН...
  Колкото до първия коментирал - еми да, избирайте си Фандъкова години наред, и после - изненада.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Гневно

  Прошко - предателят !!! КОЙ СЕ ПРОДАДЕ ??? ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Честито ви, матрял! Избирете си ги пак.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Гневно

  До коментар [#19] от "doroteus":

  КРАДЦИТЕ ПОБЕДИХА НАРОДА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Дизелът падна 3 пъти ама на гроб им се иска да крадат от нови поръчки и затова трябват пари от матряла.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Гневно

  ГЕРБ сключили договор за автобусни превози с фирма на ВИС-аджиите Илиеви! С фирма без лиценз!! За автобусни превози на стойност 140 млн лв! Парите трябва да дойдат от някъде! Все пак Бойко трябва да спестява, че и да купува къщи на любовниците си напр в Барселона за 1.6 млн€!Да живее демокрацията и начина и' на употреба! Една демокрация не може да е стабилана, ако преди това не мине през поне 200 години времена като в Дивия Запад! В Англия безвластието на средните векове е траело дори повече

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rim": те че са червени, червени са, но се водят ЕНП! И прошко и ГЕРБ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 26 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 696 Гневно

  СДС и Прошко Прошков от ДБГ - безгръбначни, мекотели ренегати!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Честито, като ви казвах че от Прошко не става нищо викахту ууу и ни го пробутвахте за кмет

 29. 29 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#16] от "pet_fire":

  Те от 10 лева не ги събираха глобите - увеличиха ги на 20. Пак не ги събират. Айде сега да видим колко ще съберат. И в плана на ЦГМ откъде ще дойдат приходите? Не от събираемост, а от увеличаване на билетчето. Явно няма общински съветник или представител на градския транспорт, който да има елементарни икономически познания.

 30. 30 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 251 Разстроено

  БЛАГОДАРИМ ВИ ГЕРБ !!!

  ДНЕС 1.60, А ПЪК УТРЕ МОЖЕ БИ 2,60 ???

 31. 31 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Нещо друго не гласуваха ли? Постоянен контрол по линиите с "рискови" пътници, инвестиции, трасета, разписания?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  Билети няма отдавна малкия. Всичко е карти а след малко ще ударят и другите карти . Бъди сигурен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Лобито на горивата надделя, същото е по отношение и на железницата ни. Не се инвестира в нея умишлено за да бъде всичко на гуми и да зарежда горива. Като прибавим и крадливата шайка гербаджии - идеалната комбинация.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие": Преди 2 години се твърдеше в определени среди, че б.б. притежава около 2 милиарда- Вие сте се загрижил за 1.6 милиона евро...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Sharky the Shark Dog
  Sharky the Shark Dog
  Рейтинг: 217 Весело

  Е, мили приятели, аз НЯМА да плащам толкова за билетче. Така още повече се стимулират гратисчиите. Ама като им е толкова акъла - ок!

 36. 36 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  Здравей , герберастки троле
  За видимите резултати :
  Нали уж щяхте да стимулирате използването на градския транспорт с цел подобряване качеството на въздуха и екологията в София ? Като повишихте цената с 60 % ли стимулирате мат'ряла ?
  Глей са : За 1,60 лефа с хафтомобил на бизгин се изминават 20 км , на газ може и до 24 да минеш , а лятото на скутерче ,дето за 2 литра изминава 100 км , ам вие се возете в градския транспорт , много ви здраве на герберастите

 37. 37 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Не забравяйте кой как е гласувал, защото още утре ще има обяснения и отричания на онези, които са гласували "за", които не са от ГЕРБ.Лукарски и СДС са си дъщерна фирма на герберите от години вече, а Прошко - само до името да беше излагацията му, но то - кандидат-кмет, а сега и това.Хората на Кунева са всичките като нея - кукувици!

 38. 38 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1823 Гневно

  Предателите поименно:
  Прошко Прошков,
  Антон Койчев,
  Миглена Горанова,
  Радослав Абрашев и
  Борислав Бориславов.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  Крадците са в ЦГМ , СО и СОС ! Време е Цацаров да ги хване и осъди за назидание и поука на всички. Какво като са гербрерасти ??? НЕДОСЕГАЕМИ ЛИ СА ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Продължават да ви крадат джобните, а вие като телета, само мучите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Гневно

  До коментар [#38] от "BG Stability":

  Вечен позор и анатема !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Защо Фандъкова беше убедително преизбрана, след като има такова недоволство от политиките на общината? Кметицата забрави да запише в предизборната си платформа, че ще увеличи цената на градския транспорт с 60%, че ще разширява сини/зелени зони и т.н.

 43. 43 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4293 Неутрално

  ГЕРБ обяви война на софиянци.

  Gunter glieben glauchen globen
 44. 44 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 487 Неутрално


  До коментар [#40] от "gotze":

  Много се радвам, нека сега реват телетата глупави, защото всички си седят комфортно на дивана и гледат сеир когато трябва да излязат на улицата и да си защитят правата. Затова тая цена им е ниска, догодина искаме 2,60 да стане единичният билет.

 45. 45 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ефективен протест е един-единствен, но изисква колективни действия.
  Ако НИКОЙ не купува билет по 1.60 лв. цената мигновено ще падне, заедно с рейтинга на Данчето. Но колективните действия са тера инкогнита в ерата на многостранна пропаганда от всякакви източници.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#35] от "Sharky the Shark Dog":

  и аз обявявам гражданско неподчинение !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Да го направят 2лв това билетче ве, 1,60 много неудобно.

 48. 48 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#34] от "Логика":

  Бойко Б не влезна ли в болница по времето на банковия колапс в Кипър, там май е изгорял с някой друг милиард?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 49. 49 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  Не с карти, а със собствени автомобили и колела - излиза по-евтино поне за момента. АКо може - и пеша за работещите близо до в къщи.

 50. 50 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  За качеството си софийският публичен транспорт, заслужава цена от 0.50 ст.

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rim":

  А не, червените боклуци са в един отбор с вас. Виж стенограмата от гласуването

 52. 52 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 994 Разстроено

  Стига сте се дърляли, бе! То кметицата си го каза в прав текст /цитирам/: "Увеличението на цената на билета е политическо решение." Т.е. няма никакви икономически предпоставки. Сега мислете за следващите избори! И стига сте врещяли срещу задължителното гласуване!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 53. 53 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И що не го закръглиха на 2лв? На матряла му е все едно как го скубят и как живурка...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 54. 54 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да им приседне дано. Таксито си остава добра опция.
  Сега, мисля, да им конфискуват служебните коли и запор на частните и показно да ходят на всякъде с градския транспорт и да си дупчат билетчето всеки път. И да си намалят заплатите, понеже ние ги издържаме от нашите данъци.

 55. 55 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Абревиатурата СДС отдавна изгуби своя смисъл.

 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  А кондуктори кога? Много се дразня от гратисчиите!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 57. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Мислим дека до тоз мандат беше присъствието на СДС и ДБГ в ОС.

 58. 58 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Софиянци изритахме комунистите /поне така си мислехме/, мисля че можем да се справим и с техните дъщери и синове/Герб/. Немислимо е да оставим тези престъпници да продължават да съсипват градът ни. Пернишката гаспажа трябва скоростно да я пратим обратно по "магистралата".

 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  За пример-Автобусна линия от Търговище до близкото село Момино от понеделник вози само срещу 4 ст.* независимо от коя спирка по 11.3-километровия маршрут се качат пътниците. 2пъти на ден, сутрин и следобед.
  *към 200 лв печалба на месец 2000лв субсидия.
  Но там мафията няма интереси, а конкуренцията е голяма!
  Може ли да се сравни пътникопотока от Търговище до сМомино с тоя в София? НЕ! Там няма братовчеди на ВИС-аджиите Георги и Васил Илиеви(едни от най-зловещите мутри на прехода, които бяха финансово възкресени от ББ и ГЕРБ с договор за 140 млн лв с братчед техен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мафията така действа - гербаджийската ..Просто са им обещали постове - още и ПАРИ ...
  Това е добре ..Вече ще има и полицаи с контрольорите ..Ще има екшъни..)))

  Лично аз - няма да си дупча билет и няма да си показвам и картата , дори , когато и ако съм купил !!!
  Все от някъде трябва да се започне..
  За някои хора - това е хляб и половина !!
  А фандъчка- сега ще го разбере ..Как е къщата и ?? Върви ли ???
  Мафия, просто ..премигваща , но крадяща !!

  BIG AL
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Казах ви, че ГЕРБ ще си напазарува гласове, за да си прокара увеличението. Този път предателите се оказаха от СДС.Даже нямаше нужда Кунева да жертва и Прошков.

 62. 62 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2367 Гневно

  До коментар [#25] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":
  „Една демокрация не може да е стабилна, ако преди това не мине през поне 200 години времена като в Дивия Запад! ”


  ...а ние - през жълтите павета за да изметем герберската и всякаква друга мафия... На там вървят нещата май...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 63. 63 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  На ви сега Фандъкова, дето си я избраха, щот била добра кметица.
  И 5 лв. да го направят билета, стадото пак ще си трае.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 64. 64 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanalex2":

  Велосипедът е най-подходящият начин. За жалост все още е трудно да се използва в София, поради твърде много некадърни проекти за велоалеи.

 65. 65 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За момента санкцията е за идващите за определено време в София , които ще са на билети , и с това буфера е изчерпан . Истинската санкция ще дойде с качването на картите! Това вече след изборите.

 66. 66 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 217 Гневно

  четиримата от СДС - и на тях им се краде ама не им дават. Буклуци... Няма чест и доблест ....

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#58] от "jedimaster":
  „Софиянци изритахме комунистите /поне така си мислехме/, мисля че можем да се справим и с техните дъщери и синове/Герб/. Немислимо е да оставим тези престъпници да продължават да съсипват градът ни. Пернишката гаспажа трябва скоростно да я пратим обратно по "магистралата"


  Подкрепям! Твърдо.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "BG Stability":

  Травмай да ги уцели!!!

 69. 69 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1173 Гневно

  Безобразие, в което се включихе безобразниците от СДС и ненаял се Прошко

 70. 70 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Според мен, хората които до сега са имали дилема или са обмисляли дали да ползват градски транспорт или колите си, вече ще имат еднозначно решение в полза на колите.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 71. 71 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  ГЕРБ + / Лукановото / СДС + ДБГ са новото ОФ в СОС и са толкова десни колкото левия ми чипик.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 72. 71 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#36] от "pipon":

  Зная, че простотията е вървежна, но като говориш нещо поне се старай да ти се разбира.

  Щом ти е по-добре с автомобил, твой избор. Ако мислиш "Зелено" ползвай велосипед. А като гледам коментара ти освен да сметнеш, колко скъпо ти е 1 билетче, явно друго не си смятал. Имай напредвид, че така не се правят точни сметки и в повечето случаи си оставаш немил и недраг.

  П.П. И стига вече тоя лаф с "троловете" , това че някой човек не е на твоето мнение, не значи че ти си светиня пък той е трол.

 73. 73 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#64] от "sv3tli0":

  Сега както е разкопана половин София, велосипедът е перфектното решение. Няма да видиш в задръствания, няма да заобикалящ по обходни маршрути. Пък и тонуса се повишава.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 74. 74 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#1:"gun"]Кметицата току-що загуби един избирател в мое лице, и на много други софиянци! Явно вторият мандат "развращава" всеки готов за това...Вместо да въведат електронни устройства в автобусите за почасово таксуване.... да пуснат паркингите към метростанциите безплатно за пътуващите с метро за целия ден... да оградят буслентите и да направят нови такива, да налагат строги санкции за карането в тях.... да направят смислени велоалеи, а не по тротоарите на „Витошка” и не само там.... да назначат "яки" и "безкомпромисни" контрольори. [/quote]
  щото ще почнат да им "търсят сметка" и ще трябва да им направят "застраховка" и по един полицай да им зачислят да ги "пази", та тогава "сметката" с "увеличените" приходи, която неКОЙ си прави ще му излезне "крива"?????

 75. 75 Профил на sylver88
  sylver88
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ГЕРБ нацепи и батките от РБ в СОС на две.

 76. 76 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ами видя се за хиляден път, че сдс и дбг са компаньонки на герб.

 77. 77 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  София може да кандидаства за Гинес. Първият град в света, в който ти е по-евтино да се придвижваш с кола, отколкото с градски транспорт.

 78. 78 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#19] от "doroteus":
  „БРАВО ,КОЛЕГИ!!!
  Все още има някаква надежда да станем ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ !!”


  Като Швейцария, не знам, ама като швейцарско сирене може би... Защо вдигате цените на билетите, когато цените на горивата падат? Това обяснете на хората... Швейцария я оставете на швейцацарците.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 79. 79 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "sv3tli0":

  По принцип е малко трудно , но има маршрути, за които е много удобен - зависи от началната и крайната точка на пътуването. А тия наглеци, както казва Премиера - хем правят велосипедни алеи и агитират да се ползват екологични средства за придвижване, хем искат да купуваме карти, с които трябва да се возим всеки ден в градския транспорт, за да си оправдаем разходите.

 80. 80 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1065 Весело

  Значи ако не беше поевтиняло горивото,билетчето щеше да е 2 лв ли?
  За две спирки?!

 81. 81 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 423 Неутрално

  няма ПРОШКА и от ПРОШКОВ....

 82. 82 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Защо 1,60 лв, а не 2 или 5 лв. Ще по лесно на загубения матрял да смята. Пък и такива банкноти има.

  Жалко, че скоро няма да има избори .
  Дизела поевтиня, газта също.
  Фандъкова не бе ли по здравословно да назначите контрольори, хем борба с безработицата, хем повече приходи!!!!

 83. 83 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само пълен куку може да иска 6.40 за 4 билета, като за тези пари може да се купи бензин, за да минеш 50 км.
  Да не говорим, че първият стимул за използването на градски транспорт е да бъдат свалени от него гратисчиите -римляни , генуезци или как там трябва да им се вика по мулти-култи-суицидния правоговор.

 84. 84 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо няма контрольори в софийските автобуси? Аз лично наскоро не знаех този факт, качих се, видях че няма от къде да взема билет и си казах, ако ме глобят, ще платя. Е познайте, 15 спирки, никой не ме провери. Как ще се увеличи събираемостта така? Реално за мен излиза по-изгодно вероятно, ако се наемат контрольори, събираемостта 100% ще се увеличи, а разходите за заплати едва ли са толкова големи.

 85. 85 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#72] от "sv3tli0":

  Ам , убаво , не сте герберастки трол , тогаз сте гербераст -лобист , така по убаво ли ви е ?
  Глей са : Кой ,каквото и да ти говори - в крайна сметка става въпрос за пари ! За сведение в Естония , Талин градския транспорт е безплатен , аре много ви здраве

 86. 86 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Субективната пропоръка на Тато е закон за подопечните кариеристи и лапачи от всички партии. Баровците се возят с коли, общинарите с карти, а плепса да плаща приумиците на диктатора.

  оанес
 87. 87 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "gun":++++++++++++++++++++

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 88. 88 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  На днешния ден потъва Титаник,и транспорта в София ще започне да потъва от днес.

 89. 89 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 531 Весело

  Утре ще се разгледа и увеличение на картите, то при такава цена на билета, изглеждат подозрително евтини!

  Kalin
 90. 90 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 643 Неутрално

  тези самички ще си предизвикат революция, като този път може и да е истинска!

 91. 91 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ще издам една лична тайна - гласувах за кметицата, но за общински съветник в моя избирателен район гласувах за Борислав Бориславов от Реформаторите - с идеята те да контролират някои действия на Герб. Уви! На следващите избори ПРОЩАВАЙ, БОРИСЛАВОВ, ПРОЩАВАЙ, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 92. 92 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Голям рев голямо чудо, само допреди 5 години повечето тук гласуваха за този палаячо Прошков, ама тогава като кандидат на ДСБ, а сега реват на умряло колко лош бил. Голям цирк, голямо нещо. Апропо София винаги се е управлявала от така наречените демократи - СДС, след което ГЕРБ. По-голямо крадене от времето на Софиянски и Антоан Николов, Бакърджиев няма, тогава крадяха и с гъзовете си. Сигурен съм, че вие сте ги избирали и Софиянски и Борисов и Фандъка.

  Извода е, че дали ще е ГЕРБ, БСП, ДСБ, СДС съществена разлика няма да има. Целият този театър е само за парлама за пред материала, това който за 26-7 години вече не го е разбрал е пълен наивник.

 93. 93 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Истината е проста: вдигат цената за да печелят "маршрутките". Сигурен съм, че има схема, по която някой мазен общински съветник се е нагушил.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 94. 94 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#6:"sas"]Не се наядоха.[/quote]

  +++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 95. 95 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  До коментар [#7] от "sv3tli0":

  А искаш ли да се обзаложим, че до края на годината тая смрадлива сган ще вдигне и цената на картите?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Хайде..., честито на софиянци! И да не забравите на следващите избори, че Данчето няма алтернатива!

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1359 Весело

  [quote#14:"chicago514"]четиримата от СДС и Прошко Прошков от ДБГ."Стабилността. [/quote]
  реформираният блок

 98. 98 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вече е и очевадно,
  че в СДС - начело с бориславовци - останаха САМО грандиозни БОКЛУЦИ !!!
  Всико е за пари и лапане ..
  Боклуцииииии.....
  Една мутра вече му е шеф и на онзи ГЛУПАК бориславов- преподаватев СУ !!??
  Антикомунист бил ...!!???

  BIG AL
 99. 99 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "gun":

  Загуби още трима от моето семейство. Нагъл по същество, изключително самоубийствен, откровенно малоумен и необоснован с абсолютно нищо основателно ход. При този спад в цените на петрола всички приказки за пари са ( меко казано) несериозни. Метрополитена печели 300, 350 хил. лв. НА ДЕН или 10 и половина млн.на месец, а той както е добре известно не е частен, а е общински т.е.преливане на средства е възможен. Всички споменати от теб неща са абсолютно правилни и верни. И накрая, винаги когато тръгват към поредната идиотщина от такъв тип, ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИЗХОЖДАТ ОТ ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА. ВСЯКАКВИ ДРУГИ съображения са след това.

 100. 100 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 620 Гневно

  А сега дигнете заплатите с 60%!
  Много, много сте зле, да знаете!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK