Административният съд в София обяви утре ден на отворени врати

Административният съд в София обяви утре ден на отворени врати

© Надежда Чипева, КапиталНа 15 април Административният съд в София (АССГ) ще отвори врати за всички, които се интересуват от дейността му, съобщи пресцентърът на съда. Поводът е празникът на юриста, който се чества на 16 април. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата конституция на България.


Това е четвъртият път, когато АССГ отваря вратите си за граждани, които няма да подават жалби или да се явяват по дела, а искат да разберат повече за работата на институцията.


Ръководството на съда ще запознае посетителите с историята на АССГ и принципите, на които той функционира, с видовете спорове, които се разглеждат от съда, движението на делата. Съдии и административни ръководители ще разказват за организацията на работата в най-големия първоинстанционен административен съд.
Гостите ще имат шанс да разгледат сградата, да присъстват на съдебно заседание и да зададат въпроси на магистратите и на служителите.


Покана са получили по традиция студентите от Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), студенти от специалността "Информационни технологии в съдебната администрация" на Университета по библиотекознание (Уни БИТ) и ученици от столично езиково училище.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Кога ще има ден на по-скромния рушвет?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 488 Весело

  То там всеки ден вратите са отворени ако си снабден с необходимите средства - малко като в Щатите - $1,000,000 и вратите се отварят

  Stef
 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 981 Разстроено

  Дневник, а по-важната новина от тези дни кога ще публикувате?

  В едно изречение: България е държавата членка с най-зависима съдебна система от икономически и политически фактори (според възприемането от обществото), а същевременно отделя най-висок процент от БВП за разходите по съдебната система.

  Нещо, което няма да видите в новините, a e изключително важно: EU Justice Scoreboard от 2016 година вече е достъпен: http://ec.europa.eu/justice/effective-justice/files/justice_scoreboard_2016_en.pdf

  Това е инструмент на Комисията за сравнение на правосъдните системи на държавите членки по редица индикатори.
  Въпреки че инструментът може да се критикува по много начини (например различната методология за събиране на данни в различните държави членки, което води до ниското им качество или липсата на координация с други механизми, например Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния), той все пак е полезен, за да сравнят правосъдните системи на държавите членки.

  Избрах няколко графики, които са изключително важни за България. Това е държавата членка, където най-голям процент от населението определят независимостта на съда и съдиите като много лоша (заедно с Словакия и Словения). Същевременно, това е държавата членка, където правителството отделя най-много средства като процент от БВП за съдебната система (около 3 пъти повече от Дания, Франция или Ирландия). Също така е интересно да се отбележи, че българския ВСС е съвета, който има много много правомощия от всички подобни в ЕС. Това значи, че той има централна роля в съдебната система и е основен орган; за жалост, ВСС е и един от съветите, в който парламентът избира най-много от членовете (заедно с Белгия с ненормалната ѝ система на неколкостепенни парламенти, Португалия и Словения). Въпреки че данните са за възприемането на независимостта на съда и съдиите от обществото и компаниите, те все пак са полезен индикатор за качеството на съдебната система.

  Приканвам всеки, който се интересува от съдебната система в България да го прочете внимателно, като има предвид, че наистина е много проблематичен инструмент, който трябва да се разглежда заедно с другите такива, достъпни на Комисията (а те стават все повече).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK