От края на април започва изкърпването на пътищата

Лиляна Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Лиляна ПавловаСлед 10 май ще започнат големите ремонти по пътищата – на виадукти и тунели, а още от края на април - изкърпването на пътни отсечки. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на брифинг, на който заедно с председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров отчете зимното поддържане и предстоящите ремонти на републиканските пътища, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.


Павлова оправда забавянето на големите ремонти с очакванията за интензивен трафик в почивните дни в края на април и началото май.


Тя информира, че за поддържане на пътищата в страната през изминалата зима са инвестирани 55 млн. лв. "Наложените глоби до момента възлизат на над 820 хил. лв. Със санкциите, които ще бъдат наложени на поддържащите фирми за месец март 2016 г., се очаква тази сума да достигне 1 млн. лв.", съобщи Павлова.
От общо 20 хил. км републикански пътища 30% са в лошо състояние, около 27% - в средно, а над 40% са пътищата в добро състояние, каза Павлова и подчерта, че благодарение на заложените приходи от винетки ще бъдат изкърпени най-компрометираните участъци. Очакваните приходи от винетки за тази година са с около 68.8 млн. повече и те ще се инвестират в предимно в Северна и най-вече в Северозападна България.


Извън предвидения авариен и текущ ремонт с допълнителни средства от държавния бюджет от 30 млн. лв. ще бъдат ремонтирани тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус", както и виадукт "Елешница" и съоръжения на магистрала "Тракия".


От утре започва ремонтът на участъка в най-лошо състояние на Аспаруховия мост във Варна, като целта е той да завърши преди летния сезон, информира още Павлова.


Тя отбеляза, че през тази година ще бъдат построени нови обекти - участъка Бургас-Слънчев бряг и обхода на Ахелой. Ще бъде обявена тръжна процедура за изграждане на първите 10 км от магистрала "Хемус" в участъка от Ябланица до Боаза, съобщи Павлова. Довършва се търгът за тунел "Железница" на магистрала "Струма", както и отчужденията на магистралата София-Калотина, за да започне нейното строителство в участъка Калотина-Драгоман, допълни тя. Лиляна Павлова информира, че със средства от държавния бюджет ще се работи и по трасето Русе-Велико Търново.


Павлова напомни, че вече са обявени 12 търга за рехабилитация на общо 240 км пътни участъци със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 на стойност 198 млн. лв. Тя обобщи, че инвестициите в пътна инфраструктура през тази година от държавния бюджет и с европейско финансиране са в размер на общо 500 млн. лева.


Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров информира, че приоритетно ще се ремонтират пътища с интензивен трафик, като всички ремонти ще бъдат обозначени според нормативните изисквания, за да не се допускат произшествия.


По думите му основно ще се работи по трасето към "Дунав мост 2" при Видин, тъй като участъците в областта са в лошо състояние заради недостиг на средства. Ще се рехабилитира третокласният път Монтана – Дъбова махала – Лом, който е използван дълго време като обходен маршрут на Димово, съобщи той и посочи, че обходният път на града е разкопан от бившия кмет на Димово, за да изгради воден цикъл, но не е възстановен в продължение на 4 години.


Лазаров посочи, че ще се ремонтират също 12 км от Димово-Бела-Ружинци и участък от най-краткия път към Плевен, изкърпването на който ще приключи до края на края на май. Ще се ремонтират още трасетата Враца – Криводол, Галево – Пордим, Микре – Соколово, Горна Липница – Патреш, Бяла – Попово и Търговище – Разград в участъка към Попово, съобщи той.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Всяка година ново кърпене, нови кражби, нови винетки...

  И все по-нагъл поглед от снимката отгоре.

 2. 2 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  В края на август, пак.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 3. 3 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Супер. Задръствания през лятото при интензивния трафик и по-скъпото гориво. Всички картоиграчи ще са щастливи. Едните ще продавата гориво, другите ще правят некадърни пътища, за да може след година пак да им платят да си ги оправят, а този с козовете ще раздава държавни средства и ще иска да му се отчитат.

 4. 4 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  а над 40% са пътищата в добро състояние, каза Павлова

  Гледай какво нещо! Ура другаре!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Данък кърпене няма ли да има?

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 423 Гневно

  С парите, които събирате, нови пътища трябва да правите, не да кърпите, Лиляно!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Така ги кърпите, че след някой друг месец,пак са за кърпене.

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 656 Весело

  шеф по шеф, бот по бот, до гроб!

  пс. съгласните са на място, несъгласните са поразменени!

 9. 9 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "От края на април започва изкърпването на пътищата"

  Пътищата ни са един безкрайно скъп, пачуърк...

  Форумът е в будна кома...
 10. 10 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И ти си за кърпене

  https://www.pleven.pro
 11. 11 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Не ми стана ясно, на коя дата/месец се предвижва да се завърши. Свързано е с планирането и трябва да се обяви, така както обявиха, че на 10 май ще започнат. Чакай пак ще я прочета статията, но нещо не виждам.

 12. 12 Профил на petar.bo
  petar.bo
  Рейтинг: 269 Весело

  Да са живи и здрави данъкоплатците! https://www.youtube.com/watch?v=ZvPu_g1wMZ0

  Няма по лицемерни животни от "Фейсбук-патриотите", "Казармените тигри" и "Комунистите, собственици на частен бизнес"!!!
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бях се затъжил за тъз с***я ...

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Весело

  [quote#11:"Nazlim S"]Чакай пак ще я прочета статията, но нещо не виждам. [/quote]


  Чети, чети, то четнето от сляпото, окато прави!
  Белким прогледнеш и на нас, другите "слепци", да обясниш, Назлим ханъм!

 15. 15 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#13:"Дундурук"]Бях се затъжил за тъз с***я ... [/quote]

  За "Свинетка" ли ????

 16. 16 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 527 Неутрално

  и тя една чиста и искрено загрижена за избирателите, ни грам мисъл за себе си и патрона, само за доброто на хората

  пълен б ----к

 17. 17 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 402 Весело

  от 10 май ще започнат , а може и да не започнат тази година , не че ще има разлика след ремонта

 18. 18 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Това кърпене е златно,след два месеца пак ще се повтори вярвайте ми,толкова е качествен асфалта и технологията за полагането му,че издържа малко само да се откраднат парите.

 19. 19 Профил на mironton
  mironton
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дори не стигнах до статията. Думата "изкърпване" в заглавието ми избоде очите. Това някакъв модерен заместител на "закърпване" ли е и ако не е, то каква е разликата между двете?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Любопитно

  На мене ми звучи така:"От края на април започва поредното точене на държавни пари под формата на кърпежи на пътищата у нас"

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Голямо "изкърпване" пада всяка година - за- месеца и след това пак на същото място. И едни пари сменят собствениците си

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  вчера си купих и румънска винетка ,28 евра , там също кипят ремонти , същата свинщина като тук ,Дунав мост разбит и го правят вече години , асфалтират на 20-30 см ,а накрая дупка до дупка и колите се потрошават ,така ,че не сме сами в свинщината ,само дето тук ни лющят по 2 пъти повече за винетки ,а парите се раздават ей така ,без контрол и търгове и никаква отговорност ,просто се дават на наши хора ,а те си правят както се сетят пътищата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK