Реформатори и БСП се скараха имало ли е комунизъм в България (обновена)

Реформатори и БСП се скараха имало ли е комунизъм в България (обновена)

© Красимир ЮскеселиевРеформатори и депутати от БСП влязоха в спор за комунистическия режим в България по време на парламентарния контрол днес. При въпрос към просветния министър Меглена Кунева за открит урок за комунизма в 22 СОУ социалистът Таско Ерменков заяви: "В България комунизъм никога не е имало".


Той обяви, че периодът от 1944 до 1989 г. трябва да се нарича социализъм, тъй като тогава е имало изключително голям ръст на промишлеността; не е имало неграмотни хора; а безработица практически също е нямало.


"Има носталгия по онова време, тъй като в момента 43 % от българите живеят в лишения", заяви Ерменков. След това изказване в пленарна зала се върнаха и реформатори, и депутати от левицата.
Думата поиска Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок, който заяви: "Комунистическият режим рухна, защото рухна като производство и като индустрия. Ако комунизмът беше успешен, щеше да продължи да се развива".


Той се обърна към социалистите и обясни, че доказателства за съществуването на комунизма са жертвите на режима и лагерите. Заяви, че не може да разбере как депутати от БСП карат западни коли и децата им учат в чужбина, а в парламента защитават комунизма.


"Нашият съзнателен избор е Европейският съюз и там комунистическа държава няма. Гордейте се с това, а не с вашето минало", заяви Димитров.


Социалистът Валери Жаблянов прочете декларация от името на парламентарната група на левицата, в която заяви: "Комунизмът е една от най-светлите идеологии. БСП ще е дълги години в парламента и няма да позволи развитието на клишето за битката с комунизма". Той изброи и достиженията на режима - хора, които били образовани в социалистическа България, заемали върхове в европейските институции; тогава имало равенство между хората, както и уважение към институциите.


Жаблянов се обърна към Кунева и обяви, че нестабилността на институциите днес се дължала на липсата на елементарна грижа за хората. Той препоръча управляващите да изучават тоталитарния опит на САЩ.


"Дебатът" продължи и при отговор на друг въпрос на левицата към Кунева - за опитите за политизиране на българското образование. Депутатът от БСП Стоян Мирчев обяви, че инициативата "Запознай младите с комунизма", подета от евродепутата на ГЕРБ Андрей Ковачев, е типичен пример за "сива или черна пропаганда".


Според социалиста се прави опит "да се пренапише и изкриви историята" и доказателство за това е идеята на външния министър Даниел Митов "фактите за комунизма да намерят своето място в новите учебници и да разсеят митовете, които се внушават на обществото". Заради този опит за налагане на идеологически доктрини в училише, което е недопустимо по закон, Мирчев отново поиска оставката на Кунева като образователен министър.


Накрая Кунева попита социалистите дали не са избрали анархизма и заяви, че политика на образователното министерство е в училище да се изучават всички актове на безчовечно отношение към хората.


"Децата трябва да знаят, че има Белене, че има Куциян. Историята не е точна наука, винаги е имало някакъв оценъчен елемент, който е отговарял на динамиката на обществените процеси", категорична бе Кунева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK