Не искам отново да сме подчинени на една световна сила, каза Плевнелиев пред "Евронюз"

Не искам отново да сме подчинени на една световна сила, каза Плевнелиев пред "Евронюз"

© Анелия НиколоваЗнам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново", това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за рубриката "Глобален разговор" на "Евронюз". Думите му са в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.


Държавният глава допълва, че в условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на ЕС. Росен Плевнелиев подчертава, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята.


"Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: "ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци". От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да разделят европейските държави членки на Север и на Юг", посочва държавният глава.
Росен Плевнелиев потвърждава, че България ще продължи да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение.


Плевнелиев подчертава, че страната ни е постигнала забележителен напредък и се аргументира с думите: "Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 години България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто". Държавният глава изразява и надежда, че положителните промени в страната ще накара младите, които са напуснали България, да се върнат..


В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочва, че България остава почти изцяло зависима от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки. "Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз", коментира президентът.


Държавният глава посочва, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани. "Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора", е позицията на президента Плевнелиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK