Петчленните състави във ВАС - нарушенията потвърдени

Георги Колев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КолевПубличната тайна, за която и "Дневник" неведнъж е писал - че във Върховния административен съд петчленни състави се формират извън правилата, е вече потвърдена от самия председател Георги Колев. Да, заместник-председателят на съда Боян Магдалинчев е селектирал Петчленния състав за финалното разглеждане на делото на освободения по собствено желание следовател Петър Петров (Пепи Еврото) в нарушение на заповедта, която регламентира как се формират съставите.


Как се стигна до това потвърждение, което мнозинството на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС упорито и последователно прикриваха? Ето как:


В сряда съдията от Пето отделение на ВАС Диана Добрева се срещна с журналисти и представи документално как е формиран Петчленният състав за разглеждането на делото, което беше насрочено за вчера - 14 април.


За да разбере читателят кое и как се нарушава, трябва да познава заповедта на председателя, издадена през 2013 г. Според нея
чрез компютърната система се избира на случаен принцип само докладчикът по делото


който трябва да е от съответното отделение, което разглежда проблематиката. Председател на състава е шефът на колегията и заместник-председател на ВАС Боян Магдалинчев. Той има право да се самопосочи за председател и вече го е правил и по други две нашумели и с огромен обществен интерес дела: за фирмата "Юлен" и за уволнението на Камен Ситнилски от ВСС. А останалите членове на състава се избират по старшинство (според стажа),


По конкретното дело на Пепи Еврото с компютъра е изтеглена за докладчик съдия Виолета Главинова. Останалите трима съдии трябва да се изберат по старшинство. И точно тук се отваря възможността за играта за нагласяване на желани съдии и елиминиране на нежелани по нечии съображения.


Насрочването па делата като инструмент за елиминиране на нежелани съдии


Същевременно обаче, по някакво неписано правило, в състава трябва да влязат съдии, които същия ден, за който е насрочено делото, те са докладчици и по други дела. Каква е логиката на това правило, не е ясно, но то дава възможност да се наруши изискването за старшинството, видно от конкретния случай. За да се елиминират нежелани съдии, техните дела се насрочват за дати, на които нямат насрочени дела нежеланите.


Диана Добрева показа документи, от които е видно как се нагласява насрочване на важни дела за дати, на които нежелани съдии не са докладчици по други дела, за да се избегне включването им в Петчленния състав, въпреки че по старшинство би трябвало да влязат в състава


Тя дава пример със себе си. И показва документално как всичко, което е постъпило през март - касационни жалби, молби за отмяна на решения - общо 11 дела на Пето отделение, в което е Добрева, са насрочени за 14 април. Само нейните две дела (по които тя е докладчик) са насрочени за 19 май, въпреки че са образувани по-рано през март. Така е елиминиран критерият "по старшинство" и Добрева е изолирана от състава по делото на Пепи Еврото. Съдия Добрева определи това като "стил в насрочването", което е изцяло според волята на председателя на колегията. Защото "компютърът изтегля само имена, не и дати", добавя тя. Съдийката недоумява и пред "логиката" да не участват в съставите съдии, които нямат "доклад" в този ден, но са на работа, не са поискали отпуск, нито са си правили отвод.


"Това развързва ръцете на г-н Магдалинчев умишлено да не вкарва в петчленните състави съдии, които намира за неудобни, както стана с делото "Юлен", както стана и с делото Ситнилски", коментира върховната съдийка.


В състава е включена младша командирована съдийка вместо друга, която отговаря на условието и за старшинството, и на изискването да има същия ден дело с доклад


С насрочено дело за същия ден е съдия Илияна Дойчева, със стаж по-голям и от този на докладчика. Вместо нея в състава е включена младшата командирована от Русе съдийка Сибила Симеонова. (Диана Добрева прави уговорката, че Симеонова е прекрасен юрист и че посочва примера заради принципа. А за Дойчева казва, че е една от мислещите съдии.)


Важно ли е делото на Пепи Еврото, та е трябвало да се измисли тази сложна схема за нагласяване на Петчленния състав?


Изключително важно е. Следователят с шумна и скандална слава си тръгна по своя воля от съдебната система и с 16 заплати за прослужено време по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки че в решение на ВКС той бе посочен като извършител на провокация към подкуп, за което се полага най-малкото дисциплинарна санкция. Правосъдният министър тогава Христо Иванов обжалва пред ВАС освобождаването на Петров и поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу него. Тогава започна голямата сага с неговите дела и се стигна до последната фаза: Петчленен състав на ВАС да се произнесе окончателно.


В заключение - Георги Колев: "Да, има нарушение"


След запитване до Върховния административен съд от страна на няколко медии, които изслушахме съдия Диана Добрева, председателят на ВАС Георги Колев е обяснил пред сайта "Правен свят", че е поискал и получил от зам-председателя Магдалинчев справка и е установил следното:


Има нарушение на заповедта поради смяната на съдия Илияна Дойчева със Сибила Симеонова.


В свое оправдание Боян Магдаличнев е посочил две неща.

Първо, знаел е, че Петров е нередовно призован и поради това няма да бъде даден ход на делото.


Второ - искал е да има равномерно разпределение на влизането в зала между съдиите докладчици този ден.

Георги Колев няма да предприема санкции при това положение, защото делото е отложено за 19 май и тогава вече ще си влязат в състава съдиите, които са и докладчици този ден, и определени по старшинство, както предписва заповедта.


На 19 май в петчленния състав няма да влезе и Магдалинчев.

Ако вчера, по някаква причина, е бил даден ход на делото, наказания е щяло да има, е заявил Георги Колев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 744 Любопитно

  "Магнаурската школа" не прощава.На никого.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Навързани са като свински опашки. Да видим ВСС какво ще измислят като оправдание, че не са си свършили работата. Сигурно не са получили СМС.

  Защо ако не да?!
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ще се учудим, ако се случи нещо нормално в съдебната система. Всички тези трябва да бъдат уволнени незабавно, и действията им да бъдат разследвани, да се промени закона, и да се запише изрично, че ако съдия нарушава закона, за него се прилага най-тежкото наказание. Първо е недопустимо съдия да не познава закона, следователно нарушението е съзнателно, и второ, такива действия нанасят изключително тежка вреда на цялото общество.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Занемяват пред наглостта на тези хора и пред това, че няма последствия след безумията им

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Трябва със закон да се забрани от Магаурското школо съдии да стават.
  В цацаратурата да идат и без това в едно гърне пърд@т.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нарушение или престъпление? Щото както е описано, направо все едно чета криминална хроника, за деяние от тези, за които се лежи години наред, дори при споразумение и бърза процедура.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Зная, че си го мислите.
  Но не го казвайте!
  Не обиждайте мафията!

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#7:"Един препатил"]Не обиждайте[/quote]

  Добре, че сме възпитани, иначе какви неща щяхме да кажем!
  Но нещата не могат да продължават по този начин, неработеща съдебна система=липса на държава. Затова и сме най-зле от целия ЕС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  По какъвто и начин да се формират съставите, това трябва да е без значение, ако са компетентни и почтени магистратите и прилагат духа и буквата на закона. Защо трябва заинтересования да разчита на късметлийски или добронамерени състави. Ако магистратите са негодници и подставени лица, това значи, че съдебната система е гнила и безполезна, то е вредна.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Има нарушения, но няма нарушители нито наказани.И защото съдебната система е независима. Тя само харчи парите на данъкоплатците, но не отговаря пред тях.

 11. 11 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 237 Неутрално
 12. 12 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Георги Колев е установил, че има нарушение на заповедта му, знае точно кой я е нарушил, но няма да налага санкция защото, защо? Това е беззаконие в правоприлагащата система. Защо няма да има санкция - нали има нарушение и нарушителя е известен. Ако неговия началник не наложи санкция, не става ли и той нарушител и съучастник на нарушителя? Как една сложна административна система да работи добре, ако не се регулира ефективно от ръководителя? Редно е при такъв гьосуратлък да има две оставки - на нарушителя и на несанкциониращия му съучастник. Не ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "today": ≪Но нещата не могат да продължават по този начин, ....≫

  Голям оптимист си. Не само могат, но и наистина продължават. Даже се ускоряват и усилват. Защото такива са законите ни. Те могат безнаказано да бъдат нарушавани, без някой в парламента, правителството и съдебната система да носи реална материална и наказателна отговорност за това.

  Така че парадът продължава. Разпадът също.

 14. 14 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Каква желязна логика има този висш "магистрат"!?!
  Нарушение има, но понеже не е даден ход на делото, освобождава нарушителя от отговорност. Пък за датите и заобикалянето на случайния избор - мълчи като комунист на разпит.

  Излиза, че заловените да карат на по чашка не трябва да се наказват, освен ако не са предизвикали ПТП.
  Нъл тъй, г-н Колев?

 15. 15 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Каква желязна логика има този висш "магистрат"!?!
  Нарушение има, но понеже не е даден ход на делото, освобождава нарушителя от отговорност. Пък за датите и заобикалянето на случайния избор - мълчи като комунист на разпит.

  Излиза, че заловените да карат на по чашка не трябва да се наказват, освен ако не са предизвикали ПТП.
  Нъл тъй, г-н Колев?

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Вече няма нещо което да ни изненада - на всяка крачка нарушения и е крайно време ние, а и те съдиите да узреят че е време за промяна.
  А за нас, наистина трябва да ни дойде до гуша и да излезнем от затвореното си съществуване, което иначе не ни харесва и се дразним и да си кажем думата с протести и на избори.

 17. 17 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сами си признават мръсотиите!Вече няма накъде.Аз,като привърженик на ДСБ,се радвам,че този съд не беше определен като техен.

 18. 18 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Няма, как да санкционира колегата си, та нали си делкат паричките по утвърдената национална схема!

 19. 19 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Нека да припомня как Румъния е решила проблема с магистрати като тези нашенските с етикети "магнаурска школа" и "експерти от симеоново" .Там в специализираната прокуратура се назначават млади юристи завършили право след промяната .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Няма никакво значение, какви глупости и сътворил ВАС! Важното е, че според Бойко Борисов, ВАС не е под контрола на Радан Кънев! Това го прави един много добър и независим съд!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1098 Неутрално
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#21:"Вели"]Милиционерщина ..... [/quote]
  Глупости!
  Тази корупция съдебната система върви още от времето на бай Тошо (а и по-рано), та до сега!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK