Петчленните състави във ВАС - нарушенията потвърдени

Георги Колев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КолевПубличната тайна, за която и "Дневник" неведнъж е писал - че във Върховния административен съд петчленни състави се формират извън правилата, е вече потвърдена от самия председател Георги Колев. Да, заместник-председателят на съда Боян Магдалинчев е селектирал Петчленния състав за финалното разглеждане на делото на освободения по собствено желание следовател Петър Петров (Пепи Еврото) в нарушение на заповедта, която регламентира как се формират съставите.


Как се стигна до това потвърждение, което мнозинството на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС упорито и последователно прикриваха? Ето как:


В сряда съдията от Пето отделение на ВАС Диана Добрева се срещна с журналисти и представи документално как е формиран Петчленният състав за разглеждането на делото, което беше насрочено за вчера - 14 април.


За да разбере читателят кое и как се нарушава, трябва да познава заповедта на председателя, издадена през 2013 г. Според нея
чрез компютърната система се избира на случаен принцип само докладчикът по делото


който трябва да е от съответното отделение, което разглежда проблематиката. Председател на състава е шефът на колегията и заместник-председател на ВАС Боян Магдалинчев. Той има право да се самопосочи за председател и вече го е правил и по други две нашумели и с огромен обществен интерес дела: за фирмата "Юлен" и за уволнението на Камен Ситнилски от ВСС. А останалите членове на състава се избират по старшинство (според стажа),


По конкретното дело на Пепи Еврото с компютъра е изтеглена за докладчик съдия Виолета Главинова. Останалите трима съдии трябва да се изберат по старшинство. И точно тук се отваря възможността за играта за нагласяване на желани съдии и елиминиране на нежелани по нечии съображения.


Насрочването па делата като инструмент за елиминиране на нежелани съдии


Същевременно обаче, по някакво неписано правило, в състава трябва да влязат съдии, които същия ден, за който е насрочено делото, те са докладчици и по други дела. Каква е логиката на това правило, не е ясно, но то дава възможност да се наруши изискването за старшинството, видно от конкретния случай. За да се елиминират нежелани съдии, техните дела се насрочват за дати, на които нямат насрочени дела нежеланите.


Диана Добрева показа документи, от които е видно как се нагласява насрочване на важни дела за дати, на които нежелани съдии не са докладчици по други дела, за да се избегне включването им в Петчленния състав, въпреки че по старшинство би трябвало да влязат в състава


Тя дава пример със себе си. И показва документално как всичко, което е постъпило през март - касационни жалби, молби за отмяна на решения - общо 11 дела на Пето отделение, в което е Добрева, са насрочени за 14 април. Само нейните две дела (по които тя е докладчик) са насрочени за 19 май, въпреки че са образувани по-рано през март. Така е елиминиран критерият "по старшинство" и Добрева е изолирана от състава по делото на Пепи Еврото. Съдия Добрева определи това като "стил в насрочването", което е изцяло според волята на председателя на колегията. Защото "компютърът изтегля само имена, не и дати", добавя тя. Съдийката недоумява и пред "логиката" да не участват в съставите съдии, които нямат "доклад" в този ден, но са на работа, не са поискали отпуск, нито са си правили отвод.


"Това развързва ръцете на г-н Магдалинчев умишлено да не вкарва в петчленните състави съдии, които намира за неудобни, както стана с делото "Юлен", както стана и с делото Ситнилски", коментира върховната съдийка.


В състава е включена младша командирована съдийка вместо друга, която отговаря на условието и за старшинството, и на изискването да има същия ден дело с доклад


С насрочено дело за същия ден е съдия Илияна Дойчева, със стаж по-голям и от този на докладчика. Вместо нея в състава е включена младшата командирована от Русе съдийка Сибила Симеонова. (Диана Добрева прави уговорката, че Симеонова е прекрасен юрист и че посочва примера заради принципа. А за Дойчева казва, че е една от мислещите съдии.)


Важно ли е делото на Пепи Еврото, та е трябвало да се измисли тази сложна схема за нагласяване на Петчленния състав?


Изключително важно е. Следователят с шумна и скандална слава си тръгна по своя воля от съдебната система и с 16 заплати за прослужено време по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки че в решение на ВКС той бе посочен като извършител на провокация към подкуп, за което се полага най-малкото дисциплинарна санкция. Правосъдният министър тогава Христо Иванов обжалва пред ВАС освобождаването на Петров и поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу него. Тогава започна голямата сага с неговите дела и се стигна до последната фаза: Петчленен състав на ВАС да се произнесе окончателно.


В заключение - Георги Колев: "Да, има нарушение"


След запитване до Върховния административен съд от страна на няколко медии, които изслушахме съдия Диана Добрева, председателят на ВАС Георги Колев е обяснил пред сайта "Правен свят", че е поискал и получил от зам-председателя Магдалинчев справка и е установил следното:


Има нарушение на заповедта поради смяната на съдия Илияна Дойчева със Сибила Симеонова.


В свое оправдание Боян Магдаличнев е посочил две неща.

Първо, знаел е, че Петров е нередовно призован и поради това няма да бъде даден ход на делото.


Второ - искал е да има равномерно разпределение на влизането в зала между съдиите докладчици този ден.

Георги Колев няма да предприема санкции при това положение, защото делото е отложено за 19 май и тогава вече ще си влязат в състава съдиите, които са и докладчици този ден, и определени по старшинство, както предписва заповедта.


На 19 май в петчленния състав няма да влезе и Магдалинчев.

Ако вчера, по някаква причина, е бил даден ход на делото, наказания е щяло да има, е заявил Георги Колев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK