Османският архив - шифрованото богатство

Оригинален документ съхраняван в архива

© Анелия Николова

Оригинален документ съхраняван в архиваДостъпът до третия по големина османски архив в света минава през една врата в дъното на читалнята "Проф. Марин Дринов" в Националната Библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В тази малка стая четиримата души, работещи в отдел "Ориенталски сбирки", често правят открития за събития от преди стотици години.


Османските документи като исторически извори


Ориенталският отдел съществува в Националната библиотека още от нейното основаване през 1879 г. Създаден като "Източен отдел", той е имал за цел да съхрани документите на османската администрация, останали след Освобождението в административни центрове като Русе, Пловдив, Кюстендил, София.
Историята за това как т.нар. истанбулски османски архив е пристигнал в България е известна като "Аферата с вагоните". Тя гласи, че през 1931 г. България купува от Турция хартия за претопяване. Хартията пристига у нас с няколко вагона, а впоследствие български учени разбират, че това е важна документация за държавните дела на Османската империя.


Тези документи от вагоните обаче са само част от целия османски архив, който се състои от ръкописи, старопечатни книги, султански фермани, държавни отчети, кадийски сиджили /съдебни регистри/, дефтери /данъчни регистри/ и документи на османотурски и арабски език. Повечето от тях са открити в България.


Архивът разполага с 3800 ръкописни книги на арабски, персийски, османотурски. Всички те са били съхранявани във вакъфските библиотеки в български земи и датират от XV – XIХ век. Това са средновековни научни, астрономически, философски, литературни текстове, тълкувания на Корана.


Известно е, че част от ръкописите са изнесени от България от руските войски в хода на руско–турската освободителна война.


В архива се съдържа един от четирите пълни преписа на географията на Ал Идриси, писана в средата на XII век по поръчка на краля на Сицилия Рожер II. Преписът в архива датира от края на XVI век.


Във фонда се съхраняват и 2000 тома изключително ценни старопечатни книги. Сред тях са и съчинения, отпечатани в печатницата на Ибрахим Мютеферика, създадена през 1726 г., която е първата в Османската империя.


Дигитализираните регистри


Изключително ценни са и кадийски сиджили, които са изцяло дигитализирани. Те са богат извор за историята и културата на населението, икономическото и социалното му състояние, данни за събития, политически промени.


Фотогалерия: Кадри от историята - Османските архиви >


В архива се пазят и 731 дефтера, като част от тях са дигитализирани. Те съдържат и голямо разнообразие от данни от различно естество, като например всички финансови отчети и регистри на империята за издръжката на военни подразделения, приходно-разходни книги, описи на населението, имотни описи.


На стената срещу вратата е окачено копие на фермана на султан Махмуд II, с който през 1836 г. узаконява текстилната фабрика на Добри Желязков в Сливен. Красив документ, богато украсен. Оригиналът му се съхранява в архива.


Документите са изключително ценни източници за българската, османската и световната история. Те се отнасят до територията на цялата Османска империя и са свързани с икономическата, политическата социалната история през цялото й съществуване. Днес тези документи са организирани в 328 селищни фонда. Често краеведи търсят информация за градове, села и родове в османските документи. Също така и любопитни граждани.


Богатство за малцина


Има един основен проблем пред това богатствата на този архив да бъдат използвани пълноценно – езикът. Макар османисти да има в Българската академия на науките, Софийския Университет, Великотърновския университет, пречката остава труднопреодолима.


Много историци, водени от научния си интерес, посещават частни уроци по османотурски. Студентите по тюркология в Софийски университет изучават османотурски два семестъра, "което им дава една нелоша основа, но това само по себе си не е достатъно. Необходими са години, за да бъде обучен един специалист", както казва ръководителят на отдела Милена Колева–Звънчарска.


Османотурският не е единствената пречка. Например дефтерите са написани на специално измислен за целта език – сиякатно писмо. На него били обучавани единствено онези, които ще работят с тях. Съответно и днес всеки, който ще работи с дефтерите, трябва да бъде специално обучен.


Османистиката у нас и другаде


Изготвянето на тематични описи започва след Втората световна война, както и подробното разработване на теми - за национално-освободителните и църковните борби, стопанската история, развитието на занаятите. Сред тях са и документи от Априлското въстание, преведени през 1955 г.


В края на 60 –те и началото на 70 –те години школата по османистика в България е била водеща в света. По същото време ежегодно 20 студенти били изпращани в чужбина на специализация. Но това е минало. "Днес например стотици български студенти ходят на специализация в рамките на европейски програми. Въпросът е, че в миналото са изпращани студенти в чужбина за обучение по османистика", казва Колева-Звънчарска.


Често архивът е посещаван от чуждестранни изследователи. В последните шест месеца в отдела са били двама японци, владеещи османотурски. "Единият дори беше специализирал в България и знаеше и български", добавя Савдийе Али от отдела. Идвали учени и от много европейски страни, както и студенти от САЩ - документите и предполагаемият брой от 1 милион страници от османския архив са важни за изследвания в областта на историята, демографията, етнографията, правото, международните отношения в периода 15-20 в.


Достъпът до архива може да се улесни чрез преводи и дигитализация. Това ще зависи от новия директор на библиотеката, университетите и министерството на културата.


Всеки от четиримата в "Ориенталски сбирки" постоянно работи с документи от османския архив. Те публикуват в "Библиотека" – списанието на Националната библиотека. Всеки негов брой е достъпен в онлайн вариант на сайта библиотеката.


В най-новия брой могат да се намерят шест научни разработки по документи от османския архив. Този брой е посветен на д–р Анка Стоилова, която работи в отдел "Ориенталски сбирки" от дълги години, и на доц. д–р Елисавета Мусакова, бивш ръководител на отдела "Ръкописи и старопечатни книги".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не е истина колко сме зле... С този архив сме едва ли не единствените в света, а не можем да се възползваме. 4 века от историята на света са складирани в България и никой не може да ги прочете, защото ни е малко акъла. Французи и англичани са плячкосали целия свят, за да може сега да ходят туристите в Париж и Лондон, а на нас са ни го подарили и пак не можем нищо да направим.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Веднъж в архива на съда гледах Крепостен акт за собственост .
  История трябва да се преведе да е достъпна до всеки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 450 Разстроено

  За жалост малцина са тези ,които го виждат ,като богаство!

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#1:"zcu00469861"]С този архив сме едва ли не единствените в света[quote]

  Единствени сме си, без едва ли не. Всеки, който има некакъв исторически артефакт е единствен.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#1] от "zcu00469861":

  Хайд не се изказвй неподготвен. Французи и англичани не са плячкосвали. Или поне не така като ислямските мутри. Французи и англичани са носили култура и просвещение, а какво са донесли османците освен Шериат, застой и ориенталска простотия?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#5:"Bulgarische Motoren Werke"]. Французи и англичани не са плячкосвали.[/quote]
  Ааа,те затова и Лувъра и БМ са пълни с артефакти от целия свят...

 7. 7 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Голема просвета, нема що... Колониална Африка е символ на всичко друго, но не и на просперитет.
  А иначе саркоазите на фараоните сами са доплували до френския бряг

 8. 8 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Ататюрк наистина е искал да заличи спомена за Османската империя. Така, както за родните комунисти историята започваше от 9.9.1944 г.

 9. 9 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "usero":

  Имах предвид, че евентуално документи е възможно да има и в Турция или някоя друга държава, която е била част от империята. Иначе е ясно, че са единствени сами по себе си тези документи

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Архивите по света и по точно Османските архиви са абсолютно верни и неутрални книжа и документи , по една проста причина.
  Когато са ги писали , са били принудени да го правят най вече заради данъчни и законодателни нужди. Дори последния селски бирник е имал нужда от тях за да върши работата си. Колко се ценят в България не знам, но в други страни за тях се броят луди пари .

  Bukalemun
 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Като видях статията се сетих за едно интервю и за онзи саркастичен призив на Ванче Михайлов към „македонците” да отидат в Цариград („близо е и масрафът не е голям”), за да видят дали в турските архиви се говори за „македонци” – българи, българи, българи, българи,българи.................
  Те и в София може да дойдат - да не бият толку път чак до Стамбул.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#7] от "zcu00469861":

  Преди дадойдат белите неграта в Африка са живели в каменната ера. А сега неграта в Америка карат кадилаци, имат плазмени телевизори и живеят в големи къщи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#11:"navy"]за да видят дали в турските архиви се говори за „македонци” – българи, българи, българи, българи,българи................. [/quote]
  Идват, четат и пишат - македонци, македонци, македонци.....

 14. 14 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "volarok":

  От разстояние на времето смятам, че е било глупаво да се унощожават подобни ръкописи, защото и по времето когато Ататюрк е реформирал държавата, те вече са били с историческо значение.
  Наскоро бях чел също така едно интервю с турски журналист, мисля, че беше, че след края на управлението на Ататюрк реформите изобщо не са случвали и дори много неща са били върнати назад.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Хайд не се изказвй неподготвен. Французи и англичани не са плячкосвали
  =======
  Плячкосвали са и то до дупка !
  Миналия месец , Ердоган беше на посещение в няколко западно африкански страни и в реч пред политическите им лидери се изръси :
  " Нас не ни бъркайте с ония които ви пиха кръвта и ви заробваха с цели векове.........при нас е друго."
  И знаеш ли какви бурни аплодисменти имаше от африканците ?! До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Bukalemun
 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Весело

  Историята за това как т.нар. истанбулски османски архив е пристигнал в България е известна като "Аферата с вагоните". Тя гласи, че през 1931 г. България купува от Турция хартия за претопяване. Хартията пристига у нас с няколко вагона, а впоследствие български учени разбират, че това е важна документация за държавните дела на Османската империя ........

  Ако по това време на попълването на чиновническите длъжности е ставало с КАЛИНКИ като нищо тези неколко вагона е можело да се превърнат във вестници.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":

  То по същата логика , да взема да дойда да поживея у вас, да оправя жената и като поодъртее да си събера багажа. Пък на теб ще ти оставя кадилака. Ама ще ми го изплащаш и ще връщаш с лихвите всичо дето съм купувал на жена ти. Сигурно е възможно дори да ти поискам пари и за правените ремонти докато съм ти бил "на гости".

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На мен ми прави впечатление защитата на дефтерите- т.е. данъчните регистри. За да се измисли специален език, на който да се вписват данните в тях, значи те са били една от най- защитената информация в империята. Ако бъдат разчетени, ще са изключително ценна информация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti": Едно лице е могло да премине от данъчна категория "рая" в друга данъчна категория , но тези архиви не изследват правомерността на това преминаване, а дават единствено сведения кога е настъпило това събитие.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":

  Ох завалията Ердоган, а ние 500 години да не би да бяхме на банкет?
  Това същия Ердоган ли дето каза, че "няма умерен и неумерен ислям, има ислям и това е"?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#5:"Bulgarische Motoren Werke"]Французи и англичани са носили култура и просвещение[/quote]
  Глупости. Не са били по-различни от османските диваци. Същите геноциди и кланета са провеждали над коренното население, имали са и роби, които са експлоатирали по плантациите (до съвсем скоро между другото).

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#15] от "eti":
  .."знаеш ли какви бурни аплодисменти имаше от африканците"...хехехехехе.....И в Тунис, Египет и Алжир ли бе?

 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#8:"volarok"]Ататюрк наистина е искал да заличи спомена за Османската империя.[/quote]
  Жалко, е не е успял на 100%

 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#2:"Танас"]Веднъж в архива на съда гледах Крепостен акт за собственост . [/quote]
  От турско време ли е бил, или по късен? Щото всички земи в османската империя са били собственост на "Портата", освен ако нещо не е продадено/дадено като подарък на някой местен, което е било доста рядко. Де юре и за всяка дейност по тези земи (земеделие, строеж на къща или фабрика) би трябвало да получи разрешение от Портата, за което се е плащало нещо (в пари или в натура, еднократно или годишно)).

  Това е било положението в почти всички империи, в ЮК и до днес: Земите принадлежат на "Короната", освен тези подарени на един куп благородници. За ползването на земите (и сградите на тях) им се е плащало наем/лийзинг.

  По всички места при смяна на формата на управление следващият соверен (новосъздадени държави, кралства или републики) е наследявала собтвенността на тези земи, и са се разпореждали с тях по най различни начини. В кралство Йордания, Сирия, Ливан, Ирак и др. (създадени на териториите на бившата османска империя) земите са ставали собственост на кралете или на държавите/републиките.

  И в Израел има бая голям архив от времето на Османската империя, който се е съхранил и през британския протекторат та до днешни дни. Тази част от него, съхраняваща имотни сделки със/дарения от Портата се нарича "тАбу". И там е имало приемственност-следващите владетели. Дори и на временните такивва, като великобританския протектора от сслед ПСВ до краят му през 1948, или на кралството ТРАНСЙордания (което окупира след 1948 земите предназначени за планирата нова арабска държава). Или на постоянните-като държавата Израел!

  Местните извън Ерусалим губят почти всички имотни дела защото представят в съда неразбираеми за тях документи, които уж били нещо като "крепостен акт за собственост", но почти винаги са били документ за право на ползване срещу заплащане. Изключенията с в Ерусалим, където "по турско време" Портата е дарявала/продавала земи, обикновенно на църковни институции (християнски, еврейски или мюсюлмански) и много рядко на частни лица.

  Звучи парадоксално, но най големият собственик на земи в центъра на Ерусалим е гръцката ортодоксална църква! Кратно повече от разните им католически църкви, арменски, коптски и други такива, или руската православна църква.
  До коментар [#2] от "Танас":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#21] от "hautacuperche":

  То там и кокоренното население е провеждало геноцид от едно племе над друго, даже са продавали съседните по-слаби племена в робство. Сега продължават да се избиват едни други и никакви французи не са им виновни

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#15:"eti"]Хайд не се изказвй неподготвен. Французи и англичани не са плячкосвали
  =======
  Плячкосвали са и то до дупка ! [/quote]
  абе, че са плячкосвали до дупка е самата иситна,
  но добавката е, че са докарвали и администрирането
  със себе си. е те това е полезното.
  гръбнака на държавата е администрирането.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  но тези архиви не изследват правомерността на това преминаване, а дават единствено сведения кога е настъпило това събитие.
  =========
  Именно.
  Било е забранено да се пропускат и най малите подробности , понеже е било наказуемо. Не съм сигурен , но веднага след освобождението си , България е изкупила по малка ( не във вагони ) , но доста по важна архивна информация от империята , поради необходимост от счетоводните начинания на новата вече държава. До коментар [#19] от "Логика":

  Bukalemun
 28. 28 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Realistic Cock":

  В Африка да. Но ако не бяха тези изкуствени квадратни държави, може би племената щяха по естествен път да се обособят и да създадат собствени на етнически принцип, както стана в Европа. Просто трябваше да бъдат оставени да извървят пътя си сами. Много от конфликтите след колониалния период са именно заради неадекватното чертаене на държавни граници.
  Ами на другите континенти?

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Гана , Код ди вуар , Сенегал , Мали.....
  Провери първо и после пародирай . До коментар [#22] от "dobrich":

  Bukalemun
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Има един основен проблем пред това богатствата на този архив да бъдат използвани пълноценно – езикът."

  езикът е само част от проблема, и той не е отговорност на НБКМ. истината е, че услугата на НБКМ е с качеството на късен соц - затруднен достъп, липса на дигитализация, лоша каталогизация - и не на последно място: хипертрофирало чувство за собственост на персонала над ръкописната база.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":
  " Нас не ни бъркайте с ония които ви пиха кръвта и ви заробваха с цели векове.........при нас е друго."
  ----------------
  Друго, друго, колко да е друго? Като видиш разликата м/у Сърбия и Босна /Османска империя/ и Словения и Хърватска /Австроунгарска империя/ и ти става ясно кой е дърпал народите назад.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Е ми понякога и на сиромаха му се усмихва късмета. Турците сега умират да си върнат архива. Но той е част и от нашата история. Освен това трябва да са благодарни, че сме го запазили. А Европата, като е толкоз начетена, да отпусне малко пари, за да се обработи архива. Нали е част от световното културно наследство.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti":

  А руснаците защо са взели част от османският архив при напускането на България,след руско – турската война за нея?!

 34. 34 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":

  Вярно е, но ако не бяха "плячкосвали", това световно богатство щеше да бъде превърнато в камъни за къщите и изгорено в пещите за вар. Особено там, където царува ислямът. Всички големи исторически открития са направени от "плячкосващи" англичани, французи и други европейци.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#34] от "Oggie Petkov":

  До коментар [#6] от "yanne":
  "Вярно е, но ако не бяха "плячкосвали", това световно богатство щеше да бъде превърнато в камъни за къщите и изгорено в пещите за вар. Особено там, където царува ислямът. "
  ---------------
  Ислямистите са като комунистите - историята започва от тях и всичко, съществувало преди това, трябва да бъде заличено.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#28:"hautacuperche"]ако не бяха тези изкуствени квадратни държави, може би племената щяха по естествен път да се обособят и да създадат собствени на етнически принцип, както стана в Европа[/quote]

  До коментар [#28] от "hautacuperche":

  Да така е,ако бяхме оставили Милошевич,той щеше по естествен път да "обособи" половината Босна и Херцеговина,и да прогони ДВА МИЛИОНА албанци от Косово в Македония,след което с нея щеше да бъде свършено!

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Освен това трябва да са благодарни, че....
  ===========
  Аз пък ти препоръчвам да се надяваш за професор Марин Дринов. Дано да е благоразумен специалист в бранша си. Ако е някой финансово закъсал библиотекар , като нищо може да ги продаде за някаква сума. До коментар [#32] от "Judjuk":

  Bukalemun
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  На стената срещу вратата е окачено копие на фермана на султан Махмуд II, с който през 1836 г. узаконява текстилната фабрика на Добри Желязков в Сливен.
  ....................
  А, нали бяхме роби, ко става?
  Султана дава ферман на роб, роб прави фабрика?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#24:"Мойше! Толкоз!!!"]Щото всички земи в османската империя са били собственост на "Портата"[/quote]

  В днешна Британия е почти същото, 2/3 от земята е собственост на короната и на потомците на рицарите дошли с Вилхелм Завоевателя, около половин процент от населението..

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 944 Неутрално

  ако тези архиви се изследват и анализират ще рухне мита за "робството". дори и да струва милиони всички документи трябва да бъдат дигитализирани, преведени и качени в интернет.
  даже и начинът по който архивите са стигнали в България (хартия закупена) ми звучи като мит - или е споразумение или е разузнаване.
  голяма част от българската история с малки изключения като тези архиви е в двете империи които са ни владяли - в Истанбул и Москва.
  а между другото кога Русия ще ни върне архивите които задигна през 1944-45 година? те ще бъдат още по-интересни, а и няма да имаме проблем с езика.

  Истината ни прави свободни.
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":
  А руснаците защо са взели част от османският архив при напускането на България,след руско – турската война за нея?
  ============
  Оха , браво !
  Въпрос за милиони.
  Ако се поразмишлява , може да опрем и до Сан стефанския пакт , в който думата българия почти не се употребява. Ако един българин като Захари Стоянов например , ги беше скатал някъде на скришно място , руснаците нямаше да водят толкова надменна и задунайска политика срещу България и до днес. Наивно е Москва да се надява единствено на " вечната" българо съветска дружба. И архивни козове си има кремъл , безспорно.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#33:"deaf"]А руснаците защо са взели част от османският архив[/quote]

  Победителя взема всичко, което му хареса. Американците например все още не връщат златото на Германия.

  Eddie lives... somewhere in time!
 43. 43 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#36:"deaf"]Да така е,ако бяхме оставили Милошевич,той щеше по естествен път да "обособи" половината Босна и Херцеговина,и да прогони ДВА МИЛИОНА албанци от Косово в Македония,след което с нея щеше да бъде свършено! [/quote]
  Кои "ние" ако го бяхме оставили? Пък като не го "оставихме" стана обратното и какво, по-добре ли е?

 44. 44 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":

  тоест, според теб северна африка и близият изток сами са се предложили на османските турци? горди народи, стоящи в основата на човешката цивилизация се сецнали от грандиозноста на османците? нео-османистите сте много жалки.. единственото, което предизвиквате е ответна реакция и неприязън. те и архивите на нацистите се разглеждат днес с бели ръкавици и се съхраняват в темперирани стаи и какво?

 45. 45 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турците и седерасите и тук с дружни усилия искат да ни убедят, че не е имало турско робство и какъв лош окупатор е Русия.
  Турско робство е имало. Но само бавноразвиващи седерасти възприемат термина буквално. Турско робство = поганско подтисничество, т.е. думата "турчин" по онова време е била синоним на поганец, а "робство" на подтисничество. Никой не е казал че буквално турците са държали за роби българите. Нито е имало турци тогава, нито сме били роби в съвременния смисъл на думата. Но турското робство не може да се отрича. Турско робство се нарича и в Сърбия, и в Македония, и в други бивши османски владения. Просто нека се обяснява какъв смисъл е влаган.

 46. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#45] от "hautacuperche":

  Неведнъж е обяснявано, че терминът "робство" произтича от собственото отношение на правоверните към неверниците. За тях ние сме "унтерменшени", подчовеци, непълноценни хора. И съответно са се отнасяли към нас като висшестоящ към нисшестоящ (от там и задължението да се сваля шапка на турчин, да се носи специално "гяурско" облекло и т.н.).
  Както се казва, турците станаха жертва на собствения си успех.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 47. 47 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#28] от "hautacuperche":
  [quote#28:"hautacuperche"]Но ако не бяха тези изкуствени квадратни държави, може би племената щяха по естествен път да се обособят и да създадат собствени на етнически принцип[/quote]
  Закъснели са с 1500 и повече години. Няма как от родово-общинен строй да направиш развита демократична капиталистическа държава. От племена трябва да възникнат съюзи, после народност и накрая нация - това не е процес за десетилетия и не биха могли да наваксат по естествен път, защото не може да влезнеш в 20 век с племена без държава.

 48. 48 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#32:"Judjuk"]Турците сега умират да си върнат архива.[/quote]

  Турците определено претендират да са единствените наследници на Империята, впрочем италианците също. Само че тази Империя, контролираща стария свят - Средиземноморието плюс Централна Азия, никога не е била държава в съвременния смисъл на думата, с един език или с една религия. В различни периоди от нейното съществуване управляващите са ползвали латински, гръцки, арабски и османотурски езици, заедно или поотделно.

  Eddie lives... somewhere in time!
 49. 49 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#28] от "hautacuperche":
  Между другото, Сомалия важи за етнически най-хомогенната държава в Африка, но е най-разединената и с много конфликти между отделните племенни кланове.
  Явно етническата разнородност не е същинския проблем на тези държави и етническите конфликти в рамките на една държава са следствие, а не причина за нестабилността й.

 50. 50 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":

  [quote#15:"eti"]" Нас не ни бъркайте с ония които ви пиха кръвта и ви заробваха с цели векове.........при нас е друго."
  И знаеш ли какви бурни аплодисменти имаше от африканците ?! [/quote]

  Като интелигентен човек би трябвало да правиш разлика между факти и резултатът от отразяването на тези факти посредством пропагандна демагогия.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 51. 51 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti":

  Османската империя владее в Африка цялото средиземноморско крайбрежие, докато мамелюците не откъсват Египет. Ненапразно повечето от евнусите в двореца са черни, а не бели.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4466 Неутрално

  До коментар [#37] от
  Ех, колега, Професор Марин Дринов отдавна не е между живите , а и не е бил бакалин, а високоинтелигентен българин и нравствен учен.

 53. 53 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  Не е точно друг език, а начин на писане със съкращения, нещо подобно на стенографията.

 54. 54 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "kumcho___valcho":

  Дадох само пример естествено. Няма значение дали делението е на етноси, племена, кланове, религиозни групи, езици и пр. Който има проблем със съседите нека се отдели и си живее отделно.

 55. 55 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  Не мисля, че умират. Иначе не биха го пратили тук.
  При условие, че те притежават най-голяма част и пълна от този архив. Също така притежават и специалистите които могат да разчетат това съдържание, както се спомена в текста.
  По интересното е , на какво основание руснаците отнасят, част от архива в Русия....

  "More Majorum"
 56. 56 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#7] от "zcu00469861":
  [quote#7:"zcu00469861"]Голема просвета, нема що... Колониална Африка е символ на всичко друго, но не и на просперитет. [/quote]
  Като цяло жизненият стандарт се вдига доста през колониалната епоха (което е логично, при положение че преди това са били в родово-общинен строй). Разбира се, има големи разлики от колония до колония - може би най-негативния пример е частната колония на международната корпорация, оглавявана от белгийския крал Леополд II. Но пък имаше проучване, че в много от британските колонии в Африка е имало в пъти повече здравни заведения и училища (за местните) на глава от населението, отколкото са сега, както и че имотното състояние на местните е било по-добро. Разрухата настъпва след края на колониалната епоха, когато вече няма институции, които да гарантират спазването на закони, а освен това драстично спадат инвестициите.

 57. 57 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#47:"kumcho___valcho"]Закъснели са с 1500 и повече години. Няма как от родово-общинен строй да направиш развита демократична капиталистическа държава[/quote]
  А защо трябва да правиш развита капиталистическа държава където не може? Всеки регион си живее в своето време, в своята епоха. Може пък да прескочат някоя наша и да преминат в по-добра и т.н.

 58. 58 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#34] от "Oggie Petkov":

  А преди тези европейци, откритията са правени от тези араби, индийци, китайци...и т.н.
  Същите по-късно за да бъдат плячкосани.....

  "More Majorum"
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#53] от "ikar_01": Точно това ми хрумна преди час..Предвид разнородността на населението, това е много логична възможност...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#38:"СДС"]А, нали бяхме роби, ко става?
  Султана дава ферман на роб, роб прави фабрика? [/quote]

  Ти пък сега! Нищо не разбираш ! Защо пъхаш пръчка в колелото на националистите. Искаме си робството и това е...

  На тези, които мечтаят, да унищожат и съжаляват, че Ататюрк не е унищожил изцяло спомените за Османската Империя......
  Нямате разлика от ония брадатите, които унищожават световната история в Палмира и на др. места...
  Защото историята на Османската Империя е история на България и история на света...
  Няма по-голямо невежество и примитивизъм ( избрах учтиви думи ) от това да унищожиш и заличиш история или факти само защото не ти харесват....

  "More Majorum"
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#8:"volarok"]Ататюрк наистина е искал да заличи спомена за Османската империя. Така, както за родните комунисти историята започваше от 9.9.1944 г.[/quote]
  Това, да го напишат по сто пъти фанатизираните кемалисти. Защото Кемал Ататютрк беше "Сталин" в турски вариант. Той създаде и провеждаше по един типично болшевишки начин етноцида, граничещ с геноцид над кюрдското население. Заложи тиктакащата бомба на генезиса на ПКК. А тук, някои едва ли не го героизират. Заблудени хора, мразещи да се информират, анализират и доближат до истината.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#18:"Логика"]За да се измисли специален език, на който да се вписват данните в тях, значи те са били една от най- защитената информация в империята. Ако бъдат разчетени, ще са изключително ценна информация. [/quote]

  Хаха. Разчетени са отдавна. На български една голяма част от тях са издадени в поредицата "Турски извори за историята на България". В Македония турските архиви са не по-малко обемни и е издадено дори повече, отколкото у нас, в поредицата "Турски извори за историята на македонскиот народ".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 63. 63 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Боже боже някой прочете ли цялата статия.... За да осъзнае за пореден път каква сянка е хвърлил османския период над България. В Европа почват да печатат книги от 15 век а в Османския султанат чак 1726...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 64. 64 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#38] от "СДС":

  Направо е било рай за бългирана в Османската империя...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 65. 65 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#56] от "kumcho___valcho":

  Колониалната епоха може да е минало, но колониите не.
  Повечето африкански страни са си колонии, неофициално може би, но дефакто. Французите, както и британците, след като дадоха независимост ( а някои си я извоюваха ) на колониите, подписаха с тях договори, които им дават право да се месят във вътрешната им политика и да им осигурят право да им налагат своите мнения и решения........

  "More Majorum"
 66. 66 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Настроение : Саркастично..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 67. 67 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#63:"angevins"]В Европа почват да печатат книги от 15 век а в Османския султанат чак 1726... [/quote]

  Почват да печатат турци. Арменците в Истанбул почват през 16 век.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 68. 68 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#63] от "angevins":

  Разбира се. Но затова би имало логично обяснение.
  Докато в Европа идеята за масово печатане и разпространение ( преди всичко на библията ) е фикс идея.
  В Османския свят калиграфията и ръкописите са на особена почит.
  След започване на печатането, разбира се книгите им нямат същата калиграфска стойност. Въпрос на вкусове и разбирания.......

  "More Majorum"
 69. 69 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 572 Неутрално

  а сега наближава 24 май , дата на която се водят големи дискусии и спорове за арменският проблем ,геноцит ли е или не , в този архив със сигурност има информация и за тези събития , та , да се обяват и да се знае кое какво е

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  За тях ние сме "унтерменшени", подчовеци, непълноценни хора.
  ==========
  Ако това беше истина , как да си обясним факта, че голяма част от везирите на Султана са били особи с Балкански корени ? А неписана истина е ,че когато Султаните ги е " мързяло " да управляват империята , везирите са били истинските и управници. До коментар [#46] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Bukalemun
 71. 71 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#64] от "angevins":
  Направо е било рай за бългирана в Османската империя...
  ..............
  Щом един българин от Сливен отваря фабрика и дори султана го насърчава с ферман, чрез което го дава за пример на останалите, да му подражават,
  а по време на соца, на НРБ, хора предприемчиви и инициативни са вкарваха в затвора,
  то под османско владичаство е било по-добре отколкото под руско-съветското владичество.
  След 1878 г бързо се развива, населението расте, индустраилизация и тн.. след НРБ се сгромолясва, и до сега.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 72. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Много интересно. Притежаваме голямо историческо богатство

 73. 73 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "част от ръкописите са изнесени от България от руските войски в хода на руско–турската освободителна война"
  А какво са изнесли "братушките" от нещастната ни Родина, след като я окупираха през 1944 г. едва ли някой може да каже.
  Защото техните агенти - родните ни комунисти - не само, че не протестираха, ами напълно им съдействаха.
  Тъй като бяха и си остават до ден днешен НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.

 74. 74 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#69] от "pixel":

  Сложена тема отваряш.
  Архите са отворени. Преди около 20 г. Група от европейски ( и арменски ) лица имаха допитване по въпроса.
  Турската страна се съгласи с допитването да отвори архивите, но се запъна когато делегацията настоя, отваряне на архивите които, нямат общо със събитията и периода на събитията.
  Впоследствие делегацията се отказа от достъпа, докато не получат безграничен достъп..
  А изясняване по случая едва ли ще има без манипулации...
  След края на войната е организиран международен съд срещу империята за споменатите събития...
  В крайна сметка, делото е прекратено, поради липса на доказателства.....
  Та ако тогава не са имали доказателства,,, 100 г. по-късно едва ли.......

  "More Majorum"
 75. 75 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti":

  Пропускаш малката подробност, че са били правоверни, а не православни.
  Или искаш да ни убедиш, че Османската империя се е управлявала от гяури?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 76. 76 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#59] от "Логика":

  Това няма връзка с етносите. Съкращенията приети в данъчните регистри /дефтерите/ обикновено започват по първата буква на дадения данък, а названията на данъците са от арабски и персийски произход, не от турски. Езикът на администрацията е османския, който съдържа голям брой думи и езикови форми от арабски и персийски, а малка част от лексиката, особено в 19-ти век, са турски думи или думи с турско-арабски или турско-персийски произход.

 77. 77 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#71] от "СДС":

  И под съвтско-БКП и под османско владение е било еднакво гадно.... Не знам какви хора сте..Отворете някакъв буквар по история не припадайте от умиление само защото султана разрешил да се отворят 1-2 фабрики в изоставащата му държава... Книжнината на българската средновековна държава е или унищожена или изгубена.. Почти не си знаем историята, с векове изоставаме назад независимо че на практика Ренесанса започва от Балканите.... и т.н...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Като интелигентен човек би трябвало да правиш разлика между факти и резултатът от отразяването на тези факти посредством пропагандна демагогия.
  ===========
  Точно заради това , понякога преставам да съм интелигентен .
  Като ми светне интелигенцията в очите , ме заслепява и фактите ми убягват. За да се открие същината , нужна е малко простота . До коментар [#50] от "els_g":

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti":

  А кога султаните не ги е мързяло за това?
  Факт е, че от Виена до ПСВ, Голямата Порта е разграден двор, интриги, корупция. Султанът едва ли е знаел какво се случва извън сарая...
  ..И така до революцията...Тука гледам малко се плюе по Ататюрк...
  Но е факт, че този един човек, направи реформи и спаси една страна от тотален колапс...

  "More Majorum"
 80. 80 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#74] от "Lumberjack":

  но по турските медии се вдига голяма шумотевица , когато настъпи тази дата , -- вижте , ние ги каним и си отваряме архивите ,а арменската страна не се съгласява --

 81. 81 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално  До коментар [#67] от "Репей":

  Може. Доколкото знам 1-вата печатна книга на български също е от 16 век но е отпечатана във Венеция.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 82. 82 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#77] от "angevins":
  И под съвтско-БКП и под османско владение е било еднакво гадно...
  .............
  хм, в природата няма две еднакви неща.
  Дори еднояйчните близнаци се различават.
  Хм, учебниците по история са манипулацийки. Историята се пише от победителите и силно субективна.
  "Историята е изтъкана от лъжи, в които всички вярват." Наполеон.
  Продължавай да вярваш, но приказките на Николай Райнов или Братя Грим са по-достоверно и интересно четиво.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 83. 83 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#74] от "Lumberjack":
  В крайна сметка, делото е прекратено, поради липса на доказателства.....
  Та ако тогава не са имали доказателства,,, 100 г. по-късно едва ли.......
  ================
  доказателства няма парламентите на някои европейски страни със закони обявяват че е имало геноцит , объркана работа

 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#38] от "СДС":
  "А, нали бяхме роби, ко става?
  Султана дава ферман на роб, роб прави фабрика? "
  ---------------
  Поинтересувай се, какво е станало по-късно с фабриката.

 85. 85 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#82] от "СДС":

  От тебе не очаквах да се турчееш разочарова ме.....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 86. 86 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#70:"eti"]Ако това беше истина[/quote]
  Как да не е истина, като дори законово е била уредена по- нисшестоящата роля на християните?

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално


  тоест, според теб северна африка и близият изток сами са се предложили на османските турци? горди народи, стоящи в основата на човешката цивилизация се сецнали от грандиозноста на османците?
  ==============
  Специално за северно африканските владения на империята по нужно е да се каже, че са като завещание от арабския Халифат.

  До коментар [#44] от "shtavesht":

  Bukalemun
 88. 88 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#85] от "angevins":
  От тебе не очаквах да се турчееш разочарова ме.....
  ..............
  Не ми лепи етикети. Не се турчея.
  Нямам ли право на самостоятелно мислене или да ползвам и аз готовите схеми, изплетени вече в някой от кабинетите на АОНСУ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 89. 89 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#88] от "СДС":

  Ей много сте докачливи тука и сухари Какви схеми какви пет лева убивам свободното време в работата тук....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 90. 90 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Съвременния турски различен ли е от османотурския, та е такъв проблем разчитането, като изключим арабската писменост?

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Или искаш да ни убедиш, че Османската империя се е управлявала от гяури
  ===========
  Имало е всякакви. Един алкохолик , един хомо сексуалист дори. Имена няма да спомена за да не стане друга тема. До коментар [#75] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Bukalemun
 92. 92 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#89] от "angevins":
  Какви схеми какви пет лева убивам свободното време в работата тук...
  ..............
  Убиваш си времето? На работа?
  Ми, тя соц щампата си личи от далеч. Жалко.
  Казах ти, по-гадно нещо от съветското робство няма. Виж как си се разложил, а си роден малко преди "промените", но манталитета се предава от поколение на поколение и ето - резултата!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 93. 93 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#92] от "СДС":

  Хайде хайде без тия моля. Не се познаваме лично да си прав чак такива заключения... ОК. За да мога да пиша тук значи имам прозорци със свободно време.... И моите родители не са били комсомолци и секретари ако бяха сега щях да съм в Америка а не да слушам колко било добре в Османската империя и за стабилността на мутрите....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 94. 94 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#92] от "СДС":
  [quote#92:"СДС"]Убиваш си времето? На работа? [/quote]

  Да, защото работя на компютър... Още анализи ще правиш ли

  Ако знаех че така ще се начумериш нямаше да те закачам...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Но е факт, че този един човек, направи реформи и спаси една страна от тотален колапс..
  ============
  За мен , единственият му недостатък е ,че не живя достатъчно . Ако беше доживял и втората световна война , поне щеше да довърши започнатите от него реформи. След смъртта му , Исмет Инйоню поема властта , но окепазява голяма част от ататюрковото дело. Така се появяват " кемалджиите " , хората които боготворят Ататюрк и спекулират , криейки се зад бюста му...... та чак до днешнната опозиция в Турция . Затова от 15 години нямат спечелени избори. До коментар [#79] от "Lumberjack":

  Bukalemun
 96. 96 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#57] от "hautacuperche":
  "А защо трябва да правиш развита капиталистическа държава където не може? Всеки регион си живее в своето време, в своята епоха."
  ---------------
  Ако им беше много хубаво, нямаше да гледат все към Европата.

 97. 97 Профил на hautacuperche
  hautacuperche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "volarok":

  А кой е казал че им е хубаво или лошо? Това са относителни понятия. Вече ако те облъчват по ТВ денонощно с пропаганда на "лъскавия Запад", много ясно че хората ще тръгнат към "лъскавото".

 98. 98 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  не са плячкосвали? че те музеите им са пълни с безценни артефакти от цял свят. за частните колекции няма кво да говорим!

 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#24:"Мойше! Толкоз!!!"]Това е било положението в почти всички империи, в ЮК и до днес: Земите принадлежат на "Короната", освен тези подарени на един куп благородници. За ползването на земите (и сградите на тях) им се е плащало наем/лийзинг.[/quote]Не е така. Има т.н. freehold. Всеки може да има такъв. Жена ми имаше такъв. Но, иначе, да, голяма част от земята не се продава, а дава под наем за дълъг период (понякога няколкостотин години). Повечето жилища в Лондон са такива leaseholds. Собственици са най-често разни благородници или техните семейни тръстове.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#32:"Judjuk"]А Европата, като е толкоз начетена, да отпусне малко пари, за да се обработи архива. Нали е част от световното културно наследство.[/quote]Гугъл би го дигитализирал безплатно - само трябва да му разрешат да го направи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK