Читателски сигнал: Отново безпомощен чужденец в центъра на София

Читателски сигнал: Отново безпомощен чужденец в центъра на София

© Калина ДимоваМъж лежи безпомощен на тротоар в центъра на София. Хора от съседните сгради му носят одеяла и се опитват да помогнат. Минувачите звънят многократно на спешния номер 112 и от там им се отказва помощ. Това продължава с часове. Човекът най-после е откаран от линейката и дирите му се изгубват.


Историята звучи позната, защото преди по-малко от година бяхме свидетели на такава. Но историята се повтори отново миналата седмица. Калина Димова, очевидец на случилото се на 8 април, разказа с подробности за "Дневник" за това как човек във видимо недобро здраве и безпомощно състояние лежал цял ден на централната столична улица "Ангел Кънчев" миналия петък, а линейки и полиция идвали и си отивали без да му помогнат. Бил откаран в болница чак на 12-ия час.


"Дневник" отнесе читателския сигнал до обвързаните инситуции - здравното министерство, Центъра за спешна помощ на София, Дирекция "Национална система 112" към МВР. Получихме отговори в рамките на няколко часа за обстоятелствата около случая. Публикуваме разказа на Калина Димова от първо лице със съкращения и акценти на редакцията, както и отговорите на инстиуциите.
В петък - 8 април, прибирайки се от работа, около 19.30 часа, на улица "Ангел Кънчев" 20, виждам лежащ човек в несвяст и около него група притеснени хора. Попитах ги, какво се е случило с въпросния човек. В отговор те казаха, че не знаят какво му има, но е така от 12 часа на обяд, като е имало моменти, в които е бил буден и хипер активен. Бил буйствал, в някакъв вход наблизо. После припаднал.


Учудих се, че няма линейка наоколо. Попитах ги обадили ли са се на 112. В отговор разбрах, че линейка е идвала 2 или 3 пъти и е отказала съдействие - просто са го оставили така - да лежи на тротоара. Разбира се, трудно ми беше да повярвам, при което самата аз позвъних на 112. Свързаха ме с Бърза помощ. Съобщавайки за ситуацията, диспечърът категорично отказва да изпрати отново линейка с думите: "Аааа на Ангел Кънчев 20! Ние този го знаем. Линейка няма да дойде за него. Той е наркоман!" Отговорих, че са длъжни и че не може да откажат. Независимо от предупреждението ми, че ще сигнализирам в медиите, те отказаха тотално всякакво съдействие.


Разбрах, че въпросният мъж е англоговорящ - вероятно чужденец. Хората наоколо се опитахме да разговаряме с него, но той не беше в състояние - лежеше на земята и от време на време изпадаше в леки гърчове. Тъй като беше опасно, да стои в близост до платното за движение, с риск, решихме да го преместим в съседната градинка на пл. Райко Даскалов.


Известно време, след като го преместихме, започна малко да се подобрява - дори пи и вода. В джобовете му имаше само ключове и лекарство за отводняване, което ни подсказа, че не е бездомен.


Калина и две други жени - едната на мястото от обяд, другата от 17 ч. и двама младежи, които помогнали за пренасянето, останали с човека през деня.

© Калина Димова

Калина и две други жени - едната на мястото от обяд, другата от 17 ч. и двама младежи, които помогнали за пренасянето, останали с човека през деня.


През това време, всички присъстващи започнахме да звъним на 112, като се редувахме през половин час. При първите няколко позвънявания, от колцентъра ни уверяваха, че линейката е на път. На втория час, на едно от момчетата диспечърът зададе въпроса "Диша ли още?". Разберете ужаса, който изпитахме - едва ли не, като спре да диша ни се обадете.


Припадналият човек се свести отново. Опитах се да разговарям с него. Успях да разбера имената му, адреса му в Кент - Великобритания, рожденната му дата, имената на брат му и дъщеря му. Каза, че дошли на ваканция, но нямаше ясна представа къде се намира. Нито знаеше какво му се е случило. После отново стана неконтактен.


През останалото време до 23.30 звъняхме, редувайки се, на бърза помощ. Всеки се опитваше да се свърже с познати, които могат да съдействат в тази безумна и жестока ситуация. Най-ужасното нещо е, да се чувстваш тотално безпомощен, изправен пред институции, отговорни и длъжни да съдействат в положението, в което се намираш, и тотално отказващи да изпълняват функциите си.


Около 23.30 пристигна линейката. Лекарят говореше английски. Прегледа мъжа. В продължение на около десетина минути, се чудеха какво да правят. Чужденецът няма документи - нищо не можели да направят. Без документи нямало къде да го приемат. Оказва се и че т.нар. изтрезвителни вече не съществували, въпреки че няма как да разберат какво му е без токсикологичен анализ и кръвна картина. Трябвало да дойде патрул на полицията, за да констатира, че документите на мъжа са откраднати, за да могат да го закарат където и да е.


Дойдоха и четирима полицаи. Сърдити и ядосани почнаха да подвикват - какво се случва. Разказахме им ситуацията. Но видиш ли и те нямало какво да направят. Лекарят бил отговорен. След известно прехвърляне на топката, медицинският екип се съгласиха да го откарат в болница. Многократно помолих да запишат данните, които съм събрала от човека и след увещаване, полицай който се легитимира от Първо районно, ги записа на една хартия, приличаща на касова бележка или салфетка. Отказаха да ми дадат протокол за дадените сведения.


Линейка потегли заедно с мъжа към Военно медицинска академия. Аз се прибрах и започнах да сверявам данните, които бях събрала. Оказа се, че човек с такова име наистина живее на този адрес. Реших да се обадя на телефона за спешни случаи в консулството на Великобритания. Разговарях с изключително любезен човек от централата в Лондон, който се учуди, че гражданин, а не институция се свързва с тях. Каза, че ще се опитат да се свържат с ВМА.


На следващата сутрин, реших да проверя какво се случва с пострадалия. Позвъних на регистратурата във ВМА. От там ми съобщиха, че той не е бил хоспитализиран въобще и че не са разговаряли с консулството. Обадих се пак на спешната линия в Лондон, за да обновя информацията - че въобще не е в болница и най-вероятно е пуснат на улицата, отново сам и безпомощен. След кратък разговор и проверка от страна на диспечъра, се оказа, че семейството е намерило човека и са се погрижили за него.


Изуми ме тоталната арогантност на българските институции и нежеланието им да помогнат на човек в беда, пък било то и наркоман, въпреки че не знаем дали е така. Също и ужасното отношение, което ние понесохме в опитите си да помогнем на един непознат. Ако не бяха обикновените граждани, които стояха 12 часа в опит да помогнат на този човечец, сега можеше и да няма щастлив край на историята, ако въобще има такъв.


Читателски сигнал: Отново безпомощен чужденец в центъра на София

© Калина Димова


"Дневник" попита обвързаните институции за това каква причина може да има спешният екип да откаже лечение; в конкретния случай какви изслевнаия и прегледи са направени, за да се установи какво е състоянието на човека и какво се е случило с него в последствие; как процедира Спешна помощ с дрогирани или пияни хора в безпомощно състояние и за нея има ли значение дали човекът е чужденец или с неустановена самоличност.


Пресцентърът на Министерството на здравеопазването издаде подробна справка за сигналите и действията на Спешна помощ за този човек. (С курсив са отбелязани точните цитати от справката.)


Оказва се, че бедстването на британеца е започнало предния ден - на 7 април. Първият сигнал за него е подаден в 19.20 ч. в четвъртък от адрес в столичния квартал "Лагера". Сигналът е за мъж с рана на ръката. Транспортиран е с линейка до "Пирогов", където се установява, че се касае за британски гражданин. "За ЦСМП- София се води неизвестен, около 50 г. мъж. Уведомен е оперативния работник в здравното заведение. Има информация, че е уведомено Британското посолство. Адресът е изпълнен от м.с. Златка Евдева".


В 23.05 ч. същата вечер, в близост до "Пирогов" и "Руски паметник" е подаден сигнал за същия мъж, отново неизвестен за ЦСМП-София, който е прегледан в УМБАЛСМ "Пирогов" и е напуснал здравното заведение сам. Предаден на патрулен екип на VІ РПУ.


Около два часа по-късно на спешния номер 112 и чрез конферентна връзка с ЦСМП-София, постъпва сигнал от охраната на УМБАЛ "Александровска", че пред Спешното приемно отделение лежи човек в безпомощно състояние. Уговорено бе, че охранителят ще го предаде в СПО.


След още два часа гражданин сигнализира за чужденец, лежащ зад линейките на УМБАЛ "Св. Екатерина". Обяснено му бе, че е прегледан и в две болнични заведения до момента и, че ще бъде сигнализирано в МВР. Уведомено от 112 ІV РПУ. От наша страна се сигнализира дежурен служител на МЗ, а той самият е уведомил дежурният на Външно министерство. От МВнР е предложено да се свържем с ІV РПУ, за да бъде прибран господина до сутринта. Зав. работна смяна на ЦСМП-София лично разговаря с дежурния на ІV МВР и е предадено предложението на МВнР


В петък, 8 април, първият сигнал е подаден в 12.25 ч. през номера 112. Гражданин съобщава за паднал човек в безпомощно състояние на ул. "Ангел Кънчев" пред №20. Подаден за изпълнение в 13.23 ч. На място екипът е пристигнал в 13.30 ч. Обратната информация е за неизвестен с олигофрения и предаден на МВР.


В 17.24 ч. е приет нов сигнал за мъж, който не е в съзнание и трепери. В 17.46 ч. е подаден за изпълнение под № на курс 39 834 на д-р Делян Георгиев. Обратната информация е, че се касае за злоупотреба с алкохол и абстинентен синдром. Оставен на МВР.


В 19.50 ч. деж. МВР подава сигнал за извозване до Център за психично здраве (ЦПЗ) на мъж, намиращ се на ул. "Ангел Кънчев". Двайсет минути по-късно е прието повикване, че мъжът е преместен на пл. "Райко Даскалов" в градинката до кафето. Изпълнен под № 39882 от д-р Данчев, който хоспитализира пазциента в ЦПЗ с диагноза "Алкохолен делир". Адресът приключва в 01.23 ч. касае се за Никълъс Милтън на 53 г.


От Дирекция "Национална система 112" на МВР уточниха, че за посочения период - между 12 и 23 ч. на 8 април са "регистрирани 29 (двадесет и девет) сигнала, които са приети и предадени към службите за спешно реагиране (ЦСМП - град София и Полиция), съгласно действащата нормативна уредба".


"Не е отказана помощ на човек, припаднал на улицата. Изпратени са два екипа през нощта, прегледан е в две здравни завесдения, и са изпратени три екипа през деня. При всички прегледи по данни на екипите е бил в съзнание и с прилични параметри на хемодинамиката", се посочва в отговора на здравното министерство. Уточняват, че пациентът е бил прегледан и е "направено необходимото възможно от екипите за установяване на здравословното му състояние". Освен това не е бил откаран във ВМА, а в Център за психично здраве.


На останалите въпроси, които задаохме, здравното министерство отговори лаконично и категорично, с което още повече проличаха пропуските в тази ситуация: Няма значение раса, гражданство, пол за ЦСМП. Установяването на самоличността се извършва от органите на МВР. За нас се води неизвестен до установяване на самоличността. В зависимост от състоянието на пациента и по преценка на извършващият лекар прегледа се насочва към здравно заведение. В случаите на интоксикация от алкохол и дрога, се транспортират до болница. В противен случай, ако се касае само за алкохолно опиянение и преглежданият е в съзнание се транспортира до дома, или се предава на органите на МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK