Какво е да си най-добрият оратор по европейско право за 2016 година?

Анна-Мария Атанасова - най-добрият оратор на EUROPA Moot Court Competition

© Юлия Лазарова

Анна-Мария Атанасова - най-добрият оратор на EUROPA Moot Court CompetitionПрестиж. Или поне това означава за Анна-Мария Антонова наградата от международното състезание по европейско право за 2016 г.(EUROPA Moot Court Competition), което се проведе на 21 и 22 март в Кавала.


Досега ораторската награда се е печелила все от момиче, което се казва Мария, и обикновено - гъркиня по народност. Този път обаче е българка и е Анна-Мария. И все пак традицията е спазена.

И нещо повече от престиж. Защото Анна-Мария ще може да прекара поне три месеца на стаж при първия генерален адвокат към Съда на Европейския съюз.


Между правото и акробатичния рокендрол
Срещата с Анна-Мария е пред Софийския университет, където тя прекарва повечето си време. Тя е трети курс право. Редовно ходи на лекции и упражнения. Казва, че образованието й носи удоволствие. Мечтае да бъде адвокат по европейско право.


С усмивка предупреждава, че вече е минало вълнението й от състезанието и наградата. Когато се е върнала оттам, само за това е говорила. Лекциите и упражненията я връщат бързо в реалността.


Надява се да изкара магистратура във Франция или Белгия по конкурентно право. Но би искала да остане да работи и живее в България. Обича да играе тенис, ходи на танци и зумба, и на акробатичен рокендрол. Съжалява, че напоследък не й остава много време за спорт. Затова пък излиза редовно с приятели и чете книги - класики. В свободното си време не чете никакви юридическа литература.


Анна - Мария говори без притеснение за мечтите си. Вдъхновена е и открита.
Вълнението се връща в очите и гласа й, веднага след като започва да разказва за преживяното по време на състезанието.


То е отборно, като всеки тим се състои от четирима души - студенти или магистри. Отборът на Софийския университет е взел третото място, а наградата на Анна-Мария е индивидуална. Четиримата са се класирали директно за осмицата, защото миналата година бъгарските състезатели отново са спечелили третото място. По право и догодина отборът ни ще започне директно от осемте най-добри, защото Анна-Мария, Емануел, Иван и Теди завоюваха бронза.


Първо място за трети пореден път е спечелил тимът от Португалия, отборът на Париж е бил на второ място, а домакините са станали четвърти.


EUROPA Moot Court Competition е едно от най-елитните състезания по право и се е провежда по традиция в Кавала, Гърция, разказва Анна-Мария. Организирано е в чест на бившия председател на Съда на Европейския съюз - Василиус Скурис от фондация "Мохамед Али" - на името на Мохамед Али паша. Той се смята за основателя на съвременен Египет. И е родом от Кавала. Имало е и много спонсори като една от най-големите адвокатски кантори в Белгия например.


Коледна ваканция сред конкурентно право на английски


Казусът отборът получава на 15 декември. Трябвало е да се запознаят с основите на конкурентното право, защото не са го учили още в университета. Подготвяли са се от учебници на английски, защото цялото състезание се е провело на този език. Отборът е посветил коледната си ваканция на това - конкурентно право и английски език. От средата на януари до средата на февруари Анна-Мария и съотборниците й са учили за сесията си, след която отново ударно започват подготовката за надпреварата. Участниците в отбора на Софийския университет са избрани от гл. асистент Иван Стойнев по право на ЕС. Той им е преподавал и преди и има лични впечатления от тях.

Подготовката е включвала изготвяне на пледоарии за ищец и за ответник. "Те трябаше да се знаят перфектно, както и целия казус в дълбочина," разказва Анна-Мария. С тези пледоарии те се "изправят пред съда", за да защитят тезата си. "Съдът задава въпроси - всякакви и постоянно. Може да те прекъсне по всяко време и да попита каквото си иска", спомня си Анна - Мария. Специално формирано жури с представители от всички страни са наблюдавали процеса. Оценяването за ораторството на участниците е с точки от 0 до 50 по най-различни критерии. Силата на аргументите, нивото на владеене на английски, способността да привлече съда да я слуша и отговорите на въпросите му са само част от нещата, с които Анна-Мария е спечелила наблюдателите, дали й най-голямата индивидуална награда.


От Бъгария в журито е бил асистентът, който е подготвял отбора - Иван Стойнев. Според правилата обаче той не е можел да съдейства, когато пледират българите.


"Въпреки че се случваше"...плахо споделя Анна-Мария и се усмихва. Гръцките съдии са оценявали дебата на българския отбор с този на Атина. "Но мисля, че бяха честни", отбелязва тя.

За съжаление Анна- Мария не може да се включи в надпреварата догодина. Но е сигурна, че ще помага на следващите ентусиасти. Както е помогнал миналогодишният екип на тях. Благодари много на Кирил Пангелов от КЗК, който съдействал по време на подвоготваката и на декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов, който им оказал всичката необходима подкрепа, затова и отборът е решил плакета, спечелен за третото място да го подарят на декана си.


И още една ваканция... в учене, но не и на плажа
Иначе Анна-Мария ще прекара и тази ваканция в учене...- на юридически френски, защото планува да отиде на стаж в Люксембург от септември до декември и предпочита да използва официалния език на съда. Знае, че ще помага на генералния адвокат при изготвяне на становища. "Надявам се много дела да минат през ръцете ми", казва тя през смях. Видимо се ентусиазира само от мисълта за предстоящотото.


Все пак обеща, че няма да чете на плажа, защото това би било престъпление.


Анна-Мария разказа накратко и казуса, по който се е провело състезанието. Той е включвал право на конкуренията и право на интелектуалната собственост.


Фармацевтична компания, която изобретява субстанция за лекарства, които лекуват рак на белия дроб получава за това патент. След което издава лицензи на други компании да произвеждат тази киселина. Те плащат роялти - сеща се първо английската дума и бърза да поясни - такси за изпозлването на лиценза. Впоследствие се разбира, че тази субстанция е открита преди 60 г, но никой не е знаел за това. Била е патанетованата, но заради втората световна война човекът, който е получил патент не го е ползвал и обществото не е разбрало за тази субстанция. В крайна сметка обаче на тази субстанция й липсва новост - основно изискване за издаване на патент. И съдът отменя издаването на патент с обратна сила. Поради което се прекратяват и лицензионните договори с другите компании и започват да текат съдебни процеси. Лицензополучателите твърдят, че договорите им с фармацевтичната компания нарушават конкурентното право, защото в тях е записано, че те не могат да обжалват истинността на патента и неговата валидност. Договорът е за неограничено време, а продължителността на патента е 20 г. Националният съд изпраща преюдициално запитване по Съда на ЕС за тълкуване на конкурентното право на съюза. Вторият въпрос е бил за европейска директива, която урежда правилата за процеса за вреди, причинени от нарушение на конкурентното право. В касуза имахме и картел, което допълнително го усложняваше, разказва Анна-Мария. На състезанието са обсъждали и решения на Комисията за защита на конкуренцията, както е името на институцията в България.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Мечтае да бъде адвокат по европейско право.И такова ли има вече,аз бях чувал за Римско и Англосаксонско и разни разновидности.

 2. 2 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Ти сериозно ли? Приблизително 70% от прилаганите в България закони са произведени в Брюксел

  Слуховете за смъртта на ЕС са силно преувеличени...

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Басирам, се, че момичето е най-красивият участник в съревнованието.

  мурзилка
 4. 4 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде сега пак някой да каже нещо за материала. В България се раждат много умни деца, но възрастните с тоталното си нехайство, завистничество, лицемерие, мрънкане и песимизъм ги обричат на емиграция или по-лошо, да станат същите посредствени мрънкачи като тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 5. 5 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде сега пак някой да каже нещо за материала. В България се раждат много умни деца, но възрастните с тоталното си нехайство, завистничество, лицемерие, мрънкане и песимизъм ги обричат на емиграция или по-лошо, да станат същите посредствени мрънкачи като тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Някой да намери снимка на комисията определяща класирането. Да видим дали не е била съставена от похотливци над средната възраст.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Мечтае да бъде адвокат по европейско право[/quote] От 1993-1994г. във всички български юридически факултети се изучава дисциплината "Право на ЕС" -
  https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/yuridicheski_fakultet/specialnosti/magist_rski_programi/yuridicheski_fakultet/pravo/obuchenie/ucheben_plan
  II КУРС, II СЕМЕСТЪР
  З Право на Европейския съюз - 75 ( 45 + 30 )

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво! Конкурентното право е много интересно и незаслужено пренебрегвано от СУ, както и правото на ЕС изобщо. С преподаватели, закърмени със съветско право и цитиращи предимно руски източници, няма как да е другояче.

 9. 9 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#7:"Логика"]От 1993-1994г. във всички български юридически факултети се изучава дисциплината "Право на ЕС"[/quote]
  Благодаря за линка.
  С 45 часа лекции по право на ЕС могат да научат децата на нещо, единствено ако отделните политики на ЕС са интегрирани в останалите предмети и студентите учат как да прилагат правото на ЕС на практика (което ме съмнява да е така).
  Съдебна защита на ЕС 30 ( 30 + 0 ) го дават изборен предмет, леле...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Браво на момичето за мечтите!

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Хъ, хъъ, че аз европейското право и без оратор го знам. Едни бачкат, други цицат. Едрите изяждат дребните.

 13. 13 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хубава, здрава БЪЛГАРКА!!!
  Това е. Дано семката остане нашенска.

 14. 14 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 848 Любопитно

  Браво на момичето!

  Обичам да научавам, че някой по нашите земи все още има въображение да мечтае, кураж да работи за мечтите си, качества да ги постига и хора, съмишленици, заедно с които да го прави.

  Щом е така, значи хората от моята кръвна група продължават да се раждат и днес в тази страна и все още има шанс и за нас, хората, и за страната.

  Успех дете и попътен вятър в платната на мечтите ти!

  Ще се радвам да чувам и за теб и за други като теб.

  (от някой, който вече не е дете, но направи много от това, за което мечтаеше)

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  [quote#13:"костича"]Хубава, здрава БЪЛГАРКА!!! [/quote]

  По мое време такива копаха лозето. Сега станаха миски и ораторки. Пък лозето.....майната му.

 16. 16 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#14:"Ridiculous"]Обичам да научавам, че някой по нашите земи все още има въображение да мечтае, кураж да работи за мечтите си, качества да ги постига и хора, съмишленици, заедно с които да го прави.[/quote]
  Имаме златни хора, но некадърниците ги заливат с помия, за да поддържат заблудата, че всички са маскари.

 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Огромно БРАВО за амбициите, мечтите и увереността! Браво и на родителите - усилията им не са били напразни!
  Момичета като това могат да имат света в краката си и без да учат много-много... Твърде малко млади и образовани красавици дръзват да мечтаят още, а и да работят..
  Смущаващо в случая е, че три от четирите имена на български студенти не звучат много... нашенски, но ще го преживеем някак си...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#15:"Judjuk"]По мое време такива копаха лозето. Сега станаха миски и ораторки. Пък лозето.....майната му. [/quote]

  Хайде тогава малко личен пример и отивай ти да го копаш лозето. Вярвам, че щe свършиш работата експертно.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Не го дочетох до края, прекалено подробно и захаросано. Като че ли е платена публикация. Имаме много кадърни деца, не можем да пишем толкова изчерпателно само за една, другите ще се почустват недооценени.

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Ами...поздравления за момичето.

  Но за разлика от повечето други тук аз не изпадам в екстаз.

  Адвокатската професия е една от най-мръсните и системата в която се работи - от най-тежките и корумпираните.

  Отделно, че патентното право и от двете страни на океана има нужда от тотална подмяна защото отдавна е загубило основния си смисъл - да насърчава и защитава иновациите - и се е превърнало в инструмет за манипулация на силните.

  Това, което виждате днес като голям талант аз виждам като голям риск утре.

  Или мислите, че повечето корумпирани съдии и адвокати не са били един ден хубави и амбициозни момчета и момичета?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на flammea
  flammea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Анна-Мария и успех в начинанията й.
  Към редактора на статията: "генерален адвокат"?! "тим"? "КазусЪТ отборЪТ получава"-айде сега кой кого?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  А аз се надявам един ден да чуя мнение за жена, което не взема предвид физическите ѝ качества.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#22:"lechevalier"]А аз се надявам един ден да чуя мнение за жена, което не взема предвид физическите ѝ качества.[/quote]
  Не бягай от реалностите, на този все още предимно "мъжки" свят.

  мурзилка
 24. 24 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "bolenZdravNosi":

  Точно обратното - показва, че се раждат единици изключителни и множество не толкова умни.
  Така че "матриала" си е едно море от посредственост, но за да разбереш това, ще ти се наложи да почетеш социална психология. Тогава може да разбереш, защо обратното е невъзможно в резултат на колективизацията. Друго ядче казано,

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK