Проверката за смъртта на съдията от градския съд ще продължи

Председателят на СГС Калоян Топалов

© Георги Кожухаров

Председателят на СГС Калоян ТопаловПроверката за смъртта на съдия Цветан Ценов от Софийския градски съд (СГС) продължава. Днес етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша председателя на съда Калоян Топалов, както и неговата заместничка и ръководител на търго Радостина Данаилова.


Проверката е по сигнал на Стефан Стойков и Николай Панков. Според председателя на комисията Ясен Тодоров комисията проверява данни за нередности по две дела - за регистрацията на мюсюлманското вероизповедание и за несъстоятелността на ЦСКА.


Съдия Ценов бе намерен мъртъв в края на февруари, след което медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски използваха случая за поредни атаки срещу Топалов.
Комисията очаква поискани от Софийската районна прокуратура материалите от досъдебното производство за смъртта на съдията и смята, че е важно да се запознае с протоколи от разпити на свидетели, които са били в близки лични или колегиални отношения с него, съобщиха от ВСС.


На следващото си заседание на 25 април комисията ще направи преглед на неприключилите към момента проверки, за да прецени кои от тях могат да бъдат решени и кои ще бъдат предоставени на бъдещите етични комисии към съдийската и към прокурорската колегия на ВСС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK