Без томбола, но със стимули за гласувалите на избори, прие правната комисия

Без томбола, но със стимули за гласувалите на избори, прие правната комисия

© Юлия ЛазароваГласувалите на избори ще бъдат стимулирани, но не с томбола, а избирателите, които не са упражнили правото си на вот на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък. Това прие правната комисия днес на трето извънредно заседание за приемането на поправки в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване като граждански дълг.


Въпреки че от ГЕРБ са съвносители на идеята на Патриотичния фронт за томбола, председателят на комисията Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина. Той уточни, че не приема и вариант на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.


Комисията реши, че ще запише, че може да има стимули за гласувалите, които да се определят от Министерския съвет. Не се въведе задължителна норма за стимулиране.
Кирилов посочи, че ГЕРБ запазва позицията си, че за негласувалите санкцията трябва да бъде дерегистрация за следващи избори - пак идея на Патриотичния фронт. Това означава, че избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично с лична карта, или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно, писмено заявление до съответната общинска администрация по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис там, където местната администрация има тази възможност.


Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден. По думите на един от вносителите Христиан Митев (Патриотичен фронт) това не означава, че след този срок няма да има възможност гласоподавателят да гласува по съществуващия ред - с обжалване, както и с дописване в избирателния списък в деня на вота.


Изброени са и възможностите, при които избирателите няма да бъдат заличавани по уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на избора; заболяване; учебна/служебна заетост, българите в чужбина и други непредвидени обстоятелства. Удостоверяването става с представянето на съответните документи.


Дерегистрацията няма да важи и за лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.


Комисията отхвърли предложенията на фронта за налагане на парични санкции или отнемане на месечни социални помощи за три месеца за негласували.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK