Елена Дариева, "Екзакта Рисърч Груп": Дискриминация към гражданите

Елена Дариева, "Екзакта Рисърч Груп": Дискриминация към гражданите

© Дневник"Дневник" потърси мнението на социолози за забраната данни от проучвания на общественото мнение да се публикуват през цялата изборна кампания. Досега резултати не можеха да се оповестяват в деня за размисъл и докато трае гласуването. Новото ограничение беше прието с промените в изборния кодекс от правната комисия на парламента. В четвъртък кодексът ще бъде гласуван окончателно от депутатите. Мнението на управителя на социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп" Елена Дариева:


Какво ще спечели и какво ще загуби избирателят от забрана да се публикуват социологически проучвания през изборната кампания?


- Забраната да се публикуват социологически резултати е пореден епизод от една не особено чиста кампания спрямо социолозите, този път в навечерието на президентските избори. Онези, които прокарват подобни идеи, очевидно не се нуждаят от обективен социологически прочит на обществените настроения. Или дори да признават нуждата от такъв, държат да няма публичен отзвук, което е дискриминационно спрямо българските граждани.
През годините на прехода в обществото ни се развиха немалко демократични рефлекси, сред които и потребността на хората да научават какво мислят по даден въпрос останалите българи. Отнемането на това право в рамките на кампанията поставя много въпросителни. Липсата на информация за обществените настроения ще задълбочи допусканията за изборни манипулации и нелегитимен вот. Всъщност в опита си да минимизира влиянието на социолозите законодателят ги облича с несвойствена власт и сила.


Валиден ли е аргументът на вносителите от Патриотичния фронт, че така избирателят няма да бъде заблуден, защото, като се осведомявал за процентното съотношение от проучвания с различни възложители, често от определен кръг медии, можело да бъде подведен?


- Допусканията на Патриотичния фронт, че поднасянето на данни в изборна ситуация по правило е умишлена манипулация, е дълбоко невярно и вредно. Твърдението, че изследвания се възлагат и плащат единствено заради последващи публични (включително и медийни) манипулации, единствено официализира тезата за порочни практики на самите политици. Присъствието на методологически нюанси в аргументите на вносителите пък ги прави твърде лековати, за да може някой да се опре на тях. Като цяло начинанието е обречено да се тълкува като опит на законодателя да подцени политическата грамотност на българина.


Преди няколко избора беше забранено в деня на вота да се обявяват публично резултати от екзит пол. Как ви се струва това ограничение, има ли някаква полза от него, доколкото се спазва?


- Ограничението да не се огласят данни от екзит пол, преди да е приключил изборния ден, се спазва от повечето социологически агенции. Но въпреки това публичното пространство изобилства от цифрови ориентири за изборната надпревара, маскирани повече или по-малко изобретателно от някои медии. Социологическите данни от изследвания тип екзит пол в деня на вота са много ценни за политиците, поради което те не биха се лишили от тях. Това не им пречи обаче да се стремят да лишават хората от подобна информация.


Как се отрази на кампанията задължението на агенциите да обявяват възложителя на проучването?


- Практиката от последните години показа, че няма агенция, за която да е проблем да обяви възложителя на своите проучвания по време на изборните кампании. Предлаганата нова забрана обаче прави невъзможно огласянето на предизборни прогнози на агенциите. Освен че така се свива информационният хоризонт на избирателите, това е пречка да се оцени работата на отделните агенции. Неприемливо е един закон да се аргументира с допускането, че всички социолози са манипулатори, и това да се внушава на хората. Защото така се обезсмисля контролната функция на обективно набраната по социологически път информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Весело

  Как пък всичките социолози се загрижиха изведнъж за гражданите !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Яяяя- когато на една група професионалисти им е изгодно, веднага много бързо и правилно!, се ориентират кое е дискриминационно и кое- не Когато обаче става въпрос за неособено прозрачни процедури при поръчване на едно социологическо проучване в предизборно време, доооста от тях си замълчават Как така за едното нещо ползвате правна консултация, а за другото- не ползвате, м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прави са социолозите да са недоволни. И гражданите би трябвало да са недоволни. Изборите стават все по недемократични.

 4. 4 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази Дариева преди това да не е работила в Дарик ?

 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Весело

  Ама що им направиха толку на тия ,бе ?
  Заприлича на село по Коледа!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  И тия любимци се оядоха и почнаха да си плетат кошницата. Трябва яко на референдума за да ги заболи и да им объркаме сметките.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  Тези изведнаж стоплиха, че има граждани. Досега ни третираха като всеядно стадо, готово да преглъща всички дивотии, които ни се предлагаха от платената им стъкмистика.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  Не мога да се сдържа,пропуснах го в предишния си пост:
  Умрем да ме дискриминират социолози. И нервите ми са в ред, и кръвното влиза в норми. Па и като се гледам в огледалото, не изглеждам чак толкова глупав, колкото им се струва на социолозите!
  Сега с надежда очаквам някои и други медии също да ме дискриминират!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK