Какви нови изборни правила прие правната комисия

Какви нови изборни правила прие правната комисия

© Георги КожухаровС три извънредни заседания, продължили общо над 28 часа, парламентарната правна комисия прие на второ четене промени в Изборния кодекс. След като днес депутатите заседаваха над 14 часа, в четвъртък в дневния ред на Народното събрание е предвидено окончателното гласуване на поправките в изборните правила.


С промените се въвежда задължително гласуване като поемане на граждански дълг, при което подалите бюлетини евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а неучаствалите във вота ще бъдат заличавани от избирателния списък, а след това ще възстановяват правото си със заявление пред администрацията.


За целта по предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ беше прието в бюлетината да има възможност за отбелязване "Не подкрепям никого". Така се дава възможност на избирателите, които вече ще са задължени да гласуват, но не искат да дадат вота си за някого, да имат опция.
След спор в комисията се реши тези гласове ще се броят за действителни гласове, а по този начин колкото повече хора изберат тази опция, толкова повече ще се увеличи необходимият брой гласове за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента, която се определя от броя действителни гласове. Така партиите с по-голям брой получени гласове ще влязат в Народното събрание, а формациите и коалициите с по-малка подкрепа ще останат под нея. С по-големия брой действителни бюлетини по-малко партии ще прескочат и бариерата от 1%, над която се получава партийна субсидия.


Прие се и разделянето на провеждането референдум, иницииран от граждани, от провеждането на избори в същата година. По досегашните правила, приети по предложение на ГЕРБ, когато има обществено обсъждане и вот в една и съща година те се провеждат заедно. Най-вероятно целта сега е референдумът, иницииран от телевизионното предаване на Би Ти Ви "Шоуто на Слави", да не се проведе заедно с президентските избори наесен, а отделно по-рано през годината.


Прие се и експериментално електронно гласуване на три поредни вота, включително референдуми, след 1 януари 2018 г. Дотогава ЦИК ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако то е успешно, ще бъде въведено от Народното събрание.


Запазва се ръчното броене на бюлетините, заради което се стигна до хаос при обработването на изборните протоколи в "Арена армеец" на местните избори през 2015 г. Същевременно се увеличи броят на членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27. Малкият брой членове в досегашния кодекс също беше изтъквано от експерти като причина за хаоса в "Арена армеец".


Причината за предложението на ДБГ бяха множеството грешки на секционните избирателни комисии на предходни избори. На местните избори през 2015 г. се стигна до тридневно затваряне на членове на комисиите в "Арена Армеец", без право да напускат залата. В социалните мрежи бяха коментирани множество протоколи с много грешки, а пред медиите членове на комисиите коментираха, че на втория ден под ключ са били склонни всичко да редактират само за да ги пуснат да се приберат по домовете си.


Взе се решение да бъде създаден избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати. За целта се прие премахването минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната. С новостта избирателите зад граница ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.


Депутатите от комисията решиха да няма възможност за регистрация на местни коалиции. Предложението на Патриотичния фронт, подкрепено от ГЕРБ, се прие с аргумента, че така се спират местните бизнес партии. Въпреки критиките, че няма пречка такъв тип организации да се регистрират на национално ниво и да се явят само в една община, адекватен отговор от вносители нямаше. На практика с новостта на кметски избори няма да има възможност партии да влизат в коалиция само в една или няколко общини.


Сред промените е съкращаването на срока на предизборната кампания от един месец на 21 дни. Също така се прие изборният ден да започва в 7 ч. и да приключва в 20 ч., на ако все още има гласоподаватели пред изборната секция могат да упражнят вота си до 21 ч. В момента изборният ден започва в 6 ч., приключва в 19 ч. и избирателите пред секцията могат до 20 ч. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви пред журналисти, че не е изключен вариантът просто денят да се съкрати с един час и да започва в 7 ч. и да приключва в 19 ч.


Правната комисия реши да забрани обявяването на социологически проучвания през цялата предизборна кампания, а не само 24 часа преди изборния ден. Мотивът е да не бъдат заблеждавани гражданите. Критиките са, че така се дава възможност да се появявят анонимни проучвания, а не както досега всяка агенция да стои с името си и да публикува кой е възложителят.


Взе се решение прагът за преференциите за местни избори да бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. По този начин методиката се уеднаквява с парламентарните (7%) и европейските избори (5%). До момента в малки общини кандидати за общински съветници можеха да изпреварят кандидатите преди тях в листата със стотина гласа, което водеше до висок риск от корупция. С новия метод на изчисление на преференцията прагът става малко по-висок, защото подадените гласове за листата са повече на брой от общинската квота.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4366 Гневно

  Нито едно от предложенията не е в духа на това, което искат хората. Това са едни вредни поправки във вредния Изборен кодекс на Мая Манолова (Коко в шинел)
  Що направо не върнат чл.1 от Живковата конституция? А избори ще се правят от пожизнено назначените депутати в парламента...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Любопитно

  боклуци... и като намалят имащите право да гласуват с 50% какво ще постигнат... 99.9 на предсрочните ли хахаха

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Герб вече измина половината път до чл. 1

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Неадекватни.
  Само ще отблъснат хората от гласуване.
  За повече нямам желание да пиша.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Напънала се планината, па родила мишка. Или ненужни или направо вредни са повечето промени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Напънала се планината, па родила мишка. Или ненужни или направо вредни са повечето промени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  За съжаление всяко добро нещо рано или късно се разлага, а пропусналите момента сме пак ние.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 8. 8 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой пак си е напълнил джоба с неадекватното си законче.Народа да излезе на улицата дорде е време за да не стане така че само да ни уведомяват че е имало избори и Тиквата и Цокалчеви са ги спечелили.Видяхме че за всичко пробват и където не успеят го отменят.Сега от нас зависи дали ще остане или ще се анулира.

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Има и рационално зърно, все пак. Гласуване по интернет би накарало доста нашенци в чужбина да гласуват. И това е целта, Но (все пак но!), не би трябвало да се позволява у нас! А да не гласуваш за никого е пълна щуротия, досега това се считаше за недействителен глас. Отделен въпрос е, че малките партии няма да минат границата на допустимостта. И тук си прав - това е член 1-ви... Задължителното гласуване също е щуротия - не можеш накара насила някой да гласува, става по-лошо. Да отпадне от списъка, това е добра идея.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  " неучаствалите във вота ще бъдат заличавани от избирателния списък"
  Защо това безумие ? Негласували веднъж, тези хора надали ще минат през процедурата за връщане в избирателните списъци и надали ще отделят време и пари за това.

  "Най-вероятно целта сега е референдумът, иницииран от телевизионното предаване на Би Ти Ви "Шоуто на Слави", да не се проведе заедно с президентските избори наесен"
  Не може да се прави закон на парче или само за конкретен случай. ГЕРБ е бил инициаторът да са заедно референдумите и избори, сега обратно. Това, ако не е непоследователност...

  "Правната комисия реши да забрани обявяването на социологически проучвания през цялата предизборна кампания, а не само 24 часа преди изборния ден"
  И ще се появят завоалирани и много съмнителни проучвания.

  Обвинявахе /справедливо/ Манолова, а сега създадоха подобно безумие

 11. 11 Профил на Ivan Danev
  Ivan Danev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поредната промяна в полза на Герберите,ДПС и БСП и в ущърб на другите партии.Това нагло и некомпетентно момченце Кирилов е само маша в ръцете на Тиквата и Цветанов.Но ми се иска да вярвам,че заспалия ни народ(ако може да се нарече народ),се надявам да не им позволи да си разиграват коня и да се подиграват с него.Не трябва да допуснем да променят правилата за Референдома на Слави в никакъв случай.Хей Народ събуди се най -накрая и да им покажем кой кой е.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  Отнемането на правото на глас не е ли противоконституционно?

 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 435 Гневно

  Вървим към дву-, най-много три-партиен парламент. Това не е добре.
  Отлагането на електронното гласуване не е добре.
  Опитват се да прецакат референдума. Надявам се поне в това да излязат повече хора и да им покажат червения картон, напук на цялата политическа олигархия.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Толкова много номинации за "глупост на годината" в един проектозакон си е рекорд. Трудно е да се отличи, коя идея е най-вредна, но определено въвеждането на опцията "ако не харесвате ГЕРБ, БСП и ДПС, подкрепете ги в полето "не подкрепям никого"" е доста нагло. Подобни текстове, заслужават протести в не по-малка степен от някои опити за назначения в ДАНС от много близкото минало.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 15. 15 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Значи ще има опция "Не подкрепям никого". Интересно, сега наистина може да има пълна активност, колко му е на негласуващите един път да се решат да отидат само и само да се възползват от тази опция. Ще има поне 50 % подкрепа. Само че я да обяснят как ще се разпределят въпросните гласове "Не подкрепям никого", кой ще заеме тези поне 50 % от депутатските места ако говорим за парламентарни избори??!! А, сетих се, ще бъде все едно не си гласувал и така ГЕРБ с 15 % пак ще се бият в гърдите за поредните спечелени избори.

 16. 16 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#15] от "skorpion1980":

  Не виждате ли - гласуват си служебна победа
  Ако протестните гласове са действителни - вдига се броят гласове за прескачане на 4% и 1% - защото ще са процент от по-висока база Чао на малките партии- Татяна Дончева - и тути кванти
  Сетне гласовете се разпределят на големите - и хоп - ГЕРБ и ДПС печелят
  Такава натлост е невиждана - хем си осигуряваме да гласуват повече - щото е задължително - хем си осигуряваме резултата - който плащаме със заеми щото сме вече управляващи
  Събудете се бе хора

 17. 17 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#15:"skorpion1980"]А, сетих се, ще бъде все едно не си гласувал и така ГЕРБ с 15 % пак ще се бият в гърдите за поредните спечелени избори.[/quote]

  Ще бъде по-лошо от това да не си гласувал, защото гласувалите с "не подкрепям никого" се водят действителни гласове и повишават прага за влизане на малките партии, гласовете за които ще се влеят в масата за преразпределяне заедно с тези, които са "гласували" с "не подкрепям никого". Точно по тази причина вече отбелязах, че това си е начин тези, които не подкрепят големите партии да ги подкрепят - наглост.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 18. 18 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Аз предлагам щом веднъж не си платя данъците да ме заличат от списъците с данъкоплатците.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "russian78":

  Така е, то тогава единствената въпросителна ще бъде дали ще има или не четвърта партия в парламента. Ето едни вероятни резултати при тези условия:
  "Не подкрепям никого" - около 50 %
  ГЕРБ - около 15 %
  БСП - около 7 %
  ДПС - също около 7 %
  Реформатори - около 4 % с въпросителна под или над тях
  Всички останали около 17 %, но всяка партия неизменно под 4 %.
  Което би значело или ГЕРБ да управляват с пълно мнозинство, имайки малко повече от БСП и ДПС взети заедно, или пак да са в коалиция с РБ и да са уж дистанцирани от ДПС.

 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вижте,каква е тая работа да има 300 и кусур партии.
  Всеки се хваща за едно изречение и то определя политика и партия.
  Нека да са 10 , но 300 е безобразие.
  Омръзна ми да гледам всеки водач на партийка да се стреми към министерски пост без да има необходимата подкрепа да участва във властта .
  Това с отнемането право на глас обаче противоречи на задължителното гласуване.
  Със задължителното гласуване се определя реалната тежест на дадена партия в обществото. Но с отнемане на правото на глас,ще стане така че малцинството ще стане мнозинство.
  Поне така мисля де. Не знам дали е правилно.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А така, вся власт бандитом.

  Те ви демокрация по мутромилиционерски. Сега разбойниците от гората, които управляваха 45г. ще се бетонират вовеки чрез техните производни и пазванти, но вече демократично.

  Язък че вярвахме преди 25г. че нещо може да се промени.

 22. 22 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи да анализираме едно по едно.
  Какво се цели?
  1. Със задължителното гласуване се цели да се вземат предвид и гласовете на тези които до сега не гласуваха.
  А това е че животът не тези хора не зависи от това кой е на власт в България. Или са на другия край на света или тук се справят сами. Това обаче можеше да се постигне и без задължителното гласуване . Просто 50 процента не гласуват , техните гласове се разпределят според процента на гласувалите и точка.
  Например ГЕРБ имат над 25 процента , 27 процента , вземат 27 от негласуващите, това прави 54 процента и си съставят самостоятелно правителство.
  Ако негласуващите не са съгласни , ами да ходят да гласуват.
  Защо трябва да достигнем до тези изводи толкова трудно. щото така е и в други страни по света с ниска избирателна активност.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  До коментар [#16] от "janeausten":

  Не само служебна победа, ами не си намаляват субсидиите при задължително гласуване.Отсега се облизват. Гласувайте само с недействителни бюлетини.Нещо за майката....

 24. 24 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както казва Премиера с възмущение: Наглеци!

 25. 25 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Със задължителното гласуване да кажат и за КОЙ да се гласува-все по-близо до чл.1 и партията майка, вечна дружба........

 26. 26 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Стига само сте оплювали. Поправките са добри. С изключение на това за четиримата депутати от чужбина. Не трябва да има нито един.... Гласуване в посолства и консулства и толкоз....Но на този етап и четири депутата е добре... пак си е едно нищо...

 27. 27 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 384 Гневно

  Я тези недоразумения да погледнат още веднъж чл. 42 от Конституцията и да се опитат да вденат разликата между право и задължение. Подсказвам в аванс-между демокрация и тоталитаризъм!

 28. 28 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Гневно

  и другия път пак им гласувайте!!!

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#26] от "1_bulgarin":

  Супер са. Например с отнемането на право на глас, или пък спирането на социологическите агенции.

  Невероятни поправки, бай Тошо би им завидял.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Очевадно е, че част от поправките просто са противоконституционни и ще бъдат отменени...
  ГЕРБ винаги е бил тоталитарна партия, желанието за контрол на общински ниво е срамен и абсурден за всеки нормален човек...
  изключително смешен и позорен за ГЕРБ е и страхът им от Шоуто на Слави
  за всички ще си платите, герберасти, рано или късно
  ако е рекъл господ, както казва ония не-дебелия

 31. 31 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#19:"skorpion1980"]Ето едни вероятни резултати при тези условия:"Не подкрепям никого"-около 50%[/quote]една хитра идея: броят на депутатите да не е фиксиран - 240 а да зависи и от процента на гласували "Не подкрепям никого"
  и ако има 50 % гласували "Не подкрепям никого" - броят на депутатите да бъде 120.
  ако има 40 % гласували "Не подкрепям никого" - броят на депутатите да бъде 144.
  А пък ако има само 20 % са с "Не подкрепям никого" - броят на депутатите да бъде 192.
  валидни са,а не искат да имат представители в парламента! да се намали! така ще се увеличи броя на гласувалите с "Не подкрепям никого".

 32. 32 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#28:"селянин"]

  и другия път пак им гласувайте!!! [/quote]

  Заради такива като вас негласуващите се въведе задължителното гласуване. Умряхте да мртнкате че това не е вашето НС, вашата власт.
  50 процента няма за кого да гласуват , защото не са в листите ли?
  Никой не ви е спрял да идете да гласувате.Сега ще ви спрат .
  Сега ще мрънкате че ви спират.

 33. 33 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "rorikabc":
  Грешно мислите. Какво точно ви пречат малките партии, че не разбрах? Как точно ви ощетяват? Проблемът са големите партии. Толкова ли е сложно да се разбере?

  Pivoley
 34. 34 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Разликата между герб и бсп е само в цвета на партийните знамена

  nemam nervi
 35. 35 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#26] от "1_bulgarin":
  За почитателите на политика от руски тип е направо перфектно даже.

  Pivoley
 36. 36 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Тука много хора май не знаят, че като граждани на Републиката освен права имат и ЗАДЪЛЖЕНИЯ и едно от тях е да определят кой и как да ги управлява.
  Тук освен мрънкачи дето ги мързи да отидат до секцията да си дадат гласа почти никой друг не пише!!

  HIRO
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "rorikabc":"...Заради такива като вас негласуващите се въведе задължителното гласуване..." Категорично ОТХВЪРЛЯМ това съждение! Въпрос- посочете ми ЕДНА политическа партия, в която ръководството й НЕ СЕ състой от 45-50% бивши членове на бкп или техните / на времето / правоимащи деца, близки родственици или лица, обвързани със семейни връзки! Бих гласувала ВСЕКИ ДЕН, но САМО когато в България има пряка демокрация и моят глас е включен в държавното управление на България. Вместо политиците да задължават гражданите да гласуват, ДА СЕ РЕФОРМИРАТ САМИТЕ ПОЛИТИЦИ и да предложат политически платформи, съответстващи на правните интереси на различни граждани.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#36] от "Савов": Задълженията на бг. граждани са ясно описани в КРБ, но ПРАВАТА НИ- също. Както и да го увъртате, е противоконституционно трансформирането на лично, неотменимо, индивидуално, субективно конституционно право- като правото на гласуване, в конституционно задължение, без решение на ВНС за промяна в КРБ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 483 Разстроено

  По нагоре всичко сте казали.
  Виждам как с гигантска крачка се връщаме назад във времето и заличаваме и малкото демократични принципи, които бяхме възприели.

 40. 40 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#12:"puknatastotinka"]
  Отнемането на правото на глас не е ли противоконституционно?
  [/quote]

  ++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 41. 41 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":

  Според тия ,които трябва да знаят конституцията наизуст явно не е

  nemam nervi
 42. 42 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#37] от "Логика":

  Комунист не може да се реформира .Той е като кривото дърво-само огън го изправя."Както казва ЕВРОСТАТ ,докато от избирателните списъци не се елиминират един милион и полвина червени бандита за период от мин.35 год.-заличават се от списъците по новите изменения ,България е обречена на безвремие.Национализацията на богатствата на тези комунистически изроди и пълната ЛУСТРАЦИЯ на комунистическите кадри и техните наследници ще възродят България и ще донесат справедливост,хуманост и морал.Всичко друго е от ЛУКАВИЯ и е АЛА -БАЛА по комунистически.Има и приет ЗАКОН от НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.37 от 2000 г.и като всички престъпници тези изверги отн ЛОНОТО на БКП и ДС трябва да бъдат лишени от изборни права 1както е във всички бели държави .

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"adenauer"]Комунист не може да се реформира[/quote]
  Това е и отговора защо не гласувам малко над 25 години. Обаче- не приемам да ме считат за глупав човек и съм дала няколко свои основания, за да не упражня доброволно правото си на глас.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#37:"Логика"]." Категорично ОТХВЪРЛЯМ това съждение! Въпрос- посочете ми ЕДНА политическа партия, в която ръководството й НЕ СЕ състой от 45-50% бивши членове на бкп или техните / на времето / правоимащи деца, близки [/quote]
  Аз отхвърлям Вашето съждение.
  Още ли не сте разбрали че преминаването ни към демокрация е следствие на пазарлъка между големите, според техните правила. .
  Да,кой ще ни управлява зависи от нас.Баш първите комунисти ги заменихме с вторите СДС . Но те си я караха по старому . Щото не знаят и не могат по новому.За това и отпадат. Сега са третите в които присъстват личности от нов тип. .Това е бавен процес. Нямам нищо против малките партии , но те не ни помагат нямат никакъв опит в управление, само забавят процеса към новото.
  Да законите са такива че трябва да ни питат. Ама не щат. Дори от горе да има промяна долу си е същото което сътвориха първите два ешалона и това не е вярната посока. .
  Да ама животът на хората мина да се борят с тия да им дойде акъла в главата.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#44:"rorikabc"]Да,кой ще ни управлява зависи от нас[/quote]
  Това е лъжата, в която политиците искат да вярвате! Бихте ли ми обяснили за какво ми е нужен посредник- политик между мен и държавната власт? С какво този политик е повече от мен като интелект, че да му делегирам правото да ме управлява? Какво ще кажете за пряката демокрация, при която всички бг. избиратели с образователен ценз/ завършено училищно образование до 16 годишна възраст/ са пряк участник, субект на държавното управление? Как някой като бат' сали или сидеров ще произвежда по-добри политически решения за България от мен- човек с 2 висши образования- лекар и юрист, практикуващ 16- вече започнал 17та година като български адвокат?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "adenauer":

  Ето пак мислим по старому.Национализации,лустрации
  Просто трябва да ги оставим по новите правила в състояние на конкуренция и стриктно спазване на закона и те ще си заминат сами.

 47. 47 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "Логика":

  Права си .Не ми трябва .Но ми трябвапосредник между мен и закона.Ако имам пари това ще е съда . Да направятбезплатни съдилищата и всичко ще е наред. Но е уморително и не искам да се занимавам аз с това.
  Спрях едно строителство на една сградано ми трябваше 2 седмици да чета закони , да организирам подписки. Те за това трябва да са политиците .
  Сега водя война с един кмет да не ми реже дърветата пред къщи , да не руши общинския магазин и да струпва частния си пред вратата ми , боря се на 20 метра отзад на двор ми да не строят склад за зърно със отровите и гърменето на машини . .
  И все борба и не става с думи.Чакат те да се умориш и да ги оставиш да си правят поразиите и да рушат. А трябва пак съд така хората си отиват един по един от тоя свят. И като ме питат нали съм сама ,защото останалите срещу 50лв на изборите подкрепят кмета. Как САМА да го постигна това ?
  Е? .

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#47:"rorikabc"].Но ми трябвапосредник между мен и закона[/quote] Момент, момент- за това сме адвокатите. Имах предвид, че законите се създават в НС от НЕКАДЪРНИ създатели, които си нямат и понятие от структура на правна норма и спецификата на правната материя и тяхната цел е да създават единствено лобистки текстове, обслужващи пряко личните им интереси.[quote#47:"rorikabc"]Спрях едно строителство на една сградано ми трябваше 2 седмици да чета закони , да организирам подписки. [/quote] Просто е трябвало да отидете на правна консултация при колега, да получите първичното инфо от там и след това да организирате, каквото искате. Няма как да знаете всички тънкости в една правна материя. Това е все едно да споря с един архитект по материя, която е от неговата специалност и той я е обръщал от всички страни като ръкавица, докато я е изучавал в университета....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "rorikabc": Вярвайте ми- ако можеше нещо да се промени кардинално чрез гласуване за политически партии, щях да гласувам на избори. Играла съм си да изследвам генезиса на партиите и знам какво точно пиша. За съжаление, онова, което ни се представя като демокрация, не е демокрация, защото е пребоядисаните във всички цветове на дъгата метастази на бкп/кдс/дс. Отвращението ми е огромно.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Ако е нещо смислено , но внесено от друг, ГЕРБ не подкрепя в никакъв случай. Но ,каквито и безумия те самите да внесат си ги приемат, без да се замислят.Към диктатура вървим, мечтата на Борисов.

 51. 51 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 448 Разстроено

  Да ме заличат, то е все тая. Гении.

 52. 52 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Нито едно от предложенията не е в духа на това, което искат хората. Това са едни вредни поправки във вредния Изборен кодекс на Мая Манолова (Коко в шинел)
  Що направо не върнат чл.1 от Живковата конституция? А избори ще се правят от пожизнено назначените депутати в парламента... [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Напълно съм съгласен. Играта за сметка на обикновените българи продължава с пълна сила докато се затрием като държава и нация. Няма ли кой да предложи пълна лустрация, антикорупционни закони, наказване на виновниците за националаната катастрофа, която ни докара на опашката на Европа и изгони 2.5 милиона българи?

 53. 53 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Мотивът е да не бъдат заблуждавани гражданите."

  Абе ей, шушумиги -- ако наистина целта ви беше да не бъдат заблуждавани гражданите, отдавна щяхте да сте си затворили лъжливите усти!!

 54. 54 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 222 Весело

  граждански дълг ? интересно ми е, какво има в главите на изсмукващите от пръстите ;основания за закони;

 55. 55 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой "правозащитник"" да вижда нарушаване на права в закона? Не ви чувам?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 56. 56 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ако се намери кой да сезира Конституционният съд то тези поправки ги чака погрома на Орсовките. Въпросът е има ли кой - Плевнелиев, най-вече тебе гледаме!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 57. 57 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#1:"Депутат 241"]Нито едно от предложенията не е в духа на това, което искат хората! Това са едни вредни поправки във вредния Изборен кодекс на Мая Манолова ....
  Що направо не върнат чл.1 от Живковата конституция? А избори ще се правят от пожизнено назначените депутати в парламента...? [/quote]
  Добра идея им даваш и дано да не те послушат, че тогава "голем цирк и смех" ще пада????
  "Дупетатите" що не гласуват за отпадане на партийната субсидия или поне за нейното намаляване???? И вместо разни смешници "патриоти" да ни убеждават как народа, който си пада "хазартен тип" и като му кажат, че "може" да спечели "плазма или джип" ще се "избият" да гласуват???? "Тате ми каза, че ще ми купи колело, ама друг път"!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK