Волен Сидеров получи пробация за инцидента на летище Варна от 2014 година

Волен Сидеров получи пробация за инцидента на летище Варна от 2014 година

© Анелия НиколоваЛидерът на "Атака" Волен Сидеров е осъден и за инцидента на летище Варна от 2014 година. Софийският градски съд одобри споразумение на Сидеров с прокуратурата и му наложи наказание пробация за срок от година и два месеца.


Случаят на летище Варна е от януари 2014 година. Тогава Сидеров и депутати от националистическата партия пътуват в самолет, където първо лидерът на "Атака" вдига скандал на френски дипломат, а впоследствие на летището удря полицай и друг човек. Прокуратурата го обвини в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.


По първото обвинение съдът му наложи наказание от година и два месеца, в които той ще трябва задължително да се регистрира в пробационната служба по настоящ адрес, както и да се среща с пробационен служител. Освен това от заплатата му ще бъдат удържани 15 %. Наказанието по второто обвинение - пробация, е за срок от една година. Според българското наказателно право предвид се взема по-голямото наказание, т.е. пробация за срок от година и два месеца. Сидеров ще трябва да плати и разноските по делото, които са над 4 хил. лв.
Делото за инцидента на летище Варна е единственото, което стигна до съдебна фаза и по него се проведоха десетки заседания. Днес обаче Сидеров се е споразумял с прокуратурата и с него приключват всички производства срещу лидера на "Атака", които прокуратурата е образувала досега.


Още преди да започне съдебното производство, Сидеров сключи четири споразумения с прокуратурата по други производства, като наложеното му наказание и четирите пъти бе пробация. Лидерът на "Атака" и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха осъдени, след като се признаха за виновни за нападението пред магазина на столичната улица "Г. С. Раковски" през октомври миналата година. Наказанието бе пробация за 2 години. Те ще трябва да се регистрират задължително в пробационната служба по настоящия им адрес, както и да се срещат с пробационни служители. Освен това от заплатите им ще бъдат удържани по 25% за двегодишния срок.


Другото споразумение на Сидеров и Чуколов с прокуратурата, което съдът одобри, бе за нахлуването им в НАТФИЗ отново през октомври 2015 г., с което те се признаха за виновни. Съдебният състав им наложи отново пробация съответно по 9 и 6 месеца. Освен това Сидеров се призна за виновен и за случая в Батак от 2011 г., когато по време на честването на тържествата за 135-годишнината от Априлската епопея той се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.


Сидеров ще чисти и паметници в София в рамките на една година 100 часа. Той предпочете да прави това пред полагане на безвъзмезден труд, след като съдът одобри споразумението с прокуратурата, с което Сидеров се призна за виновен за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда за инцидент пред Народното събрание от 2013 г.. Тогава лидерът на "Атака" влезе в пререкание с журналист, а униформен, който опитал да застане между двете страни, бил блъснат в гърдите от депутата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK