В обществения съвет към Фонда за лечение на деца виждат интереси зад арестите

Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форум

© Велко Ангелов

Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форумЦелият екип на Фонда за лечение на деца беше арестуван днес след акция на ГДБОП в офиса на институцията по разследване за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Сред осмината задържани е и директорът Павел Александров.


Според съобщението на прокуратурата част от екипа на Фонда са извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи, като за Александров по неофициална информация в различни медии се твърди, че е искал пари от родители на болни деца или че е участвал в схеми с бюджета за апартаменти в чужбина.


Три часа след съобщението на прокуратурата, министърът на здравеопазването Петър Москов вече беше подписал заповедта за назначение на нов директор на Фонда - проф. Владимир Пилософ.
"Дневник" се свърза с представители на Обществения съвет към институцията, които категорично защитиха досегашния директор и дадоха предположенията си защо се прави акцията. За новия изпълнителен директор единодушно коментираха, че е признат специалист, но обстоятелствата, в които е назначен, са недопустими.


"Откакто аз съм член на Обществения съвет е имало четирима директори на Фонда и Павел Александров е човекът, който е постигнал най-голямо развитие за това Фондът да работи по ясни правила и процедури, да няма забавяния, да има прозрачност. С него никога не сме имали някакви трудности по отношение на това да имаме ясна информация, или да получим съдействие за някои по-спешни случаи.", коментира директорът на Българския дарителски форум и дългогодишен член на Обществения съвет Красимира Величкова.


"Като член на Обществения съвет и като знам какви са механизмите да се подкрепи лечение на дете, просто не виждам как биха могли да са верни тези обвинения. Например това за апартаментите във Франция - това е механизъм, по който Фондът работи от самото си създаване, много преди Павел Александров да стане директор", казва Величкова. Пояснява, че когато става въпрос за продължително лечение в скъп чужд град, фондът има практиката да наема апартаменти, вместо да настанява родителите и децата на лечение в хотел, което би излязло далеч по-скъпо.


"Говорила съм си с безброй родители, притеснени за заминаването и лечението на детето им, но никой никога не е споменавал да е получил някакъв натиск от страна на Фонда да плаща. Това ми се вижда пълен абсурд", допълва тя. Припомня, че от миналата година в институцията текат постоянни проверки, след като забавени плащания от здравното министерство забавиха и цялата процедура по одобряване и изпращане на деца за лечение в чужбина. Резултатът от първия голям одит обаче така и не беше оповестен публчно.


Същото мнение споделя и досегашният представител на Българското национално радио в Обществения съвет Надежда Цекулова."Никога не сме имали съмнения в Павел Александров, спокойно мога да говоря в множествено число, защото това са теми, които сме обсъждали помежду си неведнъж. Никога не сме имали съмнения в него като ръководител на Фонда, пък камо ли да изнудва семейства. Това е недопустимо и никой не може да си го представи. Невъзможно е, разбирате ли!", категорична е тя.


"Причината за това, което се прави според мен и според други хора в съвета, е че определени хора в администрацията на здравното министерство от много време насам искат да си върнат контрола и управлението върху средствата, които Фондът разходва", коментира Надежда Цекулова.


"Според мен и проверките, които се правят от миналата година са с тази цел. Не получихме достъп до този доклад, а се твърди, че в него имало "страшни нарушения", само че никой не ни каза какви и не ни показа черно на бяло доказателствата. Ние обяснихме многократно на ръководството на МЗ, че сме готови да подкрепим всякакви мерки, които ще допринесат за подобряване на работата на Фонда и отстраняване на нарушенията, само че искаме да видим първо какви са те", подчертава тя.


"Мога само да се надявам, че Пилософ ще се справи добре с това предизвикателство, защото това е работа, която не трябва да спира и за час. Включително и на днешното заседание е имало деца, които трябвало да се гласуват и да бъдат изпратени по спешност за лечение", коментира още Цекулова. И допълва: "Но начинът, по който беше направена тази смяна според мен е абсолютно недопустим. Не си представях, че е възможно през 2016 г. да се случи подобно нещо. Пълен абсурд, някаква кагебейска разработка".


"Познавам Пилософ като добър професионалист, но не мога да коментирам назначението му, защото когато човек се премахва без аргументи или със скалъпени аргументи, показва, че министерството на здравеопазването или не познава в детайл работата или просто има някакъв друг дневен ред за този фонд.", допълва и Величкова.


Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето

© Анелия Николова

Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето


"Дневник" се свърза и с предстедателя на Обществения съвет към Фонда Ева Жечева, която е и председател на Държавната агенция за закрила на детето. Тя обаче не пожела да коментира случилото се днес. "Нямам никаква информация и не мога нищо да коментирам, дори не знам, че е имало някакво разследване. Това, което знам е от медиите. Общественият съвет няма отношение към тези организационни въпроси с пътуванията и транспорта. Ние одобряваме децата по експертното решение на лекарите и по офертите, които са пристигнали от болници", заяви тя.


На въпроса имала ли е основание да подозира Павел Александров в злоупотреби, Жечева отговори, че не би се ангажирала с такава оценка. "Нашите отношения с Александров са само по време на заседание по организацията по отношение на фонда, затова не бих могла. Но това е въпрос, който в петък ще обсъдим с новия изпълнителен директор, който свиква заседание, така че мисля, че тогава ще имаме малко повече информация или позиция.", допълни Жечева. Тя приветства избора на проф. Пилософ, с уговорката "без да правя някаква съпоставка с досегашния директор. Просто приемам Пилософ като един утвърден специалист, който знае какво прави и как".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  всички ,който пипате от парите за децата.Да горите в ада

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Абе не знам.Трябва някаква мандатност,може би.
  Да се провери всеки случай,да се поиска потвърждение от "изнудените" и тогава да се правят изводи....

 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Явно и те са били в корупционната схема. Няма начин без тях да е ставало. Добре ще бъде прокуратурата да ги провери.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#1:"In my world"]всички ,който пипате от парите за децата.Да горите в ада[/quote]

  Те тия от Ад не се плашат защото в нищо не вярват. Затова камшик за тях още тук на земята. Да гният в затворите. Съжалявам, че за тях нашите затвори са прекалено добри, най-добре да ги пращат във анголски затвор.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 5. 5 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  и на мен ми звучи странно 8 души да бъдат арестувани за подкупи в плик и пари на ръка за ап. под наем във Франция. Тая работа не е читава, а Борисов си показа мутренската и милиционерска същност!

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Както обикновено се случва в България, възможно е и двете страни в спора да са по*рани. Демек, няма добър герой.

 7. 7 Профил на Димитър Тодоров (通産省)
  Димитър Тодоров (通産省)
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Интереси или не,всички са за кладата,да горят и да съжаляват,бавно на слаб огън!!

 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]потвърждение от "изнудените" и тогава да се правят изводи....[/quote]

  Изнудените ще бъдат отново изнудени да дадат удобни показания. Затова службите и прокуратурата да си свършат работата.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Звучи зловещо .. и страшно..ако се говори за корупция в това място посветено на здравето на децата..
  Дано не е вярно..

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  "Но начинът, по който беше направена тази смяна според мен е абсолютно недопустим. Не си представях, че е възможно през 2016 г. да се случи подобно нещо. Пълен абсурд, някаква кагебейска разработка".

  абсолютно... залагам че тлъстото леке се мисли за оригинално обаче

 11. 11 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Просто според мен министър Москов удобно и послушно легна на цацаратурата и бързичко сложи удобен шеф на фонда - цената за разцепването и овладяването на РБ и ДСБ се плаща от всички нас

  доста тъжно

  krastitel
 12. 12 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Псевдореформаторът Москов оставя болните български деца в ръцете на професор Владимир Пилософ - председател на Фондация "Цедака" и заместник-председател на Организацията на евреите в България "Шалом"... агент, осведомител на тоталитарното ДС, управление II-II-I, ВГУ "ЧЖ", псевдоним "Вайан"...горките деца - българчета...Какво пие Москов? И кой плаща - "Цедака", "Шалом" или тоталитарното ДС?

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Пешко Левото определено вече е бил подписал заповедта за назначаването на доайена на съветската педиатрия комунето Пилософ ПРЕДИ ГДБОП да си запашат кобурите и да влязат в сградата на фонда. Долни политически клиентелистки сценки. Теди Москов братчеда ти е завършен сценарист-чекист. Радане, преди да пишеш май не се усети мче герберасткото театро е пъклен сценарий на вап човек? Абе всъщност чий човек е Московеца ? А чакай този просто работи за себе си и свеото ранното пенсиоиране на дебела сянка в скута на Баце му….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1437 Разстроено

  Двата проблема са коренно различни. Това да крадеш, дори и един лев от болни деца, няма нищо общо с това кой ще е директор и не разбирам защо тези неща се смесват.
  Все пак има представители на медии в този фонд и най-малкото могат да поискат независими представители да чуят/проверят тези записи със специални разузнавателни средства.
  Защото тук проблемът е огромен, дори и да не са достатъчни за осъдителна присъда са невероятно петно в живота на всички замесени. Така че, всички трябва да научим цялата истина, ако съответно някой прокурор се е самозабравил, името на тези хора да бъде изчистено и този човек да си загуби работа, но ако е истина - нямам думи. Темата не е за политика, а колко ниско вече сме паднали!

 15. 15 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Гневно

  Пак кьорфишеци, за да се отвлече вниманието от изборните промени... с тях нито референдума ще успее, нито пък Герп ще паднат от власт в следващите 6-7 години... Жалко за добрите идеи и събраните подписи...

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoiank":

  Ти свидетел по делото ли си та знаеш вече ПРЕДИ ВСИЧКИ ,че става въпрос за кражби ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  'Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи."

  http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-i-gdbop-provezhdat-op/

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Александров имаше огромна подкрепа от родители на болни деца, особено когато при Орешарски решиха да го сменят! След смяната му фонда зацикли!
  КАКВО СЕ СЛУЧВА????

 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Действително Боку седи зад Москов със всичките си служби.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  уви , днес беше закрита единствената работеща на 100 % структура към МЗ . именно защото беше работеща и един вид лакмус на системата . атаката е същата като през 2013 г . едно към едно . този път успя . факт . вижте идеята 2013 , пишещия правила за работа на фонда тогава , самите правила и се молете за децата на България . страшно е ХОРА .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Прочетете ми коментара до край и тогава да дебатираме.
  Казвам, ако хората нямат вина някой прокурор да си замине на момента и всички да научим името му.
  Ако имат вина, но не е достатъчна за присъда, пак това да стане публично. Все пак съдът оправда Стефан Софиянски, но това че нещо е законно не значи че е морално.
  А когато става дума за деца и то болни, законът е най_малкия проблем, там вече моралът определя поведението.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#17] от "extraCACA":
  познаваш ли ги лично ? спасили ли са детето ти ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мисля,че докато съдът не се произнесе,има ли виновни длъжностни лица и по-специално шефа на центъра,не бива да се правят прибързани изводи.Иначе се получава - някой казал на някого.Ами ако нарочно е набеден човека?

  Tony
 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  арестуваните ли - не, просто цитирам съобщението на прокуратурата както виждаш... случайно или не, отпреди месец за днес - 20 април, от 18 ч. е обявен ивент с искане за оставката на Цацаров

  https://www.facebook.com/events/1001483273260025/?active_tab=posts

 25. 25 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#0:"Автора"]На въпроса имала ли е основание да подозира Павел Александров в злоупотреби, Жечева отговори, че не би се ангажирала с такава оценка. "Нашите отношения с Александров са само по време на заседание по организацията по отношение на фонда, затова не бих могла. [/quote]

  Този председател на Обществения съвет към Фонда трябва да е наясно какво точно се случва. Не се ангажира с оценки, защото ако се провери Държавната агенция за закрила на детето не се знае какво ще намерят там.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Мене пък ми се чини, че това ще е Горна Оряховица - 2.
  Поне такива са досегашните действия на милиционерите когато на Цецерон Му се даде власт и така ще е докато не Му се бръке в джеба и си плати всички суми по загубени дела в Страсбург заради него.
  Същото се отся и за Прокуратурата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прокуратурата малко се разшета за да прикрие скандала с Булгартабак.Защо не спре изнасянето на машини купени за милиони а се мълчи по въпроса .Там е големия конфликт защото хиляди семейства ще останат без доходи а също и области където няма друг поминък.

 28. 28 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  този герберски филм сме го гледали, има-няма 20-30 пъти. Финалът е все един - Страсбург.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Пепи Отпечатъка в акция съвместно с ГДБОП.

  Назначи един агент на ДС и верен член на БСП за директор на фонда!
  Овладя още една кота в здравеопазването, което вече изцяло е подчинено на ДСБ- арките и болшевиците на Пепи.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  [quote#19:"yavooor"]Действително Боку седи зад Москов със всичките си служби.[/quote]

  Накрая Боко ще яде хурката.
  Две неща могат да бутнат Боко- Москов и пришълците.

  Необяснимо е поведението на Борисов- ругае и заплашва своите , оставя Москов да върлува в сектор за милиарди, където цари хаос и огромна задлъжнялост, истинска бомба със закъснител, а по въпроса за опазването на границите е непостоянен и несигурен.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#29] от "mr.lottalove.":

  да живее БКП ДСБ ГЕРБ ,все креатури на майката хранителка и защитник на бедните и неоправданите , явно новия професор ще провежда правилната политика на партията и децата вече ще се лекуват в правилните и близки на нашата социалистическа родина страни ,а именно Куба и Северна Корея , ура другари

 32. 32 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Понеже няма никакви факти за събитията, мога да коментирам само едно нещо. Трябваше да се назначи не нов директор, а временно изпълняващ длъжността, до изясняване на случая в съда.

  chavo64
 33. 33 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Гневно

  Пилософ може да е прекрасен специалист, но това не означава, че е добър мениджър. А както се видя, е бил и агент на ДС. За съжаление, Пепи - турската ваксина, доказа, че грижата за децата на България не му е приоритет. Жалко, че от това ще страдат невинните малки душички.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 34. 34 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Жечева внимава какво говори - натрапчива предпазливост - човек би си помислил - ами като е на служба, ще внимава естествено!

 35. 35 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Явно е, че отново става въпрос за едни пари, много пари, каквато е практиката( корупцията) на всяко място, където се взимат пари от данъкоплатците... и всички са в кюпа.

  4itatel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK