Най-късно на 25 септември ще заработи пръстовият идентификатор в болниците

Най-късно на 25 септември ще заработи пръстовият идентификатор в болниците

© Красимир ЮскеселиевОсемдесет дни е срокът за изготвянето на системата за идентификиация в болниците. Най-късно на 25 юли тя ще е инстлирана в здравната каса, след което болниците ще имат точно два месеца - до 25 септември, за да я въведат и в своята структура и да започнат да я използват. Това важи за болниците, които са подписали договор за партньорство с касата и е условие, за да им бъде платено.


Това обяви главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков на семинар в Пловдив. По думите му такъв идентификатор е предвиден отдавна в Закона за здравното осигуряване, но досега не е направен, защото е трябвало да се планира на национално ниво.


Уникалният идентифиикационен номер, който ще се генерира с новата система, е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък. "Това е нещо, с което не можеш да се разделиш, само в шпионските филми се случва. Може да има много широко поле за приложение", коментира Банков. В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци. Всички данни ще се шифроват и Комисията за защита на данните няма възражения срещу системата, увери той.
По думите му в бъдеще системата ще служи и за изготвянето на електронно здравно досие на всеки пациент, също и за електронните рецепти за лекарства. Също така предвид че от 2018 г. се планира издаването на лични карти с биометрични данни, информацията от пръстовия идентификатор на касата може да залегне и там, посочва експертът.


Банков увери, че събирането на данните ще е изключително улеснено. При първия досег на пациент с болница, ще се записват личните му данни, ще положи пръст върху машинката и ще се генерира уникалния му код, след което информацията ще се изпраща до касата за регистрация. Не е необходимо тази процедура да се прави без нужда, няма да има кампанийно събиране на данни, подчерта той.


През тази година става въпрос само за болниците, а от догодина, ако процесът върви добре, ще се мисли за въвеждането му в останалите здравни структури - извънболничните и аптеките.


Биометрични данни няма да се събират от малолетни деца до 14 години, защото е незаконно. В тези случаи ще се взимат данните на родители или придружители. При хората, при които няма възможност да се сканират пръстови отпечатъци - "в най-бруталния сценарий - без ръце или в по-честия - със заличени отпечатъци заради естеството на работата им", идентификацията ще остане само по ЕГН, поясни още експертът. При около 3% от хората ще се наложи този вариант, добави той.


Друга опция ще е за възрастните и трудноподвижни хора, които ще могат да декларират списък от лица, които да ги представляват в аптеката. Няма ограничение на броя и няма ограничение за актуализиране на този списък, уточниха експертите от НЗОК. Списъкът ще може да се създава и обновява навсякъде, където работи системата.
При спешните случаи, пациентът първо ще се лекува, след това ще се идентифицира, както е и в момента.


Всеки който иска ще може да си изтегли приложение, по което да следи къде и кога се отчита присъствието му чрез идентификатора. Когато има плащания от касата по неговия случай, ще получава съобщение каква сума и кога е изплатена. За целта при регистирането си, пациентите трябва да посочат, че искат тази услуга, обясни още Банков.


На въпроса личната карта не е ли достатъчна за идентифициране, Банков отговори: "Съгласно чл. 50 от ЗЗО и сега сте длъжни да се представяте със своя личен документ. Системата за идентификация с лична карта от миналата година показа нуждата от допълнителен контрол. Бяха намерени пролуки в тази система, и сега текат разследвания за, да не кажа кашони, но със сигурност чекмеджета, пълни с копия на лични карти. Идентификаторът е развитие на тази система".


"Няма опция, в която пациентът да откаже. Не можем да допускаме такава хипотеза, защото това е механизмът за участието на пациента в контрола на разходването на неговите здравни осигуровки. Същото е като да питаме какво ще се случи, ако не си носим личната карта при прием в болница, пациентът трябва да се идентифицира", коментира и подуправитела на НЗОК Иванка Кръстева на въпроса какво ще се случи, ако пациент откаже да се запише в системата.


"Очаквам да има отказ за полагане на пръста по-скоро при изписване, когато пациентът не е доволен и си тръгне. Ако пациентът откаже, защото е недоволен от лечението което е получил – ето това е целта на системата – това ще задвижва проверка от здравната каса по случая", коментира Кръстева. Касата ще заплаща на болницата за извършените дейности в тези случаи, само ако не установи нарушения.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5451 Неутрално

  Отече се работата, мисля че ще е от 01.01.2017

 2. 2 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Глупава система. За електронен регистър не се налага да се дават отпечатъци! По другите страни го правят без такива. Вместо да става по- лесно, всичко се усложнява излишно. Сега за машинките- това държавна поръчка ли ще бъде?

 3. 3 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Тоя е тъп , но за сметка на това упорит !
  ФОСТАТА БОКЛИЦИ
  Аре да видим ,как ще ме накараш да ти дам отпечатък ,който ще се съхранява незнайно къде и незнайно от кого .
  Предлагам да им се даде масово отпечатък от хой
  Фостата !

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#2] от "danid":
  "За електронен регистър не се налага да се дават отпечатъци! По другите страни го правят без такива."

  В други държави само си показват кредитната карта, ама ние сме по-големи тарикати. За нас са нужни по-силни методи за възпиране на андрешковците.

  подпис
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 626 Весело

  Сканиране на ретината кога?????

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 661 Неутрално

  То и събирането на пръстови отпечатъци от всички пълнолетни граждани, които не са обвинени в престъпление по Наказателния кодекс, също беше незаконно доскоро... Както и подслушването ни разговорите на всички граждани без съдебно решение. И така нататък... Но, както казал Императорът, "Ще го направя законно!" и готово.

  Днеска отпечатъци от пълнолетните, утре от непълнолетните, вдругиден и с чипове под кожата задължително, "за общото благо!" и "за да спрем източването на бонциците" и "да се справим с тероризма" така нататък -- все благовидни предлози.

  Малоумна държава. В нормалните държави се пише закон и се спазва. Тук ти събират отпечатъците, щото не им работел закона... :-/

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#4:"Иван К"]В други държави само си показват кредитната карта, ама ние сме по-големи тарикати. За нас са нужни по-силни методи за възпиране на андрешковците.[/quote]
  Мисля, регистърът затова ще е полезен, освен другите ползи, понеже ще може да се прави проверка кой каква помощ и колко пъти е получавал, т. е. за неправомерни пътеки. Там изтичат средствата в голямата си част, както и за материали, лекарства, пренасочване, а не защото Хасан е отишъл на лекар с ЛК на Айшето. Искам да кажа, че злоупотребите на граждани са много по- малко от тези по болниците- фирми.

 9. 9 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 895 Неутрално

  за българите така, даже и ако се подсигурят и да сканират ретината няма да е излишно

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  не е така ,в другите страни такива неща не могат да минат ,защото си уважават лекарите и не ги бъзикат да им бачкат безплатно и да ги юркат да пишат денонощно отчети и глупости, съхраняват ги ,тук е точно обратното ,затова в един момент ще остане касата и афтентификаторите ,а доктори да работят с тях няма да има ,хем безплатно ,хем ги изкарват престъпници ,хем недоволно население ,ми само на 1 час със самолет от тук всички пациенти са доволни от същите доктори при ясни и точни правила ,няма лошо

 11. 11 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 632 Неутрално

  добре дошли в матрицата

 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  април,септември,май...рИформата върви))))))))))))))))))00

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ха, като нямаш база данни как ще сравняваш в два различни прегледа във времето дали е същото лице или са две различни лица ? Колко пъти да им се казва на тези ,че идентификация и верификация са съвсем различни неща. Слагайки пръста на скенера в моя кабинет сървърът на НЗОК не знае дали това е Баба Вуна или на Московеца чича му, ако няма база данни срещу която да верифицира този пръстов отпечатък или PIN . Тези си играят на дигитални скенери подобно на комплектите за деца съдържащи пластмасова значка на FBI и лошо полистиролно копие на пистолет. Все по-смешно става в Страната на Фалшивите Реформатори. Фразата 'Индианец гледа пишеща машина' да се чете сега:. 'Индианец ви обяснява какво прави пишещата машина'. Същото е с тези Цолов и Пенков. И ако комшията ти вземе лекарството, чудно дали комшията ще дойде на преглед при ОПЛ вместо неподвижния съсед. Изобщо тези проклети чиновници не си дават сметка ,че има хора на които трябва да се ходи у дома с лаптоп, скенер и принтер за да бъдат идентифицирани, прегледани и издадени рецепти. Естествено за това не се досещат единствено едни тутманици излежаващи се в канцеларии , наричащи се най-нагло 'д-р' и НЯМАЩИ НИКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА РАБОТАТА НА ИСТИНСКИЯ ЛЕКАР, който лекар ще трябва да ходи на адреси без онези лентяи да са остойностили труда му и колко струва едно домашно посещение от този тип...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#7] от "bohr":

  Ей са Хиляда и един мотива за лавина от съдебни дела ,дискриминация , нарушаване на граждански права и обезщетения
  До коментар [#11] от "stile libero":

  По точно : Добре дошли , в МУТРИЦАТА - Презареждане

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  А Москов с тъпите идеи, кога ще се разкара?

 17. 17 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":
  Изобщо тези проклети чиновници не си дават сметка ,че има хора на които трябва да се ходи у дома с лаптоп, скенер и принтер за да бъдат идентифицирани, прегледани и издадени рецепти.
  ----------------------
  Какви глупости пишете, бе? Какви ОПЛ(общо практикуващи лекари), какви домашни посещения?
  Изрично е казано, че системата се въвежда в БОЛНИЦИТЕ!

 18. 18 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 699 Неутрално

  България=Северна Корея!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 19. 19 Профил на dm1981
  dm1981
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Много си е добре даже!

  Тоя бардак в здравната система по някакъв начин трябва да се вкара в някаква граница.

  Всички в България мрънкаме, че живеем в тоя бардак, а като някой се опитва да прави нещо, всички ние му изяждаме главата.

  Ако наистина се въведа тая работа, ще видите колко рязко ще паднат хоспитализациите на пациенти. Нали това е целта? Да се канализират нещата.

  Аз работя във фирма, в която имаме система за контрол на достъп. Никой не те следи кога идваш на работа и кога си тръгваш. НО! Системата го прави и в края на месеца го разбирам по заплатата си. Аз имам трудов договор за 8 ч. работен ден. Ако го наруша ме глобяват! Това е...

  Трябват правила мили съграждани!

  Тия олигофрени от ''Фонда за лечение на деца в чужбина'' например. Ето - типични кандидати за панделата, а от сутринта чувам мнения, които оправдават корупционната далавера там. Там са някакви 18 човека! Край! Ако ги няма държавата спирала да съществува! Глупости....

 20. 20 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Аз за пореден път да попитам. Какво му е на карта, с чип и снимка, а трябва пръстови отпечатъци и чудесии?

  Бойко е зависим
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#17] от "fras":

  Седни си. Не си си прочел урока. Системата трябва да влезе при личните лекари догодина по това време (01.04.2017) след като лекарите се изръсим с по 300 лева закупувайки четец , тоест работещите ОПЛ пак ще финансират комунистическата здравна система , при това без да се плащат прегледите , които ще автентификирам (последната изчанчена дума е на другаря бюрократ Пешо). Не само болниците , а навсякъде без при това да доведе до някаква полза. Връзката четец - сървър на НЗОК ще изпрати хиляди пациенти дневно за преглед след 2-3 дни (ако ОПЛ има часове). Ежедневно 4800 ОПЛ практики имат по средно 25-30 пациенти за идентификация и вход в системата всеки ден , десетки хиляди рецепти със стотици хиляди изписвани медикаменти. Техническите проблеми на недоклатената информационна система на Касата и непригодността на чиновниците за нея изобщо не коментирам.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 395 Гневно

  Този министър трябва да си отиде! Вместо да прави реформи в здравеопазването, които да покажат - Ние мислим за болния, Ние мислим за медицинските специалисти.... Промените, които се въвеждат са - Ни искаме да елиминираме болниците, Ние искаме да орежем парите за здравеопазване за да има за Нас.....
  Очаквам следващата стъпка да е сканиране на ретината, както е написал един от читателите....

 23. 23 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  'Най-късно на 25 септември ще заработи пръстовият идентификатор в болниците"

  Обаче голяяямо дърпане еей!
  И носене на вода от 999 кладенеца защо да не се случи!

  Долу евроатлантическите ценности!
 24. 24 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#3:"pipon"]Аре да видим ,как ще ме накараш да ти дам отпечатък ,който ще се съхранява незнайно къде и незнайно от кого [/quote]
  Че то не е задължително бе, господине!
  Само ако ви трябва преглед или лечение по НЗОК. Иначе си ходете на частно както и когато си искате!

  Долу евроатлантическите ценности!
 25. 25 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"dm1981"]Ако наистина се въведа тая работа, ще видите колко рязко ще паднат хоспитализациите на пациенти.[/quote]
  Че по соца можеше цял живот да не влезеш в болница. Общо взето освен за раждане се влизаше само при катастрофа, за вадене на камъни или за счупено. И дори за счупено само те гипсираа и айде вкъщи!

  Долу евроатлантическите ценности!
 26. 26 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#20:"briton"]Аз за пореден път да попитам. Какво му е на карта, с чип и снимка, а трябва пръстови отпечатъци и чудесии? [/quote]
  Може да се преотстъпва. Отпечатъка не може.

  Долу евроатлантическите ценности!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Няма начин и с това да не се справи болничната администрация. Все ще измислят нещо , да обезмислят
  пръстовия идентификатор .

 28. 28 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#21:"Dr_Doolittle"]жедневно 4800 ОПЛ практики имат по средно 25-30 пациенти за идентификация и вход в системата всеки ден [/quote]
  Това нещо сериозно ли ви се вижда? Идентификацията става за по-кратко време отколкото да си издиктувате ЕГН, то докторе.

  Всъщност ето къде ви боли вас-няма да може да пишете фиктивни прегледи и само да си прибирате таксичката от НЗОК, докторе. Сега ще трябва да ги преглеждате наистина.

  Долу евроатлантическите ценности!
 29. 29 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сова":

  А не може да се преотстъпва отпечатъка? Вече отключват телефони със скенер, обикновен мастилено-струен принтер и проводимо мастило. Колко да е по-сигурна системата на болниците? Аз не искам, болниците със своята никаква сигурност да съхраняват отпечатъци. Това не е парола или личен документ, който можеш да смениш.

 30. 30 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Няма ли да се намери някой който да спре глупостите на този министър? Ще ходя да си поръчвам лекарства с пръстов отпечатък? Уникално в световен мащаб. В болниците може като в САЩ - най-напред си плащаш а после искаш от застраховката да ти ги възстановят. Нямаш пари - няма доктор.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#6:"Michel"]То и събирането на пръстови отпечатъци от всички пълнолетни граждани, които не са обвинени в престъпление по Наказателния кодекс, също беше незаконно доскоро... [/quote]
  Да ама това не е пръстов отпечатък в оригиналният му вид а код идентификатор. От който не може да се създаде обратно пръстовият отпечатък. Нещо като сегашното ЕГН но има голямото предимство, че се използва автоматизирано и е значително по-трудно за присвояване. Така че манипулацията не мина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#28:"Сова"]Всъщност ето къде ви боли вас-няма да може да пишете фиктивни прегледи и само да си прибирате таксичката от НЗОК, докторе. Сега ще трябва да ги преглеждате наистина. [/quote]
  Аз отначало се отнесох с насмешка, сега пък пръст ще натискаме, толкова ли е зле положението. Обаче от големият вой който се надигна в лекарските среди почвам да си мисля, че май наистина са яко настъпени нечии интереси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#21:"Dr_Doolittle"]след като лекарите се изръсим с по 300 лева закупувайки четец , тоест работещите ОПЛ пак ще финансират комунистическата здравна система [/quote]
  Още малко ще кажеш, че тя държавата трябва да купува пълното оборудване на зъболекарският кабинет например. Иначе е финансиране на комунистическата здравна система.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#20:"briton"]Аз за пореден път да попитам. Какво му е на карта, с чип и снимка, а трябва пръстови отпечатъци и чудесии? [/quote]
  За да има карта с чип и снимка трябва да прекараш отново всички българи през МВР, огромни ресурси, опашки, бавно и скъпо. А така ще стане много по-бързо и евтино, просто при първото отиване в болницата допираш пръста до скенера и вече си в системата, няма минута дори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Все пак аз бих препоръчал на Москов да бъде по-внимателен с темповете на въвеждане също с обещанията.

  Първо експериментално въвеждане на няколко места да се насъбере опит и видят възникващите проблеми. Защото такива гарантирано ще има, всяко ново нещо създава проблеми, трябва време те да се видят и отстранят. И след това вече по-широкото внедряване.

  В техниката това отдавна е известно, опитен образец, пробна серия и т.н. и никога не става от първият път, все пак толкова години се занимавам.

  Така както е тръгнал нашироко и с големи обещания Москов рискува и голям провал. Защото големите обещания създават и големи надежди, най-малкият проблем вече ще ги опровергае а това не се прощава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#26:"Сова"]Може да се преотстъпва. Отпечатъка не може.[/quote]
  Как точно да се преотстъпва? Все едно лична карта и паспорт да се преотстъпи.

  [quote#20:"briton"]Аз за пореден път да попитам. Какво му е на карта, с чип и снимка, а трябва пръстови отпечатъци и чудесии?[/quote]

  Тези министри явно не са чували за комбинирана здравна/социалноосигурителна карта със снимка и баркод, която да е свързана с дата-базите на двете агенции (предварително дигитализирани архиви за последните 50 години)?
  Отиваш в поликлиника/болница, на приемното гише ти сканират картата, на монитора излиза какви часове имаш запазени, кой ти е доктор, дали имаш невзети рецепти (които се проверяват от аптеките по същия начин чрез сканиране), каква здравна застраховка/осигуровка имаш и ако нямаш, какво трябва да платиш.
  Плюс, запазване на час по телефон и чрез интернет, също и смс напомняне за предстоящи посещения 24ч предваритело.

  Няма фиктивни пациенти, няма фиктивни рецепти, няма неосигурени по болниците, няма измислена болнична история с цел повече болничен или определени лекарства, няма висящи по болниците.

 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сова":

  Чичка ,ти не си ми чел другите постинги в които аз искам пръстов скенер в кабинета .Ето сега ще ти го постна и за теб:
  Напротив. Аз искам пръстов скенер в кабинета си защото така ще работя по-малко за същите пари. След като от 25 прегледа дневно ми заплащат 4-5 (ако са профилактични или диспансерни ) ,то аз имам интерес да отрежа незаплащаните прегледи и да ги прехвърля в неработно време кеш, ако пациента иска и то ако не съм уморен и ми се работи. Пръстов скенер искам и заради тези колеги ,които си записват много пациенти без да могат да ги обслужват и по този начин стават рентиери заради капитацията от средно лев на месец на пациент и без да преглеждат толкова. Та с две думи искам пръстов скенер за да огранича безразбрните незаплащани посещения и манталитета на пролетариата да се преглежда през ден безплатно ,та даже и без потребителска такса (85% от посетителите) Единственото което не ми харесва, че аз трябва да дам 300 лева за този скенер след като НЗОК е решила да го въвежда. Нека си го поемат те и да си стиснем ръцете. НАИСТИНА ИСКАМ ПРЪСТОВ СКЕНЕР В КАБИНЕТА СИ. Защото ми писна от мародери комунисти разпъващи всеки ден лекаря на кръст.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fred":

  Нищо в моя кабинет не е купувано от 'държавата'. Купувано е от приходите в моята частна медицинска практика при това при държано регулирани цени за 90% от дейностите, тоест без честно заплащане на труда в тази медицинска практика. И не очаквам от 'държавата' тоест от правителството което и да е. Елементите на контрол (скенер, идентификация) обаче трябва да осигури контрольорът , а не контролирания. Все едно да ви наредят осен карта да си купите И скенера за карта в градския транспорт. Аз съм си осигурил за моя сметка лиценза за практикуване на медицина на базата на квалификация, диплома,суми за регистрация и одобрение, както вие билета за градския транспорт, но не и скенера за контрол на това право на работа. Ако не ви е известно електромерите са собственост на енергийното дружество, не на абоната, не и на инкасатора, ако искате друг пример.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Това за преотстъпването на карти е нелепо. Ако преотстъпваш електронна смарт карта за здравни цели на друго лице вече участваш самия ти в престъпна схема. Ако персонално внасяш суми за здравно осигуряване дали ще я преотстъпиш? Все едно да преотстъпиш лична кредитна или дебитна карта.
  Абе защо никой не се замисля ЗАЩО БАНКИТЕ НЕ СА ВЪВЕЛИ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК ПЪРВИ след като било по-сигурно и удобно? На това Пешковци не могат да ви отговорят. Очевидно ако не можеш да защитиш с аргументи едни мерки те са тенденциозни и имат други мотиви (комисионни, лични дивиденти, политическо празнословие, фалшиви реформи)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#39:"Dr_Doolittle"]Абе защо никой не се замисля ЗАЩО БАНКИТЕ НЕ СА ВЪВЕЛИ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК ПЪРВИ след като било по-сигурно и удобно[/quote]

  Всъщност се ползва. Мобилно банкиране (Nordea, както и всякаквите wallet услуги) от известно време приема сканиран пръстов отпечатък за бърза идентификация, ако смартфонът ви го поддържа. Аз ползвам Самсунг S6 Edge и чрез него плащам през NFC (приемащи безконтактни карти) терминали, както и удостоверявам плащания през интернет банкирането, ако съм на компютър. На същия принцип като картите е, само че ако сумата надвишава 25 евро, вместо да пиша пин ми се сканира пръста, което отнема част от секундата.
  Значително по-бързо и удобно е, не се налага да вкарваш картата никъде, съответно не могат да ти откраднат банковата информация (било то номер на картата, номер на сметката или пин код).

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#38:"Dr_Doolittle"]Елементите на контрол (скенер, идентификация) обаче трябва да осигури контрольорът , а не контролирания. [/quote]
  Значи и водомерите в апартаментите да ни купува "Софийска вода"? Защото те ме проверяват. Също и онези дебитомерите в складовете на Лукойл държавата да ги купи. Какви ли не идиотизми измисля човек когато иска да защити глупава теза.

  Кабинетът си е твоя собственост следователно ВСИЧКО в него сам ще си го купуваш според нормативните изисквания. Ако не можеш да изпълниш нормативните изисквания значи не получаваш разрешение, елементарно е. То понеже според противопожарните изисквания е нужен и пожарогасител по твоята логика пожарната трябва да ти го купува. Така де, те те контролират значи те трябва да купуват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fazer":

  Доктора е съвсем зле с информацията за приложението на биометрията и конкретно пръстовите скенери но влиза в спор. А те навлизат толкова стремително че всеки ден чета за нови приложения, някои от които е доста странни и дори смешни.

  Например в руската армия храната ще я раздават вече след идентификация с пръстов скенер, оказва се че губят милиарди рубли от това че войниците изяждат храната на отпускарите
  В Израел пълнителите на оръжието вече ще са с биометрични скенери.

  Точно банките задълбочено експериментират допълнителни биометрични системи за идентификация, скенери сложени в банкоматите защото стандартните карти лесно ги пробиват. Понеже става дума за милиарди естествено е експериментите да са по-продължителни но вече приближават към краят си.

  https://geektimes.ru/post/247394/
  Биометрия в платежных сервисах: отпечатки пальцев, лицо, сердечный ритм и кровь в пальце

  Въобще времената когато можеш да въвеждаш каквото си искаш в компютъра отминават, да свикват докторите пък и останалите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#42:"Fred"]някои от които е доста странни и дори смешни. [/quote]

  При нас има верига денонощни фитнеси Fitness24Seven, които ползват пръстов отпечатък за влизане след работното време на администрацията. Нулев шанс за откраднати, изгубени или подарени ключове/карти (понеже договорите им са абонамент с минимум 2 месеца).

  Иначе стандартни карти тук почти не се ползват. Всичко живо има или безконтактни, или чрез смартфони. Много малък процент хора теглят пари от банкомати, понеже дори на пазара или при доставка на пица до вкъщи може да платиш с карта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK