Манталитетът на магистратите и на властта е проблем на България според главния секретар на Съвета на Европа

Конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа за независимостта на съдебната система. На нея присъстваха над 130 делегати.

© Надежда Чипева, Капитал

Конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа за независимостта на съдебната система. На нея присъстваха над 130 делегати.Манталитетът на магистратите е основният проблем на съдебната система, според главния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Той взе участие в конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа (СЕ) за независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Форумът се провежда в България, тъй като в момента тя председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа.


Според Ягланд манталитетът е може би остатък от периода на комунизма, тъй като проблемът е характерен за повечето посткомунистически страни. Магистратите се усещали още като държавни служители и не като в служба на гражданите. Досега в България е имало проблем с организацията във Висшия съдебен съвет, каза още Ягланд. След промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт стои въпросът за реалното им приложение, обясни Ягланд.


Все пак той оцени като правилна посоката, в която върви страната ни. По думите му за цялостна съдебна реформа, трябва и политически натиск. Вие го имате, каза главният секретар на СЕ, визирайки правосъдния министър Екатерина Захариева.
Целта на конференцията е да се обсъдят конкретните мерки на плана на СЕ за укрепване независимостта и ефективността на съдебната система и върховенството на закона, приет на 13 април като отговор на ниското и намаляващо доверие в съдебните системи на държавите членки на СЕ.


Една трета от държавите членки на Съвета не могат да гарантират независимостта на магистратите и България е от тази една трета


обясни Ягланд.


Както председателят на Венецианската комисия Джани Букикио, така и министър Захариева, засегнаха въпроса за реформа в прокуратурата.


"За прокуратурата е още по-трудно. В голяма част от страните държавното обвинение е с йерархична структура, като най-отгоре е главният прокурор. Особено важно е да се гарантира, че прокуратурата се опира на закона, а не на политическата целесъобразност", коментира Букикио и продължи: Трябва да се гарантира, че прокурорите не изпълняват неправомерни указания, и


"съветският модел на прокуратурата трябва решително да се отхвърли, той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване"


Захариева напомни, че предстои за приемане вторият пакет промени в Закона за съдебната власт, който предстои да се приеме скоро. С него се акцентира както на съдийското самоуправление, така и на прокуратурата.


"Няма независима съдебна система без независима прокуратура, затова предвиждаме и реформа в държавното обвинение, която да укрепи независимостта на отделния прокурор", обясни министърът. На пресконференция тя допълни, че според промените в ЗСВ указанията, които горестоящите прокурори дават на тези по-долу в йерархията трябва да са писмени и мотивирани. И в никакъв случай те не трябва да изискват промяна на вътрешното убеждение на прокурорите, поясни Захариева.


Целта на промените е вид децентрализация на прокуратурата, според която всички обвинители няма да са пряко подчинени на главния прокурор, а само на прекия си административен ръководител, който, от своя страна, ще е подчинен на по-горестоящия прокурор. Така на главния прокурор ще се подчиняват пряко само магистратите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокуратури в страната.


Главният прокурор Сотир Цацаров не присъстваше на конференция, но се видя по-късно с генералния секретар на СЕ. Нямаше го и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев. В тази връзка Захариева обясни, че те са получили покана, но присъствието е въпрос на личен избор.


По неофициална информация Панов не е присъствал на форума, тъй като не е бил поканен като участник, а като наблюдател.


На откриването на конференцията присъства и министър-председателят Бойко Борисов, които поиска във всички страни да има мониторинг, какъвто има за България.


"Държавите, които са с най-развита съдебна система най-лесно признават своите грешки", заяви Борисов и продължи: "Ние полагаме много усилия. Заедно с хората на съдебната власт, министърът на правосъдието подготвя такива промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и това, което вашият план се надявам да предвиди", допълни той.


На среща между Екатерина Захариева и Торбьорн Ягланд извън конференцията, двамата са обсъдили и бежанската криза и положението на границата ни с Турция. Генералният секретар на СЕ се е интересувал от т.нар. граждански арести и е попитал какви са тези групи, които залавят бежанци. Захариева е обяснила, че срещу част от тях са заведени наказателни производства. Тя е коментрала, че е деликатна тема, тъй като има хора, които подкрепят техните действия заради скорошните атентати в Париж и Брюксел.


Основната пепоръка на конференцията, която продължава и утре, бе


изпълнителната и законодателната власт да зачитат и гарантират независимостта на съдебната власт


да изпълняват съдебните решения, да се предотврати използването на медиите от тяхна страна за дискредитиране на съдебната система и да се осъзнае необходимостта от защита на репутацията и правата на съдиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  на народа, на народа манталитета

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Разстроено

  Щом ги търпим значи или са ни много скъпи или сме големи мунчовци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ние това си го знаем,само заблудените русофили не го знаят!

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Браво на авторката. Това трябва да се отрази във всички сериозни медии и довечера ще гледам всички новини по всички милиционерски ТВ - та.
  ======
  "съветският модел на прокуратурата трябва решително да се отхвърли, той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване"
  ======
  Цацарофф ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Весело

  Ууууууу! Гонете го тоя! Какъв е тоя съвет на Европа! Русия, ДС и БКП съветват: вдигнете мониторинга над българската съдебна система! Вдига комисионната на далаверите!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  ""Има съдии, които злоупотребяват с гаранциите за независимостта като прикриват корупция. Корумпираният съдия не просто не е безпристрастен, той не може да бъде независим. Той е податлив на натиск", припомни Букикио.


  Той каза, че в редица страни политиците не са изгубили интереса си да влияят върху магистратите. В тях масово се прилага принципът "Плячката е за победителя".


  Спечелилият на изборите приема, че всичко му е позволено. Независимите магистрати само му пречат", каза той и попита: "Какво да се направи?"


  "Съдебната независимост може да се гарантира, само ако върховенството на закона се превърне във вътрешна убеденост и на политиците, и на магистратите. Трябва да се набляга не на наизустяването на законите, а на развитието на способността да се разсъждава по правни въпроси. Съдиите да не бъдат само технически проводници на закона, а истински двигатели на върховенството на закона.""

 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Натискайте яко, иначе няма да стане...

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Според Ягланд манталитетът е може би остатък от периода на комунизма"
  Просто чистка и лустрация. След това всичко ще си дойде на място. Но.... уви. Тези от които зависи, все са на власт.

 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "съветският модел на прокуратурата трябва решително да се отхвърли, той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване"
  "Главният прокурор Сотир Цацаров не присъстваше... присъствието е въпрос на личен избор." Най-вероятно е давал по това време инструкции на шпиц-командата да не се разсейва от празни приказки и модели на прокуратура различни от съветския.

 10. 10 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  "Мониторингът, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи, защото обикновено държавите, които са с най-развита съдебна система, най-лесно признават своите грешки, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на международна конференция на тема: „Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа".

  Поредният бисер на Бочко от Банкя. Четейки изказването на Борисов си мисля, че основният проблем на българската държавност и българското оцеляване се корени в деградацията на моралните ценности. Колкото и да звуча просоциалистически, след 10-ти ноември има значително по-малко примери за подражание, отколкото в периода на "тъмните десетилетия" след 1944 год. Тогава поне се възхищавахме на Д.Талев и Д.Димов, на Невена Коканова и Руси Чанев, на Щурците и ФСБ, на големите оперни певци Б.Христов и Гена Димитрова, а от Запад идваха не малко свежи вълни като Бийтълс и Ролингстоунс. А сега - на Баце ли да се прекланяме, на Станишев ли, на Симо ли, на Шишарски ли, на рецидивиста и руски националист тав. Волной Сидоров ли, на чалгите ли, или на новозабогателите (бивши)комунисти от всички разцветки?
  Няма морални примери, които да следваме, а за държавност въобще да не говорим - ние не искаме да се знае, че сме от тази страна, наричаме я Булгаристан или Абсурдистан. Кривосъдната ни система е станала нарицателна за Европа и целия свят, а Бочко приказва глупости в нейна защита. Благодарение на такива като него, на мутри и мутреси, пребоядисани комунисти, хората смятат за нещо обичайно, че за да преуспееш трябва да си неморален. Принципите на пазарната икономика се оказаха принципи само на книга, защото нямаше равен старт, не че такъв е възможен, но поне трябваше да се създадат правила и норми за сравнително равни условия за конкуренция. Комунистите и отгледаната от тях псевдо опозиция разграбиха страната така, както и техните родители грабиха след 9-ти септември 1944 год. Изключения като Ст.Савов, Милан Дренчев,Петър Дертлиев, Ил.Минев, Г.Спасов и още няколко като тях сега изглеждат само като далечен спомен от една романтична ера.
  Останаха ни само оправданията за световни кризи и земетресения като контрапункт на неволите и българското угасване.

  Пазете се от доносника vesolr
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  До коментар [#3] от "gembirdkz":

  Тава ли е оправданието Ви за бездействието ви!? Знаели били и се спотайват ... или се облагодетелствуват.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  "съветският модел на прокуратурата"

  Съветският модел не беше ли подчинение на прокуратурата на изпълнителната власт? Наш'та прокуратура е независима, дори бих казал безотчетна.
  Г-н Букикио нещо е объркал моделите. Пък и с тоя "политически натиск" върху съдебната реформа, да не излезе, че Баце е най-големият "натисквач" ... и да обере овациите?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Боце нали каза да не пипате цаците? Какъв съветски модел , ние сме по-напред от румънците!

 14. 14 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Съвета на Европа с третия пол да си гледат работата. Куха и изпразнена от съдържание организация, ако не е ЕСЧП, който е доста съмнителен, тази организация на практика няма какво да върши.

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ууууу аааа не щем да си реформираме съда, искаме си като в Русия, ейса викаме динковците да набият канчето на крепостните.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Според Ягланд манталитетът е може би остатък от периода на комунизма, тъй като проблемът е характерен за повечето посткомунистически страни.
  ...
  Това безспорно е така - тогава партията беше НАД държавата и гражданите /чл. 1/ ... и всички по-горе, които врещят "оставка" за СЦ, не разбират, че който и да е на неговото място, ще е същия - такава е системата, и тя трябва да се промени !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Все пак той оцени като правилна посоката, в която върви страната ни."

  На мен не ми се струва да да върви в някаква посока страната ни. Има само говорене и правене на нищо

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Манталитетът на всички в България, които се докопват до някаква форма на власт е един и същи - наричаха го марксиско ленински мироглед. Наистина на всички - политици, магистрати, лекарски и всякакви други съюзи.

  подпис
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Много меко изказване за партагенойсетата!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Следващата стъпка на манталитета - това са провокации и уронващи честа на Велика България твърдения на Западните служби и ЦРУ и който българин е съгласен с тях е агент предател и провокатор срещу Майка България. Левски или Смърт, да живей матушка Русия.

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Любопитно

  [quote#20:"UK graduate"] Майка България. Левски или Смърт, да живей матушка Русия. [/quote]
  Ти що не вземеш да избереш коя ти е майката - България, или тази, дето "да живей"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Щото тази, дето "да живей", тя уби Левски, безроднико !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Точно така е.Това е големия проблем на България.като че ли идва по наследство.При това положение няма оправяне за този измъчен народ

 24. 24 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Една трета от държавите членки на Съвета не могат да гарантират независимостта на магистратите и България е от тази една трета"

  България не само е от тази една трета, но тя е единствената, която спокойно може да гарантира зависимостта на магистратите от политическата система, пример - скалъпените процеси и неадекватните присъди над депутати от опозицията, по подобие на тоталитарния комунизъм от 1945 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK