Манталитетът на магистратите и на властта е проблем на България според главния секретар на Съвета на Европа

Конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа за независимостта на съдебната система. На нея присъстваха над 130 делегати.

© Надежда Чипева, Капитал

Конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа за независимостта на съдебната система. На нея присъстваха над 130 делегати.Манталитетът на магистратите е основният проблем на съдебната система, според главния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Той взе участие в конференция, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа (СЕ) за независимостта на съдебната система и върховенството на закона. Форумът се провежда в България, тъй като в момента тя председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа.


Според Ягланд манталитетът е може би остатък от периода на комунизма, тъй като проблемът е характерен за повечето посткомунистически страни. Магистратите се усещали още като държавни служители и не като в служба на гражданите. Досега в България е имало проблем с организацията във Висшия съдебен съвет, каза още Ягланд. След промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт стои въпросът за реалното им приложение, обясни Ягланд.


Все пак той оцени като правилна посоката, в която върви страната ни. По думите му за цялостна съдебна реформа, трябва и политически натиск. Вие го имате, каза главният секретар на СЕ, визирайки правосъдния министър Екатерина Захариева.
Целта на конференцията е да се обсъдят конкретните мерки на плана на СЕ за укрепване независимостта и ефективността на съдебната система и върховенството на закона, приет на 13 април като отговор на ниското и намаляващо доверие в съдебните системи на държавите членки на СЕ.


Една трета от държавите членки на Съвета не могат да гарантират независимостта на магистратите и България е от тази една трета


обясни Ягланд.


Както председателят на Венецианската комисия Джани Букикио, така и министър Захариева, засегнаха въпроса за реформа в прокуратурата.


"За прокуратурата е още по-трудно. В голяма част от страните държавното обвинение е с йерархична структура, като най-отгоре е главният прокурор. Особено важно е да се гарантира, че прокуратурата се опира на закона, а не на политическата целесъобразност", коментира Букикио и продължи: Трябва да се гарантира, че прокурорите не изпълняват неправомерни указания, и


"съветският модел на прокуратурата трябва решително да се отхвърли, той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване"


Захариева напомни, че предстои за приемане вторият пакет промени в Закона за съдебната власт, който предстои да се приеме скоро. С него се акцентира както на съдийското самоуправление, така и на прокуратурата.


"Няма независима съдебна система без независима прокуратура, затова предвиждаме и реформа в държавното обвинение, която да укрепи независимостта на отделния прокурор", обясни министърът. На пресконференция тя допълни, че според промените в ЗСВ указанията, които горестоящите прокурори дават на тези по-долу в йерархията трябва да са писмени и мотивирани. И в никакъв случай те не трябва да изискват промяна на вътрешното убеждение на прокурорите, поясни Захариева.


Целта на промените е вид децентрализация на прокуратурата, според която всички обвинители няма да са пряко подчинени на главния прокурор, а само на прекия си административен ръководител, който, от своя страна, ще е подчинен на по-горестоящия прокурор. Така на главния прокурор ще се подчиняват пряко само магистратите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокуратури в страната.


Главният прокурор Сотир Цацаров не присъстваше на конференция, но се видя по-късно с генералния секретар на СЕ. Нямаше го и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев. В тази връзка Захариева обясни, че те са получили покана, но присъствието е въпрос на личен избор.


По неофициална информация Панов не е присъствал на форума, тъй като не е бил поканен като участник, а като наблюдател.


На откриването на конференцията присъства и министър-председателят Бойко Борисов, които поиска във всички страни да има мониторинг, какъвто има за България.


"Държавите, които са с най-развита съдебна система най-лесно признават своите грешки", заяви Борисов и продължи: "Ние полагаме много усилия. Заедно с хората на съдебната власт, министърът на правосъдието подготвя такива промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и това, което вашият план се надявам да предвиди", допълни той.


На среща между Екатерина Захариева и Торбьорн Ягланд извън конференцията, двамата са обсъдили и бежанската криза и положението на границата ни с Турция. Генералният секретар на СЕ се е интересувал от т.нар. граждански арести и е попитал какви са тези групи, които залавят бежанци. Захариева е обяснила, че срещу част от тях са заведени наказателни производства. Тя е коментрала, че е деликатна тема, тъй като има хора, които подкрепят техните действия заради скорошните атентати в Париж и Брюксел.


Основната пепоръка на конференцията, която продължава и утре, бе


изпълнителната и законодателната власт да зачитат и гарантират независимостта на съдебната власт


да изпълняват съдебните решения, да се предотврати използването на медиите от тяхна страна за дискредитиране на съдебната система и да се осъзнае необходимостта от защита на репутацията и правата на съдиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK