Радан Кънев: Има пропаст между управляващи и граждани, която вече е непреодолима

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан КъневИма една пропаст между управляващите и гражданите, която вече не може да се преодолее, това създава огромни рискове пред цялото общество", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в "Шоуто на Слави" за приетите днес промени в изборното законодателство.


Той нарече абсурдни решенията гласуването да бъде задължително, да няма избирателен район "Чужбина" и референдумите да не се провеждат с другите видове избори.


"Когато се защитават интересите на старата гвардия, могат да се съберат в тоя парламент и три четвърти мнозинство" - така Кънев обобщи факта, че идеите за гласуването на българите в чужбина днес бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.
По думите му, когато управляващите усещат, че доверието към тях е разклатено започват да правят "номерца в изборното законодателство" или да упражняват "максимален натиск през държавната администрация, през службите", за да компенсират това, което губят като доверие.


Според лидера на ДСБ гласуването, свързано с избирателите в чужбина е опит "да не се даде шанс на читавото в обществото ни" да прочисти собственото общество. "Има много голяма опасност на тях да им бъде забранено да гласуват извън дипломатическите представителства", предупреди той.


Според Кънев демокрацията е фасадна, пазарната икономика – олигархична и отблъскваща, и при това положение е нормално хората да изпитват носталгия по модела на управление, характерен за комунистическото минало.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK