ДБГ ще мисли да напуска ли управлението заради Изборния кодекс

ДБГ ще мисли да напуска ли управлението заради Изборния кодекс

© Юлия ЛазароваДвижение България на гражданите" (ДБГ) ще обмисля дали да бойкотира приемането на Изборния кодекс и да напусне управлението, научи "Дневник" от депутати на партията. Двата въпроса ще бъдат обсъдени на партийна среща и на изпълнителен съвет на целия Реформаторски блок.


"Аз лично отказвам да участвам в гласуванията на промените в Изборния кодекс оттук насетне, до изасняване на случващите се безумия и яснота какво ще се прави оттук насетне. Настоявам за среща между ръководствата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Не може да продължава начинът, по който се изменя изборното законодателство през последните два дни", написа във фейсбук профила си депутатът Антони Тренчев.


Според него ограничането на секциите в чужбина - само в дипломатическите и консулските представителства, е "титанична глупост и ограничаване на правото на гражданите упражняват правото си на вот". "От ГЕРБ се опитват да ни уверят, че ще се ускори въвеждането на дистанционно електронно гласуване и така ще се компесира ситуацията. Категорично да кажа, че не може да се въведе електронно гласуване до президенстките избори, дори и експериментално!", пише още той и добавя, че няма време да се изгради необходимата инфраструктура, няма електронни индентификатори, липсващ заради ГЕРБ.
Други депутати от партията заявиха пред "Дневник", че предстои да бъде обсъдено как да процедират с предстоящи поправки, като една от най-спорните е въвеждането на възможност да се гласува в бюлетината с "Не подкрепям никого", а по този начин да се увеличава необходимият брой гласове за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в парламента. Предложението на Димитър Делчев за активна регистрация днес беше отхвърлено окончателно от пленарната зала на парламента.


Сред аргументите депутатите от ДБГ да останат в управлението е, че ако напуснат, ще оставят ГЕРБ да управлява с ДПС и да не се реализират обещаните реформи. Също така смятат, че предстоящото гласуване на антикорупционния закон, иницииран от вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева, е техен основен приоритет.


Техни колеги от Реформаторския блок обаче се опасяват, че антикорупционният закон ще последва съдбата на Изборния кодекс, чийто промени са залегнали в меморандум, подписан само от премиера Бойко Борисов, но реално основните поправки се приемат от останалите партньори - Патриотичен фронт и АБВ, както и БСП и ДПС. От ДСБ дават за пример приетите на първо четене промени в Конституцията, определени от Радан Кънев като "исторически компромис", които при окончателното им гласуване придобиха варианта на АБВ с подкрепата на всички парламентарни групи, с изключение на Блока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK