Студенти от Оксфорд призоваха президента да върне поправките в избирателния кодекс

Студенти от Оксфорд призоваха президента да върне поправките в избирателния кодекс

© ДневникБългарските студенти в Оксфорд изпратиха отворено писмо до президента и Народното събрание, в което настояват Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а депутатите да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.
Ето и пълният текст на писмото:


Ние, долуподписаните българи студенти и възпитаници на Оксфордския университет, научихме с притеснение за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които отменят възможността за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс).


В Оксфорд благодарение на местни усилия и подаване на декларации на парламентарните избори през 2014 г. беше отворена избирателна секция. Тогава в секционна избирателна комисия (СИК) Оксфорд правото си на глас упражниха над 220 души. През 2015 г. в Оксфорд отново беше организирана избирателна секция за провеждането на национален референдум за електронно гласуване, като малко под 100 желаещи изразиха своето мнение в СИК Оксфорд. В този случай на доброволческа основа беше намерено безплатно и централно помeщение, което сви до минимум разходите за организирането на избирателна комисия.
Като студенти, ние сме във Великобритания с цел обучение и много от нас се надяват да могат да приложат своите знания в България. Отнемането на реална възможност за упражняване на правото на глас ни отнема и възможността да участваме в изграждането на нашето общо бъдеще като граждани.


Това важи в още по-голяма степен за тези от нас, за които гласуването в чужбина е първата възможност в живота да упражним своя глас. За всички нас обаче е неприемливо транспортни разходи и време, прекарано в лекции и лаборатории, да са ефективни пречки за участие в демократичния процес.


Сред гласувалите в Оксфорд бяха и българи от много съседни места, част от които гласуваха за първи път от десетилетия. Друга част от тях бяха възрастни хора или семейства с деца, за които пътуването до Лондон и чакането с часове наред пред българското посолството там също би било непосилно.


Това често са хора, на които сме разчитали за помощ когато за пръв път сме се оказали далеч от дома. Бихме искали да изкажем огорчението си, че и на тях може да им бъде отказана възможността да се почувстват част от българското общество само защото са далеч от родината и нейните дипломатически представителства.


Ние смятаме, че ограничаването на образуването на избирателни секции в чужбина ще ограничи възможностите, правата и задълженията на българите в чужбина да участват в обществения живот на страната. Смятаме това за недопустимо, необяснимо и недалновидно. Затова призоваваме президентът на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ако искат някой да обърне внимание на писмото, трябва да го адресират до правилното място, и да го сложат в корица от книгата Винету.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Дано тези млади хора, един ден, да помогнат на родината си.

 3. 3 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Подкрепям ги. Но незнам дали ще се разберат с вожда.
  Той не им е на нивото. На него му е по лесно да каже
  "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме."

  https://www.youtube.com/watch?v=LVaVxziILks

 4. 4 Профил на grantmidai
  grantmidai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 80 км от Лондон, при тия транспортни връзки. Заради 200 човека - секция. Прекаляват. Във всеко село секция да им отворим, във всеки квартал? И за какво, за 1-2% избирателна активност.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Прочетох внимателно писмото. Останах с убеждението, че най-доброто решение ще бъде да се организират подвижни урни за гласуване по домовете. 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#3] от "Zaphod Beeblebrox":

  Вождът няма да срещне повече с българите в чужбина.Задават неудобни въпроси,

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Да въведат дистанционно гласуване -с писма.Има го в много държави , но нашите ги е страх от гласа на образованите и мислещите.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Не зная защо, но протестът на българските студенти в Оксфорд, че трябвало да ходят чак до Лондон за да гласуват много ми напомня протеста на братята цигани в Столипиново, че общината не им чисти. Навярно защото всички сме деца на една и съща земя!

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3094 Неутрално
 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  На васъ кат истински ДСБ-ари се Винету ви е в главити, ми земете я прочетети най посли ве. А иначе напълно подкрепям студентите в Оксфорд и призовавам г-н Президента да наложи вето на поправката на ПФ за отваряне избирателни секции само в посолствата на страната ни

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Весело

  герберите си вкараха страхотен автогол ,браво !
  дано студентите успеят в протеста си ?

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Времена на делюзии. Политически, студентски и активно толерирани от четвъртата власт. Аз казвам, нека сме живи и здрави и да запазим разума си. Има работа за вършене и подобни партенки не правят чест на инициаторите.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#11:"Stewie"]успеят в протеста си ?[/quote]
  А ве Стиви, не ви ли писна от тая мантра с протестите? Събрали се десетина ленивци, дето ги мързи да пропътуват известно разстояние и да посветят един ден и то неделя/няма занятия, нормално е неработен ден/, за да гласуват!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  [quote#7:"hodounski"]Да въведат дистанционно гласуване -с писма.Има го в много държави ,[/quote]

  До някъде съм съгласен с вас, но и старият начин за сега си върши работата. А най добрият е по интернет за в чужбина. За сега до колкото чувам, тази година ще се прави проба за машинно гласуване в някои секции в София и из страната, дано тези проби излезнат много добри, та през 2018 както се пише да преминем вече на машинно, електронно гласуване

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Весело

  [quote#11:"Stewie"]герберите си вкараха страхотен автогол ,браво ! [/quote]

  Стиеви, не Герб си вкараха автогол, защото тази поправка е от ПФ внесена и ГЕРБ, като лоялен партньор би трябволо да я подкрепи. И нтересното е защо и част от РБ, за едно с цялото ДСБ я подкрепиха, а после го играха на заблудени. Нали ДСБ го играят на опозиция, ми таз опозиция защо не гтласува ,,против,, тази поправка

 16. 16 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Приятели в Оксфорд ми се жалваха, че не е толкова проблем в разнасянето от Оксфорд до Лондон (което въпреки всичко не е малко), а кибиченето още сума време докато ти дойде реда за гласуване.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Весело

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Ноо фнимавай, чи мож да та пратим на твои разноски с една урна на врата да одиш от врата на врата из цял Лондон

 18. 18 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#12:"достатъчно"]Политически, студентски и активно толерирани от четвъртата власт.[/quote]

  Точно!

  Секциите в чужбина, трябва да се затворят, защото хората, гласуващи с тях, не са активни граждани на България. Да сключат дългосрочен договор, с фирма развиваща бизнес на територията на България, а не само квичат като, за нарушаване на правата си.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#4] от "grantmidai":
  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Задаващите подобни въпроси, изгледайте видеото от изборите 2014 в Лондон, колко много хора чакат да гласуват, и защо трябва да има повече секции от такива само в посолства и консулства
  http://vbox7.com/play:f288c3b9e3

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Убедена съм,че президент Плевнелиев ще наложи вето на този безумен закон и ще сезира съда!

  Tony
 21. 21 Профил на grantmidai
  grantmidai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Наблюдател":

  Глупости. Проблемът беше друг - заради лошата организация, а не че е имало толкова много желаещи да гласуват. Като се види статистиката в сайта на ЦИК - активността извън Турция е нищожна. Просто трябват повече служители, урни и т.н. Затова и е най-добре да се гласува само в дипломатическите представителства, където може да се осигури подходящата организация.

 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Весело

  Като прочета "долуподписаните" и се разтрепервам. 🚾🚾🚾

 23. 23 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#2:"gmbh"] Дано тези млади хора, един ден, да помогнат на родината си. [/quote]

  В България се връщат по-малко от 10 %.

  Изобщо какво искат тези незавръщенци? Някой ги е манипулирал да подпишат написано писмо!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 24. 24 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#20:"Free person"]Убедена съм,че президент Плевнелиев ще наложи вето на този безумен закон и ще сезира съда! [/quote]

  Тралала, аз пък съм убеден, че Плевнелиев ще си замълчи! Нали иска втори мандат? И как ще го получи ако се конфронтира с ГЕРБ?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#21] от "grantmidai":
  [quote#21:"grantmidai"]Глупости. Проблемът беше друг - заради лошата организация[/quote]

  Ти в чужбина гласувал ли си въобще?
  Аз да (и не в Турция), и затова мога да ти кажа, че не са никакви глупости!

 26. 26 Профил на grantmidai
  grantmidai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Наблюдател":

  И какво каза с тоя коментар, едно нищо. При толкова малко гласуващи да се образуват подобни опашки и истерии - проблемът е само в организацията, хората сами го казват. Само по себе си това е причина да не се гласува в самозвани секции по села и паланки, а само в посолства и консулства.

 27. 27 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  От 216 действителни бюлетини в Оксфорд-87 за герб ! 40,28% ! Сега дойде наградата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 28. 28 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#26] от "grantmidai":
  [quote#26:"grantmidai"]И какво каза с тоя коментар, едно нищо. [/quote]

  Значи да разбирам, че не си гласувал в чужбина никога.

  И да допълня, ако ми дадат право да гласувам електронно (имам си и електронен подпис) няма и да ходя до каквато и да е секция.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Твърде сте интелигентни за българските управляващи. Те си харесват матряла и за него си приемат законите.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3094 Весело

  До коментар [#30] от "grantmidai":  Ясно, не знаеш какво е да се гласува в чужбина

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  В Оксфорд и Кембридж на парламентарните избори има общо 450 действителни бюлетини.Ако разпределим мандатите само според тяхното гласуване,то влизат 3 партии.Герб със 129 мандата,РБ с 88 и ПФ с 23.Каквото повикало...

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 738 Неутрално

  На студентите не им ли е ясно, че тези промени имат все пак една добра цел - да порежат гласуващите за една конкретна партия в югоизточната ни съседка..Ето справка от сайта на МВнР секциите в чужбина (копирам само по-големите държави) за парламентарните избори 2014:

  Италия: 8
  Холандия: 9
  Франция: 11
  Гърция: 15
  Германия: 19
  Испания: 41
  Великобритания: 41
  САЩ: 42
  Турция: 136 ...

  Така, че ако ще е за да изхвърлим най-накрая бича на българския преход - ДПС, моля студентите - хванете влака до Лондон плийз!

 36. 36 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Гласуване по пощата! Няма нужда да се изобретява нищо, отдавна е практика другаде и много хора биха гласували по този начин.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хайл Путлер!":

  Щуцер, кво е това невъзврЪщенци ве дъртак смотан?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ето това са студенти от престижен английски университет, а не кембриджките пудели около Бокова.

 39. 39 Профил на grantmidai
  grantmidai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#36:"gallnare"]Гласуване по пощата[/quote]
  Тогава па ще е най-лесно да се купуват гласове.

 40. 40 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 502 Гневно

  До коментар [#4] от "grantmidai":

  С автобус разстоянието от Оксфорд до Виктория в Лондон се взима за час и половина в едната посока при хубаво, слънчево и незадръстено време. Днес ми отне 2 часа, ама нека да кажем час и половина.

  Пътят от Виктория до българското посолство в Кенсингтън ще ти отнеме 17 минути според Гуугъл - пак в перфектни условия. Но да кажем, че Борис Джонсън е осигурил специален транспорт за гласуващия български народ.

  Нека няма никакви опашки, защото... абе нека, играя го сега адвокат на дявола и се опитвам да видя зрънцето логика в твоя пост. Така изкарахме 3 часа и половина за гласуване. Викаш - не са много? Викаш - и хората в Шотландия - където от години няма консулство - могат да си позволят един цял ден да им отиде в гласуване (дистанцията Единбург-Лондон е почти два пъти колкото София-Бургас), както и да потрошат около сто паунда с отстъпка за това удоволствие.

  Ми хубаво - ако президентът не върне това нелепо решение на парламента, аз викам да се инициира подписка за референдум - само една (цифром: 1) избирателна урна в целия свят и тя да бъде забучена да кажем в някое родопско село. Ама-ха, няма да има урни по домовете, я! Така толкова пари ще се спестят, че няма накъде...

 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#13] от "достатъчно":

  Гербавите нямат проблем да обвинят в мързел и политическа зависимост студентите от Оксфорд. Така е, когато си завършил РабФак..

  До коментар [#35] от "Yomega":
  Изобщо няма да отрежат нищо такова.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Ако познаваше някои от тези хора щеше да знаеш, че отиването да гласуват може да им струва 100-150 паунда. А много от тях се чудят къде да живеят и как да си купят книги. Не всеки има мама и татко, които да снасят по 1000 паунда всеки месец. Бачкат, чистят къщи, мият чинии... Времето им също е скъпо, защото ги смазват със задания и трябва да учат така, както в Софийски Университет никой, никога не учил. Секциите, които с толкова зор бяха организирани и открити сега ще бъдат закрити. Да живее демокрацията!

 43. 43 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hafen der Wahrheit":

  България процъфтява от активни граждани на територията й. Наясно ли си кои са едни от най-големите инвеститори в икономиката на България? Наясно ли си как се издържат активните български пенсионери? Наясно ли си неактивните български пенсионери кой им праща пари да оцеляват? Май не си, иначе щеше да си спестиш тъпия коментар.

 44. 44 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "Yomega":

  пич, на тия в Турция ДПС и Ердоган им плащат да гласуват. Уредени са и не им струва нищо да ходят до консулства или посолства. Така, че тези 60000 гласа за ДПС пак ще си ги има!

 45. 45 Профил на wisedown
  wisedown
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "grantmidai":

  Чугунената ти кратуна не си дава сметка, че за да се открие секция в чужбина е нужно да се подадат определен брой заявления. Заявления подават силно мотивираните да гласуват сънародници. Събира се нужната бройка, да кажем 50. В изборния ден освен 50-те подали заявления предварително се изсипват поне още 500, които попълват заявления в деня на вота. Много рядко се случва, някой да си направи труда да попълни заявление и да го изпрати по представителство/консулство и после да не гласува. Но да кажем, че има 5 процента болни или с неотложен ангажимент. Получава се активност от 95%. Добави обаче и всички останали, които попълват заявление на място и активността клони към 100%.
  Вари го, печи го, кови го, чугуна си е чугун без значение от коя метастаза на БКП или ДС е.

 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1000 Весело

  Студентите от Оксфорд да се обърнат към английската кралица или към арменския поп! Все тая! Дали им се гласува, а?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope2000":

  "Наясно ли си кои са едни от най-големите инвеститори в икономиката на България? Наясно ли си как се издържат активните български пенсионери? Наясно ли си неактивните български пенсионери кой им праща пари да оцеляват?"

  Това което казвате е така безспорно, но те не могат да определят бъдещето на други хора само, защото "наливали" пари. Мен не ме интересува мотивите им, но или пращаш и "хвърляш на сметта" или въобще не пращаш. 1% от емигриралите се прибират отново в България, редно ли е останалите 99% да определят бъдещето на държава в която НИКОГА НЯМА да се върнат.?

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 48. 48 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#47] от "Hafen der Wahrheit": [quote#47:"Hafen der Wahrheit"]Наясно ли си неактивните български пенсионери кой им праща пари да оцеляват?" [/quote] Баш студентите едва ли пращат пари на пенсионерите!


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 49. 49 Профил на tisho_tsd
  tisho_tsd
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#13] от "достатъчно":

  Е ела ти попътуваѝ в неделя общо 2500 километра до наѝ-близката секция по новите правила...

  Коѝ го е страх толкова много от електронно гласуване и ЗАЩО?

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Дали в редакцията правят разлика между "Студенти от Оксфорд..." както е в заглавието и "СтудентиТЕ от Оксфорд..." както започва текста?
  В предишен текст "БългариТЕ в чужбина" бяха 80 000 според авторите.
  Едно време хората прехранващи се с писано слово трябваше да взимат изпит по българска филология, не знам сега как е.

 51. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Знаеш ли колко струва пътя от Оксфорд до посолството в Лондон?! Това не е маловажно за студенти, борещи си пенитата от родителската издръжка. Имам личен опит по повод дъщеря ми.

  chavo64
 52. 52 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "kki":

  Абсолютно. Издържам дъщеря си вече трета година, студентка в Англия.

  chavo64
 53. 53 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Боко е отмъстителна и нема прошка.
  Огледалце, огледалце, я кажи от коя ти страна е пеевски

 54. 54 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Докато търпим комунетата да ни управляват трябва да сме готови за такива извращения! Препятстват гласуването на българите в чужбина и пускат милиардните поръчки за нашенските комунета, за да вземат ресурс за купуване на изборите....

 55. 55 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#42] от "kki":

  Ох, и на мен колко ми е трудно да ида до секцията, цели 2 км трябва да карам, пък колата е 5-литрова, докато загрее, после светофари, после пък докато си намеря място, сигурно ще идат към 2л нафта... Искам секцията да ми се направи точно до входа, иначе ми се нарушават правата!
  А иначе сериозно, щом са толкова демократични възпитаниците на Оксфорд, би трябвало да приемат себе си за равни с останалите (малко съмнително, като гледам "ние, възпитаниците на Оксфорд", а ако ще са равни, значи за всички с бг-паспорти по света трябва да има секции на не повече от 10 км (това са 6 мили за възпитаниците). Значи само в Испания към 500 секции, в Турция, Германия, САЩ и т.н. не ми се мисли...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 56. 56 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Прочети го пак.

 57. 57 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#48] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  Това, че много българи работят в чужбина, за да издържат близките си го добавих като допълнение на писмото на студентите, защото някои хора тук имат много погрешна дефиниция за "активен" български гражданин. А студентите са бъдещето, те са активните български граждани навсякъде по света - учат, работят, постигат успехи, организират секции за гласуване и тн. Някои от тях дори пращат пари на родителите си, а не обратното, познавам такива, но не е това въпроса. Вместо да се гордеят с тях "активните" български граждани ги плюят и нямат нищо против да им затварят изборните секции, организирани с доста труд и не защото някой им дава кебабчèта срещу глас. Нямам думи за простотията, която блика от някои коментари!

 58. 58 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hafen der Wahrheit":

  Значи пребиваващите на територията на България много добре са си определили бъдещето - затова ще изчезнем скоро според демографските прогнози, и то седейки си в България. Но няКОЙ се е загрижил да не би българската диаспора да реши да гласува, че да наруши добре установените схеми. Ако това се случи само може да се радваме, ама надали. Щом този закон се гласува, значи няКОЙ го е страх. България само може да изгуби ако се отрече от най-прогресивните си млади хора, избрали не лекия път да отидат да се обучават и работят в чужбина. Много е лесно да седиш до полата на мама до безкрай, както правят много "активни граждани" в страната, да не учиш, да не работиш, да гласуваш, за който ти плати. Това че пребиваваш на територията на България не те прави повече българин, нито ти дава правото да отнемаш конституционните права на съгражданите си зад граница. Кой, кога ще се върне и дали, е въпрос на възможности и личен житейски избор. Велики българи са направили много повече за отечеството си, докато са били физически извън него, историята също говори!

 59. 59 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#41:"Darth Plagueis"]
  До коментар [#13] от "достатъчно":

  Гербавите нямат проблем да обвинят в мързел и политическа зависимост студентите от Оксфорд. Така е, когато си завършил РабФак..[/quote]
  Е, не всички сме със синьо-червена кръв, нали? Тончо, колко пъти се налага да ти казвам ДВЕ неща, за да ги запомниш:
  1. Високомерието вече погуби десебарите, сега риете дълбоко под земята.
  2. Не желая да комуникирам с "радиоточка" със зададена програма. Ти не можеш/не искаш да мислиш, ерго не си ми събеседник за дебати!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 60. 60 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "Майндърбайндър":

  ГЕРБ са единствената партия, която може да пожертва партийния си интерес, за да спечели националният. И са го правили неведнъж, за което ги подкрепям.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 61. 61 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#58] от "hope2000":
  Ако си направите труда да погледнете резултатите от последните избори ще се убедите, че най-голямата българска диаспора се намира в Турция.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 62. 62 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#60] от "Дамянов":

  Новият проблем на герб от гласуването в чужбина е,че приятелското дпс на Доган няма да вземе гласове от Турция,а ще ги вземе Местан. Ако приятелското дпс спихне,герб не може да шантажира сегашните си коалиционни партньори с резервен вариант.Толкова за националния им интерес.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 63. 63 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "chavo64":

  То е ясно че пишете, водени само от лични интереси. А че най-много са българските граждани с право на глас в Турция и определят чрез фалшифициран вот кой да управлява цели южни български региони, не ви интересува. Най-важно е детенцето ми да не влиза в разходи.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 64. 64 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#62] от "Майндърбайндър":

  Не зная ГЕРБ да са в лоши отношения с Местан, та не разбирам какъв нов проблем им измислихте. Но е факт, че ДПС се разцепи на 2 вражески (засега) партии по времето на ГЕРБ, а не на Костов. И ако се затегне вотът извън границите на БГ, може и да паднат под 4% - това поне засега са и техните собствени опасения, щом се канят да сезират Конституционния съд.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 65. 65 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#64] от "Дамянов":

  ДПС се разцепи заради конфликта Русия-Турция,където "времето на ГЕРБ" няма никакво значение, и в който ролята на герб е да си върти бързо задните части.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 66. 66 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#65] от "Майндърбайндър":
  Нямат нужда да въртят нищо, те само си седят, мълчат си и гледат отстрани. Най-правилната позиция.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 67. 67 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "Дамянов":

  С какво Българската държава и много активните съграждани плюещи тук, мотивират българите в чужбина да имат съпричàстност към случващото се в родината и да гласуват? Да, една съседна държава се справя най-добре с мотивацията, не е ли парадоксално???
  По данни на МВнР от 2010 г. разпространени неофициално в НС по време на работата върху Изборния кодекс, броят на българските граждани живеещи в чужбина е над един милион (без Турция). Броят на българските граждани в чужбина по преценка на дипломатическите ни представителства за 2011 г. е над 2 милиона. Дали ако част от тези съграждани се включат няма да се обърнат някои тенденции в политическия живот? Дали ако има воля за промяна много от тези съграждани няма да се завърнат? Но най-добре е да ги отпишем завинаги, удобна е позицията на пребиваващите в България, че заминалите не обичат родината си и не са патриоти. Само човек изпитал страданието по родината от чужбина може да разбере абсурдността на това. За съжаление Турция може по-добре да се грижи за "националното самосъзнание" на българите там, правейки ги най-активната група гласоподаватели с български паспорт въобще.

 68. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дамянов":

  Лични интереси?! Ми това е работата да политиците, да ни устройват личните интереси. Но по важното е личният опит. Проблемът е коментиращите без опит и познания, за същността на проблема. Ми да важни са ми на "детенцето" разходите във време и пари. Това нещо лошо ли е?!

  chavo64
 69. 69 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 629 Неутрално

  ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМА!
  Но българските политици не разрешават проблеми, те само ги създават!

 70. 70 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hafen der Wahrheit":

  Това много бай Тошовски звучи...

  www.soundcloud.com/x2805
 71. 71 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дамянов":

  Ако гласуването го определяш като "личен интерес", това донякъде дава отговор защо България е в това състояние. Ако ти гласуваш от "лични интереси", на българските студенти в чужбина не им плащат за гласовете, защото те са мислещи хора все пак и знаят последствията от това. Кога от "личен интерес" си отделял един ден от живота си и парите си за седмицата, за да идеш да гласуваш с надеждата, че все пак нещо може да се промени в тази държава?

 72. 72 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#6:"hodounski"]Задават неудобни въпроси[/quote]

  Задават въпроси, това е достатъчно, няма нужда да са неудобни

 73. 73 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#68] от "chavo64":

  И защо аз трябва да плащам, та детенцето ти да пести? Бюджета го пълня аз, а не то. Никой не го е карал насила да ходи на майната си.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 74. 74 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дамянов":

  Ми щото в бюджета съм вкарал около 10 пъти повече от теб. (Грубичко на груб въпрос). Това не е сериозният проблем, но за теб толкоз, от повече може да те заболи глава.

  chavo64
 75. 75 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#74] от "chavo64":
  Докарахме го докъдето трябваше. Научете най-после, че личните ни интереси почти никога не съвпадат. Затова гражданите трябва да гледат интересите на общността, на държавата, а в случая нейният интерес е да се намали купеният и етническият вот. Врякането за неудобства на гласуващите в чужбина издават отвратителен егоизъм и никаква грижа за държавата, на която толкова държали, че искали да участват в управлението й.
  [quote#71:"hope2000"]Ако гласуването го определяш като "личен интерес"[/quote]
  Не става дума за гласуването, а за удобствата при гласуването, които са различни за всеки дори и в България.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK