Страстната седмица започва днес

Страстната седмица започва днес

© Юлия ЛазароваОт днес започва Страстната седмица, или седмицата на страданията - последната от живота на Иисус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е велик.


Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.


На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.
В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.


На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме. Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството Причастие.


След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете."


След причастието Христос казал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден.


На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота. Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос, и е посветен на неговите страдания.


На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода. Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  http://pik.bg/%D1%8E%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%B7-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%85-%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%85-news523355.html


  ето много интересен поглед по темата, а за тия, които ще ревнат, че било богохулство, нека се замислят що за варварство е да отречеш богомилството кто ерес, най-великия ни принос в историята, както направи наскоро т.нар.варненски митрополит йоан.

 2. 2 Профил на Гочо Гопин
  Гочо Гопин
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Че как да не е ерес богомилството, което твърди, че човека и всичко материално е създадено от сатаната в сътрудничество с Бога. Ерес е най-меко казано. А мнението на "световноизвестният израелски писател" много слабо ме вълнува. Все едно да ме вълнува на друг "световноизвестен" и полуграмотен писател - Дан Браун, който до скоро не е знаел, че съществува Православие, но иначе пиши книги, посветени на Християнството - нещо, като урок по География, воден от черната Златка

 3. 3 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  https://www.helikon.bg/books/184/-%D0%97%D0%B0-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%22%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%85%D0%BE%22_194111.html

  хора, които не са коне с капаци като нашенските владици, са изследвали подробно богомилството

 4. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално

  а ето колко точно е написано за т.нар. свети синод - сталинистка секта

  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/70622-goran-blagoev-svetiyat-sinod-na-bptz-navliza-v-svoya-stalinistki-period.html%7D

 5. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":


  До коментар [#2] от "Гочо Гопин":

  Тази теория разви отдавна Никос Казандзакис в книгата си,, Последното изкушение на Христос" Доколкото знам заради нея е бил анатемосан

 6. 7 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  Г-жо, Вие сте навътре в нещата, какво би станало като съм живял в атеистично семейство, и аз продължавам традицията. Как сега да гласувам и да спазвам пости, а да не се работи е по лесно .

 7. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Не виждам врзъката между богомилството, коментирано от колегите по-горе и Страстната седмица.
  Иначе, всеки християнски дуализъм е ерес, защото Бог е монада, неделим. А ипостасиите му са неслитно съединени, което ще рече, че предстажляват ясно обособени лица на единна същност - не могат да се приравняват една на друга по действие, но не може да им се приписват отделни същности. Който се интересува - има подробна философска аргументаия в решенията на съборите - не само Вселенските.

  А богомилството е дуализъм пар екселанс. Разбира се, ако на някой повече му харесва - може да бъде и еретик, днес това, слава Богу, не се преследва.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 9 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  Юдеинът поокрал Казандзакис (в това са най-добри) и го изкривил, за да дразни християните. Откога плагиатството е интересно?

  https://goo.gl/8NG90J
 9. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  [quote#1:"Катерина Стоева"]що за варварство е да отречеш богомилството кто ерес[/quote]

  Същите тези богомили, с "великия си принос" за историята, са първите, дето ñриемат исляма навремето, напълно доброволно. Благодарение на тях днес Босна е почти изцяло ислямска държава. В България наследниците на едновремешните богомили са днешните помаци. Помисли върху това, ако имаш с какво, макар че едва ли. Все пак си от групичката на гении, родили следната "велика" мисъл:

  [quote#10:"Hawaii"] ислямът,
  е някак си ПО-МОДЕРНА РЕЛИГИЯ
  ОТ ПРАВОСЛАВИЕТО [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 11 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Хубаво е, че се появява такава статия тук. Ще се радвам, ако Дневник създаде традиция да се пише за християнските празници.

 11. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гочо Гопин":

  Амос Оз е наистина страхнотен писател, чета всичко негово с невероятно удоволствие, но все пак той е писател и в книгите си има право да пресъздава измислени случки, монолози и герои, неговото творчество трябва да се приема точно каквото е - литературна измислица, нищо повече.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 13 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Българското християнство е смесица от вяра и народни традиции, обусловена от дългите години на робство.
  Да не забравяме, че Христос ни е дал примера за това как да живеем. Не е важно дали ще боядисваме яйца или не, дали ще ядем агнешко, дали на конкретен ден ще работим или не. Същественото е съвсем друго: вярата, смирението, покаянието, прошката и причастяването, т.е. обръщането ни и промяната на нас самите, разбирайки греховете си да не ги повтаряме.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 13. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":
  Госжпожо М. Георгиева поне през страстната седмица ще може ли да не ни занимавате с глупостите си

 14. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Богомилите приемат исляма поради една основна причина-в исляма няма йерархична църковна система като в християнството.Ходжите са просто едни проповедници.Няма ояли се попове и владици,които да са далеч от проблемите на християните.Именно и затова възниква богомилството-като реакция срещу православните духовници.

 15. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#15] от "mushashi":

  Мисля, че проблемът е бил много по-комплексен и е свързан с византийската политика на IX век. Още от IV.- V. век в източна и централна Мала Азия е цъфтяла сектата на павликяните - дуалистична ерес. Била е толерирана, докато е била лоялна към светската власт. През IX век, в разгара на арабско-византийските войни, павликяните се вдигант на бунт и не са лоялни на Империята. Бунтът е потушен с големи усилия и няколко стотин хиляди павликяни са преместени на западната граница с двойна цел - едно да освободят място на лоялно население, та да се осигури източната граница, друго да се окажат в обкръжение на правоверни, пък ако може и българите да ги поизбият - заселват ги в Тракия и Родопите. Но не загиват всички и в средата на същия IX век се оказват в пределите на българската държава, която междувременно се покръства (864 - 65 година)
  Покръстването се оказва повърхностно и под слоя християнство оцеляват езически вярвания, които са в голяма степен дуалистични. В неграмотната среда на народа павликянската ерес намира нова опора и през Х век се развива в нова ерес - богомилството. Ортодоксията с нейните изтънчени философски спекулации, основани на дълбоко познаване на старогръцката мисъл остава недостъпна за хората. Социалните елементи там са слаби и не са определящи в мисленето на средновековния човек - всичко това са модерни интерпретации от социалистически историци. За да не съм голословен относно социалните мотиви - обърнете внимание на въстанията от средновековието - те нямат амбициите да сменят системата, а свинарят да стане цар и селяните - феодали. Времето на революциите от XVIII век с правата на човека и граьданина още не е дошло.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Предлагам, вместо да се харчат грешни пари за изпращане на делегация, която да донесе Благодатния огън, БПЦ да закупи правата по запалването му на место.
  За един огън - самолети, суета, народни ресурси. Хайде стига.

 17. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Като се прочетат писанията на Презвитер Козма срещу богомилите става ясно срещу кой са се борили основно богомилите-а именно духовенството.Прав сте,че обикновеният селянин от 9-и век не е можел да вникне дълбоко в същината на християнството.Не му е пукало дуалистична ли е природата на Бог или не.Ако си мислите,че вярващите много се задълбочават в религиозните виждания,сте в голяма грешка.Питайте някоя бабичка,която всяка седмица ходи на църква и ще разберете колко елементарни са й познанията за християнството.Но ако на този селянин децата му са измирали от глад,а поповете са тънели в охолство,се е вълнувал живо от този въпрос.И богомилите набират толкова последователи именно заради проповедите си срещу духовенството.Не случайно и Борил ги е избивал-те се обявят срещу основният му съюзник Православната църква.

 18. 20 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#14] от "shileto":

  И направих такава асоциация, но г-жа Георгиева влизаше доста по- остро с обиди, гняв и хиперболизирани и обобщени изказвания. Но пък може чужбина да я е променила и смекчила

 19. 21 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "ruby":

  По-точно запалването му в Банкя, в къщата Му.

 20. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#20] от "newgenerations":
  Може да е открила любовта на ближен

 21. 23 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Душеспасителни пости и светли, весели, мирни и щастливи празници на всички! Нека с мир да посрещнем Христовото Възскресение!

  "Затова всички влезте в радостта на своя Господ! И първи, и последни, приемете своята награда!

  Богати и бедни, заедно ликувайте!

  Трудолюбиви и лениви, почетете този ден на всемирно тържество!

  Постили и непостили, възвеселете се сега! Трапезата е богата: наситете се всички от нея!

  За блудните синове небесният Отец е заклал угоен Телец: никой да не излезе гладен! Всички се насладете от този пир на вярата, всички се възползвайте от богатството на благостта!"

  http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_otci/sv_Zlatoust/besedi2.htm

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Християнството е вяра и начин на живот предаден като откровение от Иисус Христос на Апостолите. За това Православната Църква е толкова ревностна към пазенето на това Откровение. Богомилството не е наш принос в ересите защото разпопеният поп Богомил е компилирал дуалистичните учения на манихеи и павликяни. Сигурен съм, че днес, въпреки толерантното отношение къв всякакви ереси, секти и мистични учения, ако имаше практикуващи богомили то щяха да са обект на негативно отношение. Само непознаващите богомилските доктрини могат да се изживяват като техни адепти.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 23. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Един материал на М. Димитров от Двери.
  Поради разразилата се шумотевица около т. нар. Събор на богомолите, който понастоящем се провежда до гр. Велики Преслав, си струва да разгледаме някои от основните схващания на богомилското учение. Тази дуалистична ерес се пропагандира от някои общественици като изключително прогресивна и напредничава доктрина и едва ли не като повод за "национална" гордост... Ето за какви постулати става въпрос:

  1. Богомилите наричат сатаната "творец на видимите неща и го назовават разпоредител на дъжд, град и на всичко, което произлиза от земята".

  2. Богомилите говорят, че "сатаната е създал Адам и Ева".

  3. Богомилите казват, че "жената зачева в утробата си със съдействието на сатаната и от тогава сатаната пребивава неотстъпно дори и до раждането на младенеца, което не може да бъде прогонено чрез светото кръщение, но само чрез молитва и пост."

  4. Богомилите учат, че "не е прилично да се трудим, да вършим земни дела, както е казал Господ: „Не се грижете какво ще ядете или какво ще пиете, или с що ще се облечете; защото всичко това дирят езическите народи". Презвитер Козма коментира по този повод: "И затова едни от тях ходят празни, не искат да вършат нищо с ръцете си, ходят от къща в къща и ядат чуждото имане - на измамените от тях хора."

  5. Богомилите ни заповядват "съвсем да не вкусваме нито месо, нито вино, смятайки ги за скверни".

  6. Богомилите наричат "човеците, които се женят и които живеят светски - мамонови слуги", т. е. слуги на дявола.

  7. Богомилите смятат "за недостойно да приемат при себе си децата, които Господ нарече чисти. Понеже се гнусят от тях, те ги отбягват. Като ги мислят за дяволчета, наричат ги мамончета или богаташчета, защото богатството е мамон."

  Доста "прогресивно", нали? Всеки човек с малко сиво вещество в главата може да си даде сметка за високата "духовност" и "приноса" в религиозния всемир на богомилската ерес, толкова любима на разни людмиложивковчета, нешкоробевци и светлинрусевци. Въпросът обаче е: останал ли е малко здрав разум в т. нар. "прогресивна" наша интелигенция?

  Използвана литература:

  1. Презвитер Козма, "Беседа против богомилите"

  2. Борилов синодик

  Източник: сайт на Храм "Св. цар Борис", Аспарухово

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 24. 26 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  Хахаха,"най-великия" ни принос в историята всъщност е зле открадната идеология от една друга ерес,появила се в 3в. сл.Хр. а именно манихейството.Тъкмо щях пристранно да Ви обясня защо богомолството е тотална ерес,но видях,че колегата пустиняк преди мен го е направил доста обстойно. Вие говорите за сталинизъм,но точно неговия дериват-тошовизма в България посредством Людмила Живкова и Нешка Робева,се опита да изкорени Христянството и да го замени с нездравия кълт към богомилите,Вангелия Гущерова и всички магове,екстрасенси и подобни екземпляри.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 25. 27 Профил на psevdotrol
  psevdotrol
  Рейтинг: 243 Любопитно

  До коментар [#9] от "Valeria":
  А на бас,че не си прочела нищо от Амос Оз и нищо или почти нищо от Казандзакис,ама много ти се иска да си покажеш рогата(за пореден път). . .

 26. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Очакваме с нетърпение велики четвъртък!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK