Въпреки недостига на кадри четирима от всеки петима, завършили туризъм, работят нещо друго

Преди началото на летния туристически сезон браншът отново отчита недостиг на квалифицирани кадри.

© Георги Кожухаров

Преди началото на летния туристически сезон браншът отново отчита недостиг на квалифицирани кадри.



Четирима от всеки петима, завършили висше образование по туризъм, намират реализация в друга област или остават безработни. На фона на тази статистика секторът продължава да отчита голям недостиг на квалифицирани кадри. Това стана ясно след среща между просветния министър Меглена Кунева и браншовите организации днес.


Според Кунева е нужно университетите да съставят програмите за обучение по туризъм в синхрон с изискванията на бранша, а хотелиери, ресторантьори и туристически агенции да поемат ангажимент и да осигурят по-дълги стажове за обучаващите се в съответните специалности. От думите й стана ясно, че ще бъде въведена задължителна специализация от 2 до 6 месеца.


"На нас ни трябва качествени кадри, които още в училище да са подготвени в реална среда", каза Людмила Некова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според нея липсата на такива се дължи на ниското заплащане и сезонната заетост.




Според експерти вниманието трябва да бъде насочено към професионалните гимназии по туризъм, тъй като не се отчита голяма потребност от ръководни кадри, за което да е необходимо висше образование.


Макар че работодателските организации са направили заявка за 800 студенти, в проекторешение на Министерския съвет се предвижда приема на 915 студенти в държавните и на 558 в частните висши училища за учебната 2016/2017 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Sony
    Sony
    Рейтинг: 453 Любопитно

    С висше образование по туризъм какво да работи - сервитьор ли?

    п.с.
    То не че сегашните висшисти са от най-грамотните, ама...

  2. 2 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4949 Неутрално

    ".....не се отчита голяма потребност от ръководни кадри"
    Трябват бачкатори в туризма/готвачи,сервитьори,камериерки/, а такива училищата не обучават.Освен това заплащането е сезонно и невисоко.

  3. 3 Профил на seth
    seth
    Рейтинг: 229 Неутрално

    По мои странични, но детайлни наблюдения, няма и търсене на добре подготвени кадри. Собствениците на хотелите ги дават на разни туроператорски фирми, които предлагат сезонна заетост с минимално заплащане и убийствено текучество. Веднъж имах работа на Слънчака в продължение на 4 месеца, рецепционистите се смениха поне 3 пъти. Заплатата им беше 400 лв. Затова и не си дават зор, обслужват зле и така. Без инвестиции в работната сила и в работната среда, трудно се постигат добри резултати. Това в пълна сила се отнася за туризма.

  4. 4 Профил на Mark Twain
    Mark Twain
    Рейтинг: 449 Любопитно

    Че то не само в туризма е така. У нас всеки разбира от всичко.

    "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
  5. 5 Профил на minuva4a
    minuva4a
    Рейтинг: 467 Весело

    Заплащането в туризма е смехотворно, осигуровките по правило са на минималната заплата, а отношението е меко казано неприемливо.

    На фона на всичко това кой нормален ще ги чака по цяла година за да поработи 2-3 месеца и то разчитайки на късмета си да му падне някой и друг бакшиш?

    Сещам се, жителите на малки села, за които вегетирането е начин на живот.

  6. 6 Профил на Mark Twain
    Mark Twain
    Рейтинг: 449 Неутрално

    Поради което в туризма работят и много, които никога не са помирисвали образование по темата. Особено собственици на хотели.

    "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
  7. 7 Профил на carmello
    carmello
    Рейтинг: 1104 Неутрално

    е не бе, ще носят цаца и картофки на морето за 500 кинта....

  8. 8 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 594 Любопитно

    Ми те са завършили за меринджеи, не за сервитьори и бел-бойс. Отделен е въпросът, че туристическия бизнес масово предпочита да назначава хванати от гората, само и само да им плащат минимално и да ги изритат, като намалее работата.

  9. 9 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3518 Неутрално

    Туристическия сектор, може да отчита, каквото си иска...! Докато кадрите му констатират ниско заплащане и кратка заетост, това ще е положението! Сезона е кратък и за два месеца работа, никой сериозен и семеен човек няма да си зареже постоянната работа, за малко повече пари! За студенти и по-млади хора става..., нищо повече! Каква перспектива има за един рецепционист при положение, че знае два езика и иска да работи? Да стои и да чака следващото лято, като регистриран безработен на борсата? Хе-хе!
    Много криви сметки си правят нашите хотелиери и ресторантьори! Който знаеше добре език и му се работеше, отдавна замина! Могат да се оплакват, на когото си искат! Няма кой да им реши проблемите! Зависи, само от тях...!

    Бивш tww09306483.
  10. 10 Профил на Pandipool
    Pandipool
    Рейтинг: 566 Неутрално

    Това трябва да ни учудва ли?
    Търсят се хора на сезонна работа с ниско заплащане - готвачи, сервитьори, пиколота, рецепционисти и т.н.
    Те половината от завършилите туризъм са започнали в Хенди например за повече пари целогодишно. Мениджъри знаем как се назначават, а и не са много местата. Туризмът си е такъв бизнес.

  11. 11 Профил на Жоро Г
    Жоро Г
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Хипотетично, ако си отворя хотел с цел пране на пари, не ми трябва учен мениджър да ми прилага ред и отчетност. Стигат ми евтини бачкатори, които да си менкам често.

    Това е хипотетично, едва ли е случаят в България. Или......?

  12. 12 Профил на Desolater
    Desolater
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Еми със собственици-перачи на пари... Как да искаш да работиш за тях? Вече има и други алтернативи за работа, не е както преди 2007-ма

  13. 13 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 738 Неутрално

    Вярно, че работата е сезонна, но пък има два сезона - летен и зимен. Познавам доста хора, които си работят лятото на морето, а зимата - на Боровец или Банско. Като двата сезона почти се сливат, около месец е паузата. Например на Боровец хотелите са до април, а по морето от 1.Май отварят за ремонт и подготовка за да могат от 24.Май например да приемат туристи.
    Вярно, че не е добре за улегнали семейни хора с деца. Работа за младежи или номади хора.

  14. 14 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1568 Неутрално

    Като отделен браш в икономиката, и туризмът се нуждае от образовани и компетентни ръководни кадри. У нас обаче, всеки се смята за компетентен, след като е предписал няколко пъти в хотел или е ходил на организирана екскурзия. А браншът е толкова разнообразен - здравен, конгресен или селски туризъм плюс комплексност на услугите, това не е е само ядене и спане. Иска се особен организационен талант и креативност за да си интересен и предпочитан, т.е. да си конкурентноспособен на световния пазар.
    За съжаление у нас все още туризмът се прави с представите от соцвремето.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  15. 15 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Да вдигнат заплатите и да намалят работното време от 14 часа надолу и ще почнат да идват хора

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  16. 16 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8520 Неутрално

    Някой хора учат само за диплома и няма значение, какво.
    Да ги питаш защо завършва напр. икономика или педагогика и става продавачка.

  17. 17 Профил на keipax
    keipax
    Рейтинг: 570 Неутрално

    то па едно "више" по туризъм...

  18. 18 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Лесна специалност е

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  19. 19 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Лесна специалност е

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  20. 20 Профил на НЕгласуващ
    НЕгласуващ
    Рейтинг: 529 Весело

    Ситуацията в туризма преди старта на сезона: Бай Ганьо има хотел на морето http://www.marica.bg/%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%8C%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE-news572640.html

    Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
  21. 21 Профил на irc84
    irc84
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#13] от "Камен":
    По тази система един готвач си отгледа детето. Той майстолр жена ми сервитьорка. Шефът му има кръчма на Пампорово и на Слънчев бряг. Купи си бус човека и 2 пъти прави пълно преселение, но заплатата му е над 3хил лева жена му с процента от оборота над 1000лв на месец, отделно шефа и плаща квартира. Мисълта ми е, че за отговорни и добри работницци винаги ще се намери добре платена работа

    "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
  22. 22 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1806 Неутрално

    До коментар [#21] от "irc84":

    Ако това ти е спешъл офертата, отговорни и добри нема да се завъртат покрай тебе.

  23. 23 Профил на DareDebil
    DareDebil
    Рейтинг: 759 Неутрално

    "На нас ни трябва качествени кадри, които още в училище да са подготвени в реална среда", каза Людмила Некова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според нея липсата на такива се дължи на ниското заплащане и сезонната заетост.

    И от кой зависи ниското заплащане и сезонната заетост ако не от вас, ма? Като ви трябват подготвени кадри, ПЛАТЕТЕ СИ за стажанти, никой не е длъжен да ви предоставя наготово кадри, че и да са готови за без пари да работят.

    Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
  24. 24 Профил на irc84
    irc84
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#22] от "usero":
    То от такива мрънкалници сме на това дередже, мързелив народ. Иска нещо, а не предлага нищо. Насякъде по света има сезонни работници и са благодарни, че срещу ниската си квалификая получават сносно възнагражение, ама тук 10 месеца по 3 бона заплата зле било

    "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
  25. 25 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3518 Неутрално

    До коментар [#24] от "irc84":

    Да де...! Сезонни работници с ниска квалификация, навсякъде по света са доволни на сносно възнаграждение!
    Тук проблема е, че хотелиерите искат квалифицирани хора, за малко пари! Ами, да продължават да искат!
    Оставете тия песни: Един човек работел, лятото на морето, зимата на планината...! Почти нямало, пауза между сезоните и му плащали много добре! Със жена си се гледали по Скайп, а пък комшиите му гледали децата! Много добре бил! И колко са такива и по, колко години изкарват? Ще ви кажа! Единици, изкарват по 2-3 сезона и оставят на някой друг, тая сладка работа...! Поработете малко в туризма сезонно и като видите жив хотелиер, да ви плати, ама на вас лично по 3 хил. лева месечно, за десет месеца, пишете да се похвалите!

    Бивш tww09306483.
  26. 26 Профил на irc84
    irc84
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#25] от "tww09306483":
    от 18 годишен съм излезнал от вкъщи, бил съм в малък хотел в Сандански и във Фламинго в Лас Вегас и в София и в Слънчев бряг все в развлекателния сектор и ако си точен и упорит се случват нещата с много труд и упоритост успях и собствен бизнес да започна и мога от своя гледна точка да твърдя,че хора които са изкарали парите си с пот ценят качествените си служители и плащат добре, ако перат пари от наркотици е друг въпрос

    "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
  27. 27 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 738 Неутрално

    [quote#25:"tww09306483"]Сезонни работници с ниска квалификация, навсякъде по света са доволни на сносно възнаграждение! [/quote]

    Майстор-готвач хич не е ниска квалификация. Ако познаваш някой човек, който държи ресторант, ще ти каже колко е важен готвача и колко плащат за да задържат кадърните. Ако решат някой сезон да минат на промоция и да плащат малко на някой дето не става, следващия сезон не повтарят вече тази грешка.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK