Около 11 май ще бъде поставена статуя на Алеко Константинов на бул. "Витоша" в София

Така изглежда готовата статуя.

© Юлия Лазарова

Така изглежда готовата статуя.Около 11 май ще бъде поставена статуя на Алеко Константинов на столичния пешеходен булевард "Витоша", съобщи зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, който заедно с председателя на ресорната комисия Малина Едрева (ГЕРБ) и общински съветници посети леярната в Требич, където се изработва фигурата.


Датата е 11 май, защото тогава през 1897 г. Константинов намира смъртта си при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Техническата подготовка би могла да отложи с ден-два поставянето и откриването.


Фигурата беше избрана след конкурс с жури от представители на художествената и архитектурната гилдия, общински съветници и чиновници. Победи проектът на скулптора Борис Борисов и на архитекта Пламен Цанев.
Това беше втори поред конкурс, след като първият беше прекратен, защото Министерството на културата не е било уведомено. Тогава победител стана проектът на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов с помощта на авторите Константин Чапкънов и Станислав Чапкънов, които участваха и във втория конкурс, но завършиха на четвърто място.


Сегашният проект струва около 50 хил. лева. Осъществява се съвместно между Столичната община и община Свищов.


Фотогалерия: Новата софийска статуя на Алеко Константинов >


Фигурата на Алеко Констатинов е права, държи в ръката си книгата "Бай Ганьо", като се е опрял на стълб от уличното осветление, който вече съществува. Статуята ще бъде поставена в края на бул. "Витоша" в посока Националния дворец на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK