Прокурорската колегия си избра говорител и три постоянни комисии

Румен Георгиев

© Дневник

Румен ГеоргиевНовосформираната прокурорско-следователска колегия, която заседава днес за пръв път след разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС), избра свой говорител и три постоянни комисии. Гласуването за всичко бе единодушно и премина без спорове, с изключение на избора за говорител, при който имаше няколко предложения и нежелание на предложените да заема поста.


"Така или иначе заседаваме на включен телевизор, но ежедневно се налага да се коментират едни или други промени. Целта е медиите да получават в повече информация от това, което се вижда на монитора" - така главният прокурор аргументира предложението си да се избере говорител на колегията. Той обаче отказа да поеме дейността с реторичния въпрос: "Защо да е председателстващият, като той е и главен прокурор?"


Румен Боев предложи да се изберат двама говорители - Магдалена Лазарова, която имала богат опит като председател на комисията по комуникации преди разделянето на съвета, и Румен Георгиев. На предложението му възрази Елка Атанасова, която заяви, че не се сеща за институция, която да има двама говорители, освен това колегията се състояла само от 10 души. Тя изтъкна като аргумент и факта, че колкото и добре да се разбират двамата, може да прозвучават разлики в посланията им.
Лазарова подкрепи Атанасова и призова колегията да избере Румен Георгиев, тъй като тя дълго се е занимавала с комуникациите и искала да смени "гледната точка". Тя получи подкрепата и на други членове на колегията, но в крайна сметка изборът падна на Румен Георгиев (следовател). Той бе единодушно избран с 10 гласа.


Преди това да "разговарят с медиите" отказаха и Елка Атанасова, и Незабравка Стоева.


Прокурорската колегия реши да се събира всяка седмица в сряда и гласуваха предложение до Пленума на ВСС - той да заседава в четвъртък. Това по думите на Елка Атанасова било установена практика и нямало причини да се променя.


Друг важен момент бе изборът на комисии и кой в коя ще попадне. "Ми то ние си се знаем" - така Румен Боев започна изказването си с предложение етичната комисия да бъде в състав: "Юлиана Колева, Незабравка Стоева, Васил Петров, Ясен Тодоров и аз - Румен Боев." Предложението му бе прието отново с пълно единодушие.


"По-различно стоят нещата с КАК", каза Сотир Цацаров, преминавайки към обсъждане на другата комисия - тази по атестиране и конкурси. Гласуването на персоналния й състав бе отложено, защото трябвало първо да се изработят правилата за работа на колегията. По думите на Цацаров в тази комисия трябва да участват и представители на съдийската колегия и е необходимо първо да се реши какво ще бъде съотношението между членовете на двете колегии.


След предложение на Ясен Тодоров прокурорската колегия реши да сформира и трета постоянна комисия, която да се занимава с дисциплинарна дейност. С единодушен вот част от нея станаха Васил Петров, Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева и Румен Георгиев.

Работна група в състав Елка Атанасова, Незабравка Стоева и Юлиана Колева пък ще съставя проект за правилата за работата на колегията.
Прокурорската колегия наброява 10 души вместо предвидените в закона 11 след решение на съвета от март 2014, с което Камен Ситнилски бе отстранен.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Оправете заглавието. "ИБРА"

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1004 Весело

  И по колко горница ще получават като са в комисия ?
  Не, че нещо но ма'тряла трябва да знае колко дълбоко да бръкне в джеба.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  2ма говорителя!? за 10ина човека. цялата дискусия ме потриса, тоест нивото на предложенията. а ние очакваме революция от тези господа....

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Гласуването за всичко бе единодушно и премина без спорове"
  "Той бе единодушно избран с 10 гласа."
  "Предложението му бе прието отново с пълно единодушие."
  "С единодушен вот..."

  Северна Корея има още да учи. 100% единодушие 4 пъти поред. Кой ако не прокурорската колегия ще ме накара широко да се усмихна. Душички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK