Негласувалите ще се заличават от списъците при неучастие в два поредни еднакви избора

Негласувалите ще се заличават от списъците при неучастие в два поредни еднакви избора

© Велко АнгеловНегласувалите без уважителни причини в два поредни еднакви избора ще се заличават от избирателните списъци за следващия вот, реши парламентът с приетите на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.


До това предложение се стигна след среща тази сутрин на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с ръководствата на парламентарните групи, подкрепящи правителството. От стенограмата на разговора, разпространена в късния следобед, се разбира, че управляващите очакват задължителното гласуване да бъде атакувано в Конституционния съд и съответно да отпадне като противоконституционно, а от там и последиците за негласувалите.


Предвижда се избирателите да могат да упражнят избирателното си право на следващи избори, като подадат пред общината по постоянния си адрес писмено заявление - лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис. Подаването му може да става по всяко време, дори и в изборния ден. Обновяването на избирателните списъци ще се извършва въз основа на подадените от гражданите заявления и документи.
Ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува, той няма да бъде заличаван от списъка. Според приетия текст уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Заличаването от списъците няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, хората с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.


Парламентът отхвърли идеите да има стимули и томбола за участвалите в гласуването, каквито бяха одобрените текстове в правната комисия.


Йордан Цонев от ДПС възрази, че не разбира логиката - наказанието да постига ефект, обратен на заявената цел. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) му отговори, че това е последица от пасивното неупражняване на правото. Бездействал съм доста време и затова отпадам от списъка. Но имаме удостоверен и точен списък, който при всяко време може да се включи избирател, който има желание да участва в изборите, обясни той вижданията на управляващите за дерегистрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK