Негласувалите ще се заличават от списъците при неучастие в два поредни еднакви избора

Негласувалите ще се заличават от списъците при неучастие в два поредни еднакви избора

© Велко АнгеловНегласувалите без уважителни причини в два поредни еднакви избора ще се заличават от избирателните списъци за следващия вот, реши парламентът с приетите на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс.


До това предложение се стигна след среща тази сутрин на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с ръководствата на парламентарните групи, подкрепящи правителството. От стенограмата на разговора, разпространена в късния следобед, се разбира, че управляващите очакват задължителното гласуване да бъде атакувано в Конституционния съд и съответно да отпадне като противоконституционно, а от там и последиците за негласувалите.


Предвижда се избирателите да могат да упражнят избирателното си право на следващи избори, като подадат пред общината по постоянния си адрес писмено заявление - лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис. Подаването му може да става по всяко време, дори и в изборния ден. Обновяването на избирателните списъци ще се извършва въз основа на подадените от гражданите заявления и документи.
Ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува, той няма да бъде заличаван от списъка. Според приетия текст уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Заличаването от списъците няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, хората с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.


Парламентът отхвърли идеите да има стимули и томбола за участвалите в гласуването, каквито бяха одобрените текстове в правната комисия.


Йордан Цонев от ДПС възрази, че не разбира логиката - наказанието да постига ефект, обратен на заявената цел. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) му отговори, че това е последица от пасивното неупражняване на правото. Бездействал съм доста време и затова отпадам от списъка. Но имаме удостоверен и точен списък, който при всяко време може да се включи избирател, който има желание да участва в изборите, обясни той вижданията на управляващите за дерегистрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Абсолютно безобразие да гласуват текстове с очакване КС да ги обяви за противоконституционни!
  Накратко - гласуваме калпав закон, знаем че е калпав, обаче изобщо не ни дреме!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "Ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува, той няма да бъде заличаван от списъка. Според приетия текст уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. Заличаването от списъците няма да се прилага и за българските граждани, пребиваващи извън страната, хората с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право."

  И коя администрация ще го администрира цялото това нещо, българската ли? Освен ако всички държавни служители няма да се занимават със следене за това от сега нататък, нещо не ми изглежда реално.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Напълно ненужна глупост!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Калинки прост за конституция чували ли сте? Че не сте я чели е ясно

 5. 5 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 760 Весело

  Извинителни бележки от родител ще се приемат ли? Безумни са.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2034 Весело

  [quote#1:"today"]Накратко - гласуваме калпав закон, знаем че е калпав, обаче изобщо не ни дреме![/quote]Точно това каза другарката Цачева-Задължителното гласуване противоречи на конституцията,но само конституционния съд може да каже кое е противоконституционно.

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  тези явно са невминяеми ,на ход сега е конституционният съд и гражданството

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  "....Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) му отговори, че това е последица от пасивното неупражняване на правото..."хахахаха- този е луд Последица от неизпълнение на едно конституционно задължение е паричка санкция- ГЛОБА, а не отнемане на право Политически ма@муни- да си скъсате дипломите за юридическо образование - вие не ги заслужавате!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Що за дивотия..ако не гласува някой 2018-та и 2022-ра ще го отпишат за изборите през 2026-та..ама има един милион субектирни изключения и извинения и в денят на изборите през 2026-та така или иначе всеки желаещ ще може да гласува ако подаде заявление... ЗАЩО Е НУЖНА ЦЯЛАТА ТАЗИ АБСОЛЮТНО АБСУРДНА И БЕЗПОЛЕЗНА ПРОЦЕДУРА???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  И това ще е в сила до следващата корекция,която, както е тръгнало, едва ли ще е далеч.

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да се знае- в правният свят НЕ СЪЩЕСТВУВА такова нещо като "пасивно неупражняване на ПРАВО"! Такава откровена идиотия и такова извращение на правото може да хрумне само на един дебил- политик!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 438 Весело

  Ехх и като започне едно заличаване от списъците!!Стой та гледай!Гласувал или не ние определяме дали ще гласуваш на следващите избори!Да бяха записали че гласуването за герб е задължително!
  "Ако избирателят докаже наличието на уважителни причини"

  Хахахаха Ъъъъ съжалявам ама не е достатъчно уважителна причината ви!Попълнете формуляри 23,67,98!Платете такса на гише 3.Подайте формулярите на гише 8!Ще получите писмо до 30 дни да ви информираме дали "комисията по връщане на изборните права" ви е одобрила !Приятен ден гражданино(балък)!!

 13. 13 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 829 Любопитно

  ...................................................................
  - Два национални по...

  - Еднакви по вид.

  - Еднакви по вид, и кои са те...

  - Или два президентски, или два парламентарни. (Шум и реплики). Да не се фиксира само редът, защото излиза, че пак правим нещо, че дълбоко сме го измислили.

  - Това е добро, това отлага във времето. Конституционният съд се произнася, ако бъде сезиран.

  - Правова държава сме.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Я да им забия едно въпросче на нашите "умни" политици- аз, таковата, може ли пасивно да не упражня задължението си да плащам данъци за доходите и имуществото си, а вие само да ме отпишете от избирателните списъци?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Не е лесно да си ченгеджийска креатура.
  Сега чакаме милиционврите да ни обяснят колко яко решение е това всъщност...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  не знам дали са дебилни, но със сигурност са алчни до степен на изтрещяване. Всеки глас е паричка в касичката им или поне така са решили да го направят. Другият вариант е да да кроят нещо голямо и с тези маневри да отклоняват обществената енергия в посока в която им харесва. По време на "истерията" с дивото къмпингуване ни хлъзнаха едни заем за няколко милиарда без обяснение. Явно и сега готвят нещо подобно.

 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Обикновен..ф..комунизъм.
  Комунизмът си отиде, но БКП остана, казва господин Даскалов. Даже сега БКП-тата са много повече. Всички са БКП-та и всички са на яслата, а нормалният човек все така трябва да се ослушва откъде иде партийната повеля.
  И понеже нормалните хора имат нормални рефлекси, бягат от БКП-тата. И БКП-тата, българските политически партии, стават прибежище за ненормалните. Те и редят живота ни.

  Когато па...Когато па...Когато падне БКП, пееха хилядите по площадите през 89-а.

  И още чакаме.

 18. 18 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Т.е. и да остане този текст, без да се отменя от КС е ясно, че следващото НС, ще го отмени. 8 години период за засичане, че то сега в НАП и НОИ не са сигурни за преди една седмица дали са верни данните, какво остава за 8 години назад.

 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#14] от "Логика":

  . Аз не разбирам от право, ама все ми се струва, че това решение ще падне в Конституционния съд?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "foure":"...не знам дали са дебилни.." Дебилни са.
  1. Конституционно право = 2 законни възможности:
  а/ да се гласува на избори и
  б/ да не се гласува на избори.
  Ако изберете да реализирате б/, не се следва държавна санкция за това, че не сте избрали възможност а/.
  2. Конституционно задължение = липса на избор. Имате само 1 възможност - да изпълните/реализирате задължението и ако не сторите, има държавна принуда във вид на парична санкция- глоба, за неизпълнение на задължението + изискване да си изпълните задължението.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Арон": И аз така мисля.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "Арон": Сега разбирате ли защо не искам да гласувам за комунисти и десари, а те са в ръководните органи на ВСЯКА българска политическа партия... Комунистът козината си мени, но нрава- не!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1358 Весело

  Ако 2 пъти не спазя задължението си,третия път ми се опрощава.Ако не платя 2 поредни глоби на КАТ,вече няма да ме глобяват.Браво!

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 25. 25 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Хубавото е, че докато минат "два поредни еднакви избора" ще дойде нормално правителство и ще отмени това безумие.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3529 Весело

  [quote#23:"Логика"]те са в ръководните органи на ВСЯКА българска политическа партия... Комунистът козината си мени, но нрава- не! [/quote]
  Не е ли по-лесно Конституционния Съд да заличи всички либертарианско-туркофонски формации с бивши комунисти с новка козинка които престъпват законите от към финансирането и етническо-верски въпроси и така кой както може и иска да си гласува без излишно изнервяне ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#23] от "Логика":

  Как мислиш, какво е решението? Защото не може да няма такова. Може би не го виждаме? По-скоро аз не го виждам..

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Арон":Хм...като гражданка мисля, че е време да се остави на мира еволюцията и да извика вместо неволята революцията. Като юрист обаче знам какво е наказанието за бунт/ метеж срещу законната власт или за участие в държавен преврат. Трябва да има начин да се принудят политиците да играят по правилата. Според мен- един от възможните начини е да се блокира избирателната система,тя да не доведе до целените от политиците резултати и така те да бъдат принудени или да имат нормално политическо поведение , или да се съобразят, че революцията срещу тях чука на вратата им...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Арон":Мисля още, че няма да се мине без действия като при Втората пражка дефенестрация....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  А колко просто беше - активна регистрация плюс гласуване по пощата облекчаваше напълно запека на парламентарната пляка.

 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#28] от "Логика":
  Аз много се чудя, защо, при готови и работещи модели в развитите страни, ние три десетилетия тъпчем на едно място и упорито не искаме да вървим по пътя като нормални хора. Според мен причината може да е само една - мафията е завзела стратегическите места в управлението на държавата и съвсем умишлено се стреми в държавата да няма ред - хората да са мачкани и унижавани, за да се отчаят и накрая да се превърнат в роби..И пак искам да попитам: В Европа толкова ли няма "началници", както ги нарича Баце, че и до ден днешен не им свиват сърмите на тези юнаце?

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  [quote#4:"foure"]Калинки прост за конституция чували ли сте? Че не сте я чели е ясно[/quote]

  Тези не са ли се заклели, че ще спазват законите в страната !
  Конституцията е Основен закон.
  Не може ли да им се търси наказателна отговорност !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Арон": Друг начин може да бъде обикновените членове на партиите от 43тото НС да поставят ултиматум на висшите си ръководства и да ги изчистят от бивши бкп/ дс членове, но не вярвам това да се случи. Възможно е единствено, ако тези хора разберат, че са дълбоко заблуждавани и че от техните решения нищо не зависи. Има и друг момент- икономическите облаги от членството в партиите създава икономическа зависимост на обикновените й членове и те едва ли ще скочат срещу партийните си ръководители...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Всъщност може да се случи, че увереността това да падне в Конституционният съд не е чак толкова оправдана.

  Просто се прилага малък административен трик: В избирателният закон някъде на челно място се пише - "Участието в изборите е право И патриотичен дълг на всеки гражданин". И толкова, нито дума за санкции. Просто им припомняме на хората, че е патриотично и отговорно да гласуват.

  А някъде назад в текста на закона се слага едно параграфче за списъците - "С цел поддържане на избирателните списъци в актуално състояние неучаствалите в два последователни избори се заличават от тях. Включването отново става като.... " и се описва процедурата.

  Има ли право да гласува? Има, просто го няма в списъкът но ето, даваме му възможност да се запише. Не е санкция, о не, в никакъв случай, просто актуализираме списъците, трябва да са реални Това по нищо не се различава от т.н. "активна регистрация" а тя не е противоконституционна, просто начин да се съставят избирателните списъци.

  Хитър съм, нали? Ставам ли за адвокат? Или още по-добре политик, авантата там е повече Май че трябва да спретна и аз едно референдумче, то днешно време така се става политик.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#31:"Арон"]В Европа толкова ли няма "началници", както ги нарича Баце, че и до ден днешен не им свиват сърмите на тези юнаце? [/quote] В "Европа"- т.е. ЕС- са същите корумпета като нашите. Не трябва да чакаме ЕС да ни оправи, защото това означава, че предаваме пълният обем на държавният ни суверенитет на ЕС- т.е. че се отказваме България да бъде суверенна държава.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#34:"Fred"] "Участието в изборите е право И патриотичен дълг на всеки гражданин"[/quote] Тогава- всеки гражданин може да атакува ИК в съда, защото няма юридическо определение що е "патриотичен дълг" и дали неупражняването му създава задължение за държавна санкция

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred":"...Ставам ли за адвокат?.." По-скоро- за политик При нас е забранено шиканирането, а това е основен похват на политиците

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Весело

  Това с "уважителните причини" кърти миФки. Следва списък с причините и кой издава удостоверението - дали родителите, или личният лекар.
  За някои депутати съм сигурен, че им трябва бележка от личния психиатър.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#30:"Lemmy"]А колко просто беше - активна регистрация плюс гласуване по пощата облекчаваше напълно запека на парламентарната пляка. [/quote]
  Защото не изпълнява главната мечта на парламентарните маломерни пуделчета, да закарат насила колкото се може повече хора до урните та да получат някое гласче повече. Пътем и партийната субсидийка да вдигнат, тя е за получен глас.

  Прекрасен пример с квадратчето "Против всички" при задължителното гласуване. Докато не се говореше за него са пламенни привърженици на задължителното гласуване, правят си сметката че все някой от закараните насила ще пусне бюлетина за тях да прескочат бариерата. Когато се появи и стана ясно, че ще се брои за валидна бюлетина, т.е. ще вдигне бариерата мигновено надигнаха вой, тя такава бюлетина била невалидна. Може и валидна ама да не вдига бариерата.

  Всичките тези лупинги и идиотизми които гледаме последните дни имат една единствена цел, да се прескочи парламентарната бариера. Гледайте внимателно, в момента в който от някаква поправка възникне опасността да стане по-трудно и да се изгубят парламентарните кюфтета мигновено засегнатите се вдигат на бой. Само тези сметки се броят, останалите приказки са димна завеса която да ги скрие.

  Относно активната регистрация. При нея се записват тези които са направили осъзнат избор, наистина са активни. Те и сега си гласуват. А на тях не им трябват такива, необходимо е стадо което под звуците на барабаните и призиви "Атака!" да юрнат в необходимата им посока.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#36:"Логика"]Тогава- всеки гражданин може да атакува ИК в съда, [/quote] На това основание ГПК Чл. 124. (1) Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 470 Разстроено

  [quote#31:"Арон"]Аз много се чудя, защо, при готови и работещи модели в развитите страни, ние три десетилетия тъпчем на едно място и упорито не искаме да вървим по пътя като нормални хора[/quote]
  Моделът с отпадането на регистрацията при негласуване в два последователни изборни цикъла е взет точно от една развита страна - САЩ. Именно този модел се обсъждаше преди седмица на изборите в щата Ню Йорк, където докара големи бели. Та готови и работещи модели има, въпросът е за кого работят. В случаят този модел доказано лишава от избирателно право младите хора, защото са по-неактивни в изборния процес, а и често не гласуват в местни избори поради отстъствие от родните места. Този модел обаче не води до отпадане на 'мъртвите души', защото от тяхно име се гласува! Все пак води до процентно увеличение на избирателната активност, макар в номинално изражение броят на гласуващите да намалява.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 42. 42 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#14:"Логика"]може ли пасивно да не упражня задължението си да плащам данъци за доходите и имуществото си,[/quote]
  Може, може, те как си упражняват именно това право от години.

  А иначе, аз ли нещо не разбрах, или не се казва за какъв период е това заличаване от списъците? Не може да е доживотно, защото това би било дори по-голяма идиотщина от предното им решение.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Точно това каза другарката Цачева-Задължителното гласуване противоречи на конституцията,но само конституционния съд може да каже кое е противоконституционно. [/quote]
  Това се нарича "Прехвърляне на топката", любим номер на бюрократите. Когато нещо е неприятно и опасно натовари друг да го прави.

  По същият начин натовариха и президента да определя датите за референдумите, пъхнаха му горещият картоф в ръцете да се оправя. А аз не вярвам той да има такова право по конституция, определя дата за избори само при парламентарна криза и извънредни избори. Защото тогава парламента не може да изпълнява функциите си, разпуснат е.

  Плаче за оспорване в КС. Като нищо могат да докажат че и референдум проведен по такъв начин не е законен, тогава цирка ще е пълен.

  Всичко идва от това, че тези хора напълно забравиха за понятия като принципи и морал. Готови са да прегазят всичко за да постигнат някакви свои дребни интереси. И естествено се получават абсурди, така е когато вървиш против здравият разум в името на някакъв интерес.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#42] от "Fazer":"...А иначе, аз ли нещо не разбрах, или не се казва за какъв период е това заличаване от списъците? .." Още един довод при създаването на исковата молба по чл.124 ал.1 от ГПК Представям си, ако се съберем 10тина колеги, напишем една обща искова молба и я предоставим на всеки желаещ и изведнъж всички районни съдилища в България, в един и същ ден се задръстят от тези искови молби

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#42:"Fazer"]А иначе, аз ли нещо не разбрах, или не се казва за какъв период е това заличаване от списъците? Не може да е доживотно[/quote]
  Някаква процедура, достатъчно сложна за да откаже 90% от заличените да се откажат да се впишат отново. Всъщност идеята е да останат само твърдите партийни ядра и купените, разни такива позволяващи си да се менят мнението и сами да решават дали си заслужават кандидатите гласът им да ги елиминират.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"Fred"]Всичко идва от това, че тези хора напълно забравиха за понятия като принципи и морал. [/quote]
  Да- в това е основният проблем. Между нас и тях има не просто пропаст, а цял океан. Те се считат за недосегаеми и ненаказуеми, а това е най-страшното, защото дава отровни плодове.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#39] от "Fred":

  Гласуването против всички крие големи рискове точно за малките партии, но те май не го осъзнават. След като бюлетината против всички се счита за валиден глас и вдига избирателната активност, то това ще вдигне бариерата от 4% доста високо като брой гласове. Който не я достигне - ще бъде преразпределен при големите формации. Същото ще се получи и с всички противвсичкари. От друга страна масово гласуване против всички би делегитимирало политическите елити и системата като цяло, но това едва ли ще се случи. Следователно изборът изобщо да не гласуваш е единствен мирен начин на протест. А виждаме точно обратното - протестърите отново се натискат най-много.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"Amot"]Моделът с отпадането на регистрацията при негласуване в два последователни изборни цикъла е взет точно от една развита страна - САЩ.[/quote] Което трябва да покаже на всички, че не е правилно да се прилага 1:1 който и да е било модел от една държава в друга държава.Не може цялата система да представлява кръпка до кръпка от различни, несвързани функционално модели, копирани дословно от други държави. Всяка държава си има своя специфика и тя трябва да се отчита, а не да се игнорира.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  [quote#41:"Amot"]регистрацията при негласуване в два последователни изборни цикъла е взет точно от една развита страна - САЩ[/quote]

  Точно така. А пререгистрацията става с попълване и изпращане по пощата на един прост формуляр да те регистрират като гласоподавател. Малка подробност е, че регистрираните гласоподаватели са онези, които през година-две-три ги викат на jury duty. Тарикатите, които не желаят да бъдат съдебни заседатели после реват, че не могат да гласуват. As simple as that.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#35:"Логика"]В "Европа"- т.е. ЕС- са същите корумпета като нашите.[/quote]
  Самият факт, че на конференцията на ДПС се беше изтърсил целият Либерален интернационал толкова е показателен... Прекрасно знаят що за мафия е ДПС и въпреки това идват да ги поздравят, защото носят им гласове за европарламента. А това, че шефа на Либералният интернационал поздрави новият лидер на ДПС с поста преди да е избран толкова красноречиво показва, че са напълно ясно със ставащото.

  И при тях е същата мафия както при нас, просто са малко по-излъскани. Те затова напоследък толкова набират сила анти ЕС настроенията и антисистемните партии, на хората им е ясно какви ги управляват.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#47:"Lemmy"]Гласуването против всички крие големи рискове точно за малките партии, но те май не го осъзнават. [/quote]
  Осъзнаха го но чак когато им беше сервирано. Дотогава нещата в мечтите им изглеждаха така "Закарваме ги до урните, все някой ще пусне и за нас, останалите невалидни бюлетини да протестират както винаги ама те не се броят, бариерата си е същата".

  Малко наивно защото не се знае тези закараните дали точно за тяхната партия ще пусне пък и масовото участие все пак вдига бариерата. Докато при ниска активност печелят малки партии но със стегнат електорат, като ДСБ и ДПС например. Те затова и още от отначало бяха против задължителното гласуване.

  Но като им сложиха квадратчето "Против всички" и нещата съвсем загрубяха, и последните наивници от парламентарните пудели разбраха, че парламентарните кюфтета стремително изчезват. И се хвърлиха да ги защитават без много да се грижат за логиката в приказките.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#50:"Fred"]И при тях е същата мафия както при нас, просто са малко по-излъскани.[/quote] За това много се дразня, когато ни посочват за изключително корумпирана държава. Изобщо- до сега не виждам много от "старите" ЕС държави, с изключение на Австрия и то напоследък - заради имигрантската криза, да се отнасят нормално с нас. Всеки наш проблем се преекспонира, а всеки техен вътрешнополитически проблем се замазва и размива...Такова отношение никак не ми харесва.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1808 Любопитно

  мда, и тези ми ти кретени "управляват" рийш ли... втория мандат явно ше излезе няколкократно по-успешен от първия

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#47:"Lemmy"]Следователно изборът изобщо да не гласуваш е единствен мирен начин на протест. [/quote]
  Прекалено мирен за да му обърнат внимание. Да ти се изтърси на изборите половината народ да напише ясно и четливо "Не ви искам ВСИЧКИТЕ защото сте боклуци!" е едно, да си седи в къщи мирно е друго. Винаги можеш да го обвиниш в мързел, липса на съзнание, накратко да извъртиш нещата че той е виновният не ти.

  В първият случай има скандал който не може да се замете, медиите ще ревнат, ТВ предавания, нещо трябва да се прави... Във вторият е нещо рутинно и отдавна познато, ще мине и замине.

  Практиката ясно показва, че "мирният протест" с негласуване въобще не ги притеснява, намерили са му цаката с купени гласове, малки кохорти партийни фанатици, коалиции от купчина несъвместими партийки колкото да прескочат бариерата... Докато половината народ да каже "Махайте се, не ви искаме е друго".

  Прогноза, това квадратче ще отпадне. Прекалено е опасно за партиите. В най-лошият случай ще остане но няма да се брои за валидна бюлетина. Единственият начин да стане е ако ГЕРБ+ДПС решат с него да изритат дребосъците и обединят гласовете си, мисля че така имаха мнозинство. Но не съм сигурен за ДПС, с този ДОСТ на Местан и на тях почват да им се клатят краката.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 55. 55 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1178 Весело

  Значи сега пък ще се налага негласувалите, ако имат "уважителни" причини, да докажат, че наистина причините са "уважителни"! Само не разбрах, пред кого и кой ще реши причините какви са?!? Комисия някаква ли ще бъде, кмета ли, пред народното събрание ли, или пред президента трябва да се покаже доказателството?!?!?
  Идиотията започва да придобива застаршителни размери!!!

 56. 56 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred":

  Добре де, самото "гласуване" с "не ви искам всичките" не води до никакъв резултат, защото няма резултат от него.
  Ако 80% от гласувалите с "не- на всички" водеха до нови избори или до признаване на избора за "недействителен" тогава има смисъл, но в сегашния си вариант доколкото разбирам "гласуването с "не за всички" или всякаква друга "недействителна бюлетина" разлика няма. Извършването на такова гласуване става безсмислено !

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#28:"Логика"]Трябва да има начин да се принудят политиците да играят по правилата.[/quote]
  Проблемът е, че те определят правилата. И ги правят такива, че да не можем да ги контролираме.

  Евентуално някакъв невероятен непредвиден от сценарият взрив на гражданска енергия който да ги помете и докара на власт свестни политици които да променят правилата.

  Такива бяха протестите 2013г, напълно неочаквани за сценаристите. Ако тогава се бяха състояли веднага избори резултатите щяха да са различни от сегашните. Поне надежда имаше да са по-добри. Само че помните ли как Местан мазно мазно увещаваше десницата, че не било още време за избори, че не била още готова, че трябвало време да се създаде новата десница която да поеме властта? И те лапнаха въдичката, протакаха нещата докато енергията на хората се изчерпи.

  Парата беше успешно пусната в свирката с безсмислени шествия, поне 5-10 години няма да има истински протести освен ако не се случи някаква невероятна катастрофа от рода на Виденовата зима.

  Пък и откровено казано съм леко скептичен за сегашното младо поколение. Като ги видях как тичат да намерят зали да си проведат изпитчето докато колегите им са блокирали университета и ги отписах. На малкото пръстче не могат да стъпят на моите студенти от 1997г.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#56:"vagabond66"]Добре де, самото "гласуване" с "не ви искам всичките" не води до никакъв резултат, защото няма резултат от него. [/quote]
  Дава ясен сигнал че нещата са нетърпими. Сигнал който трудно ще бъде премълчан или заметен под масата, на който трябва да се реагира по някакъв начин.

  Иначе най-доброто ще е ако води до ясни разписани в закон промени. Но радикалните промени искат промяна в конституцията а по-малко радикалните удрят по интереса на партиите.

  Примерно фонда за партийни субсидии да се намалява пропорционално на процента "Против всички". Половината народ гласува"Против всички" значи субсидията от 12 лв/глас пада на 6лв. Справедливо е, половината народ не иска да си дава парите за тях значи и субсидията пада.

  Ето нещо реално което може да се направи и не противоречи на конституцията. Естествено партиите ще са против, падат им приходите. Но това означава ли да искаме само неща които са в интерес на партиите?

  Иначе искането "Да протестираме само ако ще има гарантиран резултат" си е ясно, че никак не е умно. Точно такъв вид пасивност ни е докарала до сегашното положение. Иска си борба и не всяко сражение ще е успешно. Няма и да стане само с едно сражение. Но ако въобще не се воюва няма да има и победа.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#56:"vagabond66"]но в сегашния си вариант доколкото разбирам "гласуването с "не за всички" или всякаква друга "недействителна бюлетина" разлика няма.[/quote]
  Има разлика, вдига прага за влизане в парламента. Затова и веднага му скочиха дребосъците, няма да могат повече да изнудват и "чупят пръстчета".

  Просто е справедливо след като насила закарваш хората до урните и да им дадеш възможност да кажат, че не одобряват нищо от предложеното. Откъде накъде да гласува с невалидна бюлетина, той не е глупак да не знае как да гласува, просто не одобрява нищо от изброеното. Защо да се лишава от правото да каже това?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 60. 60 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ НАКАРА ДА ИМ ГЛАСУВАМ ЗА НАРОЕНИТЕ ОТ ДС/БКП, СЛЕД след 10 Ноември, "партии"("леви" "десни" "турски" , "националистически"!!!!!!!!!!!!!

  Освен да пратят с джипки милиционерите си , да ни прибират. Както го правиха преди 10 Ноември.
  П.С.
  Ако обаче допуснат до избори каквато и да е партия, не-създадена и не-контролирана от ДС/БКП ще съм пръв пред урните!!!!!!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 61. 61 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fred":

  Не казвам, че е глупак и е гласувал с невалидна, но какво става, ако да кажем 90% гласуват по този начин? При такива проценти не би трябвало да се съставя парламент, да се избира президент, кмет, общински съвет, защото според такъв резултат само десет процента са за някого.
  На практика обаче, въпросните 10% ще представляват "избора" на всички 100% например в парламента. Въпросните 90% нямат представителство, защото по този начин гласувалите не произвеждат глас, а това е абсолютно равносилно на недействителни гласове (бюлетини) .
  Макар и с висока изборна активност това не променя факта, че пак ще управляват хора с огромно неодобрение!

 62. 62 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#58:"Fred"]Примерно фонда за партийни субсидии да се намалява пропорционално на процента "Против всички". Половината народ гласува"Против всички" значи субсидията от 12 лв/глас пада на 6лв. Справедливо е, половината народ не иска да си дава парите за тях значи и субсидията пада. [/quote]
  Това прието ли е сега или просто вие го предлагате?
  Аз не съм чул да се намаляват субсидиите на партиите.
  Високата активност по-скоро ще повиши партийните субсидии!
  [quote#58:"Fred"]Иначе искането "Да протестираме само ако ще има гарантиран резултат" си е ясно, че никак не е умно. Точно такъв вид пасивност ни е докарала до сегашното положение. Иска си борба и не всяко сражение ще е успешно. Няма и да стане само с едно сражение. Но ако въобще не се воюва няма да има и победа. [/quote]
  Значи лично за мен всички видове "културни" протести са неефективни и няма да доведат до абсолютно никаква промяна в статуковото!
  Периода на романтичните времена за някаква промяна чрез мирни протести за мен е приключил! Най-мекия вариант е тотална стачка, иначе без физически сблъсъци каквито и да се реални промени към по-добро са изключени !

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#61:"vagabond66"]но какво става, ако да кажем 90% гласуват по този начин?[/quote]
  Нека бъдем реалисти. Така ще гласуват максимум 50% но по вероятно до 20-30%, зависи от "задължителността" на изборите.

  За да се реши правилно трябва да се разделят двете неща - необходимостта от квадратчето и последствията от него.

  Правилно ли е да го има? Според мен категорично ДА, това е право на избор, хората трябва да могат да кажат мнението си. Какво ще последва от това е въпрос на законови мерки които могат да бъдат в много широк диапазон. Сега по-меки в следващите избори по-твърди, полето е голямо.

  Важна е принципната постановка, хората имат право на този избор. Ще лъсне истината, че хората не гласуват не от мързел а защото няма за кого да гласуват.

  А последствия ще има, няма начин ако толкова много хора кажат че не са доволни от системата тя да остане същата. Но първо те трябва да се видят че са много, че са силни, тогава ще дойде и увереността и енергията за действие. Затова квадратчето трябва да остане.

  Въпросът е принципен. А да се вземат решения не заради принципите а за постигане на определени сметки е изключително вредно. Заради такива действия сме оплетени в тази паяжина и се вземат такива абсурдни решения.

  Ето искат патриотарите да елиминират гласовете от Турция, нямат конституционно основание и затова почват да мъдрят някакви хитри според тях номера. Само че веднага така удрят по българите на Запад, те се надигат, патриотарите почват да мислят как хем да няма гласуване в Турция ама хем да има в Америка, ама и да няма нарушаване на права по етнически принцип... и кашата става пълна.

  Така е когато се гонят балкански сметки а не се спазват принципи. Затова се решава принципно, хората имат право да кажат че не одобряват всички. Ако искат да го ползват ако не искат тяхна работа. И това е валидна бюлетина защото в нея е изразена воля. А какво ще последва е втората стъпка.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#62:"vagabond66"]Това прието ли е сега или просто вие го предлагате? [/quote]
  Естествено го предлагам, просто демонстрация че много последствия може да има, ето едно възможно. Но първо трябва да се направи първата стъпка.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#62:"vagabond66"]Високата активност по-скоро ще повиши партийните субсидии! [/quote]
  Зависи. Партийната субсидия е на база получен глас на партия, не на база пуснати бюлетини. Пускането на невалидна бюлетина или "Против всички" по никакъв начин не увеличава гласовете за партия и субсидията и. Че така щяла тя да се увеличи е старателно раздухван мит за да откажат хората от квадратчето.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Весело

  [quote#62:"vagabond66"]Значи лично за мен всички видове "културни" протести са неефективни и няма да доведат до абсолютно никаква промяна в статуковото!
  Периода на романтичните времена за някаква промяна чрез мирни протести за мен е приключил! Най-мекия вариант е тотална стачка, иначе без физически сблъсъци каквито и да се реални промени към по-добро са изключени ! [/quote]
  Сродна душа И аз съм по паветата и имам богат практически опит от 1997г Но не трябва да се отказваме и от другите форми, има хора с по-нежни души, нека и те да участват

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 67. 67 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#64] от "Fred":

  Вие хубаво го предлагате обаче съм на 100% сигурен, че това няма да се приеме от настоящите ни представители!
  Иначе в постовете и на други хора също могат да се открият съвсем смислени, добронамерени и работещи предложения!

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2044 Разстроено

  [quote#67:"vagabond66"]Вие хубаво го предлагате обаче съм на 100% сигурен, че това няма да се приеме от настоящите ни представители![/quote]
  Естествено! Затова и съм привърженик на паважната демокрация

  Изпуснахме ние момента 2013г още ме е яд. Ама начело застанаха едни баламурници и поведоха по страничната пътечка.

  Просто на Асен Генов и тези около него много им хареса да са Вожд, натискат копчето Фейсбук и хоп 40,000 на площада. Въобразяваха си глупаците, че хората идват по площадите защото те ги викат. А всъщност те идваха защото имаха тази нужда, а на Генов и компания просто милостиво позволяваха да се перчат начело.

  И второто, за да обикалят по околните пътеки а да не се удари по парламента освен меките китки нехвърляли павета беше желанието им да ударят по ГЕРБ и пробутат приятелчетата от ДСБ.

  Глупаци, едновременно срещу ГЕРБ, БСП, ДПС... обречено е. Вземаш едните за съюзник и удряш по другите, елементарно е. Пък после ще видим. Ако нямат акъл да четат историята, хиляди пъти е правено. Но както казах те бяха вирнали нос и се смятаха за велики.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 69. 69 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#11] от "Логика":

  Изразът"пасивно неупражнение на право" сам по себе си е некоректен.

  Ако не съм извършил нещо, което съм можел, но не съм искал да извърша то налице е активно действие водещо до отклоняване на дейността ми към нещо друго. Изборът е бил съзнателен и активен.

  И без да е завършил човек право може лесно да види как се опитват да обърнат света с главата надолу и да направят от правото задължение.

  Няма да стане, естествено, и повечето от тях много добре го знаят.

  Интересно ми е да разбера какво цели всичко това, при положение, че е с известен край.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 70. 70 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Доста неадекватно решение

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Приемам покорно закона. Такъв е управленският материал.
  Но може би защото не съм се постарал да прочета внимателно текстовете и евентуално да потърся правна консултация в мен се породиха въпроси.
  1. Ако, всъщност като, не гласувам два пъти на кого трябва да представя "уважителните причини"?
  2. След като явно не ми се занимава с високоинтелигентните творения на по-горе споменатия управленски материал при стриктно спазване на закона от държавната администрация вероятността да бъда заличен от избирателните списъци е 100%. Ако, всъщност като, за следващите вотове не подам заявление за включване да очаквам ли покана за включване от областната/градската/кварталната/... администрация?
  3. Имам ли право на преференции ако съм си плащал данъците, не съм осъждан, срещу мен не се водят следствени действия и не съм допускал нарушения на ЗДП?

 72. 72 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Целта е съвсем прозрачна - да се свие електоралната предствителност до възможния минимум, за да не се харчат чак толкова пари за купуване на гласове и спечелването на следващите "избори" да стане детска играчка.

 73. 73 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  И на референдума когато хората пожелаят задължително гласуване, тогава КС ще си заврат ли решението отзад!?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 74. 74 Профил на Iskren Stanislavov
  Iskren Stanislavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам как си го представяте ...
  Хем общината не работи събота и неделя,
  хем ще можем подаваме документите за въстановяване на изборни права дори в деня на вота.!?
  Недоумявам нещо ...

 75. 75 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#49:"Lemmy"]А пререгистрацията става с попълване и изпращане по пощата на един прост формуляр да те регистрират като гласоподавател.[/quote]
  Тук пререгистрацията също ще е лесна. Дори по-лесна - ще е възможна дори през изборния ден. Но си е разправия, която много хора няма да искат да правят...

  Цацата трябва да бъде изпържена!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK