Докъде стигна ремонтът на Изборния кодекс

Докъде стигна ремонтът на Изборния кодекс

© Юлия ЛазароваЗадължително гласуване със санкция заличаване от избирателните списъци при неучастие в два последователни и еднакви по вид избора (президентски, парламентарни, европейски), разкриване на секции в чужбина само в дипломатическите мисии, отпадане на въведеното преди година изискване референдумите да се провеждат заедно с избори, без изборен район "Чужбина" и без активна регистрация.


Това са основните промени в Изборния кодекс, одобрени на второ четене от парламента след три заседания, едното от които среднощно, и две срещи на управляващите с премиера Бойко Борисов.


На тях партиите, подкрепящи правителството, дадоха заден ход за част от първоначалните си идеи, за да постигнат съгласие и поправките да могат да бъдат приети до Великденската ваканция на депутатите, която започва на 29 април - Разпети петък.
ГЕРБ отстъпи от предложението си, което според партньорите им ще доведе до изкуствено завишаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента. Заради задължителния вот, който най-голямата партия смята, че ще бъде оспорен пред Конституционния съд и съответно обявен за противоконституционен, се предвиди избирателят за може да отбелязва в бюлетината "Не подкрепям никого".


След спор и прегласуване в правната комисия беше записано, че тези гласове ще се зачитат за действителни и съответно ще влияят на базата, която определя какъв е 4-процентният праг за влизане в Народното събрание. Партньорите на ГЕРБ възразиха, че това е в ущърб на малките и така в следващия парламент ще има само три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Предстои парламентът да приеме, че тези бюлетини ще са действителни, но няма да се броят за изчисляване на бариерата за влизане в парламента.


Друг спорен въпрос, по който ГЕРБ отстъпи, е възможността за местни коалиции на изборите за кмет и общински съветници. Местни коалиции ще могат да се формират, решиха депутатите, но те трябва да носят имената на партиите, които ги формират. Аргументът на ГЕРБ - така ще е ясно кой стои зад съответните местни обединения, а не корпоративни интереси да се крият зад имена като "Бъдеще за Несебър" и т.н.


ГЕРБ се съгласи с партньорите си и предизборната кампания остава 30 дни, въпреки настояването им да се съкрати на 21 дни.


Патриотичният фронт прие аргументите на партньорите си срещу забраната за обявяване на данни от социологически проучвания по време на предизборната кампания. Забраната за публично оповестяване на социологически данни остава само за деня за размисъл и в изборния ден, който пък се измества с един час и ще бъде от 7 до 20 часа. Отпадна и друго предложение на Фронта - томбола за гласувалите, с което да се насърчи участието във вота.


По най-спорното предложение на Патриотичния фронт, което породи граждански протести - за разкриването на изборни секции в чужбина, все още не е постигнат консенсус между управляващите. Засега е прието само предложението те да могат да се разкриват в дипломатически и консулски представителства на България в съответната държава.


Заявката на ГЕРБ е да може да се даде възможност за откриване до 50 секции в държава извън дипломатическите мисии при съответния подаден брой заявления. Другият вариант, лансиран от АБВ, е ограничението за изборните секции да задейства след същинското въвеждане на електронното гласуване. Това обаче предстои да бъде гласувано днес или в четвъртък.


ГЕРБ изненадващо се отказа от внесеното на първо четене предложение за формиране на многомандатен избирателен район в чужбина, който би дал възможност на сънародниците ни зад граница да гласуват с преференция за депутати, а не само за парти и коалиции. Аргументът им - ако се избират депутати от чужбина, то те трябва да са поне четирима, което ще намали броят на депутатите, избирани в страната и трудно може да се реши от кои избирателни райони да се преразпределят местата. Идеята беше подкрепена само от Реформаторския блок, който имаше същото предложение.


Реформаторският блок обаче получи уверението на партньорите, че ще бъде подкрепено искането им за машинно гласуване. Под въпрос е дали ще бъде въведено исканото от тях и машинно преброяване на бюлетините. След срещата с Борисов беше обявено, че експертите на правителството ще обмислят техническите възможности за въвеждането му.


Тепърва ще се решава за електронното дистанционно гласуване, станало повод за ремонт на Изборния кодекс. Дотук заявките на управляващите са, че ще бъде дадена възможност за експерименталното му прилагане още на президентските избори, ако изпълнителната власт има технологична възможност. Намерението е да бъде въведено изцяло за редовните парламентарни избори през 2018 г. Подозренията обаче са, че с бързането за експериментален електронен вот управляващите целят да го опорочат и да не се стигне до прилагането му.


Предстои да бъде гласувано и друго обещание на управляващите, по което постигнаха съгласие - президентът да решава дали референдумите, които насрочва със свой указ, да са заедно или отделно от изборите, ако има такива през годината, в която има инициатива за национално допитване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Заради задължителния вот, който най-голямата партия смята, че ще бъде оспорен пред Конституционния съд и съответно обявен за противоконституционен",въпреки това бе приет.Това не може да са нормални хора,кой каквото ще да казва.Не е нормално да вкарваш текстове в който и да е закон на принципа - ако мине.

 2. 2 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не може правата да се превръщат в задължения.Човек без права е роб.В кой век живеем?Оставка!

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Май, май ще има след изборно оповестяване на резултатите с гьостерицата и служебно правителство.
  Който иска всичко обикновено губи всичко !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 241 Любопитно

  Да изключват от списъците заради негласуване е все едно ако не искам да ходя на училище да ме накажат със забрана да ходя на училище?!?
  Плашат куче със салам.....

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Атеистка съм, но понеже повечето депутати го дават показно религиозни- да им напомня- Велика сряда е - денят на предателството и Тайната вечеря

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Милиционерската логика е за малоумници. Смятат, че задължителния вот ще бъде оспорен пред КС, не са убедени, че това е правилната мярка, но я подкрепят, заради агенти патриоти от МВРО и НФСБ?
  А добавянето на квадратче "не подкрепям никого" само ще даде допълнителни резерви на действително гласували, които да бъдат прелети в правилните партии.
  Бай милиционер прави избори ще надмине по абсурдност "Бай Ганьо прави избори".

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Заличаването от избирателните списъци заради негласуване е антиконституционно. Конституцията чл.42 допуска лишаване от избирателни права САМО на осъдените с влезли сила присъда лишаване от свобода и на поставените под запрещение. Други варианти няма. Толкова по една от простотите на депутатите.

 8. 8 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо трябва да го увъртат така, те си знаят. В редица държави, вкл. Канада, можеш да гласуваш там, където плащаш данъци - правото произтича от посрещането на задълженията. И толкова.

 9. 9 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И никой не забеляза как национализираха Пенсионните фондове!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#7] от "pe6kata":
  [quote#7:"pe6kata"]Заличаването от избирателните списъци заради негласуване е антиконституционно. [/quote]
  Кой каза? Сега ще върнат татовата конституция, като добавят още няколко члена за по-голяма сигурност.
  За врагове на народа ще бъдат обявени всички четящи

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Има някъкво противоречие,хем е задължително гласуването и ако не гласуваш те заличават!? Изглежда противоречията са заложени в модела(рамката) ,а това издава потенциала на народното ни представителство.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правилно! Няма да гласувам и ме няма в списъка. Какъв е проблема. В България не искат задължително гласуване, а в чужбина искат. Какви са тия оксиморони?

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  ... веселба голяма е настанала!
  Гепиха ни пенсиите, гепват ни гласоподаването, гепят ни парите, гепят ни труда, гепят ни бъдещето .... безобразни наглеци!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Боце, Тетка , Цв.Цв. и краканчанката пишат изборен закон. Пожарна , милиция, рабфак и ДС. Клета майка.....

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#11] от "kamenpc":

  Противоречието е в нечии кухи глави. Там се бият 2 мозъчни гънки.

 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#14] от "hodounski":
  [quote#14:"hodounski"]
  Боце, Тетка , Цв.Цв. и краканчанката пишат изборен закон. Пожарна , милиция, рабфак и ДС. Клета майка.....[/quote]
  Ако може да ви поправя: пожарна, физКултура, рабфак и дс.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От парламент- сбирщайн се очакват тюрлюгювечи,какъвто е и ИК.

  Някой учуден?

  Най- ме кефи, че гласуването е задължително, но отнемат правото на сънародниците зад граница да гласуват с преференции.

  Все едно посещението на публичен дом да е задължително и плащането на услугата - също, но да не можеш да си избираш мадамата, а квот ти дадат!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#11] от "kamenpc":

  Моделът е - "Може да съм глупав, ама съм хубав, а своята тъпотия компенсирам с упоритост!"

  pastor
 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Некачествен народ, некачествени политици , некачествени елит и закони , просто кочина , в която свинарят е неизвестен , офшорен и може би задграничен .
  Избирателната система трябва да компенсира доколкото е възможно липсата на демокрация в самите партии и липсата на демократични ценности и навици в избирателите . Нищо такова няма в изборният кодекс . Промените се правят в интерес на статуквото , на тези ,които са на власт. Без натиск на гражданското общество е абсурдно да се надяваме, че ще имаме свестен изборен кодекс . И за да бъде ефективен този натиск, е най-добре да се изработи алтернативата и да се подложи на обсъждане в мрежата , да се рекламира и ако искат нека си крадат от него , но да не бъдат оставяни намира прасетата в парламента докато не го приемат . Щом ще гласувам задължително трябва да имам право освен на положителен и на отрицателен вот и да избирам не листи , а конкретни хора . Затова предлагам :
  1 . Избирателната система да е задължително , абсолютно преференциална и да няма опцията гласувам за партията, но не посочвам човек от листата .
  2.Предлагам отрицателният вот да е за личности, а не за партии.
  3.Издигането на партийните и независимите кандидати да става със подписи и до изборите да се допускат първите 100 събрали най-много , което означава че 1% от всички гласоподаватели в избирателният район е достатъчен за сигурно участие
  4. Предлагам събирането на подписите да става заедно със записването на гласоподавателите за участие в изборите. Тези които имат право ,но не се запишат да се глобяват с 1% по-високи общински данъци .
  5. Тези ,които се запишат, но не гласуват по неуважителни причини , да се глобяват с 2% по-високи общински данъци
  6. Гласуването да става с компютър , без да се ползва хартия в избирателната секция или от вкъщи За целта на желаещите да гласуват от своя компютър да се даде код за достъп, а те да посочат електронната си поща при записването от която да потвърдят своя вот.
  7. Положителните гласове дадени за даден кандидат определят пропорционалното участие на партията , а отрицателният глас мястото на кандидата в националната листа.
  8 От всеки МИР мажоритарно директно за парламента се класират първите двама , а останалите попълват националната партийна листа според получените положителни и отрицателни гласове
  9 Независимите кандидати се третират като партия и тези които не са избрани мажоритарно също се класират в национална листа
  10 Вота да се записва на три нива върху носител,който не може да се изтрива и фалшифицира . Първото ниво е секцията и нейният компютър, второто ниво МИР и третото е национално .
  11 Данните как върви гласуването да се качват в мрежата след обработка на всеки четен час.8;10;12;14;16;18;20;22;, а на другият ден да се покажат окончателните резултати .
  Това е за избора на парламент.https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/226353721059503

 20. 20 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#14] от "hodounski":

  А ти знаеш ли, колко е трудно? А?

  Я си спомни как Фидоска се разхождаше в парламента с лист в ръце на който в квадратче имаше "хиксче"! Половин час обясняваше, че както и да го върти - все си остава "Х"! Твърдо бе против да е кръстче или кръгче, защото нямало да се постигне ефекта!
  Депутатите, предимно от ГЕРБ масово кимаха в знак на съгласие! Какво може друго да се очаква от депутат който:
  http://vbox7.com/play:0b22abc516

  pastor
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#18] от "pastor":
  Недей така, Цецерон ще се ядоса ще те клъвне с носъ...

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Може. Народа го иска. Тоест искаше. В момента вече не знаят какво искат.

  Реално всички спорни точки отпаднаха. Сега за какво ли ще циврите...

 23. 23 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А според мен трябва да има 3 изборни района "Чужбина" като всеки от тях да дава фиксиран брой мандати: Америка - 2 мандата, Европа - 3-4 мандата, Азия (Турция влиза там) - 2 мандата. И да няма никакво значение в Турция колко хиляди са гласували - 2 мандата и това е!
  Гласовете от Африка и Австралия може да се добавят към някой от горните.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "pe6kata":

  Като те заличат от списъка де щюре не ти отнемат правото да гласуваш. Можеш да се регистрираш обратно на следващите избори.

  Това е една адски добра мярка! Така ще се изчистят списъците от мъртвите души, които са сериозен проблем!

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "cristo_n":

  Така де. А откого да ги вземат тия мандати? От София? Където и без това тежестта на един глас е 10 пъти по висока от малкия град? Да се вдигне още диспропорцията? Или от малкия град, дето и без това има 4 депутата и сега реват, че са им малко? А като намалим депутатите наполовина както иска прегракналото славейче, тогава в избирателен район чужбина ще остане депутат, депутат и половина

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Комунистите са известни с това, че винаги приемат Избирателния кодекс с гласуване по нощите, на тъмно, на бързо и в хаос и суматоха.

  Като гледам, наследниците им са усвоили похвата до съвършенство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#2:"donyon"]Не може правата да се превръщат в задължения.Човек без права е роб.[/quote]Правата водят до задължения - това е равновесие, което обаче в България е нарушено и затова "демокрацията" ни е такава никаква!
  Всеки врещи какви са му правата, но никой не иска да носи каквато и да е отговорност; всеки иска другите да са му длъжни, но никой не иска той да е задължен; всеки иска да получава, но никой не иска да дава; всеки иска другите да не паркират по тротоарите, но само за да има място поне на тротоара за неговата кола; всеки е голям природозащитник, но като му се скапе катализатора на колата (или му го гепят), не си купува нов за 2000 лв., ами търси кой да му преправи колата да върви без катализатор. Да продължавам ли???
  Та така относно правата и задълженията и връзката им с българския "народ"! Този "народ" е само за задължения, а не за права!!!! Тези права не знаем какво да ги правим, а ако ги няма задълженията, ни мързи да правим каквото и да е!!!

 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  От общите мандати в страната. От 240 народни представители 2-ма идват от Америките, 4 от Европа (все пак сме член на ЕС), 2 от Турция и цяла Азия. Останалите 232 се разпределят в страната, като "тежестта" на гласовете наистина трябва да се балансира, щото сега е подигравка! След като София, Пловдив и Варна правят повече от половината население на България, то повече от половината мандати трябва да се събират от тези градове!

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Весело

  До коментар [#16] от "Индивидуален паметник на културата":

  Приемам поправката и става още по-весело

 30. 30 Профил на Smilyana Ilieva
  Smilyana Ilieva
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Браво на Каракачанов за предложенията стига да влязат в сила. Разбира се, че гласуването в чужбина трябва да се ограничи драстично заради гласовете в Турция. А пък и в другите държави. Не може българи, които повече от 1 година например живеят трайно в чужбина да ми определят управляващите пък били и много интелигентни и красиви. Трябва да бъде както в Канада. То и без това мнозинството българи в чужбина като постоят малко в чужбина се отродяват и правят децата си еничари.
  Много правилно гласуването да е задължително. Това е единственият начин да се намали тежестта на контролираните вотове и да се постигне по-голяма представителност. Това считам, че ще спомогне и за да се подобри управлението и да се намали емиграцията. Ние трябва да вървим към съхраняване на националната държава, а не към интернационализация, защото това е целта на по-големите държави - да асимилират по-малките като ги източват по много начини.
  Както при дивите животни има неща, които ако не се направят днес и веднага, няма да има утре.
  Това се нарича държавничество. Трябва да има силна воля и някакво налагане на национално поведение, защото иначе рака ни разяжда отвътре. Трябва ни един български Виктор Орбан, който вчера каза, че иска в Унгария "нула мигранти" и не се притеснява да критикува Меркел.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  Феноменален прочит на конституцията... Силно се надявам да не си нещо повече от овчар.

  До коментар [#28] от "cristo_n":
  Дори нямаш идея какво ти казват за мандатите, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  Дали ще се изчистят списъците от мъртви души или по-скоро ще се добави още един елемент неясност. Според теб колко от тези, дето не са се наканили да гласуват, макар и да е задължително, ще си направят труда и да се пререгистрират? И няма ли това да генерира още един порочен модел за "служебно регистриране" без знанието на истинското лице и съответно още една форма за манипулиране на резултатите?

 33. 33 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 241 Неутрално

  За мен идеята за задължително гласуване и някаква форма наказание си остава добра! Проблемът е, че управляващите я прилагат така, че да ни откажат всички от тази идея - иначе не мога да си обясня таково недоумие (ако и да нямам високи очаквания към пожарникаря, физкултурника и сие).

  Спокойно можеше да се намери някакъв начин да се ограничи достъпа до държавни служби и позиции на системно негласуващите - тъй де, не искаш да се ангажираш с избор за управлението на държавата, тогава и държавата и народът няма да ти искат услугите и идеите. Без драми и без сръдни - споделен отказ.....

  Колкото до полето в бюлетината за отхвърляне на всички кандидати - ще върши работа само, ако се отразява в резултатите и по този начин намалява процента гласували за конкретен кандидат и партия. Така Атака например едва ли ще мине 4% бариера, също АБВ и т.н......

 34. 34 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Някой да знае - каква е разликата между бюлетината "Не подкрепям никого" и една невалидна бюлетина - празна или с избрани няколко партии?

 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Огромното мнозинство от българите (...........) отхвърлят органично всеки опит да им се делигират права и да им се вменяват отговорности. Извращенията на властта идват отдолу, а не са плод на елитарен заговор. Мнозинството от българите не могат да свършат никаква работа, ако не бъдат принудени със сила и не им се нареди какво да правят. Никога не са били общност и са в истинска невъзможоност да се обединяват за общи цели, както и да извършват синергични действия помежду си, нямат никакво чувство за другия, което най-добре личи сред емигрантите." Я.Дачков

  Могат да се кажат много неща за Я.Дачков, и никога не съм си мислила, че ще го цитирам. Обаче тук е прав.

 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#31:"Darth Plagueis"]Феноменален прочит на конституцията... [/quote]
  -Феноменалният прочит на конституцията води до разделение на българските граждани на два типа-едните с права, а другите със задължения:
  ,,-Задължението за галсуване е САМО за българите, живеещи в страната. За живущите в чужбина НЕ е задължително. Демек за българите в чужбина са правата, а за българите в България са задълженията.
  ,,„Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната”, заяви в „Здравей, България” председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. ''
  http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/04/27/146197/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Стигма до срая и там и си остава. Всичките партийки на КОЙ си владеят парламента както си искат.

 38. 38 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 984 Неутрално

  интересно коко са получили т.н. петриоти за да прокарат това предложение на доган. За ордите на Борисоглу е ясно....

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "Жоро Г":

  Целта в крайна сметка е вдигане на електоралната активност. В момента има едни барем 10-15% мъртви души, които изкуствено свалят активността. Тези хора вероятно никога повече няма да гласуват. Било защото не съществуват физически на тоя свят, било защото са в чужбина и са трайно незаинтересовани, било защото са в БГ но априори не гласуват.

  Идеята е да се махнат тези хора тотално от сметката. И аз го намирам за логично. Ако някой на 2 избора не гласува, значи очевидно не желае или обективно няма такава възможност. И в двата случая не трябва да участва в сметката, защото изкривява представителството на тия, които искат да упражнят гласа си.

  Чисто математически, това е в полза на големите партии и е проблем за тия, които са на границата на 4%, защото се вдига прага в реални бройки гласове.

 40. 40 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#34] от "take_it_easy":

  "Не подкрепям никого" се брои и броят на гласувалите се увеличава. Примерно, сметни си 4 % от 100 000 и 4% от 1 000 000 гласували, като граница за влизане в парламента. Затова говорят, че валидна бюлетина "Не подкрепям никого" по-скоро подпомага големите партии с повече електорат.
  Невалидната бюлетина не се брои и не променя броя на гласувалите.

 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#39] от "niakoi_si":

  За това нещо си има активна регистрация. Уж прилича на това, което правите, ама всъщност няма нищо общо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#40] от "Софи":

  Благодаря. Значи, ако човек наистина иска да "Не подкрепя никого", а не да подкрепя големите, трябва да пусне празна бюлетина.

  И никой не може да го санкционира за това. И бюлетината "Не подкрепям никого" е просто за подлъгване на неграмотните . . .

 43. 43 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#40] от "Софи":

  И къде отива тайната на гласуването, ако човек пуска специална бюлетина "Не подкрепям никого"??

 44. 44 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#36:"Бенк-Бенк"]Феноменалният прочит на конституцията води до разделение на българските граждани на два типа-едните с права, а другите със задължения: [/quote]
  ++++
  Сега вече се делим и на живущи в страната и живущи в чужбина. Тези поправки предизвикаха поредното разделение на нацията.

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darth Plagueis":

  Все тая как му викаш. Важен е крайния резултат, а той е да се намалят броя на партиите в парламента.

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#44] от "danid":

  Нацията си е разделена на 7млн. бройки по дефоулт. Българина не е общостно животно - по душа е егоист.

  Елементарния пример е една произволно избрана жилищна кооперация. Оттам насетне всякаква идея българите да се обединият зад нещо би следвало да ти се изпари. Може би единственото което може да обедини българите е глад и/или бой ( да не дава господ).

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Кой цели такъв краен резултат?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Ами с тъга се съгласявам. Вълци единаци. И разделенията продължават.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално
 50. 50 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 409 Неутрално

  КОГА ЩЕ СПРАТ И ЗАБРАНЯТ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ ПАРТИИ НАЙ-НАКРАЯ. ИМА ЛИ ЮРИСТИ ???

 51. 51 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#42] от "take_it_easy":

  Да, ситацията е много тънка! Доста хора си мислят, че като гласуват с "Не подкрепям никого" изразяват своя протест срещу политическите партии и наистина не подкрепят никого. Обаче, валидна бюлетина "Не подкрепям никого" се брои за вот и общият брой на гласувалите се увеличава. Така скача прагът от 4% за влизане в парламента. Примерно, разликата между 4% от 1 милион гласували и 4% от 2 милиона гласували е голяма. Тоест, една валидна бюлетина "Не подкрепям никого" по-скоро помага на големите партии с голям твърд електорат.

 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Аз лично бих се радвал на такъв резултат (намаляване броя на партиите). За Бг ситуацията 4 партии в парламента е оптимално. Това е лично мнение естествено. Аз например горещо подкрепям поправка, която автоматически да дава на спечелилия изборите мнозинство (не конституционно, а обикновенно). Така винаги ще управлява една партия и обекта на критики ще е пределно ясен.

  В БГ условията, коалиция е крайно замърсена дума.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si":

  Аз пък не бих изкривявал резултатите с допълнителни нормативни промени.
  Въпросната поправка е чудесна, но се използва за съвсем различни случаи. Тук би била само вредна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Възможен сценарий на Бортников Александр Василевич :
  1. Прави се така , че ДПС и ДОСТ не влизат в парламента .
  2. ДПС започва разпад , но решава да повлече със себе си всички.
  3.Подклажда се напрежение в смесените райони .
  4.След спорни и режисирани "изстъпления" на хора с майчин език различен от български , с голям ентусиазъм на сцената се появяват "опълченци" , "доброволци" , "патриоти" ... за да "защитят" нацията.
  5.Играта на пинг-понг хваща дикиш , напрежението се покачва и се стига до открити бунтове .
  6.Властта се престарава и изкарва армията , а това е сигнал за действие и за Лубянка и за Анадола .
  7.Под предтекст за защита на своите граждани у нас (80 000 човека с имоти) и православието една велика сила праща няколко кораба пред Варна и Бургас ...
  ...
  Всичко това донякъде отговаря на въпроса защо на сбирките на ВМРО, ПФ, опълченци , доброволчески отряди се пеят предимно руски песни и се слави Путин и руското оръжие .

 55. 55 Профил на Христо Андонов
  Христо Андонов
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Дами и господа,коментиращи.
  Има няколко неща:
  1.Това,че нашата любима държава ни е принудила да живеем извън нея,не е причина да бъдем лишени от права.Нека Ви напомня,че огромна част от Вас,които си седите в нея се издържате от парите,които изпращаме и от данъците,които плащаме в България.Това,че все още не сте обявили фалит,се дължи в голяма степен на нас.Известно ли Ви е ,че според европейския закон,нарушаването на конституционните граждански права е достатъчен повод,да се подаде молба в друга държава за гражданство?И какви ще са последствията за държавата,а и за Вас,в това число?
  2.Това,че не сме в България,не означава,че сме по-малко информирани,какви безобразия се изършват в държавата.Вместо да протестирате например,че беше върнато българското гражданство на особа,която е напуснала България преди 26 години и която отгоре на всичко определя себе си като ТУРКИНЯ,по националност,част от вас се опитват да намерят оправдание да се извърши следващото безобразие.Нека Ви обясня. И децата и родителите на много от нас живеят в България.Така,че нас ни е грижа не по-малко от вас накъде отива държавата.
  3.Това,че не желая да гласувам за сегашния политически "елит",който получава нареждания от банки и корпорации,дирижирани отвън,не е причина да бъда лишен от конституционните си права.Вместо това не е ли крайно време да се изисква промяна на закона,така че да се забрани гласуването за партии и да се гласува за личности.И не е ли крайно време в закона да се включат наказания за хората неизпълнили предизборните си обещания.Не е ли крайно време да се вкара наказателен вот за политиците и който прескочи да кажем 5% бариера да бъде изритван завинаги от политиката?Не е ли крайно време в закона да бъде включен и текст позволяващ на избирателите да изискват отнемането на праламентарния имунитет на "народни избранници",прескочили прага на търпението на избирателите?
  Имам и 4-то и 5-то и 6-то,но за сега помислете поне над това...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK