"Фрийдъм хаус": България изпреварва само Гърция и Хърватия по свобода на медиите в ЕС

"Фрийдъм хаус": България изпреварва само Гърция и Хърватия по свобода на медиите в ЕС

© Скрийншот от https://freedomhouse.orgМедиите в България са частично свободни, гласи тазгодишният доклад на "Фрийдъм хаус" Freedom of the Press. В световен мащаб свободата на журналистите е на най-ниското си ниво в последните 12 години.


България се нарежда на 78-о място в света по този показател и дели позицията с Унгария, падайки с три места в сравнение с миналата година. В сравнение с европейските държави страната е на 32-о място, като зад нея се нареждат Черна гора, Хърватия, Сърбия, Гърция, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция. Сред държавите от ЕС България изпреварва единствено Хърватия и Гърция. Миналата година зад София бе и Букурещ, но сега Румъния е преди България.


Норвегия е първенец по свобода на медиите, следват я Белгия, Финландия, Холандия, Швеция, Дания, Андора, Люксембург и Швейцария.
Медийната свобода в Европа е намаляла най-много в последните десет години в сравнение с останалите региони по света, пишат от "Фрийдъм хаус". Отчасти това се дължи на отслабването на икономиките и намаляването на приходите от реклама, както и на новите закони, ограничаващи журналистите.


Сред основните проблеми в Европа са насилието срещу репортери в Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, както и натискът, който Турция оказва на медиите.


"Властите продължиха да използват законите за тероризма, за да арестуват критични журналисти, да цензурират онлайн медии и да депортират чужди кореспонденти", пише в доклада. Експертите отбелязват, че това се случва най-често във връзка с конфликта с кюрдите, сирийската криза и движението на Фетхуллах Гюлен.


Свободата на журналистите по света е намаляла най-много в Македония, Сърбия, Турция, Франция, Йемен, Египет, Бангладеш, Бурунди и Зимбабве.


Оценката на Македония е спаднала значително заради разкритията, че правителството незаконно е подслушвало репортери, както и заради връзките между държавни служители и собствениците на медии. При Сърбия причините са враждебните изказвания на правителството спрямо разследващи журналисти и намаляването на критичните материали, а при Франция – новите закони, които позволяват на властите да извършват масово следене.


Само 13% от световното население има достъп до независими медии, като под това се разбира минимална намеса на държавата в медиите, безопасност на журналистите и липса на правен и икономически натиск. 41% от хората по света живеят в страни с частично свободна преса, а 46% - в страни с несвободни медии.


В излязлата миналата седмица годишна класация на "Репортери без граници" България заемаше 113-о място от общо 180 държави, като бе най-ниско класираната държава от ЕС.


"Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (тук организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски вече не заема този пост – бел. ред.) и собственик на "Нова българска медийна група", която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор работи като "медийно ченге", като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната", обясняват от "Репортери без граници" в профила на страната ни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK