Населените места с над 400 души ще избират пряко кмет

Населените места с над 400 души ще избират пряко кмет

© Георги КожухаровНаселените места с над 400 души ще могат да избират пряко кмет на местни избори. Досега прагът беше 100 души.


Промяната беше гласувана днес от Народното събрание, което приема поправки в Изборния кодекс. Предложението на ГЕРБ беше прието с 71 гласа "за", 47 "против" и 2 "въздържал се".


Срещу промяната се обявиха от БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.
"Така ограничихме над 1000 села, а населението на селата постоянно намалява", заяви депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.


Янаки Стоилов от БСП поиска да не се вдига толкова много прага, а да се приеме предложението на БСП, което е за увеличение до 200 души. "Направете го 1000, 2000 - оставете хората без права в малките населени места", каза лидерът на БСП Михаил Миков и добави, че ако от мнозинството бързат за някакъв банкет, от опозицията дискутират въпроса къде е разумната граница.


По-рано днес парламентът прие кметовете и областни управителите да могат да проверяват една година назад адресната регистрация на избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  един въпрос досега в Мелник избираха ли кмет или това важи само за села за градове не важи
  И ако стане като Финландия където статута град/село се определя от общинския съвет какво правим

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  съгласно ГРАО 2015 Мелник има 325 жители значи трябва да им назначат кмет от общината

 3. 3 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Глупост след глупост творят, и то без спирка. Каква е логиката щом едно населено място го има на картата, да не може да си избра кмет? Разбирам да кажат, че примерно малките населени места няма да имат кметове или един кмет да отговаря за 2-3 села примерно. Ама да спуснеш с парашут кмет на село с 300-400 души не виждам как ще стане.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#3] от "The.Teacher":

  ми предните избори беше така прага беше 250 или 500 не помня точно, БСП смъкнаха прага на 100 сега пак го вдигат абе пантарей

 5. 5 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 641 Весело

  Гледай сега как отварят работа на кметовете с под 400 души.....спрягат ръкави , почват да регистрират нови жители и естествено да търсят старите селяни станали граждани.....!

 6. 6 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Доколкото знам, всяко селце има кмет, независимо колко е малко (не съм напълно сигурен). Не намирам логика хората да не могат да си изберат кмет сами, дори и да става въпрос за село от 10-15 души. Дори и от селото да няма кандидати, външните кандидати да си направят кампания сред хората. Такъв вид налагане е груба намеса и нарушаване на правата на хората. Другаде пък го има другия проблем - към дадена община са пришити солиден брой села и излиза така, че селата имат решаващ глас за избора на кмет и ОС и хората в уж главния град в общината са прекарани тотално. А пък в самия град хората нямат право да гласуват за селските кметове.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Гневно

  Каквото и да си говорим, белите българи изчезват ежеминутно, а тези, които идват на тяхното място не са твърде патриотично настроени и искат да носят бурки, чалми и секви покривала, за да не им се вижда нъмно-зеления цвят...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#3:"The.Teacher"]Каква е логиката щом едно населено място го има на картата, да не може да си избра кмет? [/quote]
  На практика това е суспендиране на народния суверенитет и директното му отнемане. Това също може да падне в КС, на основание чл. 1 ал.2 от КРБ, а именно: Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/21_12.html "...Народният суверенитет е установяване чрез волята на народа на държавна власт. Учредяването на държавната власт е акт на реализиране на народния суверенитет. .."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...Властта произтича от народа, защото той е суверен. Той упражнява своята обща воля, чрез която установява държавната власт, като остава неин носител и титуляр. Своята обща воля народът упражнява чрез избори. Изборите са формата, в която от общата воля на народа произтича държавната власт.
  Корпусът на суверена е постоянна, но динамична съвкупност. При всеки нов избор тя е количествено и качествено различна. Ето защо с всеки нов избор суверенът установява и нова власт..."
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/21_12.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  И защо? Така или иначе всички села избират кмет на община и общински съвет.. Защо да не драснат още един хикс за собствен кмет?

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2513 Весело

  Еха ще се напълни с още герберски парашутисти по села и паланки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  [quote#7:"Ghost"]Каквото и да си говорим, белите българи изчезват ежеминутно, а тези, които идват на тяхното място не са твърде патриотично настроени и искат да носят бурки, чалми и секви покривала[/quote]
  Време е ГЕРБ да отвори официално талибански филиали финансирани от Турция и Саудитска Арабия в селата със стихийно нарастващо население и да насърчава "избирането" на послушни жени кметици с бурки!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  [quote#6:"The.Teacher"]към дадена община са пришити солиден брой села и излиза така, че селата имат решаващ глас за избора на кмет и ОС и хората в уж главния град в общината са прекарани тотално[/quote]
  знае той Цецко как да пичели избори... повечко наместници, блокаж на преференциите и всичко е шест... нема се излага дедето все да ги хока у ендекато я

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#11:"ostin22"]И защо? Така или иначе всички села избират кмет на община и общински съвет.. Защо да не драснат още един хикс за собствен кмет?[/quote]

  решава който има пари бе... пазвантина на Тато си седнал да учиш ти

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Това със стоте жители си беше направо безумие.Те сто човека не могат да му изкарат заплатата.А много от тези села нямат 100 жители, но го докарват с разни игрички.

 17. 17 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"The.Teacher"] Не намирам логика хората да не могат да си изберат кмет сами, дори и да става въпрос за село от 10-15 души[/quote]
  Логиката е, че в населени места под 200 души (както беше по стария Кодекс, по новия - 100) като гласуват 25 за единия и 25 за другия и се правят по 4-5 тура избори. Това са все пари за ОИК, СИК, за бюлетини, за транспорт и за какво ли не.
  И едно село излиза 50 000 лв на бюджета. А то не носи приходи от данъци и за 1000 лв.
  Какъв е проблема, да се назначи Кметски наместник, и без това щом селото е малко, надали има някакво голямо 'управление' там.
  Защо всички ревнахте за накърнени права и т.н.т. А после пък ревете, че се харчат безразборно пари?!?

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 18. 18 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote#6:"The.Teacher"]А пък в самия град хората нямат право да гласуват за селските кметове.[/quote]

  Голяма простотия си написал, тичъре!

 19. 19 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote#17:"Подлизурко"]И едно село излиза 50 000 лв на бюджета. А то не носи приходи от данъци и за 1000 лв. [/quote]

  Ако размениш двете числа, ще си много по-близо до истината, колкото и абсурдно да звучи в първия момент.

 20. 20 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Идеите за самоуправление са започнали от малките групи хора и така постепенно това се е пренесло през времето и днес имаме държави.
  Като забраниш на малките групи да се самоуправляват директно спираш развитието на гражданското общество.

 21. 21 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#19:"Бат Димо"]Ако размениш двете числа, ще си много по-близо до истината, колкото и абсурдно да звучи в първия момент. [/quote]
  Хайде да сметнем. 10 члена на ОИК, х 45 лв на ден =450 лв. 2 дни (подготовка за извънреден избор) =900 лв. В изборния ден се плаща двойно почти, значи още 1800 лв.
  СИК - приблизително 500 лв. Охрана на помещенията 3 дни, транспорт на бюлетини и пр. сложи ги още 1000 лв. Самите бюлетини няма как да ти ги калкулирам, но до тук идват МИНИМУМ 4 500 лв за 1 тур на изборите. Имаше населени места, с по 3 опита за избор на кмет.
  100 души село = максимум 50 къщи. по 20 лв данък = 1000 лв.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Аде няма нужда 100 души да си избират кмет, това даже не е паланка....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK