Жители на софийско село протестират заради строеж на жп тунел под къщите им

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаЖителите на софийското село Костадинкино протестират заради строежа на нова жп линия, която ще минава през тунел, прокопан под селото, съобщи Би Ти Ви.


Проектът за жп линия между Елин Пелин и Ихтиман е бил подложен на обществено обсъждане, което е преминало без възражения. Хората обаче се оплакват, че са разбрали за него, едва когато са пристигнали специалисти да направят предварителен сондаж на почвата. Същевременно по-голямата част от подписалите протокола от обсъждането са служители на Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Министерството на околната среда и водите.


Наложило се тунелът да мине под селото, тъй като трасето му е било коригирано, за да бъде заобиколена бъдеща мина за инертни материали. Сега от НКЖИ обясняват, че няма как тунелът да се измести, защото това ще е трета корекция и проектът няма да бъде завършен в срок.
"Всяко едно коригиране на трасето означава, че ние няма да можем да завършим строителството и тогава държавата ще трябва да дава пари от собствения си бюджет, за да бъде завършено строителството на тази важна линия. На практика ние ще загубим над 10 млн. лв.", казва Иво Янакиев, ръководител на "Подготовка на проекти" в НКЖИ.


Жителите на селото се притесняват, че строителството ще се отрази на качеството на водата и казват, че след предварителните сондажи на почвата водата драстично се е замърсила.


"С всички допълнителни хидрогеоложки проучвания, които се направиха. се доказа по безспорен начин, че ние по никакъв начин с прокопаването на тунела няма да повлияем нито на качеството на подземните води, нито на количеството им. Хората нямат причина да се притесняват", казва Янакиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK