Забраната за покриване на лицето в Пазарджик - въпроси и отговори

Квартал "Изток" в Пазарджик.

© Анелия Николова

Квартал "Изток" в Пазарджик.Забранява се носенето на обществени места на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства.


Това е записано в решението за промяна на Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик, прието с вчера с 39 гласа "за" и 2 "против" от общинските съветници в града, с което "Дневник" разполага. Днес и общинският съвет в Стара Загора прие забрана за носенето на "покриващи лицето аксесоари".


Забраната важи във всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места, се уточнява в текста.
Забраната важи и в случаите на придвижване, превоз и престой в пътно превозни средства.


Забраната не се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни или други подобни прояви, включително и при управление на пътни превозни средства, за които се изисква носенето на предпазна каска по Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото приложение, както и за домовете на съответните граждани или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.


Какви са мотивите за предложението за забраната


Гласуваното решение за забрана е по два проекта за изменение на допълнение на Наредбата за обществения ред - на кмета Тодор Попов и групата от четирима общински съветници "Национален фронт за спасение на България и Народен съюз". След дебата в залата съветниците решиха да гласуват едно общо предложение поради сходните искания на двете предложения, каза пред "Дневник" Дона Терзийска, началник отдел на Общинския съвет.


В мотивите си за забраната кметът на града посочва "Гарантиране на сигурността на гражданите". "По отношение "националната" или "обществената" сигурност смятам, че преследваната цел е свързана именно с необходимостта от идентифициране на лицата с оглед осигуряване сигурността на гражданите и имуществото, както и с борбата срещу злоупотреби с фалшива самоличност", пише в мотивите на предложението Тодор Попов.


Подобни са причините, налагащи забраната, посочени и в предложението на НФСБНС: "Итентификацията на всеки индивид е с цел предотвратяване на нарушения и с цел осигуряване на безопасността и усещането за безопасност на членовете не обществото", пише в текста.


Предложението на кмета дойде по-малко от две седмици след като главният прокурор Сотир Цацаров при посещение в Пазарджик предложи да се забрани носенето на бурки на обществени места и особено в обществени заведения. В града тече съдебен процес срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и война, а техните поддръжнички изцяло закриват лицата си.


"На територията на Община Пазарджик все по-често се наблюдава носенето на специфично облекло, широко наметало, с което се покрива главата и лицето на човека. Носенето на подобно облекло при посещение в държавните и общински институции пречи на индивидуализацията на съответния посетител и се създава пречка за установяване на съответствието/ идентичността с документа за самоличност", пише още в мотивите си кметът на града.


За покриването на точно каква част от лицето се отнася забраната


За скриването на каква точно част от лицето в забраната не е дефинирано. По думите на Дона Терзийска дефиницията не се налага и няма да се санкционират опакованите с шал през зимата граждани например, или маскираните на Хелоуин.


Жените в пазарджишкия квартал "Изток" носят предимно никаб (при който се виждат очите). "Там много рядко могат да се видят и жени с бурки. Те са привнесени там от Саудитска Арабия, като още в началото на 21 век този тип обличане е започнало да навлиза там, коментира наскоро пред "Дневник" Антонина Желязкова, историк, османист, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия. По думите им това се прави с цел "демонстрация", заради желанието им да са различни.


Скоро Главното мюфтийство ще излезе с официално становище за забраната, каза пред "Дневник" главният секретар на Мюфтийството Джелай Фаик. По думите му забраната нарушава конституционното право на гражданите на България. "Не може да има забрана за облекло. Забраната ограничава правата на мюсюлманите в републиката. В забраната няма ясна дефиниция коя точно част от лицето се покрива", подчерта той.


По думите му се налага такава дефиниция, защото много малко на брой мюсюлманските жени в България носят бурки. "Според традиционния ислям, жените пред чужди хора трябва да са с покрито от дрехи тяло, с изключение на ръцете и лицето, но не задължително забулени с бурка", уточни той и подчерта, че забраната в Наредбата за обществения ред в Пазарджик възпрепятства изпълнението на религиозни задължения по отношение на облеклото на мюсюлманските жени.


Носенето на бурка и никаб е забранено във Франция и в Белгия. През юли 2014 г. Европейският съд по правата на човека (Голяма камара при това) се произнесе, че забраната да се покрива лицето на публични места не е нито нарушение на личния живот, нито представлява дискриминация по признак религия. Според съда забраната "не се базира конкретно върху религиозните конотации на въпросното облекло, а само върху факта, че то закрива лицето".


Кога влиза в сила забраната и кой ще следи за спазването й


Измененията и допълненията влизат в сила 7 дни след публикуването им в един местен вестник и на интернет-страницата на Общински съвет – Пазарджик. Тя ще влезе в сила най-вероятно след около 14 дни, защото е необходим едноседмичен срок за оформянето на решението и изменението на Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик, уточни Дона Терзийска.


По думите й на 3 май изменената и допълнена с решение №84 от 27 април 2016 г. на Общински съвет – Пазарджик наредба ще бъде публикувана в сайта на общинския съвет и в едно от двете местни хартиени издания. Седем дни след това - на 10 май, тя ще влезе в сила, уточни тя.


За нарушение на забраната се налага глоба в размер на 300 лева, а при повторно и всяко следващо нарушение санкцията е в размер на 1000 лева, реши общинският съвет.


"Проектът на предлаганата Наредба не изисква допълнителни финансови или други средства и няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху общинския бюджет", пише в предложението си кметът на Пазарджик.


За спазването й ще следи полицията в града и инспекторите на общината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 446 Неутрално
 2. 2 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-накрая можем да спим спокойно, с тази забрана един от най-големите проблеми на Пазарджик е решен!!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Гневно

  М*йната на дефиницията - кой плаща на ромките да носят чаршафите и откъде идват мангите ???
  Това да нищят журналисти и компетентните органи - а не филологията и етнографията.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...По думите му забраната нарушава конституционното право на гражданите на България. .." Гледайте си тама шериатските въздишки и оставете правото на СВЕТСКА България на юристите. Забраната за носене на такъв тип покривала за лицето НЕ Е нарушаване на човешките права на мюсюлманките - съгласно решение на ЕСПЧ и НЕ Е нарушаване на конституционните им права. Който много рипа- да си защити "нарушените " права в съда, и когато съдът го халоса през носа с едно решение, което не е в полза на ищеца, да се жали на ЕСПЧ- там го очаква същото, което е решил и българският съд.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Кофти!
  Сега заради мюсюлманите,ще страдат и нинджите!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Весело

  Буркините да ги приемат в ЛГБТ, даже си имат буквичка, и да дефилират с бурки на гей-парада, за който скоро ще почнат да ни подгряват от редакцията.

 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело
 8. 8 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма начин разни хора да се разхождат забулени на обществени места. Въпрос на елементарна учтивост и уважение към другите е лицето да е открито, така че общуването да не се възпрепятства. Освен това забраната ще гарантира, че никоя жена няма да бъде принуждавана да се забулва в родината ни. Дори една жена да го прави против волята си, забраната е необходима и безалтернативна!
  Когато желаем усамотение, не се разхождаме като призраци из улиците, а се затваряме у дома, докато ни се върне желанието за общуване.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "elevation04":"...Забраната не се прилага, ако облеклото ... или ако е с временен характер в рамките на спортни, КУЛТУРНИ или други подобни прояви.." Кукерството е КУЛТУРНА проява на традиционната българска култура.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  В крайна сметка България е светска държава, който иска да се облича като пингвин да ходи при себеподобните.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Всъщност, евала на кмета и на ОС на Пз - за смелостта !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално
 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересно, съпрузите, който карат жените си да носят това облекло, ще издържат ли и 5 мин. така облечени! Може би е време да се каже официално (примерно от мюфтията), че според корана жената не е човек, а само негов помощник и то не най-важния!

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако не сте разбрали забраната е насочена срещу циганките от пазарджишкият квартал"Изток",които си покриват цялото тяло и цялото лице с отвор за очите с черни или кафяви дрехи.По този начин те демонстративно декларират,че изповядват форма на ислям,който е чужд на мюсюлманите,живеещи в България от векове.Демонстрират,че изповядват форма на исляма,която третира жените като животни и робини и не им позволява лицата им да бъдат виждани от други мъже освен съпрузите им.И общинарите в Пазарджик правилно отговориха на тази демонстрация като с тази наредба ясно показаха,че в България жените имат права и не са третирани като животни и робини.По този не само не нарушават права,а напротив-санкционират ограничаването на правата на жените.Защото на тоя свят няма жена,която да не иска да изглежда красива в очите на околните.И тези жени са принуждавани от мъжете си да носят такива покривала.

 15. 15 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Аз пък не мога да повярвам, че подобен текст няма в нито един закон, че се налага някаква община да го урежда с наредба...

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#15:"Даниел Панев"]Аз пък не мога да повярвам, че подобен текст няма в нито един закон, [/quote]Факт е, че няма- до сега не се е налагало да съществува. В България МАСОВО НЯМА жени с бурки, по бул. Витоша или по жълтите павета НЯМА ИЗОБЩО И ЕДИНИЦИ от тези субекти и аз до момента на публикуване на снимката на жени с бурки в ОС - Пазарджик, НИКОГА - за 45+ години живот само в България- не съм виждала тук- в България- жена с бурка по улиците.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Правилно! Никой не ограничава мюсюлманките да носят традиционните за България забрадки, ама това да ми ходят като Дард Вейдър по улиците...
  Ако толкова им е мерак да си скроват лицата, да ходят да живеят в Саудитска арабия, при спонсорите си!

 18. 18 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Напълно подкрепям!

  marinov1018
 19. 19 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#16] от "Логика":

  Значи си слагам една скиорска маска и си джиткам по бул. "Витоша" без абсолютно никакви притеснения, така ли?

 20. 20 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#16:"Логика"]за 45+ години живот само в България- не съм виждала тук- в България- жена с бурка по улиците. [/quote]
  Веднъж видях една в столичен мол. Ами плашещо е.
  Виждала съм и в атракционен парк в Германия. Не знам каква е била целта на посещението, със сигурност не за да се спускат с влакчета на ужасите
  Трябва закон. Ние имаме вековни традиции в еманципацията на жените и участието им в обществения живот. Не може в родината на Баба Тонка и Райна Княгиня жени да бъдат принуждавани да си покриват лицата. Както казах, дори една-единствена да е принудена, това вече е твърде много.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "Логика":
  Когато почнеш масово да ги виждаш по Витошка, вече ще е късно за закони! Добрите закони предвиждат проблемите, а не замазват случилото се вече.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#20:"blaueaugen"]Веднъж видях една в столичен мол[/quote]
  Хм- вярно е, че не ходя по молове и когато отида там, е да си купя парфюмерия- ...Но и там никога не съм виждала жена с бурка. Виждала съм такава жена 1 път в Карлови вари- на екскурзия с родителите ми, когато бях на 10тина години и се изплаших- помислих си, че това не е човек, защото не ставаше ясно как точно се движи това същество- не й се виждаха краката и че върви като човек...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Ако мюсюлманката толкова държи да се скрие от чужди и особено от гяурски мъже, просто да не излиза навън.

 25. 25 Профил на VT
  VT
  Рейтинг: 237 Неутрално

  мисля, че със закон трябва да се забраняват само неща, които пречат на повечето останали хора. всичко останало е повод за държавата да налага още и още санкции.
  а този закон отваря врата за допълнителна конфронтация и ще налее вода в мелниците на дпс, дост и пр., като сплоти още повече електората им.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Израсла съм сред турци и направо съм шокирана. Нашите туркини никога не са носили бурки, това е факт. Старите туркини носеха фереджета, които като забрадка покриваха главите им, но никога не са си крили лицата. За по-младите да не говорим, те отдавна са скъсали с тези атрибути и са облечени по европейски. Тези бурки сега са привнесени отвън, най-вероятно от емисарите от СА, които са решили да върнат нашите туркини в средновековието. Трябва наистина да си луд, за да се връщаш там, където даже твоите деди не са били, на такова ниско равнище. Властите са длъжни да вземат мерки срещу този войнствен ислям, довлечен от СА и да не допускат някакви си чалми да ни дават акъл как да се обличаме. А ако някои искат обезателно да са с бурки, да вървят в СА и прочие модерни дестинации.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  https://pbs.twimg.com/media/ChEL_cFXEAAdLW7.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#27] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

 29. 29 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Подкрепям. И не се налага никаква дефиниция за лицето!

 30. 30 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Държавата трябва да се бърка в живота на хората само когато се налага. Какво налага държават да се бърка в начина по който се обличат хората? Какъв проблем се решава с това? Колко души носят бурки? Около 10. Колко престъпления са извършени от хора с бурки? Николко. Тия дето се маскират за да извършват престъпления не им пука очевадно какви забрани има. Значи необходимост от такава забрана няма. Каква е тогава целта? Не, не е да се противодейства на радикализацията, защото колкото повече тормозят и забраняват нещо на хората - толкова повече те ще се радикализират. И може би точно това е истинската цел - да се предизвика напрежение и реакция, а тя да стане повод за още репресии. Само дето и тоя път ще страдат невинни хора, както страдаха майките и децата при атентатите предизвикани от предишния възродителен процес.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  [quote#30:"muncho"]Само дето и тоя път ще страдат невинни хора, както страдаха майките и децата при атентатите предизвикани от предишния възродителен процес.[/quote]Искаш да кажеш, че и сега ли ще има атентати?

 32. 32 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  И да, ромите пак ще имат повече деца от расистите

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  ... И както при предишния възродителен процес и тоя път крайният резултат ще е оратен на очаквания - сигурно ще се създаде ромска партия ала-ДПС... ;–)

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "dessides": Жените от електората на тези партии носят забрадки или там както им казват. Лицата са им открити и досега никой не е имал и надали ще има някакви претенции към тези жени. Не политизирайте нещата. Тез забулените ще гласуват за този, който им даде повече пари.

 36. 36 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Впрочем интересно ми е как глобяват булките, защото имат воал. Това разбира се няма да стане, защото всички знаят, че това не е закон за всички - той се приема да действа само срещу определени хора. Както винаги в България когато става дума за закони.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 37. 37 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "elevation04":

  Забраната не се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни или други подобни прояви

 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#36:"muncho"]Впрочем интересно ми е как глобяват булките, защото имат воал. Това разбира се няма да стане, защото....[/quote]

  .... защото "Забраната не се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер в рамките на спортни, културни или други подобни прояви."

  Мунчо, бе чети...
  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  .... Въобще изумително е как напоследък в България се приемат един след друг закони и наредби, които нарушават Конституцията, международни документи и потъпкват базисни демократични принципи и човешки права. Това показва до каква степен България е правова и демократична държава.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Такава забрана вече има и в Стара Загора. Очакваме и други градове да последват примера на Пазарджик и Зарата. Забраната трябва да е върху цялата страна.

 41. 41 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ... Въобще цялата несвобода на комунизма триумфално се завърна гарантирано от ГЕРБ - задължително гласуване, възродителен процес, огради и стрелба по границата, милиционерски произвол...
  Разликата с комунизма е само, че тогава хората живееха по-добре и по-сигурно.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 42. 42 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Френска мода , какво да правиш. Като през 19-ти век копираме френските порядки.

 43. 43 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "emilm13":

  ++++++++++
  Винаги съм смятал, че в мюсюлманския свят е по-добре да си расов конотколкото жена.

 44. 44 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Верни на ислямо-либералните-грант ценности от редакцията как са се загрижили, за това че ромата няма да взимат по сто лева вече за черните парцали. Що не изкарате пак актуалното мнение на полезните И.... И от БХК или на онова чудо Желязкова. Иначе забравихте да напишете за огромната демонстрацията срещу Трансатлантическото Споразумение, която посрещна Обама в Германия. Иначе гледам, че под тази статия г-жата Стоева не коментира, сигурно бурката й пречи.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "прави с цел "демонстрация", заради желанието им да са различни."
  Ма това за циганките ли се отнася. Те разбират ли, какво значи това или както винаги ,щом плащат утре може и голи да тръгнат.

 46. 46 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Предполагам, че много ще се трогнат от забраната. Е че те дори няма и да разберат, че има такава, защото не знаят български.

 47. 47 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ДАНС толкова ли не може да установи, кой дава пари на циганите, да се обличат така ?!

 48. 49 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Според мюфтията "не може да има забрана за облекло" - той разглежда бурката или фереджето като "облекло на лицето" , което си е пълен идиотизъм !Освен това иска да му се каже коя точно част от лицето е забранена за "обличане". Цялото лице трябва да бъде открито , мюфти , за да се знае това човек ли е , мечка ли е или атентатор !Затова на личните карти и паспортите имаме снимка , която доказва принадлежността на документа към приносителя !Ако полицай поиска документ за самоличност от една самоходна купчина парцали , как ще я различи от други купчини парцали ? Или вие тълкувате демокрацията по шериятски ?

 49. 50 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А кога ще се забрани да се правят паметници на пехливани с чалми!?

 50. 51 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#36] от "muncho":

  Муня, дай го по-лежерно Не всички знаят, че бил закон само за някои хора, аз например си мислех, че е за всички и за мен включително, ако реша някой ден да се забуля.

  И недей да демонстрираш така очевидно някой свои дефицити. Разбирам че ти е трудно да свържеш воал на булка с думите временен характер и културна проява, но опитай да поразмислиш. Не е лесно, ама понякога помага.

 51. 52 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Защо това се решава от местната власт?
  КАкво правят паразитите в т.нар "Народно събрание"?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 52. 53 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  В. Дневник, един път заявете своята позиция по някой въпрос, не че не я знаем...Но пишете: "Аз мисля така,..."

  Герой на нашето време
 53. 54 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#30] от "muncho":

  Бе гледам "картинката" и ти тичаш, да биеш будистите. Що си се завайкал за нинджите?!

  chavo64
 54. 55 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  Правилно.Закритото лице може,да доведе до грешка в индификацията,както е видно от илюстрацията
  https://scontent.fhfa2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13001194_223016784733432_108864636589351008_n.jpg?oh=b3695a8e074572573c5921a40324e63e&oe=57AE2E22

 55. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  "Европейският съд по правата на човека (Голяма камара при това) се произнесе, че забраната да се покрива лицето на публични места не е нито нарушение на личния живот, нито представлява дискриминация по признак религия"

  Това би трябвало да е отговор на всичките въпроси

 56. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално


  Познавам цигани които станаха евангелисти, защото там им дават дрехи и дребни подаръци . Мисля, че същите днес са намъкнали и бурките . Спрете им парите и те ще хвърлят всичко на минутата !
  Браво на пазарджишкия кмет и общинарите ! Достойно и българско решение !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 57. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#49] от "the_axel":

  " Или вие тълкувате демокрацията по шериятски ? "


  Да я тълкуват както си искат, но в Близкия изток, не и в България ! Любопитен съм да видя там обратното - българи платили и уговорили арабки да хвърлят бурките да се поразголят и надянат къси и прозрачни полички ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 59 Профил на duzpa
  duzpa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  парламента трябва да приеме това решение за цялата държава, затова тези нехранимайковци са сложени там, а не всяка махала отделно със своето решение да приема тази забрана...Но нали богоизбрани нямат време за такива глупости, както казват управляващите -трябва да се пипа внимателно ...Питам аз що не ги спряхте навреме внимателно..ИДИОТИ...

 59. 60 Профил на duzpa
  duzpa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не коментираме мюфтията, който получава нареждане от Турция..

 60. 61 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Тоест, искате национално отговорна и задълбочена журналистика от сервилни папагали, чиято задача е да повтарят безкритично чужди идеологии!? Как смеете!?

 61. 62 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Не може да се забранява всичко, което крие лицето. Това е все едно да забраниш на Левски да се крие. Това е все едно да забраниш на спецполицаите да носят маски. Това е все едно да забраниш на анонимните да носят маски.

  Да препишат швейцарския закон - носенето на бурки като религиозен символ е забранено, но носенето на маски е разрешено!

 62. 63 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Не съм съгласен с ЕСПЧ, че забраната да се покрива лицето на публични места не е нарушение на личния живот. Мое право си е да си ходя с маска!

 63. 64 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Утре може да забранят и да се крият всички останали части от тялото и да задължат хората да ходят голи. Това също нарушава правото на личен живот. Всеки може да се крие, както си иска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK