И в Стара Загора беше забранено носенето на "покриващи лицето аксесоари"

И в Стара Загора беше забранено носенето на "покриващи лицето аксесоари"

© Associated PressСлед Пазарджик, от днес и в Стара Загора е забранено носенето на аксесоари, прикриващи лицето "по начин, пречещ за разпознаване на публични места".


На редовното си априлско заседание днес Общинският съвет в Стара Загора прие на второ четене с мнозинство предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, съобщи БТА. Против са гласували само двамата съветници от ДПС, останалите 39 са подкрепили забраната.


Предложението, внесено от общинските съветници Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), засяга и упражняването на религиозна дейност на територията на общината. "Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните", се казва в текста на предложението.
Със заповед на кмета на Община Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, реши още общинският съвет.


С приетата промяна се забраняват и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Забранява се и извършването на религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други.


Забранява се и рекламирането на "чудодейни", "лечебни", "целителни" ефекти от дейността на изповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи.


За нарушение на наредбата ще се налагат глоби в размер до 5 хил. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK