Съдия Езекиева: Децата имат много силно чувство за справедливост

Съдия Зорница Езекиева

© Дневник

Съдия Зорница ЕзекиеваЗорница Езекиева е граждански съдия в Софийския районен съд. Тя е инициатор и участник в програмата "Децата и съдът". Програмата представлява срещи с класове от ученици под формата на разговори и ролеви игри, със съдии, прокурори, адвокати и други юристи и съдебни служители, в които се пресъздават в разбираема за децата форма ролята на всеки участниците в процеса (магистрат, защитник, подсъдим, ищец, ответник, свидетел, вещо лице и др.). Стартирала през април, инициативата на съда среща много желаещи деца, затова след лятна почивка през юли и август, тя ще започне с нова сила през септември. По идея на председателя на съда Методи Лалов, след гостуването си в съдебната зала, всички ученици получават значка с надпис: "Аз бях в Софийски районен съд".


Как решихте да създадете и да участвате в тази програма, все пак сте част от един от най-натоварените съдилища в страната?


- Всичко тръгна оттам, че според мен има много лошо мнение за съда. За съжаление внушението, че той не работи се набива и в главата на децата. Аз съм родител и осъзнах, че ако децата дойдат при нас, ще видят, че не е съвсем така. Програмата цели да скъси дистанцията с подрастващите, които утре ще ни заместят. Основната ни цел е да формираме начално правосъзнание и да предразположим децата да уважават институцията, защото без съд няма държава. Проектът е ориентиран към ученици след четвърти клас, защото основите на началното правно образование се поставят в час по "Човек и общество", в трети клас. След това е по-лесно на съдиите, да надграждаме правните познания у децата.
Другата ми идея е, че не ми харесва това поколение, което расте в момента с тези лаптопи. Учат се да живеят бързо, да бъдат консуматори и малко губят нишката - как човек да носи отговорност за собствените си постъпки. Ние правим такива казуси, които са изключително възпитателни и ги карат да се замислят. И ако поне при половината се получи е добре.


Затова в срещите с децата акцентираме върху отношението към самия човек, както и върху отговорността за постъпките му. За да е по- лесно за децата, подбираме обществено значими теми, които са близки до бита – двама приятели се сбили, човек карал пиян и осакатил спътника си. Скоро ще включим и темата за наркотиците при по- големите деца, защото тя е много страшна. Едновременно с това, когато подрастващите влизат в съда под формата на игра, а не като участници в истинско дело, имат възможност да възприемат институцията не като заплаха, а като място, в което се раздава справедливост. Отделно виждат, човешки лица, съдиите не са някакви страшилища, а хора като родителите им.


Как избирате казусите, изглеждат като съобразени с възрастта и интересите на децата?


- Съдиите, участници в инициативата ни "Децата и съдът", си говорим много помежду си. Разказваме си казуси от собствената ни работа и избираме подходящите за различните възрасти. С най-големите - 10-12 клас, правим и нещо като професионално ориентиране. Идеята е децата да знаят в рамките на професията на юриста, с както се занимава прокурор, съдия, адвокат и т.н. Това е полезно за тези, които ще кандидатстват право. За децата от пети клас е ясно, че са луди по "Фейсбук" и направихме казус, свързан със социалните мрежи. Темата за движението по улиците е много важна, защото на възраст 3-4 клас, децата са много опасни за себе си - изобщо не гледат къде пресичат. За тази възраст, бяхме избрали дело, свързано с пресичане на пешеходна пътека. Разиграваме и случка с дете, което пресича на светофар, но го блъска и му чупи крака.


Екипите само от съдии ли са съставени?


- В програмата "Децата и съдът" вече са включиха повече от десет съдии, граждански и наказателни. Всеки съдия си съставя собствен екип и няма ограничения кого да привлече. Аз работя с представители на различните юридически професии. В екипа ми има прокурор, адвокат и юрисконсулт. Треньорите импровизираме нещо между граждански и наказателен процес, смесено, за да стигнат децата до присъда или решение. Следването на процесуалната достоверност не е задължително, защото за учениците е твърде рано да навлизат в такива детайли.


Има ли много желаещи училища да се включват в програмата?


- Оказа се, че интересът е значително по-висок от очакваното. Аз смятам, че няма пречка деца от всяка възраст да участват в правосъдието. Погледнато реално, по-тежките наказателни дела се разглеждат от съдебни състави, които включват съдия и двама съдебни заседатели, които не са юристи. Но всъщност те решават изхода на делото. Ако заседателите кажат: "виновен", а съдията каже: "невинен", подсъдимият ще бъде признат за виновен, а съдията ще пише "особено мнение". Тогава защо децата да не могат да правят такава преценка? Те имат много силно и чисто чувство за справедливост.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ако това чувство го имаха и правораздавателните органи щеше да е много хубаво.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  ами назначете дете за главен прокурор.

 3. 3 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 800 Неутрално

  като знам как се става съдия или прокурор у нас,за всяко нещо казано от такъв човек ,мен лично ме обземат съмнения,не мога да им вярвам...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  да и с годините разбират, че такова животно няма. митология един вид като дядо Коледа..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Със съда добре. Само се чудя ако заведат деца във свички държавни институции за колко от тях подрастващите ще решат, че са излишни

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Създават на децата някаква илюзия за справедливост, която животът бързо им отнема. Лицемери.

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Ами тогава от детската да ги запознаем с "живота" - убийства, налисие, жестокост. Така определено ще станат успешни личности с които обществото да просперира.
  Живота е това което всеки и всички създадем. Когато всеки келеш е готов да даде 20лв вместо да си понесе отговорността за всяко дребно прегрешение няма как да искаме да живеем в справедливо общество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK