Венецианската комисия вижда желание, но и пречки за съдебната реформа

Джани Букикио - председател на Венецианската комисия - по средата.

© Министерство на правосъдието

Джани Букикио - председател на Венецианската комисия - по средата."Когато бях в София, видях, че такова желание съществува. Все пак осъзнавам, че все още са налице пречки и са необходими дълготрайни усилия."


Това заяви пред "Дневник" Джани Букикио, председател на Венецианската комисия - орган на Съвета на Европа за демокрация чрез право, попитан дали вижда желание във властите в България за съдебна реформа. Букикио взе участие в конференция в София, организирана от Министерството на правосъдието съвместно със Съвета на Европа (СЕ) за независимостта на съдебната система и върховенството на закона.


По думите му промените в конституцията и Закона за съдебната власт не са достатъчни за истинска реформа. Те трябва да бъдат приложени на практика, а магистратите, властите и обществото да променят начина си на мислене.


Основен обект за работа на Венецианската комисията са законите и проектозаконите на държавите членки, свързани с проблемите на конституционното право, правата на малцинствата и др. Заключенията на комисията се използват под формата на "европейски стандарти" в областта на демокрацията.


Цялото интервю с Джани Букикио четете утре в "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK