Джани Букикио: Реформата на прокуратурата трябва да е съществена част в измененията на съдебния закон

Джани Букикио - председател на Венецианската комисия - по средата.

© Министерство на правосъдието

Джани Букикио - председател на Венецианската комисия - по средата.Джани Букикио е председател на Венецианската комисия - орган на Съвета на Европа за демокрация чрез право. Основен обект за работа й са законите и проектозаконите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, правата на малцинствата и др. Заключенията на комисията се използват под формата на "европейски стандарти" в областта на демокрацията. Букикио взе участие в конференция в София, организирана от Министерството на правосъдието, съвместно със Съвета на Европа (СЕ) за независимостта на съдебната система и върховенството на закона.


"Дневник" разговоря с Джани Букикио за състоянието на съдебната система у нас. Промените в Конституцията и последвалите ги реформи в Закона за съдебната власт (ЗСВ), както и за предстоящия втори пакет от изменения в ЗСВ.


Достатъчни ли според Вас бяха последните промени в Конституцията за гарантиране независимостта на съдебната система?
За да се осигури независимостта и безпристрастността на съдебната система, не са достатъчни само законови и конституционни промени. Те трябва да бъдат приложени на практика. Съдиите и прокурорите, също и политиците, както и други участници в правната система и дори обикновените хора трябва да променя начина си на мислене. Магистратите трябва да имат волята да действат независимо и да могат да устояват на външно влияние. Да не допускат зависимости, както под формата на натиск, така и от подкуп. Политиците и обществото като цяло трябва да приемат и уважават тяхната независимост. Казвайки това, мисля, че последните изменения като например - въвеждането на квалифицирано мнозинство при избор на членовете на ВСС от парламента са полезни стъпки за засилване на съдебната независимост.


Известно ли Ви е, че министърът на правосъдието подаде оставка, след гласуване на промените от парламента заради неприемане на цялостния пакет на готвените от екипа му реформи? - Вашият коментар?


Когато чух, че министър Иванов е подал оставка, аз бях наистина притеснен, защото много оценявам неговата искрена отдаденост към съдебната реформа. Все пак след посещението си в България отново се чувствам обнадежден. Моето впечатление е, че министър Захариева и властите като цяло са решени да продължат процеса на реформиране.


Предстои в парламента да влезе втора част от промените в Закона за съдебната власт, ще бъде ли достатъчна тя за независима и ефективна прокуратура? Как ще помага Венецианската комисия на България при приемането на тези промени?


Поправките не са дадени на Венецианската комисия за становище. Тя е готова да предостави такова в случай на запитване от българските власти. В становището си за конституционните промени от края на 2015 г., Венецианската комисия подчерта, че цялостна реформа в прокуратурата с цел да се подобри нейната ефективност като се включи възможност за обществен контрол, както и функционалната независимост на отделните прокурори трябва да бъде съществена част на промяната в съдебната система.


Какво е мнението Ви за 7 годишния мандат на главния прокурор, председателите на Върховния касационен и административен съд?


Няма стандарт или златно правило за правилната продължителност на мандата на длъжността. 7 години не звучат нелогично. Това, което е важно, с моите уважения към главния прокурор, е да се изключи възможността за втори мандат.


Как трябва държавата да регулира юридическото образоване - в страната има около 10 университета с правни факултети с прием от много студенти, при население от 7 млн души?


Венецианската комисия не е проучвала този въпрос и не може да изрази становище.


Кое е по-страшно зависим съдия или страхлив съдия, като последния не може да излезе от буквата на закона и да приложи духа му?


И двата варианта са неприемливи. По принцип зависимостта на съдията е по-зле, тъй като той няма да вземе правилното решение, а решение, което е угодно на този, от когото той зависи.


Виждате ли желание от българска страна за истински реформи и утвърждаване върховенството на закона?


Когато бях в София видях, че такова желание съществува. Все пак осъзнавам, че все още са налице пречки и е необходими дълготрайни усилия.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Както винаги ДСБ-акрите = 2-3 % влияние

  си постави Революционната идея да променят Конституцията, където се иска 2/3 мнозинство.

  И бяха "изтъркаляни" ....... с натрити носове.

  И надъханите Революционни ДСБ-арки останаха да крякат, че всички не са подкрепили ДСБ-арките ........
  политическа шизофрения в стил драгалефци.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Тоя човек фрасна шамар на десебарята и Радан Кънев. Никъде не казва, че главния прокурор трябва да бъде сменен, а казва и че без Христо Иванов реформата си върви без проблем.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 254 Неутрално

  ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА СЕ НАЗНАЧАВА И УВОЛНЯМА ИЛИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ ОТ ПРЕМИЕРА ,ТАКА ВСИЧКО ЩЕ СИ ЗАСТАНЕ НА МЯСТОТО,НЕ НАПРАЗНО ПОЛША НАПРАВИ МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО И ГЛАВЕН ПРОКУРОР. ВСИЧКО ДРУГО Е ЧИСТА ГЛУПОСТ

 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Г-н Букакио, м-р Захариева беше назначена на този пост, за да НЕ свърши работа. Питайте министър-председятеля за зависимостите му от онези, с които гласуваха заедно против предложените от Христо Иванов промени.
  Иначе правилно сте се ориентирали по отношение на "главния прокурор ... да се изключи възможността за втори мандат."

 5. 5 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Моето впечатление е, че министър Захариева и властите като цяло са решени да продължат процеса на реформиране."

  За съжаление това е грешно впечатление. ББ каза - никаква реформа, докато Цацаров е там.

 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Г-н Букакио, пратете незабавно европейски наблюдатели в прокуратурата! Иначе няма да има промяна в тази закостеняла система, чието устройство и начин на работа е остатък от времената на комунизма.
  Политиците направиха всичко възможно да обезвредят обществото през последните 26 години и сега то е слабо, за да може да даде тласък на тези промени - нужна е външна помощ.

 7. 7 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#4:"volarok"]предложените от Христо Иванов промени. [/quote]

  Там е работата, че предложените от Христо Иванов промени бяха приети. Христо Иванов и Радан Кънев дезертираха защото никога не са искали да правят съдебна реформа, а бяха намислили да организират преврат за да бутнат правителството.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#4:"volarok"]Г-н Букакио, м-р Захариева беше назначена на този пост, за да НЕ свърши работа.[/quote]

  Войната е мир, а свободата робство, нали?

  Точно Захариева прави реформата, а не Кънев и Иванов. Иванов я саботира и за една година не подготви НИТО ЕДИН закон. Радан Кънев когато трябва да се гласува реформата в Парламента или се е успал и не присъства или е против.

  Единствените им искания са личностни срещу Цацаров - да си ходи за да наместят техен човек. Цацаров е неприятен, но още по-неприятни са Кънев и Иванов.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Статуквото на олигарсите ги устройва с Цацурата каквато е сега. Б.Б. жертва Христо Иванов за да се запази чрез цацурата властта на бившите комунистически номенклатури и на ДС- капитала. Така че реформаторите и сатуквото с цацурата начело са в позиционна хватка. От което разбира се ще пострада бъдещето на България, като продължава напускането на страната от младите и способни българи. Остават ромите. Те ще изработват пенсиите на бъдещите пенсионери.

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  [quote#7:"Български патриот"]Там е работата, че предложените от Христо Иванов промени бяха приети. [/quote]
  Докато Баце демонстративно играеше футбол ли?
  http://dnes.dir.bg/news/%D0%A5risto-%D0%98vanov-sotir-tzatzarov-izbori2013-21190139
  Междувременно имаме ето това:
  http://frognews.bg/news_111288/Panika-vav-VSS!-Eksperti-ot-EK-shte-proveriavat-sadebnoto-politbiuro/

 11. 11 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#9:"ck"] Така че реформаторите и сатуквото с цацурата начело са в позиционна хватка. [/quote]

  Проблемът не е статуквото, а с какво ще бъде заменено то.

  В случая, неприятния Цацаров се цели да бъде заменен с хора на още по-неприятните Кънев и Иванов, които доказаха, че не стават за нищо. Цели се ново още по-лошо "статукво" но с изгодните на кръга Капитал хора, които окончателно да политизират прокуратурата. Стани да седна, девизът на ДСБ и поддържащите ги олигарси.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  [quote#9:"ck"]Б.Б. жертва Христо Иванов за да се запази чрез цацурата властта на бившите комунистически номенклатури и на ДС- капитала.[/quote]А тъкмо те ще му забият ножа, защото усещат, че и тяхното време изтича, докато единствено ББ им е пречка по пътя към властта, т.е. към бюджетните пари и еврофондовете.
  Толкова по въпроса, кой се кани да Му организира преврат.
  До коментар [#7] от "Български патриот":

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  "Реформата на прокуратурата трябва да е съществена част в измененията на съдебния закон"
  Това шамар за Борисов и Цацаров ли е?

 14. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Г-н Букикио, ето за какви зависимости става въпрос: https://bivol.bg/bulgartabak-mafia-5.html

 15. 16 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 518 Неутрално

  И теб успяха да излъжат......майстори са в това ,никакъв шеф на каквато и да е комисия,пък била тя Венецианска може да им се опре. злото е силно, защото не усеща прегради !!!

 16. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2075 Весело

  [quote#11:"Български патриот"]В случая, неприятния Цацаров се цели да бъде заменен с хора на още по-неприятните Кънев и Иванов, които доказаха, че не стават за нищо[/quote]

  Туй в "Наръчника на пропагандатора", издание Пропагандния отдел на ЦК на ГЕРБ ли е сътворено?!
  Наследниците на АОНСУ, сега "Библиотекарите"! Сигурно е "основна дисциплина" в Помощното училище на ГЕРБ за политици и тролове!
  Дори един текст не можете да осмислите, неграмотници, седнали сте да коментирате!
  А темата е "Реформата на прокуратурата трябва да е съществена част в измененията на съдебния закон"
  Ко блокира измененията, съществените, чрез поклоните пред ДПС и Доган? Кой караше Христо Иванов да се "покланя" и целува ръка на "големия политик" по думите на Вожда Ви, в името на националното "съгласие"/предателство? Смешковци, взели се насериозно, като "поулитици"


 17. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2075 Весело

  [quote#12:"volarok"]А тъкмо те ще му забият ножа, защото усещат, че и тяхното време изтича, докато единствено ББ им е пречка по пътя към властта, т.е. към бюджетните пари и еврофондовете. [/quote]

  Никакъв "нож" няма да Му "забият", ще го изтеглят на "заслужена почивка" да си лежи на лаврите от асфалт, някъде близо до офшорната зона с парите, дето с толкова пот ги е откраднал.
  А еврофондовете, Вожда каза, че са свършили, няма! И безвремието им не е свършило, докато не вземат мафиотите да ги вкарват, като в Италия, в затвора до живот!

 18. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  [quote#18:"batzdravo"]Никакъв "нож" няма да Му "забият", ще го изтеглят на "заслужена почивка" да си лежи на лаврите от асфалт, някъде близо до офшорната зона с парите, дето с толкова пот ги е откраднал.[/quote]Искаш да кажеш, че след Пеевски, ще изтеглят и Него ли? Твърде възможно. Той си изигра ролята на "десен" политик, сега е време за "левите".

 19. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2075 Весело

  [quote#19:"volarok"]Искаш да кажеш, че след Пеевски, ще изтеглят и Него ли? Твърде възможно. Той си изигра ролята на "десен" политик, сега е време за "левите". [/quote]

  Е, ми това са "правилата" на борбата, в драматургията на нескопосните политици, между "доброто" и "злото"! Докато имат наивна публика...

 20. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":
  Включи си и Симеонов в аватара, че така е непълен!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 22 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Вие сте функционално неграмотен. Не сте в състояние да проумеете елементарен текст.

  Като изключим редовните любезности, г-н Букикио казва, че за съществени "намерения" на властта Венецианската комисия не е информирана, не са и представени текстовете за анализ. Ако можехте да четете щяхте да разберете, че е наша работа да си оправим системата.

  А, да не забравя и че има "политическа воля" (каквото и да означава това) за реформа. То такава воля има от 2009 година, но действия????

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 22. 23 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  "Венецианската комисия подчерта, че цялостна реформа в прокуратурата с цел да се подобри нейната ефективност като се включи възможност за обществен контрол, както и функционалната независимост на отделните прокурори трябва да бъде съществена част на промяната в съдебната система." Цитат от интервюто.

  Май сте чели друг текст, а?
  Това не е шамар, това е юмрук в мутрата на защитника на статуквото боцан и компания.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK