Зарята на Възкресение била поръчана от архимандрит Дионисий и съгласувана с патриарха

Архимандрит Дионисий. Кадър от интервюто по Би Ти ви

Архимандрит Дионисий. Кадър от интервюто по Би Ти виЗарята в нощта на Възкресение е била поръчана от предстоятеля на храма "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, струвала е 2 хил.лв. и е била предварително съгласувана с патриарха и с Министерството на отбраната.


Това обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви архимандрит Дионисий, помолен да коментира защо минути след полунощ в неделя фойерверки и изпълнение на "Тих бял Дунав" от гвардейски оркестър прекъснаха обявяването на Христовото възкресение пред патриаршеската катедрала. Той уточни, че идеята за този нетрадиционен начин за отбелязване на празника е била негова и че това е възстановяване на традиция до 1946 г. у нас, както и практика в различни страни.


Нужните 2 хил. лв. за фойерверките били осигурени в последния момент - на Велики четвъртък, от негов приятел.
Дионисий, който стана популярен с въвеждането на несъществуващата в историята на Българската православна църква титла "архонт" и чието ръкополагане за епископ в края на 2014 г., беше спряно заради брожения на миряни, неколкократно посочи, че църквата се отваря към хората и в това няма нищо лошо. В средата на февруари той издаде заповед туристически групи, които искат да посетят храм-паметника "Св. Александър Невски", трябва да плащат входна такса от 5 лв на човек, която впоследствие беше отменена от Светия Синод.


В отговор на въпрос архимандритът подчерта, че патриарх Неофит е бил запознат с идеята за зарята и гвардейския оркестър и с него било съгласувано кога да бъде изпълнението. Би ли могло някой да допусне, че Негово светейшество ще присъства на нещо, без то да е съгласувано с него, запита риторично предстоятелят на патриаршеския храм.


Той отрече категорично да е било прекъснато обявяването на Възкресение: "Първо беше прочетено пасхалното евангелие, след което се възвести прославлението на Светата Троица и се изпя три пъти тропарът "Христос воскресе", когато следваше да бъде зарята".


Дионисий подчерта, че не вижда нищо нередно в зарята, тъй като възвестяването на Христовото възкресение е "моментът на духовна радост, която човек дори физически да усети". На репликата, че много миряни в столицата са били смутени от гърмежите, той отговори с цитат от разговор, в който патриарх Неофит му казал: "Присъщо е на нас, човеците, това, което не познаваме, да го отричаме". Посочи, че първоначално е било непознато и непонятно посрещането на благодатния огън от Йерусалим, но постепенно то се е превърнало в традиция.


Зарята на Възкресение била поръчана от архимандрит Дионисий и съгласувана с патриарха

© Георги Кожухаров


Свещеник: Патриархът беше поставен в конфузно положение


Свещенослужител от храма "Св. Ал. Невски" отрече в ефир твърденията на архимадрита. "Дионисий трябва да се чувства неудобно, защото когато патриархът каза "Христос воскресе", той го апострофира като започна да пее "Христос воскресе", за да започне зарята. Патриархът остана в много конфузно положение", заяви отец Костадин, който се включи по своя инициатива в предаването по телефона. Той добави, че не знае да има решение на Светия Синод за зарята.


Отец Костадин обвини предстоятеля на храма в канонични нарушения и заяви, че повече няма да бъде в евхаристийно общение с него. Сред примерите за твърденията си, той посочи, че на Велика събота причастието се е давало от ръка на ръка, което е в противоречие с богослужебните канони. В отговор архимандритът се позова на Йерусалимския типик и посочи, че разговорът става твърде специализиран.


Тони Николов, философ

© Цветелина Белутова, Капитал

Тони Николов, философ


Молитвата и фойерверките са несъвместими


Нещо от стародавната българска традиция си отива, а светското навлиза в църквата - така обобщи случилото се главният редактор на портал "Култура" Тони Николов, също в ефира на Би Ти Ви. Той обясни, че традиция за заря на Възкресение има традиция по гръцките острови и тя е свързана с тяхното освобождение. "Но преди две години на Санторини имаше и ранени, хора останаха без зрение, оттогава има дебат по този въпрос и в Гърция. До остров Хиос се отива за 60 евро, там наблюдават как две църкви се обстрелват с ракети, стига се до 80 хиляди ракети. Дотам не трябва да стигаме", смята Николов.


"Като мирянин очаквам съкровение в този миг. Разбирам че архимандрит Дионисий е искал да зарадва хората, да привлече повече тийнейджъри на площада. Но се боя, че това ще се превърне в гърмене на пиратки преди празника, в селфи на Великден със зарята. Ще изчезне смисълът на този съкровен миг", каза Тони Николов.


Той се обърна към Светия синод, като към институция която пази традициите, да преосмисли това решение, като подчерта, че църквата трябва да дава модел на смирение, строгост, сдържаност. "Това е миг на моление, а молението изключва гърмежа. Казваме "С миром Господу помолимся", не казваме "Със зари и гърмежи да се помолим". Молитвата и фойерверките са несъвместими", посочи богословът, според когото "няма нищо по-възвишено от това в мрака да има пламъчета на свещи, които символизират пламъчетата на душите"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK