Хелзинкският комитет съди България заради неразследвани заплахи срещу участници в "София прайд 2014"

Хелзинкският комитет съди България заради неразследвани заплахи срещу участници в "София прайд 2014"

© Юлия ЛазароваБългарският хелзинкски комитет (БХК) заведе в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) дело за отказа на българската държава да разследва крайна публична хомофобска реч на омразата, включваща призиви и закани за насилие и убийство към участниците в "София прайд 2014", провел се на 5 юли 2014 г. Това съобщиха от организацията.


Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж, активист за равноправие и редовен участник в ежегодното шествие "София прайд".


Малко преди провеждането на прайда през 2014 година във Фейсбук е създаено контрасъбитие, наречено "Антигей парад". Като организатори са посочени партиите "Атака" и ВМРО–БНД (днес част от Патриотичния фронт), както и нерегистрираната Националистическа партия на България, българският клон на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест" (Blood & Honour).
В социалната мрежа са публикувани крайни изрази на хомофобска омраза и закани със смърт и насилие към участниците в "София прайд 2014". На 13 юни Стоянов подава жалба до Софийската районна прокуратура (СРП) и изрично моли за спешно разследване, тъй като остава съвсем малко време до провеждането на шествието - 22 дни, и съществува реална опасност от осъществяване на заплахите.


Софийската районна прокуратура не предприема никакви действия. Два месеца след подаването на жалбата от обвинението възлагат предварителна проверка. Тя продължава четири месеца и на 23 декември 2014 г. – над 6 месеца след подаване на жалбата – СРП отказва да образува досъдебно производство.


"Според районния прокурор изказванията във Facebook били вече изтрити, макар и до днес част от тях все още да са достъпни. Според него те нямало как да бъдат възстановени, макар това също да не е вярно – всяка изтрита информация се пази за определен срок от компанията - собственик на Facebook. Съгласно постановлението на районния прокурор целта на извършителите не била да подбуждат към извършване на престъпления, а да покажат на обществото, че "не бива да бъде демонстрирано това поведение и сексуалната ориентация на тези хора, тъй като е неморално и би могло да засегне развитието на децата", цитират постановлението от БХК.


Всички следващи инстанции, включително Върховната касационна прокуратура (ВКП), потвърждават отказа да се образува досъдебно производство. Те не обръщат внимание на твърденията на жалбоподателя, че част от изказванията са все още достъпни, а изтритите е могло и може да бъдат възстановени.


Според ВКП "[у]потребените остри думи и изрази [] са били провокирани от лицата, подкрепящи гей парада".
Пред Съда в Страсбург твърдим, че са нарушени процедурните задължения на държавата, които съответстват на правата на жалбоподателя на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ); на зачитане на личния и семейния живот – член 8 от ЕКПЧ; на свобода на сдружаването и събранията – член 11 от ЕКПЧ; на ефективно вътрешноправно средство за защита – член 13 от ЕКПЧ; и на свобода от дискриминация – член 14 от ЕКПЧ", пишат от БХК.


"Именно това допустителство от страна на прокуратурата спрямо престъпленията от омраза е най-прекият път към повтарянето им и затвърждаването им като пример за подражание. По подобен начин властите "създадоха" с възхваляване на престъпни расистки деяния насилника на Митко от Овчеполци, който казва, че набил детето, защото искал да бъде "герой" като хайкаджиите по границата", заяви адвокат Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 807 Весело

  Така е малцинствата са активни и си намират адвокати които да ги защитават .
  А болшинството от хората от моята организация , обичащи чуждите жени си оставаме неразбрани и низвергнати .

 2. 2 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Подкрепям ХК. Нямаме прокурори, а скъпи, мързеливи и страхливи чиновници.

 3. 3 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не съм от дежурните хейтъри на БХК, но това вече ми се вижда излишно.

 4. 4 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не мога да разбера защо тази анти българска организация не я забранят.Сигурно щото от Брюксел и Вашингтон не дават,както винаги все сме наведени.

 5. 5 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 691 Любопитно

  На бХК парите ли им свършиха, що ли?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#4] от "mimeto71":

  Съгласен съм, че нещо трябва да се направи по въпроса и не само за тях, а за всички антибългарски организации

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7 Профил на aussieboy
  aussieboy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Безочлива прокуратура, дано ги осъдят за да се разбере че хомофобия в ЕC не може да има.

 8. 8 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Че атакистите са идиоти, расисти, сексисти и т.н. е ясно, ама БХК са комичните в случая. Свободата на словото доста важно нещо, а и помага бързо да се разбере кой е идиот.

 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  тама да кажа "туй да не е Радко Колумнистът" и видях. не съм се излъгал.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 890 Весело

  Ами сигурно прокуратурата не се е задействала, защото си има по-важна работа с другите галенци на АБХК ромите.
  Между другото съм хвърлял един поглед на тази страница и повярвайте ми гейовете не отговаряха на обидите и заплахите с цветя и прегръдки

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Всичко, което се защитава от БХК е или антибългарско или античовешко! Обърнаха правата на човека в печелбарство и лично облагодетелстване!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да се съдиш за щяло и нещяло вече е много доходен бизнес...

 13. 13 Профил на aussieboy
  aussieboy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#4:"mimeto71"]Не мога да разбера защо тази анти българска организация не я забранят.[/quote]

  Кое е антибългарско? Да искаш всеки който проповядва омраза, заплахи за насилие и хомофобия да бъде съден? А да сипеш обиди и заплахи към гейовете е нещо с което да се гордее всеки българин? Ами ако твоя брат беше гeй и го заплашваха тогава кво щеше да кажеш за тези които го защитават?

 14. 14 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Гневно

  Прокуратурата и службите за сигурност не е ли крайно време да се заемат с противообществената дейността на БХК? То всичко си има граници! Не стига, че цяла София стресираха двама еднополови влюбени в напрегнатата обстановка около атентите в Брюксел оправяйки си заимоотношенията. Не стига, че ми нарушават правата, като ме ограничават в придвижването по обеществени места, избягвайки отвращаващото показно демонстриране на сексуалната им ориентация. А сега и ще ме съдят, че се чувствали заплашени от изказванията на някой си. Да съдят този които ги кара да се чувстват изплашени. По наглото им поведение съдя, че са много, ама много уплашени.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#9] от "abdelhaqq":

  Е, той е реномиран адвокат и съставна част от "гласовитото малцинство" на БХК. какво да кажа, има право на изказ в една страна имитираща демокрация. По този начин с "малко кръв" могат да се оправдаят много по-сериозни нарушения, така че стратегически не лош ход на правораздаването в страната.

 16. 16 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 271 Гневно

  Абе тези няма ли да свършат поне веднъж нещо градивно???

 17. 17 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  оффф, не им е лесно на тези от БХК... като се гледат в огледалото.. те какво ли виждат..

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  Вижте, пичове Това че от БХК си вършат работата и си измислят клиенти, от които да изкарват пари, в това няма лошо.
  По-лошо е друго. До кога адвокатската дейност ще се прикрива зад Дружества с нестопанска цел като се нарушава Закона за Адвокатурата? Засегнатият пичага, автор на статии в изданията на Икономедия и ЛГБТ активист може да си наеме нормален адвокат и да си търси правата, а не като някой тарикат да се отклонява от закона подобно на американец предлагащ софтуер за споделено пътуване

 19. 19 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Какъв е този шум, Джеймс?
  - Гей парад, милорд!
  - И какво искат?
  - Еднополова любов, милорд!
  - Някой забранява ли им?
  - ...Не, милорд!
  - Е, тогава защо вдигат този шум?
  - Еми, педерасти, милорд!

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  БХК са възможно най-антибългарската и отблъскваща организация

 21. 21 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Значи да си невъзпитан, простак и нетолерантен е патриотично, а обратното - непатриотично. Доста изкривена логика.

 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Кога чиновничетата заради които съдят държавата в Страсбург ще започнат да бъдат уволнявани и санкционирани за отговорност?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "Къде бяхте, когато цигани пребиха българин?". Статия от Радко. Почва така -

  "А всъщност къде бяхте вие, когато цигани пребиха еди-кой си българин!?" Този въпрос с драматичен патос вчера цял ден циркулираше из фейсбук, а вероятно и ще продължи да циркулира, поне докато историята с нападнатия по расистки подбуди Митко от с. Овчеполци затихне.

  Тази нова мантра, която легитимира расисткото насилие, бе разпространена както от обикновени хора, така и от наци-оналистически (тирето е умишлено) организации и видни "патриоти" (както е модерният евфемизъм).
  -----------------------------------------------

  Значи ако се пита "Къде бяхте, когато цигани пребиха българин?" - т.е. къде е закона, това е наци и расистко.

  А ако Радко пита къде е закона, когато някой заплашва - но не и да го е направил- участници в гей парада - това е съвсем друга ситуация.

  Радко или мери с двоен аршин или е просто глупав.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Именно това допустителство от страна на прокуратурата спрямо престъпленията от омраза е най-прекият път към повтарянето им и затвърждаването им като пример за подражание. .." Глупости! Маргарито, маргаритоооо- ни за пеналист ставаш, ни за цивилист! За това и си член на бхк- сал' едни извращения на правото създаваш, нищо друго! Ако си редови адвокат- цивилист, гладна ще умреш, защото- като в нпо-то, ще се опиташ да шиканираш процеса, съдът ще те перне през нахалният нос и половината ти адвокатски хонорар ще отиде в плащане на глоби, наложени от съда за обида на насрещната страна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#18:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Засегнатият пичага, автор на статии в изданията на Икономедия и ЛГБТ активист може да си наеме нормален адвокат [/quote] Не сте наясно с факта, че колегата моментално ще го отреже, не защото е лицето е гей, а защото иска неща, противоречащи на НПК и НК и закона, и защото някой си му е внушил, че като е гей, е нещо повече от негей -гражданите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на aussieboy
  aussieboy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А ако група ислямисти или цигани започне да публикува в интернет заплахи за насилие към българи, тогава май друг тип реакции ще има в този форум. Тогава всички ще пишат как призоваващите към насилие трябва да бъдат открити и съдени..ама понеже сега става въпрос за заплахи кум другите, а не към нашите, затова няма проблем. Хипокрити!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТОТО":

  Въобще не става въпрос за тези дето си слагат етикет"патриот"при условия на необратима глобализация. Става въпрос за индивидите, интилигентни, културни и толерантни, които в градския транспорт си пускат ръцете по чаталата ти. Които демонстрират непримливи части от тялото си на обществено места. На които нямаш право да направиш обективна оценка на поведение и работа защото те грози веднага обвинение в хомофобия. Уважавам Джордж Майкъл, Фреди Меркюри и Рики Мартин защото не станаха звезди защото са обратни. А и когато това стана обществено достояние не парадираха със сексуалната си ориентация. ТАТУ след като се разбра, че продуцента им ги е карал да се правят на обратни някой слуша ли ги?

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Щом едини имат правото да организират събитие,значи и други имат право да организират контрасъбитие.Полицията охраняваше гейпрайда и не допуснс насилие,мисля,че това е достатъчно.Противни са ми и двете страни,но ограничаване на които и да е права може в последствие да доведе до ограничаване на моите

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Весело

  БХК е организация която определено подкопава авторитета на институциите ! ДАНС има право да им извърши пълен одит на финансирането за последните две десетилетия странно защото прокуратурата не си мърда пръста срещу тази антибългарска организация ?! Това ,че е прогейска е ясно и трябва да го толерираме!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Трябва да се преустанови разпространението на хомосексуализма, защото в САЩ вече има сложни съдебни казуси, като например мъже, които после в съда казват, че се чувстват жени, свободно влизат и излизат от женски тоалетни, съблекални, бани, понякога и с телефон в ръка (често с включена за запис камера). Засега съда е безпомощен срещу този вид перверзия, феномена се разпространява все повече и повече.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]Кога чиновничетата заради които съдят държавата в Страсбург ще започнат да бъдат уволнявани и санкционирани за отговорност? [/quote]
  До колкото става ясно, гейпарада е получил заплахи а полицията не е разкрила кой ги заплашва!? Ми да се хванат момчетата за ръчичка и да внесат жалба срещу конкретните лица които са заплашвали парадиращите гейове! Иначе как да се образува преписка срещу неизвестен извършител ? Тези от БХК колко пъти вдигнаха врява за лица със садистични наклонности които изнасилват ,ограбват ,малтретират и убиват възрастни жени?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "65vesso":

  Малко се отклоняваш от темата, защото не става въпрос за тези, които ексхибиционистично показват половата си ориентация, а за агресивната риторика по отношение на част от обществото само защото имат друга сексуална ориентация.

 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#26:"Логика"]Не сте наясно с факта, че колегата моментално ще го отреже[/quote]

  Еми ето )))) Колегата не мисли пазарно, демократично и според евроатлантическите ценности
  Предполагам сте чели една камара от бестелърчетата на Джон Гришам. В неговите романчета винаги се появяват разни такива адвокатски фирмички като БХК, които се опитват да откраднат клиента на "нашият човек" - колегата. Но хубавото е, че подсъдимият има морал и отказва такова изгодно предложение ))

 36. 36 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 419 Гневно

  "Това съобщиха от организацията."

  Тези смятат, че това е за хвалене ли, та сами си го анонсират?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 37. 37 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "stan":

  [quote#17:"stan"]оффф, не им е лесно на тези от БХК... като се гледат в огледалото.. те какво ли виждат..[/quote]

  Как какво?! Вампири, разбира се
  Не сте ли срещали през живота си хора, които само се дърлят, предизвикват кавги, потискат психологически, интригантстват? Наричат ги психологически вампири.
  Е, тези от бхк са намерили и доходоносен бизнес за изливане на вътрешната мръсотия.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тоя антиБългарски комитет освен да плаче за правата на мургави убиици и меки китки друго върши ли?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  не познавам нито един читав от БХК ! ФАКТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 766 Весело

  [quote#32:"Отнесен"]мъже, които после в съда казват, че се чувстват жени, свободно влизат и излизат от женски тоалетни[/quote]

  А също и жени от любимата на Българския Хурвенски Комитет категория, които толкова приличат на мъже, че ги пъдят от дамската тоалетна с полиция. Все по-весело си живеем, а?

  https://www.youtube.com/watch?v=3P_qbaYvk_Q

  https://goo.gl/8NG90J
 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#33:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] Тези от БХК колко пъти вдигнаха врява за лица със садистични наклонности които изнасилват ,ограбват ,малтретират и убиват възрастни жени? [/quote]
  Е, да де. Ама изнасилените, ограбените,малтретираните и убитите в тези случаи не са с нарушени права според БХК.Те са просто българи.Не са цигани, гейове или влезли незаконно в страната,нарушители на закона.

 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Тези изоставиха ромите и се захванаха с гейовете. Защо така? Циганската тема стана неудобна напоследък, заради множеството изстъпления, така ли?

 44. 44 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж,.."
  Дневник, докога ?? Докога всеки път ще подчертавате каква е сексуалната ориентация на този човек? Какво общо имат публичните му изяви с сексуалния му живот, важно е дали е прав или не. Кога за един хетеросексуален ще напишете нещо подобно? Дискриминация заради която си заслужава да се провеждат София Прайд. Един западен министър-председател политик бе казал по повод на Хартата за правата на човека "хе е наша работа да се интересуваме от това какво става в спалнята на хората", у нас това кога ще се случи?

 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#24] от "dgd":

  ами аз това и питах под същата статия на Радко. когато мослеми-предполагаеми-бежанци опипваха розови германки в Кьолн, радкообразните си счупиха пръстенцата да обясняват как не било ислямът, който е виновен. при случая с цигането от Овчеполци - обратното - как престъплението било ради расова принадлежност и мотивация. ама не. Радко и радкообразните си подбират каузите според...радков аршин.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Кой ги финансира тези от БХК и защо не се занимават с правата на всички граждани.

 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#19] от "dragozow":

  Много точно казано !

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Низък, по-низък, най - низък... БХК.

  Panta rhei....
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Гочо Гопин
  Гочо Гопин
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "aussieboy":

  А какво значи "да проповядваш омраза"? Омразата не е забранена. Тя е човешко право. Само жалките фашистки и комунистически отрепки задължаваха хората да ги обичат.
  Аз имам право да ви мразя и никой не може да ми го забранява. Ясно ли е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK