Българите в чужбина към Симеонов: Нападайки един се изправяте срещу стотици хиляди

Снимка от протест в Ню Йорк срещу измененията в Изборния кодекс

© Елена Хамбарджиева

Снимка от протест в Ню Йорк срещу измененията в Изборния кодексНападайки един българин зад граница Валери Симеонов ще има лични отношения срещу стотици хиляди българи, живеещи и работещи зад граница, които протестират срещу недоносения Изборен кодекс, това се казва в писмо до лидера на "Патриотичния фронт", получено в "Дневник". Повод за него е имейл на депутата до живеещата в Ню Йорк Елена Хамбарджиева, в което той в прав текст казва: "Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници."


С писмото си Симеонов реагира на протестите, организирани от живеещи и работещи в чужбина българи, срещу промените в изборния кодекс, които ограничават възможностите им за гласуване. По повод оповестяването на съдържанието на имейла до Хамбарджиева, депутатът попита, защо личната кореспонденция не е неприкосновена.


В отговор на позицията на Симеонов, инициаторите на протеста изразяват възмущение и му напомнят, че длъжностната му характеристика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са негови работодатели. "Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял", се казва още в писмото.
В него в прав текст се посочва, че Валери Симеонов и неговите колеги народни представители им пречат да гласуват, като с лека ръка са им отнели възможността да създават избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина.


Ето и пълният текст на писмото на протестиращите срещу Изборния кодекс български граждани по света:
С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Избирателния кодекс.
От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е "моткане в краката", а правото на граждански протест е "вдигане на патардия".


Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.


В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.


Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че, каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.


На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: "Вие, господине и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси."


Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец.


Господин Симеонов спомена в телевизионен ефир, че изпратеният имейл бил въпрос на "лични отношения". В такъв случай бихме искали да го уведомим, че нападайки един български граждани, се изправя срещу стотици хиляди. Оттук нататък лични отношения ще има с хиляди българи в Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Мелбърн, Цюрих, Сан Франциско, Париж, Брюксел, Атина, Лондон, Франкфурт, Мюнхен и десетки други градове на световната карта, които също протестират срещу Вашия недоносен Изборен кодекс.


Защото всички сме с Елена и всички СМЕ Елена.


Защото правото на глас е свещено. Защото за нас е чест да сме част от тази общност и отстояваме позицията си с високо вдигната глава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK