Общинари за забраната в Стара Загора: Сега няма бурки, но се готвим за утрешния ден

Общинските съветници вносители на предложението за забрана за носенето на аксесоари, покриващи лицето, признават, че в Стара Загора няма хора, които да носят бурки.

© Associated Press

Общинските съветници вносители на предложението за забрана за носенето на аксесоари, покриващи лицето, признават, че в Стара Загора няма хора, които да носят бурки.Засега няма бурки, но ние се подготвяме за утрешния ден. Имахме много сигнали от граждани и трябваше да реагираме. Това обявиха пред "Дневник" общинските съветници от Стара Загора Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), които са вносители на измененията в наредбата за осигуряване на обществения ред, с които се забранява носенето на аксесоари, прикриващи лицето "по начин, пречещ за разпознаване на публични места". Измененията бяха приети на второ четене от общинския съвет в града в края на април, като против гласуваха само двама съветници от ДПС.


Така Стара Загора стана вторият град след Пазарджик, който възприе подобна забрана. Микова и Диков потвърждават, че в града няма нито голяма мюсюлманска общност, нито хора, които носят бурки.


"Текстовете се отнася за аксесоари, които пречат за разпознаване на лицето. Ние не искаме да противопоставяме религии, а защитаваме спокойствието на гражданите и общественият ред", обясняват съветниците.
По думите им до измененията се е стигнало след много сигнали от граждани, които са зачестили от началото на годината. Те се оплакват, че представители на религиозни общности (бел. ред. в началото съветниците не искаха да уточняват на коя общност, но впоследствие споделиха, че най-често това са евангелисти) обикалят къщите на хората, разпространяват религиозни материали. Съветниците дори разказаха за голям плакат "Господ е с мен".


Общинските съветници споделиха, че има и сигнали от възрастни хора, които са посещавани в домовете си в след работно време - след 19 - 20 ч. от добре облечени момчета, които говорят на лош български език и разговарят на различни религиозни теми. "Някои от тях дори искат да влязат в домовете на хората", заявява Гергана Микова.


На въпрос как забраната за носене на аксесоари, покриващи лицето, ще помогне за тези случаи, съветниците отговарят: "Спокойствие на гражданите, че могат да се обърнат за съдействие" и добавят: "Ситуацията в България и Европа не е сигурна, не е спокойна и моментът е назрял за такива действия". Според Гергана Микова, когато едно общество е слабо и уплашено, а по думите й българското е такова, то много лесно хората стават жертва на подобни действия.


По думите на съветниците промените в наредбата са срещнали подкрепа сред църковни общности и почти нито една негативна реакция. "Имаше едно писмо, зле обосновано от евангелистка общност, но това бяха тези, хвърлени в пространството", казват общинарите. На няколко пъти те уточняват, че наредбата не цели да засегне религиозни права, а "да засегне организацията на дейността на религиозните общности, която се отнася до обществения ред".


На 17 май общинският съвет в Пловдив ще обсъжда предложението на съветниците от Патриотичния фронт за забрана за носене на бурки в града. "Вълната" от забрани започна след изказване на главния прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик на първи април, че жените не трябва да носят бурки на обществени места и най-вече в училища и учебни заведения. Малко след това и вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева подкрепи идеята.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK