Главното мюфтийство: Забраната за носене на бурки може да ограничи правата на мюсюлманите

Главното мюфтийство: Забраната за носене на бурки може да ограничи правата на мюсюлманите

© Анелия НиколоваЗаконопроектът, внесен в парламента, който регламентира забраната за носене на бурки, ограничава правата на мюсюлманите и може да достигне до опасни нива.


Това коментира пред "Дневник" Джелял Фаик, и.д. главен секретар на Главното мюфтийство, по повод предложения от Патриотичния фронт законопроект, в който е разписана забрана за носене на облекло, скриващо лицето. По думите на Фаик щом става въпрос за националната сигурност, мюфтийството е готово да обсъжда отделни текстове на законопроекта, така че да не се стига до ограничаване на правата на мюсюлманите.


"В традиционния ислям забрадката е позната. По принцип лицето трябва да е открито, но мюсюлманите имат право на личен избор", коментира още Фаик. По думите му скоро мюфтийството ще има подробна позиция по въпроса.
Законопроектът беше внесен в средата на април и предвижда забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.


Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер, в рамките на спортни, културни и други подобни прояви. За първо нарушение на забраната е предвидена глоба от 200 лв., а за всяко следващо тя става 1 500 лева и лишаване от социални помощи за срок от три месеца, ако нарушителят получава такива.


Пазарджик и Стара Загора вече приеха забрани за носене на облекло, скриващо лицето на публични места. Предстои обсъждане на подобно предложение и в общинския съвет в Пловдив.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK