Течът по "Антична Сердика" бил заради липса на хидроизолация

Течът по "Антична Сердика" засега е спрян. Търсят се начини водата да не се стича по конструкция.

© Юлия Лазарова

Течът по "Антична Сердика" засега е спрян. Търсят се начини водата да не се стича по конструкция.Причината за теча по античния комплекс "Сердика" е грешка при изпълнението на първия етап на проекта. Това обясни пред репортер на "Дневник" представител на фирмата, изпратена да изпълни ремонтите по Ларгото. Комплексът бе официално открит преди две седмици и все още е в гаранция, но вчера се разбра, че под стъклените куполи вече има течове.


В момента те са отстранени. Водата, която се стича по колони под купола влиза през фуги на площад "Независимост". На мястото е изпратена софийска фирма, която да изпълни ремонтните дейности, но представителят ѝ не пожела да назове името ѝ, нито своята позиция в нея. Вместо това той обясни, че при изпълнението на първия етап от проекта "Антична Сердика" не е изградена хидроизолация и именно това е причината за теча.


За да се отстрани напълно проблемът, трябва да се спре движението по бул. "Цар Освободител" и пътят да се изкопае, поясни представителят на фирмата.
Изпълнител на първия етап от комплекса е компанията "Главболгарстрой" АД. Тя спечели обществената поръчка на стойност 1 777 292.68 млн. лева. през 2012 г.


Представителят на изпратената софийска фирма (на снимката) не пожела да назове името й.

© Юлия Лазарова

Представителят на изпратената софийска фирма (на снимката) не пожела да назове името й.


Изпълнител на втория и третия етап от проекта е компанията "Пътища и мостове" ЕООД. Пред "Дневник" от фирмата обясниха, че те като изпълнител могат да избират кой да изпълнява техни проекти. С цел проблемите да бъдат отстранени възможно най-скоро те са изпратили софийската фирма, която не пожелаха да назоват. В обществената поръчка за изпълнение на втория и третия етап е посочено, че фирмата изпълнител няма да има подизпълнители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK