Все повече неизвестни около случая в Раднево

Все повече неизвестни около случая в Раднево

© Читател на ДневникНеизвестните около протестите в старозагорския град Раднево, започнали от 2 май след сбиване между две групи след засичане на кръстовище в града, стават все повече.


На третия ден след инцидента политици намекват, че ДПС има влияние в ромския квартал "Кантона" чрез един от задържаните в ареста - Калчо Иванов, който имал търговски обекти в махалата. Дори твърдят, че той се чувствал безнаказан и на няколко пъти през последните месеци е участвал в спорове и сбивания в града. От партията отричат, като депутатът от ДПС и председател на ДРОМ Илия Илиев дори подаде сигнал до главния прокурор срещу кмета на Раднево Теньо Тенев заради расистко изказване.


"Радвам се, изключително много, че в този малък град има млади хора, като господина, който е до мен, и показаха, че вече не трябва да бъдем толерантни към това, което се случва, защото, както каза той, и в месеците назад това не е първото нарушение на тези хора, които са в момента задържани и аз мисля, че не трябва да бъдем толерираме тези неща, напротив, ние трябва да заставаме срещу това, което се случи", каза тази сутрин Тенев пред Би Ти Ви и това е предизвикало сигнала от Илиев.
"Считаме, че така направеното изказване е абсолютно противоконституционно и противозаконно от всеки български гражданин, но още повече от лице заемащо публично държавна длъжност. Направеното изказване подбужда явно към насаждане на расова и етническа омраза и окуражаване на протестиращите да продължат своите действия, такива, каквито бяха вечерта на 04.04.2016г. в град Раднево", аргументира се депутатът от ДПС, който е в старозагорския град от няколко дни.


За расова омраза, особено по време на протеста в сряда вечерта, говори и присъствието на жители на други градове, включително и на агитки. Пред "Дневник" говорителят на областната дирекцията на полицията съобщи, че има данни за присъствието на фенове на футболни отбори, но отказа да уточни на кои. Двама са задържани, на петима непълнолетни са наложени мерки по Закона за закрила на детето, защото след 22 ч. са били навън без придружител. Ранени са трима полицаи, а седмина са леко ранени.


За политическа връзка пък намекна днес пред Би Ти Ви председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев заяви, че става дума за криминален случай, заради бездействието на властите. Според него имало и връзка с ДПС, защото един от задържаните за побоя от 2 май Калчо Иванов бил местния актививист на партията. Информацията беше отречена в ефира на телевизията от депутатът Александър Методиев, известен като Бат Сали.


Проверка на "Дневник" на последните избори показва, че ДПС има 46 гласа в ромската секция от 598 подадени, като преди Движението са АБВ със 122 гласа и местната коалиция "С Маргарита за Раднево" със 116 гласа. ДПС няма спечелени места за общински съветници в града - общо за общината ДПС имат 189 гласа, но в секциите извън "Кантона" имат между 0 и 10 гласа. АБВ има двама съветници с общо 1456 гласа.


Настоящият кмет, който е издигнат от ГЕРБ, също не е бил фаворит на ромската махала. Тенев е събрал е 78 гласа 200 за независимата Маргарита Василева и 150 за претендента на АБВ Светослав Маринов.


Същевременно днес от общината направиха проверка на три търговски обекта в "Кантона", съобщи Нова телевизия. Това става със заповед, издадена от зам.-кмета Димитър Желев, и публикувана на сайта на местната управа. Тепърва ще се установи дали обектите са законни, но досега жители на ромския квартал разказват, че единият магазин със сигурност е на Калчо Иванов.


Сред въпросите, които остават неизяснени, е връзката между двете групи, които на 2 май са се сбили и в резултат трима са в болница и четирима в ареста. Според информация от медиите след засичане на кръстовище в центъра на града се стига до спречкване, което малко по-късно прераства в бой, в който са се включили още хора от ромската махала.


Нова телевизия съобщи, че двете групи са се познавали и дори са били приятели, като до момента остава неизвестна причината защо се е стигнало до инцидента.


Тази вечер от 20 ч. също се очаква протест в града, като днес в Раднево властите са докарали и водно оръдие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK