България първа подписа споразумението за реадмисия с Турция

България първа подписа споразумението за реадмисия с Турция

© МВРМинистърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова подписа с турския си колега Ефкан Ала протокол за прилагане на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия. Така България стана първата държава-членка на съюза, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора, съобщава пресцентърът на вътрешното министерство.


Това означава, че България вече ще може да връща мигранти, влезли от Турция нелегално, обратно там, без значение от националността им.


Ала е посочил, че този протокол е изключително важен за бъдещата работа и прилагането на механизмите за ефективно взаимодействие. Освен това дава нови възможности на двустранното сътрудничество.
Като още една крачка в установеното добро взаймодействие определи подписването на документа Бъчварова. Тя изрази увереност, че това ще доведе до реални резултати, които са в интерес и на двете страни. Министърът подчерта, че подписването е знак и за високото доверие и партньорство на двете държави.


По думите й документът показва, че България и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза, като резултатите няма да се забавят. А подписването ще е ясен сигнал за хората, които искат нелегално да преминат границата, както и за трафикантите.


Бъчварова припомни и предприетите през последните месеци стъпки - подписване на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, както и работата по изготвянето на правилата за неговата дейност.


Центърът ще дава възможност за обмен на информация в реално време на полицаи и митничари за постигане на адекватна и навременна реакция за превенция на незаконна миграция и контрабанда.


Споразумението между ЕС и Търция бе подписано в края на 2013 г.


Борисов: Другите държави трябва да прояват солидарност
Всички останали държави от Източна Европа, които се обявиха против плана на Европейската комисия за разпределяне на бежанците, трябва да проявят по-голяма солидарност. За това е призовал премиерът Бойко Борисов, става известно от негово интервю за "Франс прес", цитирано от БТА. Борисов е потвърдил и готовността на България да приеме толкова бежанци, колкото предвижда квотната система за разпределение.


Премиерът е изтъкнал, че солидарността не може да бъде еднопосочна за държавите, които като България разчитат на европейската солидарност в областта на структурните фондове. По думите му страната ни е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС. В замяна обаче, когато най-богатите страни имат проблем, защото миграционният поток се насочва към тях, по-бедните също трябва да прояват солидарност и взаимопомощ, подчерта министър-председателят.


Според него бежанската криза е извадила на бял свят разногласия между страните от Западна Европа, искащи квотно разпределение на търсещите убежище сред всички страни членки, и няколко държави от Централна Европа като Унгария, Словакия и Полша, които отхвърлят този механизъм, приет през есента на 2015 г., припомня френската агенция.


Борисов отбеляза, че България се отличава от тези бивши страни от комунистическия блок, и има волята да изпълни своята част от договора. Според квотната система страната ни трябва да приеме 1 200 мигранти.


"Дали са 1200 или даже 2000, ние поехме ангажимента да ги приемем", увери премиерът. Той обаче изрази притеснението си от това, че бежанците искат да отидат в Австрия или други страни, те не искат да останат в България, най-бедната европейска страна, което би било трудност пред България за изпълняване на споразумението.


Борисов подчерта и че България охранява много добре границите на Шенгенската зона, макар да не е приета в нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK