Прокуратурата ще се децентрализира, но главният прокурор ще контролира всички обвинители

Промените ще бъдат обсъдени в средата на май от съвета за съдебна реформа

© Анелия Николова

Промените ще бъдат обсъдени в средата на май от съвета за съдебна реформаВтората част от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които трябва да премине още един етап от съдебната реформа след приемането на промените в Конституцията, предвиждат утвърждаване на съдийското самоуправление, ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда, разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС. В проекта, който от министерството на правосъдието са изготвили, се предвижда още децентрализация на прокуратурата -т.е в закона ще е записано, че тя е единна, но не централизирана, а отделните прокурори няма да са пряко подчинени на главния прокурор.


Това става известно от текстовете, публикувани на сайта на министерството на правосъдието. Очаква се те да бъдат обсъдени от съвета за съдебна реформа на 16 май и след това да бъдат внесени в правителството и парламента. Първата част от промените, които регламентираха разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - за съдии и прокурори - бяха гласувани в края на март. През декември 2015 година парламентът прие и изменения в основния закон, свързани със съдебната реформа. Управляващите отстъпиха от първоначално постигнатия консенсус, станал известен като "исторически компромис", което им коства и оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов.


На главния прокурор ще са подчинени само административните ръководители на отделните прокуратури, като това ще важи само при ръководната им дейност. "Постигнато е разграничение между прокурорски функции и ръководна дейност. Същевременно се засилва отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата", е записано в прессъобщението на министерството на правосъдието.
От текста пада, че


обвинението ще е централизирано и остава само, че ще е единно.


Отпадат устните указания за работата на прокуратурата, но същевременно е записано, че главният прокурор "лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и проверки и контролира работата на всички прокурори и следователи".


Освен това са създадени нови текстове, които предвиждат, че главният прокурор съвместно с ръководителите на министерства и държавни институции създава специализирани междуведомствени звена за подпомагане на разследването под процесуалното ръководство на определен от него прокурор. Главният прокурор ще може да издава съвместни инструкции относно реда и показателите за предоставяне на информация за разследванията, заедно с министъра на вътрешните работи и с министъра на финансите за разследванията, проведени от разследващи полицаи и разследващи митнически инспектори, с министъра на отбраната за разследванията, проведени от военните разследващи полицаи.


На всеки шест месеца главният прокурор ще представя на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на министъра на правосъдието обобщена информация за образуването, движението и приключването на преписките.


Акцент в прессъобщението на министерството е, че "дисциплинарните производства срещу магистратите и техните административни ръководители се разделят между съответните колегии на ВСС. Новите промени засягат и Инспектората към ВСС и са свързани с приемането и проверката на декларациите за имущество и интереси на магистратите, с което се променя досегашният законодателен модел за деклариране и проверка пред органи извън съдебната власт".


Включват се правомощия за проверки за почтеност, за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Въвеждат се ефективни механизми за вътрешен контрол на съдебната власт върху професионализма, мотивацията, независимостта и безпристрастността на магистратите, тяхното отговорно отношение, отчетност и поведение, съобразено с етичните норми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  " главният прокурор "лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и проверки и контролира работата на всички прокурори и следователи".
  Ами това за Цацаров е достатъчно.Къде му е тука промяната. Защо пак ни правят на малоумни.

 2. 2 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко трябва да става бавно, мъчно, трудно, с клизма, пък ако може да не стане най добре

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Трябва да се намали мандата на гл. прокурор и да има поне един независм зам.прокурор, който да разследва корупцията.Това, което се предлага ,не променя нищо.

 4. 4 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  ИДИОТИЗЪМ,НАПРАВЕТЕ ГЛ ПРОКУРОР ЧЛЕН НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ--ИЛИ ТЕЗИ СПЕЦИАЛИСТИ ИЗГОТВЯЩИ ЗАКОНИТЕ СА ИДИОТИ ИЛИ НИ ПРАВЯТ НА МАЛОУМНИЦИ,С ТЕЗИ ПРОМЕНИ НИЩО НЕ ПРОМЕНЕТЕ

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Е това сега какво значи, че ГЛ. ПРОКУРОРО ще е като РЕВИЗОРО ли, само ще ги контролира, а няма да ги управлява??!!

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Прокуратурата ще се децентрализира, ама ще остане централизирана!!!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1872 Весело

  не бе, лелката не се е*ава

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Гласят се за края на месеца да излъжат Европейските наблюдатели но ще видим какво ще стане ако дойдат не с моркова а направо с гьостерицата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  А кой ще контролира контролиращите ???? Само да вметна че президента на най-мощната държава го търпят 4 години....а ние тук / наказани от Бога / сме длъжни да търпим глав. прокурора цели 7.....

 10. 10 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 504 Весело

  Мила родна картинка ...

  Ето я и поредната калинка на Боко.

  Та както казах - вече никой не клати ...

 11. 11 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Какво се прави срещу прокурори, които пишат "Няма данни за извърешено престъпление", след като тези данни само той не ги вижда?

  Какво се прави срещу съдиите, които нямат време да прочетат 3 или 10 страници текст, а бързат да обявят решението си?

  Какво се прави за защитата на съдените по бързата процедура, които нямат време да си подготвят защитата (понякога писането на текст изисква цял месец), и дори са лишени от средства за това - лист и химикалка?

 12. 12 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Трябва да се намали мандата на гл. прокурор и да има поне един независм зам.прокурор, който да разследва корупцията.Това, което се предлага ,не променя нищо.[/quote]

  Прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт. В края на краищата прокурорът е адвокатът на държавата.

 13. 13 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  147 дни изминават от както бе изгонен правосъдния министър, а главния прокурор оставен свръховластен и безконтролен,

  но гнева и протеста отдавна са отминали и днес дори когато провокират българите зад граница

  единствено могат да увеличат жаждата за отмъщение, за реванш, за възтържествуване на върховенството на закона.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1027 Гневно

  Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт!!!
  Стига с тия симулации - ще правим пак нещо като нищо, преливане от пусто в празно и крепим статуквото на Доган и ДС-компания!
  Или правите нещо както трябва, или се махате!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  прокуратурата в правителството ,под контрол и отговорност ,само така ще се ликвидират съюза на съдия и прокурор,а сега прокурора изготвя такова калпаво обвинение, че никой не може да обвини съдията,"да ама не" -вътре в правителството това ще стане невъзможно ,независимо кой е премиер

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  ОК

  КОНСТИТУЦИЯТА казва:

  задача на съдебната власт (вкл. прокурорска)
  e да защитава законните права и интереси
  на физически и юридически лица.

  "Прокуратурата ще се децентрализирана,
  но главният прокурор ще контролира всички обвинители"

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  ПРАВИЛНО

  Всичко трябва да е ДОКУМЕНТИРАНО.

  "Отпадат устните указания за работата на прокуратурата,

  но същевременно е записано, че главният прокурор "лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и проверки и контролира работата на всички прокурори и следователи"."

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Баце нали ви каза, че реформи ще има след Цацаров? Вие какво очаквахте? Да му се разклати, такова, държавата ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Не знам откъде на толкова много от вас ви хрумна, че мястото на прокурора е в изпълнителната власт, при положение че ако е там, ще бъде назначен от правителството и е абсурдно да се мисли, че ще се занимава с преследване на корупцията в него и останалите изпълнителни органи, които са най-силно изложени на риск от корумпиране. Затова и не може да бъде наречен "адвокат на държавата" - защото много често му се налага да привлича под отговорност именно нейни представители. Трябва да остане в съдебната власт, но с много повече задължения за отчетност, вкл. възможност за отзоваване от Народното събрание, еднократен мандат от 5 години, без право да контролира отделните прокурори - т.е. същинска децентрализация, а не тази имитация, за която се говори в статията.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Страхотна реформа! Измислихте го! Цялата власт в ръцете на Цацаров. Интересно ще е да разберем дали него ще го контролира някой или неговите решения ще подлежат на обсъждане само с вожда?
  Какъв трябва да си за да си в редиците на герберския електорат!

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Весело

  ,,Прокуратурата ще се децентрализира, но главният прокурор ще контролира всички обвинители,,

  Ко, нье, има мераклия за таз работа и той са казва Радан Кънев.Айде ко ся са стиска Боко. Да назначава Радан за главен контрольор на цацата и цялото ДСБ воинство да миряса

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 496 Неутрално

  На това му викат децентрализация чрез централизъм.

 23. 23 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#14] от "virtual brain":

  "Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт!!! "

  Демек на подчинението на шефа на тая изпълнителна власт, министър-председателя Бойко Борисов.
  Акъл-море, глава- шамандура!
  Тя сега прокуратурата е извън изпълнителната власт и пак ББ "си ги назначава", пък какво остава когато официално влезе в изпълнителната?!
  Други са механизмите за контрол върху прокуратурата, ставало е неведнъж въпрос тука, ама никой не иска да ги въвежда....

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#19] от "clint_eastwood":

  А какво ще кажеш, главният прокурор да е и министър на правосъдието, както е в някои държави. Като негов заместник дава отчет пред сенат и правителство за работата на прокурори. В същите тези държави няма разните му там съдебни съвети и съдилища, има си само съдии, един главен съдия, военен съд, граждански съд и толкоз

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Весело

  До коментар [#23] от "kirsner":

  Е ако не знаете, прокуратурата не съди, съдията съди. Та ако прокуратурата е калпава. И на президента да е подчинена пак ще е калпава

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  [quote#12:"silverhead"]Прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт. В края на краищата прокурорът е адвокатът на държавата.[/quote]

  ++++ Подкрепям даже ще добавя и това да е Министърът на Правосъдието.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Главният прокурор трябва да се централизира /т.е. да влезе в централния затвор/. Може за още един мандат. Това ще служи за назидание и предупреждение на престъпните елементи в съдебната с-ма.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Весело

  [quote#20:"gogo2011"]Интересно ще е да разберем дали него ще го контролира някой или неговите решения ще подлежат на обсъждане само с вожда? [/quote

  Не виждаш ли, че Радан Кънев е мераклия да контролира главния прокурор. Нали във ВМЗ Сопот назначи свой човек, а и на други места чувам, че пак негови хора били назначени на топли местенца. Нали знаеш, страх лозе пази, че и с Радан, иска да контролира той главния прокурор

 29. 29 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#25] от "сидер":

  Ако си следил какво съм писал в този форум през последните 3-4 години по тая тема, няма да правиш подобни глупави подмятания....

 30. 30 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#24:"сидер"]А какво ще кажеш, главният прокурор да е и министър на правосъдието, както е в някои държави.[/quote]

  Ако е министър, ще е част от изпълнителната власт, а вече казах, че съм против това, тъй като е абсурдно да се назначава от управляващите.
  Неслучайно Конституцията и сега прави избора на главен прокурор възможно еднакво отдалечен от всички власти - той се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет, като единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Весело

  [quote#27:"валентин николов"]Главният прокурор трябва да се централизира /т.е. да влезе в централния затвор/.[/quote]

  Ма през 2013 га беше подгонил Цветанов цвилехте от радост, главният прокурор бил хубав човек, ся в затвора искате да го фкарате

 32. 32 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Отделно, за да се извади Прокуратурата от Съдебната власт, това трябва да се направи с ВНС - има решение на КС по тоя въпрос...

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#30] от "clint_eastwood":

  ,,Ако е министър, ще е част от изпълнителната власт, а вече казах, че съм против това, тъй като е абсурдно да се назначава от управляващите...,,

  Както ви описах по горе, малко сбито. Втези държави, където главният прокурор е и министър на правосъдието, той си отива със всяко правителство. Това едно, другото, там няма разните му там нисши, висши и тем подобни съвети да назначават съдии и прокурори. Няма градси, окръжен, касационен и друг някакъв съд. Там има само съдии, един главен съдия, военен и граждански съд. Там при президента няма събиране на разни партийни величия на президентски съвет. Там при президента на съвет отиват, винаги министъра на правосъдието, нищо че е подчинен на правителството и когато са извикани военен министър, министър председател, министър на вътрешните работи, или пък всичките заедно

 34. 34 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 230 Неутрално

  ЦАЦАРОВ НЕ Е ЛОШИЯТ ЛОШИ СА ПРАВИЛАТА,ГЛ ПРКУРОР
  ДА Е ЧЛЕН НА ПРАВИТЕЛСТВОТО,ПРОСТО И ЯСНО РЕШЕНИЕ,ТАКА Е В ЦЯЛА ЕВРОПА

 35. 35 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много грандиозни реформи, а и министърката хем е умна, хем хубава. Много стилен ансамбъл: черната копринена рокля на бели точки и това вталено цикламено-винено сако от 60% лен и 40% памук, което подчертава бюста и'. Да не говорим за строгите, но елегантни очила, които и' предават толкова европейски вид. Рязко промени имиджа на Министерството, особено на фона на предишния министър, с брадатия си занемарен вид, двата костюма от разпродажба и ризи и вратовръзка останали от абитуриентския му бал 1995г. Абе напредваме с реформата.Поне външно.Факт!

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#26] от "Танас":

  Танасе, аз отдавна го пея тоз рефрен, още от предишното правителство на Бойко. Като добавям, че има две прокуратури, военна и гражданска. Да няма градски съд, окръжен съд, касационен съд, ваканционен и други подобни, а да има само военен съд и граждански съд. Да няма разните му там видове съдийски съвети, а да си има само съдии с един висш съдия

 37. 37 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Прокурорите защитават пред съда държавния интерес. Следователно мястото им не е в съдебната власт. А главният прокурор не трябва да изпълнява ролята на техен генерал-губернатор, а - контролно-методическа роля.

 38. 38 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#33:"сидер"]Втези държави, където главният прокурор е и министър на правосъдието, той си отива със всяко правителство. Това едно, другото, там няма разните му там нисши, висши и тем подобни съвети да назначават съдии и прокурори. Няма градси, окръжен, касационен и друг някакъв съд. Там има само съдии, един главен съдия, военен и граждански съд. [/quote]

  Съжалявам, но от това, което пишеш, се вижда, че не си наясно с основните концепции и структурата на правораздаването - казвам го като юрист все пак.

  Но за идеята на спора все пак бих искал да чуя кои са тези държави, защото се съмнявам, че съществува дори една такава, уредила съдебната си власт по този начин.

  Иначе съм чувал, че в някои държави министърът на правосъдието играе ролята на гл. прокурор, но това далеч не е масовият случай. Отново да се повторя - работата на гл. прокурор е от такова естество, че той трябва да я върши от дистанция от правителството и без натиск от ежедневно променящи се политики и обществени или политически прищявки. Не разбирам с какво вкарването му в изпълнителната власт би помогнало за това да си върши работата.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 39. 39 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Големи промени, няма що! Децентрализирана цацаратура!

 40. 40 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#37] от "objective":

  "Прокурорите защитават пред съда държавния интерес. Следователно мястото им не е в съдебната власт"

  Ми извади ги - в БГ става много просто. Свикваш Велико Народно Събрание, то прави промяна на конституцията, с която изваждат прокуратурата от съдебната власт - и хоп, готово.
  И прокурорите ще защитават държавния интерес, като никога повече няма да завеждат дела срещу управляващите.

 41. 41 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#37:"objective"]Прокурорите защитават пред съда държавния интерес. [/quote]

  И това не е съвсем вярно. Прокурорът защитава правата и законните интереси на гражданите освен и на държавата. Ръководи се единствено от закона и ако се налага, може да обвинява и държавни служители, а и разбира се да събира доказателства във вреда на държавата, най-общо казано.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 42. 42 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Абсурдно е да се търси изваждане на прокуратурата от съдебната власт, защото, първо, това не е добро решение, и второ, е крайно нереалистично да се случи. Нереалистично е, защото става чрез промяна на конституцията от ВНС. Видя се в БГ как дори за най-леките и безспорни конституционни промени какви усилия и клизми трябват в обикновено събрание, а не си прдставям дори как някой ще се навие да прави промени с Велико Народно Събрание, за свикването на което трябва да има квалифицирано мнозинство.
  Решението е друго - изваждане на гл.прокурор от прокурорската колегия, както и на председателите на ВКС и ВАС от съдийската колегия, което е съвсем реалистично да се направи. "Тримата големи" остават само част от общия ВСС ( 25 души), но не са част от двете колегии - съдийска и прокурорска. Така те няма да се месят в работата им и да ги ръководят, както е според сегашните норми.

 43. 43 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нормалните държави преживяват без децентрализирана прокуратура, контролирана!!! от главен прокурор, нямат и главен прокурор.
  Те имат просто работеща съдебна система!

 44. 44 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#41] от "clint_eastwood":

  "Прокурорите защитават пред съда държавния интерес. - цитат на коментар #37 от “objective”"

  И това не е съвсем вярно. Прокурорът защитава правата и законните интереси на гражданите освен и на държавата.

  Разбира се, че не е вярно - clint_eastwood говори пълни глупости. Кой ще защитава интересите на гражданите, когато те са засегнати от държавата? Кой ще обвинява държавните институции, когато те си създават противозаконови правила и разпоредби? Кой ще изпълнява ролята на административна прокуратура в тоя случай?

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#35] от "glaxo":

  Госпожата министър, е по-скоро амбициозна...!
  На снимката изглежда, доста по-добре отколкото на живо...!

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#41] от "clint_eastwood":

  Извинявай, имам предвид че objective говори пълни глупости.
  Напълно споделям казаното от теб.

 47. 47 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Колкото до дъвката за мястото на прокуратурата в съдебната власт, с това вади-тури-вади-тури се народиха само чукундури: Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров!

  Накратко, докато савецкия прокуратурен модел не се изтръгне до корен, ще духаме яко супата!

 48. 48 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Какво ни предлага калинката министър? Дървено желязо? Хем децентрализация, хем всичко е подчинено на 1 човек?! Що за абсурд...

 49. 49 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#11:"Anonymous"]Какво се прави срещу съдиите, които нямат време да прочетат 3 или 10 страници текст, а бързат да обявят решението си?
  [/quote]

  Ами, бързат. Ако знаеш само колко се бавят - наскоро пиключи едно дело за делба, започнато 1998-ма. Виж, за първата ти констатация съм съгласен.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 765 Весело

  Смех! "Демократически централизъм" както казваше едно време кумира на днешния премиер-ленторезец...

 51. 51 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#45] от "tww09306483":

  ++++++Зная много добре каква предвзета, посредствена провинциалистка е. Но кой ли не е в днешната политическа върхушка. Единици са тези , които имат креативен ум, характер и стил. Огромната част са кариеристи и Андрешковци.

 52. 52 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 821 Неутрално

  с други думи над ГП само началника от горе, а сигурно скоро пак ще им увеличат заплатите като част от реформите така тихо мълком като награда за послушанието. абе големи реформи правят тези гербери .

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 53. 53 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#1:"Роси"]Къде му е тука промяната. Защо пак ни правят на малоумни. [/quote]
  Никой не те "прави", просто си неграмотна ... според сегашния НПК всеки висшестоящ прокурор може да отмени акт на по-низш в йерархията, а главния - на всички /и това е безконтролно/ !
  Ако му отнемат това право, е направо революция !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 54. 54 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  освен ,че трябва да е към правителството ,мандата му да е един и да съвпада с този на правителството ,да се избира една или две години преди редовни избори ,може с президентските и въвеждане на пълна отговорност при осъдителни присъди срещу прокуратурата , ако има участвал пряко ,който е засегнал брутално правата на някого ,му се отнемат правата и носи и съдебна и финансова отговорност ,ако държавата плаща по осъдителни дела

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#53] от "роджър":
  "Ако му отнемат това право, е направо революция !"
  ----------------
  Ще видим, дали ще мине през парламента. Цацата има скътани в касата си достатъчен брой следствени дела за депутати и съратниците им. Статуквото на прехода вече играе вабанк, защото знае, че всяко отстъпление означава загуба на власт в задкулисието на държавата.

 56. 56 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#55] от "volarok":

  Съгласен съм, но мисля, че ЕС няма да разреши да не го приемат !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 57. 57 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Цацатурата се сменя фризурата, а проблемите с бездействието и остават! Преминил се Илия пак в тия!

 58. 58 Профил на Stanyo Tenev
  Stanyo Tenev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпроси към Министъра на правосъдието !
  Уважаема г-жо Министър Захариева,
  Предложените промени в ЗСВ сериозно ще накърнят държавните интереси и правата на гражданите, поради което се обръщам към Вас със следните въпроси:
  1.След децентрализацията на прокуратурата, коя държавна институция ще контролира функционалната й дейност, относно бъдещите хиляди прекратени преписки на районните и окръжни прокуратури ?
  2.Защо не сте се съобразили с констатациите на Съда в Страсбург за необходимостта от съдебен контрол на постановленията, с които прокуратурата отказва да образува досъдебни производства с мотив “липса на достатъчно данни за извършено престъпление” ?
  3.След децентрализацията на прокуратурата и липсата на съдебен контрол на постановленията й, увеличава ли се възможността за задкулисие, шуробаджанащина и корупция в безконтролната дейност на районните и окръжни прокуратури, с цел освобождаване от наказателна отговорност на местни лица с властови възможности и местни велможи-бизнесмени, придобили по съмнителен начин значителна бивша държавна, общинска и кооперативна собственост ?
  4.След като сте отнели правото на гражданите за достъп до ВКП, как ще защитите правата им от необоснованата и незаконна дейност на прокуратурата, касаеща отказите от образуване на досъдебни производство ?
  5.Как промените в ЗСВ ще сведат до минимум задкулисието, шуробаджанащината и корупцията, след като прокурорските преписки остават без съдебен контрол ?
  6.Кои от предложените промени в ЗСВ ще доведат до подобряване качеството на наказателния процес - наказанието да стане неотвратимо за всички граждани, а не висшият ешелон на властта да продължи да получава бонуси за ненаказуемост ?
  7.Как ИВСС ще защитава правата на гражданите, след като той няма необходимия ресурс и правомощия - ще проверява само влезлите в сила прокурорски актове ? Народът казва - след дъжд качулка !
  8.Само съдът разполага с необходимия ресурс и компетентност - да проверява функционалната дейност на прокуратурата !
  ЗАБЕЛЕЖКА: Рецептата за качествено подобряване дейността на прокуратурата е дадена от бившия Главен прокурор Борис Велчев, а именно:
  1.Тотален съдебен контрол на постановленията, с които прокуратурата отказва да образува досъдебни производства.
  2.Съкращаване броя на прокурорите, тъй като ще отпадне дейността на прокуратурата свързана с обжалваните постановления, с които се отказва образуване на досъдебни производства.
  3.Увеличаване щатните бройки на съда, тъй като той ще поеме дейността по обжалваните постановления на прокуратурата.
  4.Съкратените прокурори, ако желаят ще преминат на служба в съда.
  Основните дейности на прокуратурата са две:
  1.Предварителни проверки - не подлежат на съдебен контрол - забулени в тайна - липса на прозрачност - наличие на задкулисие, шуробаджанащина и корупция - грубо погазване правата на гражданите, държавните и обществени интереси - резултат от недостатъчен професионализъм - или от некадърни, безотговорни, безсъвестни, престъпни и т.н. прокурори.
  2.Досъдебно производство - налице е съдебен контрол и прозрачност - сведена е до минимум възможността на прокуратурата безнаказано да осъществява описаната дейност в т.1.
  Не е възможно да се извърши качествена Реформа на съдебната система - не е възможно да се пребори задкулисието, шуробаджанащината и корупцията - не е възможен справедлив и бърз наказателен процес, което е основната цел на Съдебната реформа - без съдебен контрол на прокурорските преписки.
  Не прокуратурата - а престъпната групировка начело гл.прокурор Цацаров /коя е тази групировка - вижте прекратените преписки във ВКП, САП и СГП-Звено за борба срещу престъпленията извършвани от магистрати/ ще прави всичко възможно - предварителните проверки на прокуратурата да останат без съдебен контрол.
  За промените свързани със съдебния контрол на прокурорските преписки - не са необходими финансови средства, освен няколко пакета хартия за принтер и държавнически подход и мислене.

  07.05.2016 г. С уважение:
  с.Струпец, общ.Сливен Станьо Тенев
  Бивш военен съдия

 59. 59 Профил на Dmitriy Azimov
  Dmitriy Azimov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Друзі, хто ще не зустрічав у своїй стрічці цей бюлетень - дуже раджу. Всім, хто цікавиться головною реформою в Україні
  https://www.facebook.com/decentralisation/posts/1195591167141789

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK