Пет въпроса за бъдещето на БСП

Пет въпроса за бъдещето на БСП

© ДневникБСП отново е пред конгрес и вниманието се насочи към социалистите. Но този път не заради очаквани съществени политики и решения (както във времената, когато партията беше на власт), а защото за първи път от години насам има оспорвано лидерско състезание. От това пък кой ще бъде избран за председател зависи и какъв курс ще поеме партията - затваряне в себе си и продължаване на състоянието на полуразпад или превръщане на лявата идея в атрактивна и привличаща нови сподвижници и търсене на широки леви, та и ляво-центристки коалиции.


В навечерието на конгреса (той ще бъде на 7 и 8 май в София), "Дневник" отговаря на пет ключови въпроса, свързани с партията.


Кой ще бъде новият председател?
Номинираните за поста председател на БСП са 32. От тях обаче до същинския избор ще останат не повече от 10 - сегашният председател Михаил Миков, най-сериозната му конкуренция Корнелия Нинова, бившият организационен секретар с много силни позиции във Варна Красимир Янков, дългогодишният лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов, гласът на вътрешната опозиция от 2009 г. насам Кирил Добрев, изразителят на русофилското течение в БСП Таско Ерменков, депутатът и шеф на Орготдела по времето на Сергей Станишев Валери Жаблянов.


Отсега е сигурно, че новият председател ще бъде избран след балотаж между Миков и Нинова. Тя се пробва за първи път в лидерската битка през 2014 г. и изненада с трети резултат - само на 7 гласа от втория тогава Драгомир Стойнев, който се яви на втори тур срещу Миков. Не е за подценяване, че сега опозицията в БСП успя да се обедини около един кандидат. Според социологически проучвания Нинова е силно одобрявана сред левите симпатизанти и припознавана като изразител на онази промяна, от която има нужда БСП сега.


Само, че... председателят се избира от делегатите на Конгреса. Бърза проверка на 778-те имена на делегатите, обявени на сайта на БСП, показва, че около 80% от тях са били делегати и в миналия 48-ми конгрес на партията, който избра Миков за водач. Стари партийци напомнят, че не е важно кой гласува, а кой брои гласовете - а това ще са несъмнено приближени на апарата на "Позитано" 20. Още повече, че беше отхвърлено и искането на опозицията да се броят всички бюлетини (изборът на председател на БСП е с таен вот), а не преброяването да е по данните от протоколите в изборните бюра.


Това обаче не означава, че Нинова не би могла да обърне вота на делегатите, колкото и малко вероятно да изглежда. На балотаж тя ще обедини гласовете на подкрепящите Кирил Добрев, Георги Гергов, Валери Жаблянов, вероятно и Красимир Янков, който обаче не споделя плановете си до последно. Въпросът е колко от делегатите са настроени за промяна. Зад нея са и две от емблематичните имена за БСП - Румен Овчаров, който все още има влияние над най-голямата структура на социалистите - тази в София, както и Димитър Дъбов - дългогодишен организационен секретар и зам.-председател на партията по организационните въпроси, който също има влияние над част от структурите.


Ще има ли други промени в ръководството и има ли други важни решения, които ще вземе този конгрес?


Дневният ред на двудневния форум предвижда утвърждаване на три документа - политическа декларация "125 години БСП", политическа платформа "За България - суверенна, солидарна, справедлива!" и етапен доклад "Национално съгласие - за социална държава! България и БСП - състояние и перспективи за развитие". В тях обаче освен сухи констатации за упадаща демокрация в държавата и колко лош е десният икономически модел, лиспват алтернативни решения по същество.


Наред с избора на нов председател ще се проведе и гласуване за нов Национален съвет - разширеното партийно ръководство. От неговия състав бъдещият председател ще трябва да предложи и членове за оперативното ръководство - Изпълнителното бюро. Бюрото обаче ще бъде избрано на по-късен етап - чак на първото заседание на новия Национален съвет, който в зависимост от състава си хипотетично би могъл да бламира председателя и да не подкрепи част от предложенията му за тясното ръководство. Това се е случвало и при Сергей Станишев.


Членовете на Националния съвет трябва да съберат гласовете на повече от половината делегати, но практиката е оставащите свободни места в 180-членния пленум да се попълват по висшегласие - следващите под чертата от 50%. За председателя е важно да има своето влияние в бъдещия Национален съвет, за да може да прокарва политиката си.


И ако изборът на Миков изглежда в известна степен предрешен, то по-интересно е кого от конкурентите си на конгреса ще покани в Изпълнителното бюро и дали би предложил зам.-председателското място на Нинова, ако бъде преизбран.


Възможна ли е коалиция на БСП с АБВ на Георги Първанов?


Една от разделителните линии между двамата основни претенденти за лидерското място в БСП, които обещават да направят БСП още по-силна опозиция на днешното управление, е тъкмо в отношението им към АБВ.


Кръгът около Миков поставя под съмнение лявата ориентация на партията на бившия президент Георги Първанов, тъй като подкрепя и участва с вицепремиер в дясно управление (правителството на ГЕРБ). Опитът на местните избори през 2015 г. показа, че при сегашното ръководство на БСП партньорство с АБВ е изключено.


Корнелия Нинова обаче не е имала еднозначни или твърди закани срещу потенциално единодействие с партията на Първанов.


Възможно ли е БСП да има общ канидадт за президент с АБВ?


Напротив, позицията на Нинова е, че за предстоящите президентски избори трябва да се търси широко обединение в ляво, което да застане зад обща кандидатска двойка. Хората, които я подкрепят, смятат, че трябва да се върви към общ кандидат за президент с партията на Първанов, подкрепен от широка ляво, та дори и ляво-центристка коалиция.


Този въпрос обаче няма да се реши на конгреса. Надали и решението на БСП за участието й на президентските избори ще е взето преди юли. Формулата за желана коалиция ще определи и кои да са кандидатите.


Според мълвата на "Позитано" 20 Миков вече бил обещал на заместника си Янаки Стоилов да бъде кандидатът на БСП за президент и затова Стоилов работи усърдно за преизбирането на Миков. Стоилов обаче отрича подобни сделки.


Преувеличени ли са твърденията на анализатори за "бавната смърт на БСП"?


От 2005 г., когато за последно БСП спечели парламентарни избори, партията търпи поредица от изборни разгроми (с изключение на президентските избори през 2006 г. и победата на Георги Първанов, издигнат от иницитивен комитет, и европейските избори през 2007 г., когато въпреки по-малкото гласове от ГЕРБ взеха еднакъв брой евродепутати), а според последните социологически проучвания подкрепата й се сви до 10%.


За този конгрес беше въведен и метод за прочистване на БСП от "мъртви души". Всеки партиен председател описваше за нуждите на централното ръководство всичките си членове с актуален телефон. Според приетата формула за представителност на конгреса, то членовете на БСП следва да са около 117 хиляди души, или почти наполовина спрямо ерата на Станишев в БСП.


Че БСП се топи по естествен път е ясно, но от следващото ръководство зависи да направи левите си идеи атрактивни за младите и да привлича повече нови лица. Като най-важното е да даде възможност на наистина свежи хора с потенциал да излязат на първия ред. Засега само Корнелия Нинова призова всеки от "старите кучета" да обучи по петима младежи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  БСП няма бъдеще. Партия и електорат на доизживяване. Не може червените мултимилионери дълго да продават тезата, че били защитници на трудещите се и бедните, като най-нагло окрадоха.

 2. 2 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Закровай тази комунистическа помиина яма!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 3. 3 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само от снимката - ми се повръща.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 4. 4 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  * Помийна*

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Неутрално

  Кой ще се води за председател на БСП, има значение само за групичката от ''негови хора ''.

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Не са интересни нито въпросите, нито отговорите им, свързани с "бъдещето" на болшевишката сган...

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Вместо в НДК, да го проведат на Малашевските гробища! Там им е мястото!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Кога е този конгрес на БСП, защото и в С.Корея- конгрес.

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Каква ирония!
  Докъде стигна българската политика през 2016-та - наследниците на комунистите са единствената политическа партия която си избира лидер по реална демократична процедура.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Хубавата новина е, че този конгрес може да е и последен.Не мисля,че БСП е в състояние да се промени -прекалено много лапачи и чужди слуги са там на ключови позиции

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#1:"redsky"]БСП няма бъдеще. Партия и електорат на доизживяване.[/quote]

  не залагай на беловласия електорат...Само

  беловласият електорат оставя Поколение..

  вЕрно на принципите за социална справедливост ,братство и равенство

  зад всяко богатство стои престъпление....тази парадигма е Вечна ,
  съотв..станишфефците, микофците ,добрефците и вся остальная сволочь ще ядат бял хляб и черен хайвер Форевър

 13. 13 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Любопитно

  БСП и електоратът им...

  https://www.youtube.com/watch?v=qJYQ9VqPRT0


  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Весело

  Защо БСП не е атрактивна за естествената си младежа среда - лузъри, православни националисти, паважни революционери и левичари от нарко-академичните среди? Много просто - социалистите миришат на гробища, на шумкарски землянки и на съветски съюз.

 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2161 Весело

  Шести въпрос - кога ще спре да съществува?

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2037 Весело

  Пет въпроса за бъдещето на БСП
  ========

  Бъдещето на БСП е на кантара на фирма '' НОРД '' та и парите да са си пак в тяхна фирма - '' Централен офис:
  София 1220, район Надежда,
  ул. Елов дол №1
  (ЖП Гара София-Север) ''

  http://www.nordmetals.com/landing/

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2161 Любопитно

  Тези двамата са сред депутатите гласували със "ЗА" Делян Пеевски.

  Какво ще избират на конгреса?!

 18. 18 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#13] от "toffeetwr":

  Това са кадри от 90те. Ако пуснеш кадри от 70те може и родителите си да видиш, като техен електорат.

 19. 19 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Бъдещитето на БСП е, че НЯМА такова.

 20. 20 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пет въпроса - един отговор ! Отговорът е БСП БЪДЕЩЕ НЯМА КАКВОТО И ДА ПРАВИ ! Тя сама си прави изкуствено дишане но вече е в кома и като се има предвид напредналата възраст и многото болести прогнозата на лекарите е НЕБЛАГОПРИЯТНА ! Ха дано , ама надали ще се оправи ! Да отиват при гробаря да си запазят парцел и да помислят за надгробна плоча и да не забравят да поръчат кръст - нали скоро се покръстиха преди 25 години, но сега по-християни от папата станаха !

 21. 21 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Корнелия е човек на Командира.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 22. 22 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#18] от "redsky":

  През 70-те издевателствахте над хората и можеше да ги изкарате насила, след 90-те си останахте с това малоумно стадо, което леко-полеко измира

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 23. 23 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Да кажа пак, че БСП няма електорат за печелене на избори, но си има ОФ, което й дава безброй възможности за всякакви комбинации и участие във властта.

  Двете комунистически партии - БСП и ДПС, са главните в ОФ.
  По- малките партньори ги знаете.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Любимият похват на партиите от ОФ е да "играят" уж една срещу друга.
  Уж !
  Крайният резултат винаги е за ОФ, макар че някоя партия привидно "губи". Тя бива "компенсирана" по друг начин.

  Наблюдавайте предстоящите избори!
  Валери Симеонов подпали българските турци в Турция. Волен Сидеров ще подпали турците в България.
  Резултатът ще бъде засилен турски вот и от двете страни на границата и гласове за ДОСТ и ДПС. И двете партии са част от ОФ- то. Те привидно играят една срещу друга.

  И загуба на гласове за ГЕРБ от българите от чужбина.

  Изборите са ОФ срещу ГЕРБ.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  Вместо в НДК, да го проведат на Малашевските гробища! Там им е мястото!
  =========
  Добро съвпадение !
  Темелът на НДК , също е гробница . Преди да го построят , там се намираха старите турски гробища. До коментар [#7] от "balkantourist":

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Да, ще се избира не председател, а ликвидатор на БСП

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Бъдещето и е в тъмните части на нашата история.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#6:"vhv"]Не са интересни нито въпросите, нито отговорите им, свързани с "бъдещето" на болшевишката сган... [/quote]
  Тя да беше болшевишка пак добре, ама те и те не знаят какви са вече-с цар се коалираха, с турци, плосък данък приеха...
  Сган мръсна!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#21] от "mr.lottalove.":

  [quote#21:"mr.lottalove."]Корнелия е човек на Командира.[/quote]
  Значи на Шесто и Библиотекарите.

 30. 30 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Весело

  Бъдището на БСП е мортус морби.

 31. 31 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Гневно

  БКП и Християнство - нищо общо, БКП и бъдеще - нищо общо...!!!

  Партия, която предаде националните интереси на България на болшевиките, партия на ТЕРОРИСТИ !!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  На конгресът им ще бъде цирк, всеки си има определени поддръжници, но който и да е председател на столетницата, все повече ще се задъхва.

 33. 33 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз съм дърт комунист на 76 години делегат на 12-ти и 13-ти конгрес на БКП бях партиен член 1969-2009година ама тия скакалци обърнаха партията на бащиния, Герговци Кадиевци,Станишевци,Божковци,КовашкиПеевски, Баневци и стотици други подобни всички използваха Партията и Идеята и гласовете на левите хора за гнусни корпоративни интереси и отвратиха дори и най-ортодоксалните си членове като мен. За какво съм плащал 40години членски внос и съм влагал енергията и времето си-за да може Партията да хариже на Гергов Пловдивския панаир за без пари. Къде е лявото и социалното в подобно престъпно ограбване на държавата?
  Единственият шанс за по-социално ориентирана държава е Бье Сье Пье е да се свие до4-5% избиратели и ако се появят млади и честни хора да направят една нова истинска и радикална социалдемократическа партия с националистическа насоченост! Тоя Миков само водката търси, а Корнелия е долна крадла протеже на Костов! И тия хора ще ми стават лидери на моята партия? И да изгонят Вегенин...

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 34. 34 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Днес България има нужда от силна лява партия с почтени политици. Няма кой друг да обуздае основното творение на прехода - мутро-капитализма, вкл. неговите институционални проявления (съотв. партии, администрация, съдебна система).
  На теория БСП би могла да се превърне в такава, но това означава 90% от сегашния й елит да отиде в пенсия, което не е за вярване.

 35. 35 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#31:"yu22"]Партия, която предаде националните интереси на България на болшевиките,[/quote]

  Националният интерес може да бъде предаден или продаден на друг национелн субект. Болшевизмът не е национален субект.
  По времето на социализма не сме загубили територия. Напротив, благодарение на болшевиките от СССР, при мирния договор от 1947 г. успяхме да запазим в границите си Рило-Родопския масив, който сегашните ни "големи братя" искаха да дадат на Гърция.
  Не съм фен на болшевизма, особено в Сталинския му вариант, но можеш да коментираш историята, плещейки глупости.

 36. 36 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "toffeetwr":

  Така е прав си Мисълта ми беше, че такива луди фенове на БСП като тази тетка почти вече не останаха.

 37. 37 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Така се правеха конгреси с такива хора: https://www.youtube.com/watch?v=NBn-d19PJlA
  И аз бех там и се виждам на виеото на 1:14 младежа с косата!
  Като гледам какви хора бяхме събрани и какъв ръководител имахме ми става ясно защо тогава бяхме близо 9млн души на селение а сега сме по7млн.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  Ами така е ! Щом КУРНЕЛИЯ - човекът на Костов между 1997 - 2001 г , след това на Царо,а и на Дългия Инкасатор, е ФАВОРИТ !!!!
  Наистина са" най- демократични "!!!!!
  В Капитал КУРНЕЛИЯ /вероятно по инструкция на Костов,а знаем чий вестник е "Капитал" - Прокопиев - човек на Костов/ казва в Интервю,че ако БСП стане ПЪРВА политическа сила е напълно възможно ДА УПРАВЛЯВА С ГЕРБ ?????
  Това лесно може да се провери !Мисля,че беше вчера или в сряда!
  НА ДОБЪР ЧАС !!!!

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Бъдещето им е към разтуряне

 40. 40 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Само един, кога ще изчезнете, окончателно?

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3293 Весело

  Няма бъдеüе. Да закриваме седянката. Социален, §естито, след толкова злобни закани как ГЕРБ се разпада, май БСП иска да ги превари.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  БСП няма бъдеще.Време е да го разберете.Както си отива вашия електорат така си отивате и вие.Завинаги!

 43. 43 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  БСП да се обнови и промени към по-добро е все едно, туморът в един организъм да се промени, обнови и поеме по един по-добър и успешен път.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално
 45. 45 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1013 Любопитно
 46. 46 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Бсп.
  Бъдеще?

  Ама това не е сериозно.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 47. 47 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#1:"redsky"]БСП няма бъдеще! Партия и електорат са на доизживяване. Не може червените мултимилиционери дълго да продават тезата, че били защитници на трудещите се и бедните, които най-нагло окрадоха. [/quote]
  Бъдеще? Разбира се, че "имат" като решат да се саморазпуснат!!!!

 48. 48 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Да видим кой ще е лидера на потъващия кораб. На БСП основния проблем е тотално сбърканата идеология, след това намаляващия по демографски причини електорат, който страда от носталгия за младините си, на трето място ще е загубата от "прехвърлени" от ДПС гласове, защото сега ДПС ще са заети да се борят с Местан, на четвърто място идват лошите наблюдения от други държави под управление на социалисти, и на всичко това отгоре вътрешнопартийните борби. На следващите парламентарни избори ще имат макс. 15% от гласовете, при това ако не отпадне задължителното гласуване. Шанса нещо да се промени ако ГЕРБ продължават да се омацват със същите темпове, т.е. не зависи от БСП.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  БСП няма да загине, а ще пребъде..... докато има рубли! На Атака им спряха рублите и закриват телевизия, дейност....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  +++++++++++
  Точно! За справка - Конгресът на ДПС. От последните седмици, де. Този на ГЕРБ може да стигне и до 120 %.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Когото и да изберат, пътя е все надолу.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  До коментар [#23] от "mr.lottalove.":

  Ами, ГЕРБ и постоянното даване за пример на "подвизите" на другаря Живков, къде са?! Към десните партии ли са или към левите? Милиционерите, какви са - леви или десни?

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "toffeetwr":

  Axахахахахахаха. Drop the mic.

 54. 54 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"koko65bg"]Хубавата новина е, че този конгрес може да е и последен.[/quote]
  Хубава, ама не вярвам да стане...
  Познавам тая паплач много добре и знам, че тия никнат като гъби. По естествени причини си отиват вече последните от старите. Някои от тях даже продължават да вярват в тия химери. Но след тях идва едно поколение от хищници, даже - пирани, което няма да пусне кокала докато не го оглозга до шушка.
  Сините пропуснаха шанса 89-90 та година да ги изметат, сега берем плодовете на тая грешка. Повярвахме във фантазията, че ТЕ ще си идат сами!? Никога няма да си идат! Ще се боядисват в какви ли не бои и боички, ще веят какви ли не байряци както и го правят вече 26 години. Козината си сменят, нрава - никога!

  шуменско пиво
 55. 55 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2129 Весело

  бъдещето на бсп се нарича герб

 56. 56 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#49:"chichka"]БСП няма да загине, а ще пребъде..... докато има рубли! [/quote]
  Тия и без рубли се оправят. Щото всичко отиде в техните ръце. Е, ако има рубли, още по-добре, разбира се! И понеже ТЕ никога няма да се променят, логично е да чакаме и потоците откъм Путинландия да си текат все така.

  шуменско пиво
 57. 57 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  "Според приетата формула за представителност на конгреса, то членовете на БСП следва да са около 117 хиляди души, или почти наполовина спрямо ерата на Станишев в БСП."

  Толкова за бъдещето на БСП. Страшно е, че няма опозиция!!!

 58. 58 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti":

  Това определено не е вярно,никога не е имало стари турски гробища на мястото на днешното НДК.
  Не заблуждавайте хората.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 59. 59 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#34:"shk49484512"]

  Днес България има нужда от силна лява партия с почтени политици. Няма кой друг да обуздае основното творение на прехода - мутро-капитализма, вкл. неговите институционални проявления (съотв. партии, администрация, съдебна система). [/quote]
  Всичко това е творение точно на ония същите дето се пребоядиха, прекръстиха и за една нощ от ретоградни комунисти изведнъж станаха демократи, социалисти и нам-що си още. Ти чакаш от тях да са самобуздаят? Или си наивник, или си от тях!

  шуменско пиво
 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#7] от "balkantourist":

  " Вместо в НДК да го проведат в Малашевските гробища "


  Много си капризен, ей !
  Аз пък не възразявам и на Орландовските ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 934 Любопитно

  До коментар [#55] от "Stewie":

  И тогава, какво се пенявят?
  Направо да отиват довечера да отвличат Боко и да си го обявяват за свой лидер!
  (То на кого не е ясно, че ОФ-ето (упс... ГерП) си е техен!)

  Да разлая троловете!!
 62. 62 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1389 Весело

  Бъдеще?!!?!?!??!???!!!??? още 10-15 години макс. при средна възраст на избирателите от 69 г.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 63. 63 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  До коментар [#1] от "redsky":

  Вярно , ноо само донякъде;предаността на бедния електорат към БСП изобщо не зависи от това колко богати хора управляват БСП. Тя се определя от поколенчески , роднински, проруски и професионални обвързаности и донякъде деформационно ментални състояния на този електорат. Тези хора напр., преглъщат всеки , който им извика да живее /съветска/ Русия, /имперска/ Русия , изобщо Русия, долу Америка, Турция , вече и Германия , Англия. Те са изключително лесни за манипулиране и затова БСП няма да си иде толкова лесно колкото мислим. Д.Талев го е казал...

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  До коментар [#59] от "шуменско пиво":

  Точно! БСП е партия на едрия капитал и правоприемник на управлявалата червена каста от БКП! Нищо, че електората им е застаряващ... БСП се клонира във всякакви политически форми, но почти винаги запазва кадрите и влиянието си във властта! ДПС, НДСВ, ГЕРБ и още няколко по-дребни, са все производни на БСП! Проблема е, че глупаци, които да вярват на благите приказки и на опашатите комунистически лъжи, винаги се намират и никога няма да свършат!
  Та..., затова приказките за края на БСП, са силно преувеличени! Другарите ще продължават да гледат в очите и да лъжат, без да им мигне окото, майстори са! Баламурници, както казах, колкото щеш...!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Пет въпроса за бъдещето на БСП

  Всички въпроси за бъдещето на тази партия са излишни, защото тя няма такова.

  /не се чете/
 66. 66 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#65] от "Тони Шнайдера":

  Братчед! Не така!

  Да разлая троловете!!
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#49] от "chichka":

  " БСП няма да загине, а ще пребъде ... докато има рубли ! "


  Много точно !
  Няма рубли и на 1-ви май бяха толкова хора, колкото да убият змия ... Спомняте ли си десетки автобуси от дълбоката провинция с беловласи " социалисти ", а на предното стъкло на автобусите, табела с надпис " случаен превоз " ?
  Е, рублите не стигат за Кремъл, какво да говорим за малкото нищо - БСП ?
  Тяхната мамица и американски империалисти ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  БСП ако не произвежда политика няма бъдеще.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#66:"lone_wolf"]До коментар [#65] от "Тони Шнайдера":

  Братчед! Не така! [/quote]

  Точно така е, братчед. Другарят Сталин би разстрелял цялото ръководство на тази партия, в която лявото се изчерпва с леваците, които все още гласуват за нея.

  /не се чете/
 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#67] от "niksan1":
  +++ въпреки това на 9-ти май ще разнасят колорадски лентички, портрети на "безсмъртния полк"... под команда събират по градовете всички зависими организации, пенсионери, ветерани, ....Лукойл плаща!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на Ричи Финестра
  Ричи Финестра
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Той Буда направи ГЕРБ - второто БСП(БКП).

 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  През 1989г имаше един милион комунисти.Средно по 4 човека от семействата и близките им половината народ беше свързан с комунистите.За 26 години от прехода са починали около 2 милиона и 800 хиляди души.Повечето се предполага,че са техни избиратели.Така че по естествен път се топи подкрепата към тази партия.А докато не се превърне в нормална социалистическа партия няма да привлече и нови симпатизанти.

 73. 73 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Георги Гергов, Кирил Добрев, Таско Ерменков, Валери Жаблянов...

  това ли е списъкът с кандидатите за нов съпруг на столетницата?

  ЯКО !!!

  тази партийка я очаква 5-годишна, мъчителна и запомняща се смърт. все отбор пияници, евтини предатели и некадърници.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 74. 74 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Избирателите в България са объркани по отношение на това, дали БСП е лява или дясна партия. Социалната и проруска реторика на председателя Миков напоследък не поправя това объркване. Освен това, у нас се наблюдава интересно явление, което наблюдаваме и в САЩ - хора с нисък образователен и имуществен статус, вкл. и от провинцията /реднеци/ са склонни да гласуват за десни кандидати. "Бедни, но десни", както е определието за тази електорална група, която между другото е склонна към разрастване. На нея дължат успеха си популисти, като Берлускони, Тръмп и Борисов.
  Ето защо, БСП няма бъдеще, освен ако задкулисието не отстрани насилствено Борисов от политическата сцена.

 75. 75 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#65] от "Тони Шнайдера": ))))

 76. 76 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Защо ли изпитвам съжаление към тези хора и тази партия, същото каквото изпитвам към хората с деменция ,към тез измъчвани от склероза и въобще към възрастните хора ? Може би защото все пак те са елкторалните единици на столетницата .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 77. 77 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#23] от "mr.lottalove.":

  а герб не са ли и те в ОФ?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti":
  "Темелът на НДК , също е гробница . Преди да го построят , там се намираха старите турски гробища. "
  -----------
  Старите турски гробища са били на пл. Позитано http://stara-sofia.com/mappishtachev.jpg
  На мястото на НДК са били сградите и плаца на 1-ви и 6-ти пехотни полкове, както и на пионерната дружина /след Ньойския дотовор - ж.п. дружина/ - http://stara-sofia.com/mapsf1928.jpg

 79. 79 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Сбогом любима, май ще танцуваш до края на годината

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 80. 80 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бъдещето на БСП е в обратна пропорция с бъдещето на България .
  Колкото по-скоро свърши тая агония БСП , толкова по-добре за страната . За съжаление клонинги - ГЕРБ , АБВ , Атака , ДПС , ПФ , РБ , ББЦ ... все повече се множат .

 81. 81 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Този линеещ комуноиден карцином е най-подходящо да се саморазпусне. Последният да дръпне шнура на WC казанчето и бон вояж по течението на историческата Cloaca Maxima съвместно с родната им Матушка...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 82. 82 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Партията, която създаде мафията в България. Партията, която иска да е на власт, но не може да управлява в инетерес на обществото. Без значение е кой ще изберат за ръководител на тази партия, която е фиктивна опозиция на ГЕРБ.

 83. 83 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Малко офтопик, Дневник, ама не знам къде да го напиша. Та тук, де, на челото. Гледам новини, отново градушки, във Варненско, Ястребица, Първомай. Ако за някои, които се разхождат в Кауфланд денонощно това не значи нищо, то за българския земеделец градушката е равна на смърт. Агенцията за борба с градушките спи, щото е извън сезона /по нейни твърдения/. Градушката е мор. И независимо от това, че имаме Агенция за борба с градушките, ние не берем никакви плодове. Черни дори. Какво правите, мамицата ви, какво точно не ви хареса, че оставихте най-плодородните земи на България да ги убие градът.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  докато БСП се занимава само със себе си, без даже да иска да е във властта няма на кого да се сърди за мижавата подкрепа!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  И двамата са напомпани балони без никакви новаторски идеи или политики за страната.
  Колкото за тяхната им партия изобщо не ме интересува кой ще е!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#83] от "tourlache":
  Да беше се обадил на самата агенция или на нейните шефове, а не да пускаш тук несвързани с темата постове.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#86] от "Храбър":

  Кое от офтопик не разбра?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 88. 88 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#83] от "tourlache":

  Справедлив гняв, но ще остане нечут
  Народът заспал и гласува сляпо като стадо . В останалото време търси виновници за да оправдае собственото си безхаберие...
  Та градът който ще удари реколтата е бедствие , но и сравнение не може да има с градушката която е унищожила разсъдъка на хората и сланата която е попарила надеждите им за дълги години напред...

  Stupid people make me sick
 89. 89 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "Засега само Корнелия Нинова призова всеки от "старите кучета" да обучи по петима младежи"

  Да ги обучи в какво? Как да крадат и рушветят ли?

  Не е ли ясно че БСП е партия на миналото, която се е изродила и окървавила и която е продавала националните интереси. Кому е нужна такава партия? Какво ценно носи тя в себе си и какви мъдрости прилага към днешните реалности та да бъде съхранена и предпочетена пред други леви партии след като и в Гърция и в Испания се видя че левият популизъм вирее в нови одежди и с нови лозунги.

  Кому е нужна сега революционната им носталгия освен на отиващите си пенсионери които търсят заверка за смисъла на отминалия им живот?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 90. 90 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#88] от "Хакуна Матата !":

  Благодаря ти за подкрепата! Отсега ти казвам, че по въпроса за градушките смятам да вдигна гюрултия, и това не е от сега. Слана - да, покорство - не приемам.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#87] от "tourlache":
  Ти защо си мислиш, че като напишеш "офтопик" след това всичко ти е позволено?
  Разсъждаваш като онези недисциплинирани шофьори, които си мислят, че като включат мигачите могат да си спират където им скимне!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#91] от "Храбър":

  Нямаш предства колко дисциплинирана съм. И колко много обичам да му изпускам края.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 93. 93 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#3:"klatikurti"]Само от снимката - ми се повръща. [/quote]
  На мен също - от лявата й част. Пияндето сякаш се кани да драйфа...
  Корнелия изглежда добре на това фото, почти се загледах по нея

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 94. 94 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#14:"Lemmy"]социалистите миришат на гробища, на шумкарски землянки и на съветски съюз.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Върви ми на цитати днес. Но пък какви попадения само!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  [quote#55:"Stewie"]бъдещето на бсп се нарича герб[/quote]

  Гроб.

 96. 96 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#21:"mr.lottalove."]Корнелия е човек на Командира.[/quote]
  Ако това е вярно, колкото и невероятно да звучи, ще подшушна на баба и дядо да гласуват за нея на конгресченцето им!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 97. 97 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#30:"Nazlim S"]Бъдището на БСП [/quote]
  Начи се да пишеш правилно! Това, че си туркиня, не те извинява, щом се пънеш да постваш на форум.

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 98. 98 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Научи!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4354 Весело

  [quote#60:"niksan1"]Много си капризен, ей !
  Аз пък не възразявам и на Орландовските ... ! [/quote]

  Не, на летящата чиния на Бузлуджа да бъде. И от там дафръкнат в небесата

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4354 Весело

  [quote#96:"Скакауец"]Ако това е вярно, колкото и невероятно да звучи, ще подшушна на баба и дядо да гласуват за нея на конгресченцето им! [/quote]

  Вярно е, чесна комсомолска.
  Дори и имам биографията и където черно на бяло пише, че КОМАНДИРА през далечната 1997 година я назначава на две шефски места на ,,ТЕХНОИМПЕКС,, и ,,ТЕХНОИМПОРТЕКСПОРТ,,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK