Миков: На БСП се пада отговорността да върне демократичните достижения (допълнена)

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковНашата задача е да кажем, че налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел у нас има алтернатива, да очертаем тази алтернатива и да бъдем неин основен носител. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред делегатите на 49-ия конгрес.


В едночасовия си доклад той говори за проваления по думите му неолиберален модел, за това, че има ляво и дясно, за бедността и демографската криза, за външнополитическата обстановка и отношенията с Русия. Обяви, че курсът от тук насетне е един - предсрочни избори, а на президентските избори ще се види каква подкрепа възвръща БСП. Той обаче не спомена и дума за изборния провал на местния вот, когато БСП не спечели нито един областен град.


Кандидатпрезидентската двойка на БСП трябва да е еманация на националното самочувствие, суверенност и държавност, заяви Миков и очерта бъдещия държавен глава като "родолюбив, патриотичен, глава на нацията, да пази конституцията и да защитава устоите на социалната държава".
На нас левите партии се пада отговорността да върнем и отстояваме демократичните достижения, заяви още Миков като посочи, че българската демокрация е болна. По думите му симптомите за това са недоверието в институциите и политиката, огромните социални и икономически неравенства, размиването между лявото и дясното, превръщането на политиката в шоу, приемането на лобистко законодателство, нечестни избори.


Българите не искат да гласуват и това няма да се промени със задължителното гласуване, отбеляза Миков, защото по думите му резултатите се решавали по манипулираните изборни протоколи. Според него с подобни избори не се печели доверие, а новите органи на власт изпитват дефицит още при създаването си.


Необходима е повече честност и последователност от нас, обърна се Миков към делегатите. И настоя партията да не отстъпва от обещанията си, когато е в управлението, а него да го приема като работа в интерес на хората, а не като самоцел.


На БСП се пада национално-отговорната задача да посочи пътя на България за излизане, да открие нов капацитет, за да се справи с този период на световни икономически, геополитически шокове и рискове, очерта още Миков. По думите му спорът между лявото и дясното не е приключил, но крахът на дясното не означава непременно възход на левицата.


БСП трябва да продължи да се утвърждава като национална и патриотична партия. Крайно време е да се дефинира националния интерес, каза Миков и посочи, че това е гарантиране на териториалната цялост по Конституция, гарантиране на суверенитета в рамките на ЕС и международните организации, в които членува, защото България нямала самостоятелни позиции по много международни въпроси, както и духовност и патриотично образование.


Ние не сме фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия, заяви Миков. И се обяви срещу трансатлантическото споразумение (TTIP) на ЕС със САЩ. Миков отново поиска отмяна на евросанкциите срещу Русия, от които губят българските земеделски производители, настоя и за възстановяване на парламентарния диалог между Брюксел и Москва.


На места БСП се използва като търговска марка за прокарване на бизнес интереси, предупреди още своите Миков. Освен бизнес интересите той очерта партийните боричкания и кариеризмът като основни фактори, които отблъскват хората от БСП.


Миков обясни, че в досегашните политически съюзи на БСП е носила основната отговорност, а партньорите й са претърпявали политически метаморфози. Затова поиска бъдещите коалиции на БСП да бъдат се формират на политически принципи, с прозрачни и открити партии, а не заради това да е във властта на всяка цена.


Когато ме избрахте за председател, не вярвах, че чак толкова ще се събудим от летаргията, каза Миков и призова другарите си тази енергия да се насочи към политиките. Благодари на всички, които са го подкрепяли в последните две години в нелекия път. Нашата решимост да отстояваме БСП като лявата партия на България е над всичко, за да може да ни има като партия и след 125 години, завърши Миков речта си.


Миков отново се обяви за увеличаване на доходите, за по-висока минимална работна заплата и за справедливи данъци. Той посочи разликата в заплащането в страните от ЕС като основен мотив за имиграцията. В документите, които конгресът предстои да приеме, отново е предложено връщането на прогресивно подоходно облагане вместо въведения при управлението на Сергей Станишев т.нар. плосък данък. БСП стана съучастник на решения, които не могат да бъдат определени като леви, коментира още Миков.


Сред гостите на конгреса на БСП са представител на опозиционната руска партия "Справедлива Русия", с която Миков подписа наскоро споразумение за сътрусничество, както и на социалистическите партии на Франция, Унгария, Швейцария, Молдова и Палестина. Водещият заседанието на конгреса Атанас Мерджанов съобщи, че присъстват и представители на над 50 дипломатически мисии у нас, а писмени поздравления до делегатите са изпратили от "Нова зора", ДПС, Отечественият съюз, КНСБ, Съюза на офицерите и сержантите от запасите и резерва, Движението за социален хуманизъм, Политическо движение "Социалдемократи", Комунистическата партия в България и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.и да начертаем пътя за справедлива държава. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред делегатите на 49-ия конгрес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да не им призная че са научили много добре Кремълскя език - говорят на обратно.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това някакъв виц ли е?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"oporna_to4ka"]Не мога да не им призная че са научили много добре Кремълскя език - говорят на обратно.[/quote]

  те говорят правилно....

  проблемът са Наивниците , които се множат

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Нали 45 години градихте справедлива държава и ей на, докъде ни докарахте. Вие не може да сте алтернатива на никого, а само част от проблемите на България.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело

  Голям хумор.Миков: На БСП се пада да върне демократичните достижения."Комунизъм - демокрация,това е оксиморон.Весел човек е бай Мишо.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гн. Миков, нямам намерение да чета какво сте казали в НДК.

  -----

  С извинение към "Дневник"

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Общи приказки - и никакъв смисъл. Без Станишев, но по Станишевски - без БСП, със БСП - все тая.....

  [email protected]
 8. 8 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Гнусната ретроградна русофилска партия БСП/БКП отново демонстрира отвратителното си лицемерие и огромна наглост Според "другаря Мишо България нямала самостоятелна позиция по международни въпроси .Разбирай не защитава руската позиция по тези въпроси .Безродници жалки .

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мишее, още съм ти бесен за дето ме разконспирира! Сульо и Пульо знае сега схемата!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Хаха, не.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Това е все едно някой на гей-парад да каже ,че ще върне раждаемостта...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Мише, спри с тия ментета бре!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  налаганият с десетилетия ултранеолиберален модел има алтернатива и да начертаем пътя за справедлива държава.
  __________
  Голямо падение е тези думи да ги изрече ляв политик а десните които трябва да спасяват България от офшорковци и финансови анархисти да са в измерението на либералните ентусиасти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  При толкова "герберащина","патриотщина" и етнизация на политиката ни нищо чудно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  След християнството вече ще защитават и демокрацията.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  На 2 август 1891 г. на Бузлуджа се основава БСДП. Какво общо има БКП със социалдемокрацията и Благоев с комунизма.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ".......да върнем и отстояваме демократичните достижения."

  Хе, хеее, аз досега си мислех, че има само демократични ценности, пък то имало и достижения. Ми то човек цял живот се учи. Но и на неуките е ясно, че тази партия вони на мърша. А на мършата къде и е мястото. В ямата. Язък, че не се намериха лешояди да я очистят навреме. То у нас и лешоядите са кът.

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  "На БСП се пада национално-отговорната задача за излизане и да се справи с този период на световни геополитически шокови рискове, очерта още Миков."

  БКП/БПС не просто никога не е вадела България от тежки и кризисни ситуации... а дори в мирно и спокойно време за региона, е успявала с много усилия и тъпанарско усърдие да ни вкара в кризи и катастрофи.

  ето защо, след края на пленума, тази нагла и вечно пияна и престъпна сган, трябва да бъде отведена директно в затвора. и по пътя към зандана да им счупят гръбнаците от бой

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  По би им отивало да поканят видни гости от Северна Корея, ама и те по случайност имат конгрес в момента.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Шегаджия е Миков, знаем си го. Ха сега Наздраве!

 22. 22 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Айде закриваааай, оплаквачките да хълцат след мъртвеца, родата да гледа кой може да вземе обувките, шапката и потурите.
  Две летви на кръст и две лопати пръст. Толкова.

 23. 23 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Гласувам за др. Миков с две ръце. Той ще я закопае тази партия, тихо, на чашка!
  Наздарвоье тов. Миков, победа!
  За Родину, за Станишеву, за Газпрому, Маладець!
  Корнелия да са самоотведе!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Гневно

  Доста нагло изказване!
  БСП до сега пречеше да има демокрация и всячески се мъчеше да я разруши. Сега тръгнали като герои да "върнат демократичните завоевания"......Ако изобщо е имало такива, точно поради безотказната им борба срещу тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  продължаване

  на 138 годишното

  => Руското Робство в България

  чрез връщане на Мутра а'ла Орешарски


  P'S
  ДСБ-ерастията взе
  м'Орална страна в полза на
  => Костинброските превратаджии.

  поучително-напомнящо

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 26. 26 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Вашата партия е партия от терористи и е тъжно,че и до ден днешен не се покаяхте и не поискахте прошка за всичко от народа ни,който е на това дередже и сега.Вие станахте първите олигарси,а народа ви носи на гърба си!

  Tony
 27. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  - НАЗДЛАУЕ > МИШЕ !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Братчедите от герб и бсп се плюят взаимно

 29. 29 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 822 Неутрално

  миката е прекалил с мастиката още от рано

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Тия пак ще "връщат България на хората". На своите хора... и "няма да има страх"... да крадат безнаказано като бесни...

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 625 Весело

  Мише, от рано си почнАл. Не ти се отразява добре пийването, хич... БКП/БСП и демократични достижения е оксиморон.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това че слугинажа към Русия е лайтмотивът на конгреса на БСП е показателно, че Кремъл е единственият им спонсор в момента. С тази позиция избиратели няма как да спечелят - русофилството в България е бутикова и пренаселена ниша, особено след анексията на Крим и агресията спрямо Украйна. А цената на това спонсорство е ясна - лобиране за отмяна на санкциите и поддържане на руското колониално робство в България. БСП сами се канонизират като национални предатели.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  БСП говори умни неща, само когато е в опозиция. Тази партия все още не преживяла своя катарзис. Все още има да повръща кръв заради ролята си в убийствения посткомунистически преход.

 35. 35 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "Олд Шетърхенд":

  Не имат предвид на "хората в Масква " .Иначе тези са обикновени руски лакей и безродници .Задунайски комунисти .

 36. 36 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#0:"статията"]

  да се утвърждава като национална и патриотична партия. Крайно време е да се дефинира националния интерес, [/quote]

  Да уточним за кои точно интереси става въпрос...


  В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 37. 37 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Миков: На БСП се пада отговорността да върне демократичните достижения"
  ======
  Това, което казва е пълна глупост, но тази уловка е хвърлена по настояване на останалите от бкп.

  Иначе самият миков това не би го казал, защото всъщност това е вторият, след жан виденов, честен(наивен) комунист, който ще бъде оглозган от червените пирани, като всички нехищни риби.

 38. 38 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Тази партия е издържана и ръководена от Москва, много скоро след основаването си. Всичко останало са шменди-капели...

 39. 39 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Този е голям шегобиец.

 40. 40 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  БСП = дрънкане на глупости и кухи фрази.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 41. 41 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Весело

  Сбогом другари, една Северна Корея ви остана само

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  Случайно ли е използван русизмът "достижения"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  БСП ще връща демокрацията?!
  Открийте грешката в горното изречение!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Весело

  БСП страж на демокрацията !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK