Защо Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс

Защо Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс

© Юлия ЛазароваПрезидентът Росен Плевнелиев върна за повторно обсъждане разпоредби от Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. Ето пълния текст на мотивите за наложеното вето:


Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители


Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.
Президентът вярва, че Изборния кодекс (ИК) следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока.


Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина.


Според президента опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение. Демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност, политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители.


Държавният глава приветства промените в Изборния кодекс, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Президентът е убеден, че постигнатото обединение на парламентарното мнозинство около това решение се оценява позитивно от българските граждани. Народното събрание даде добър пример за взаимодействие между пряката и представителната демокрация и показа, че служи на хората и зачита волята им след проведения референдум.


Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях.


Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.


Държавният глава връща за повторно обсъждане изменения чл. 14 от ИК, тъй като смята, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им.


Изменената разпоредба на чл. 14, ал 1 не въвежда изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство. Според президента поради точно определената територия, на която могат да се разкриват тези секции,


в някои случаи това неминуемо ще доведе до ограничения за упражняване на активното избирателно право на гражданите.


Разпоредбата на чл. 14, ал. 2, предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство.


Алинея 3 на чл. 14 въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница
и


не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право,


смята държавния глава.


През всичките години от своя мандат президентът винаги е бил в активен диалог с българските общности зад граница. Срещите с наши сънародници са неизменна част от посещенията на държавния глава в чужбина, за да бъде съпричастен с техните проблеми и да работи, за намирането на решения. Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки.


Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава.


Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани.


Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрият баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива,


президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.


Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от ИК ще бъдат изпратени в парламента.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Екипът на Президента се е постарал добре.
  А някой даде ли адекватен отговор - защо не може да се гласува по пощата?
  И някой има ли обяснение - защо и Слави Тр. се заподмазва на българите от чужбина - и той ли ще става кандидат на есен ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Дано да има полза. Защото те могат да си прегласуват текстовете , без промяна.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално  Ми да му повярвам ама нищо не казва за баш демокрацията или провеждането на референдуми!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Плевнелиев наложи вето, защото Баце го помоли. Вече го е страх от българите в чужбина

 5. 5 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Личното ми мнение е, че в една държава трябва да гласуват, гражданите които са останали в нея на възраст от 18-65 години. Т.е. активно работещите. Пенсионерите не ги включвам, защото логиката ми е, че те вече каквото са могли са допринесли и решенията трябва да се вземат от тези, които работят и издържат всички. Те са преките поематели на действията на управляващите. Винетката е 97 лева за мен, не за този в Анадола и този в Дубай или Лондон.
  Билетът от 1.60 ще го плащам отново аз, а не тези, които работят другаде и си плащат данъците другаде. Каквото и да си говорим, няма справедлив вариант, в който да се ограничи влиянието на едно глупаво решение от преди 25 години, без да се накърни правото на друг, който е избягал поради определени причини (бил е по-умен, получил е добро предложение за работа и т.н.). Правата и последствията трябва да привадлежат на хората, които са останали на съответната територия, наречена от едни държава, от други страна.
  Не съм съгласен, че хора говорещи с акцент и такива поради това, че живеят 12-15 год. навън и които не могат да говорят, а чуват за България само по новините, когато ги събират, че има избори трябва с гласа си да видоизменят и променят изборът на общинска, местна и всякаква друга власт.
  Това просто не е справедливо. Останалите тук в този вариант или ще започнат да работят, мислят и гласуват с главата си или ще изчезнем.
  Задължително е изчистването от мъртви души на избирателните списъци и активен вот на работещата част от избирателите. Т.к. 18-65 са хората, които хранят останалите, т.к. са бащи и майки на едните и синове и дъщери на другите, трябва да имат правото да определят бъдещето на страната си. Работещите пенсионери също трябва да имат право на глас.
  Всичко това е личното ми мнение и не ангажирам никого с това дали е правилно или не е. Весели празници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално


  Росен Плевнелиев постъпи така, както очаквахме всички с изключение на ДС-ченгетата и троловете по форумите ! Не може ченгетата Симеонов и Каракачанов да диктуват законодателни промени в ИК, но аз се питам : Защо ГЕРБ ги подкрепиха ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#4] от "volarok":

  " Плевнелиев наложи вето, защото Баце го помоли . "


  И отново Боко спасителят, а ? Преди да постнеш това, защо не си зададе въпроса, защо ВЪОБЩЕ ГЕРБ гласуваха за това безумие на ченгетата от ПФ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на Ivailo Asparouhov
  Ivailo Asparouhov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво на Плевнелиев. Аз гласувах за ПФ, но не съм от тези "250 000" техни избиратели които подкрепят този смешен закон. ВСИЧКИ българи, цигани, арменци и т.н. които имат българско гражданство трябва да могат да гласуват, дори да се намират на Луната, на Еверест или в Марианската падина - като го правят електронно. Каракачанов и Симеонов започнаха малко да попрекаляват с глезотийте си. Гледайте Сидеров - натам сте се запътили и вие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "equity":

  По тази логика, дай да си гласуваме само ние софиянците. Само ние ще плащаме билет 1.60, най-много коли със софийска регистрация плащат винетки.
  А това ,че тези над 65 години не трябва да гласуват, защото разбираш ли няма какво да направят е най-голямата дискриминация, която съм чувал. Както в САЩ, ама 60те години, когато ку клукс клан са определяли вътрешната политика на страната.

 10. 10 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ивайло":

  Човек, аз съм си казал личното мнение. Винетката и билетът бяха обпазто избрани. Мога да дам без проблем десетки примери и за други неща, но ти от дървото си решил да не видиш гората. Необходимо ли е да обяснявам, че пенсионната система е структурирана така, че се издържа от активно работещите. Кое е дискриминация? Това, че решава този, който активно полага труд ли? Този, който плаща данъци, осигуровки и всякакви други преки и непреки данъци? Този, който издържа системата и прави така, че дъравата да работи, та той не трябна да има решаващия глас и е дискриминация ли?
  И както казах, с какво е справедливо някой на 2000 или 12000 км. да решава кой да бъде вътрешен министър тук? Защо той да го решава, с кое право? Персонално за Вас справедливо ли е? Къде пращат данъци тези хора, в Турция, Франция, Авглия, САЩ. Те там права имат ли срещу тези пращания? Имат. Тук в България те връщат пари по всички други причини, само не и инвестиционни.
  Есках да напиша дори и че на идбори трябва да гласуват единствено хората с доказан на момента трудов договор, ДУК или СОЛ.
  Аз нямам нищо против към всички българи оивеещи в друга държава, но е малко комично от 25 години да ми избират министър-председателя, а при възможна пряка демокрация предложена от Слави Трифонов да избират кварталния в РПУ Берковица например.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  equity, аз съм пенсионер над 65 години и много бих искал да ти кажа някои неща, но те не са за писане. Само да те попитам - ти родители имаш ли?

 12. 12 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ето затова беше вчерашното посещение от САЩ.

 13. 13 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "equity":

  Хубаво е да знаеш, че най-големите инвеститори в страната са българските емигранти. За 2013 година преките чуждестранни инвестиции в страната са 1,3 млрд евро, а тези от емигранти 1.7 млрд евро.
  Както се казва...смятай...

 14. 14 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  Можеш да ми ги кажеш и аз нямам нищо против, стига да спазваш добрия тон. Не мога да разбера дали въпросът ти за родителите ми е зададен с ирония или не, но ще ти отговоря. Да имам.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#7] от "niksan1":
  "защо ВЪОБЩЕ ГЕРБ гласуваха за това безумие на ченгетата от ПФ ?"
  --------------
  Защото имаше задкулисна договорка за отстраняването на ДОСТ, които са заплаха за статуквото, тъй като с помощта на МИТ могат да съберат 100 хил. гласа от Турция /В. Симеонов изплю камъчето за това в писмото си до онази българка в чужбина/, а това изхвърля ДПС от играта. Клуб "Монтерей" и библитекарите влязоха в договорка за елиминирането на Местан, но не очакваха такава реакция на българите в чужбина и сега дават заден ход. Ветото на Плевнелиев е удобен повод за прегласуването на закона.
  Задкулисието направи всичко възможно да изгони кадърните и активни българи в чужбина, но изглежда там се е натрупала критична маса, която вече оказва влияние на политическите решения в България. Баце това го усети на свой гръб в Лондон.

 16. 16 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "equity":

  Сигурно не сте наясно с принципите на пенсионната система,
  но накратко:
  -Тези, които работят в момента, изплащат пенсиите на настоящите пенсионери,
  -Тези, които сега са пенсионери са изплащали пенсиите на предишните пенсионери, когато настоящите са работели.
  -А Вашата пенсия ще се изплаща от заработеното от моите и на всички други хора деца.
  Това, че колегата 'stedim' Ви спести някои огорчения, е от тактичност и защото също е създал деца, които съм сигурен, че е възпитал по-друг, по-добър начин.

 17. 17 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво на президента! Пак бих гласувала за него. Ако някоя партия извади кандидат, който може да го конкурира, още по-добре.
  Дано да не стигаме отново до унижението да трябва да избираме между продажници като Волен и Гоце.

 18. 18 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"equity"]Личното ми мнение е, че в една държава трябва да гласуват, гражданите които са останали в нея на възраст от 18-65 години. Т.е. активно работещите.[/quote]
  Май не ти е хрумвало, че активно работещи има и над 65 г. и че пенсионерите също имат законни интереси, които да защитават чрез избори.

 19. 19 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Достойно поведение и правилно решение! Пак достатъчно ги изчака и прояви търпение.

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  equityя, зададох въпроса за родителите ти не с ироничен тон, да са живи и здрави . Но когато станат на 66 години, как ще им обясниш, че те са непотребни за обществото? Това исках да те попитам.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Факт е, че в Турция съзнателно се създадоха условия там да не могат да гласуват. Дали ни харесва че там гласуват, дали се спазват законите при гласуването там и има манипулации си е друга тема.

  Това за което пищят нашенци в Ню Йорк е дреболия и празни приказки в сравнение с условията които се създават в Турция, по 10,000 реално гласуващи /проверени на предишни избори/ в секция. Не митичните 2 млн а реално гласували. Съвсем очевидна е идеята те да не могат да подадат гласът си.

  Юристите на президента са си свършили добре работата, това е съзнателно поставяне в неравностойни условия и следователно основание за атака в КС. Нещо повече, ако той наистина си върши работата би трябвало да отмени този текст от закона. Не заради българите в Ню Йорк а заради тези в Турция.

  Така че нашенците в Ню Йорк и останалите места по света независимо дали го съзнават или не, дали би им е било цел изиграха ролята на добра стенобойна машина на Ердоган. Не случайно той си мълчеше, добре е пресметнал кой ще му свърши работата.

  Ако нашите искат наистина да осигурят контрол върху гласовете в Турция единственото което им остава е гласуване САМО в посолствата и консулствата. И това да важи за ЦЕЛИЯТ свят за да не може да бъде атакувано в КС, че поставя в неравноправно положение. Не вярвам в Америка да бъдат възхитени от това но това е принципното решение. А в досегашните решения точно принципите липсваха.

  Интересно ще е да се прегледа чуждестранната практика, как например Америка осигурява гласуването на своите граждани в чужбина. Особено в някои размирни страни. Правилото ни да се открива секция при 40 желаещи ми изглежда невероятно либерално, не вярвам някъде другаде го има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "desen":

  Относно възпитанието и относно родителите аз не коментирам. Както може би виждате, аз се включвам само по определени теми, по които считам, че имам мнение и мога да го обоснова. Не вися по цял ден и не троля наляво и надясно във всеки излязъл материал.
  Какво е искал да каже stedim той може и сам да каже, а не Вие да предполагате и да ми втълпявате.
  Дали съм възпитан или не съм, мисля че не може да разберете от дистанция и заради това, че личното ми мнение се различава от вашето. Не зная дали Ви е ясно, но истината се ражда чрез различните мнения и ако всички мислим по еднакъв начин, значи е сигурно, че някои от нас не мислят.
  И да, зная по-добре от Вас как функционира пенсионната система и точно заради това моето мнение е такова, каквото съм го написал. В следващ коментар съм пояснил, че работещите ппенсионери трябва да имат право на гласуване. Вие не знаете дали имам деца, дали съм възпитан и още по-малко имате право да коментирате лични неща като това какво са ми дали родителите ми, защото това не е темата на разговора. Аз не отричам правото Вие да имате мнение и заради това очаквам да чуя защо не съм прав, а не общи приказки за възпитание, огорчение, чест и дискриминация.
  Също така никъде не казвам, че за изработеното до стигането на пенсионна възраст stedim например е второ качество човек, т.к. моите родители също са пенсионери.
  До момента дискусия се получава единствено с потребител Ивайло, който излиза с факти на моите факти.
  Моля Ви да изключите личните си виждания и предположения, когато адресирате нещо до мен.

  До Ивайло

  Разликата между едните и другите пари обаче е, че след едните остават преки последствия, напр. дълготрайни активи и работни места, а другите се харчат, за да не кажа изпиват и изяждат. В момента не мога да проверя твърдението ти и го приемам. Приликата е, че се въртят в българската икономика, но това не ме убеждава, че за да има напредък в политически план и държавата и животът тук да се подобри гласуването им помага за това.
  Дори и да няма влети такива пари, тогава управляващите биха останали без тях и със сигурност биха направили стъпки в посока да увеличат преките чуждестранни инвестиции или да подобрят състоянието по текущата и капиталовата сметки.

 23. 23 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Българите в чужбина не искат да гласуват и не е редно да гласуват, защото :
  НЕ ПОНАСЯТ ВЪРХУ СЕБЕ СИ РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРА СИ.

  Всичко друго е смукане на аргументи от пръстите и конюктурни разсъждения.

 24. 24 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много е интересно,
  ако направим допитване сред самите българи в чужбина по въпроса искат ли да гласуват, какъв ще е резултата.

 25. 25 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Ами в такъв слу4ай въобще не трябва да се провеждат избори в БГ - справка броят на негласувалите на последните избори, Какъв по-добър референдум от този?

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Намирам, че президентът постъпи по най-правилния начин. Лошото е, че целият закон е калпав, противоречив и в никакъв случай не спомага за висока активност и за провеждането на честни и добре организирани избори.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#24:"tigivi"]Много е интересно,
  ако направим допитване сред самите българи в чужбина по въпроса искат ли да гласуват, какъв ще е резултата. [/quote]
  Ами той резултата е ясен, от 2 млн българи в чужбина гласуват на парламентарни избори 140-160,000, от тях половината турци. Ако приемем че турците са 400,000 то от 1.6 млн БЪЛГАРИ в чужбина гласуват 70-80,000, т.е. 4-5%.

  И ще помоля да не ми се оправдават с изтърканото за огромните разстояния или липсата на секции. На референдума за мечтаното от тях електронно гласуване в Чикаго гласуваха 91 души а в Хюстън 67. Там нито разстоянията са огромни нито секциите претъпкани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Когато турчин ви стане кмет, президен с гласовете от Турция ще е много национално отговорно и демократично! Чистата статистика в демографски план, това ще е положението до 20г. Като сте толкова умни, кажете как да се ограничи вота от Турция?
  Отделно, това вече се случва в доста български градове. Защо не отидете да живеете в Кърдажали или в циганската махала в Пазарджик, много е гот нали? Това чàка България, ама толкова Ви е капацитета. Ко бях българин от САЩ с радост бих пожертвал правото си на вот за по висшата цел.

 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо Плевнелиев наложи вето на Изборния кодекс...
  ---------------------------------
  Защото обслужва определени интереси,защото нямаме политическа класа, от потомци на цървули и каскети политици НЕ става!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#15] от "volarok":

  Боце и патриотите правят услуга на Доган.

 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "equity":

  Не съм съгласен с вас. Цените на билетите и винетките не се определят от гласуващите в чужбина. Ограничаването за гласуване над 65 години също не е добро решение - забравяте,че тези хора са преживели много и не вярват на всичко което политиците се опитват да им пробутат. Също ви пожелавам Весели празници.

 32. 32 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "equity":

  След тези Ваши обяснения съм сигурен, че не сте лош човек.
  Както и това, че ще дойде това време, когато на всичко случващо се в Татковината ни, от камбанарията на житейският си опит, разочарования и надежди ще гледате с други, по-отворени и разбиращи очи и сърце.
  А аз уважавам Вашето мнение, макар и да не се съгласявам с него. Но никога не отписвам онзи момент, когато може да си стиснем ръцете.

 33. 33 Профил на Емил Бубев
  Емил Бубев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "equity":

  Прав си! Макар и да съм пенсионер, не се обиждам да бъда лишен от правото да участвам в политическия живот. Но забравяш за много по-важното - да имат избирателни права и определят политическия живот и управлението на държавата необразовани, не плащащи данъци и не допринасящи нищо за страната хора.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ИМЕННО:
  "максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители"
  А НИМА ОНЕЗИ, КОИТО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ И СЕ СЕЩАТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СИ ПАСПОРТИ САМО ПО ИЗБОРИ, СА ДЕЙСТВИТЕЛНО "ГРАЖНАНИ" И ИМАТ ПРАВО ДА ИЗЛАЧВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ... НЕЕЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, НЕЕЕЕ САААААА!!!!!

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#1:"karabastun"]А някой даде ли адекватен отговор - защо не може да се гласува по пощата? [/quote]

  Защотоможе да се направи така, че да не могат да се подправят резултатите.

 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#28:"sacred"] Като сте толкова умни, кажете как да се ограничи вота от Турция? [/quote]

  Въпросът не е как да се ограничи вотът от Турция, а как да се направи така, че ДПС да не манипулира изборите - Доган отвътре, а Местан отвън.

  ДПС не само не намалява броя на гласовете при очвидно стопяване на държавата, ами и по времето на Гнойната регистрира 50% ръст на подадените гласове. След това се засрамиха и се върнаха на около 420 000 гласа, щото 630 000 си беше нагло.

  Това е проблемът. Вероятно в схемата са и други партии дето помагат на бременните да носят чували с бюлетини. Затова и никой не иска да направи процесът на гласуване по начин, който да елиминира манипулирането на изборите.

 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"equity"]Билетът от 1.60 ще го плащам отново аз, а не тези, които работят другаде и си плащат данъците другаде. [/quote]Нито пък пенсионерите, които са с пенсионерски карти и по цял ден се возят почти без пари в градски тарнспорт за да си пълнят минерална вода или да купят нещо с 5 ст. по евтино.

  Всъщност билета от 1,60 и ти няма да го плащаш, понеже ако използваш градски тарнспорт, ще си купиш карта - там цената не е променена изобщо! А цената на годишната даже е по-ниска с близо 30%.

 38. 38 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До koko65bg, desen, Емил Бубев

  Благодаря, че се включихте. Цялата ми идея е от това, че вече почти 30 години се правят едни и същи неща, а се очакват различни резултати. Това няма как да се случи. Зная, че в това което съм написал има слаби места и няма как всички да са доволни. В никакъв случай не класифицирам хората на етнос, възраст или пол, а още по-малко бих ги дискриминирал. Така мисля аз, не претендирам да е правилно. Има доста слаби точки. Цялостната ми идея е хората с подадени данъчни декларации да имат право да гласуват, защото там поне може да има някакъв контрол. Много искам електронно гласуване, но честно казано по електронен път вече няма как да се скриеш и винаги може да се провери вотът ти. Винаги някой може да събере идентификаторите на хората от малцинствата и да гласува от тяхно име. Трябва да има някакви ограничения, но единственото за което се сещам е по IP адрес (но не съм специалист). Тези хора, които плащат данъците и работят трябва да бъдат задължени да гласуват, например на пет избора да отсъстваш един път, а не четири пъти.
  Сигурно има и по-добри варианти, но никой нищо не променя, не предлага.
  Може би с времето ще започна да мисля по друг начин, но това е част от развитието. Ако не съм прав бих си признал и с удоволствие бих коментирал с desen например в бъдеще.
  Относно винетките и билетите, казах тези неща образно, а не за да се хванат за тях като доводи.
  Родителите ми са възрастни хора и много уважавам това, че в тежки времена са се трудили, за да издигнат огромна тежка и лека промишленост. Баща ми има 45 години трудов стаж, майка ми над 37. Това е много и няма как да кажа, че те са никои. Милиони хора още са като тях.
  Бъдете здрави!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Плевнелиев наложи вето защото така му нареди високия гост от САЩ!

  Освен това Плевнелиев се надява на гласове от ДОСТ И ДПС, затова играе антинационално, с цел някакви лични негови изгоди!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 40. 40 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "equity":

  Пааак до пари го сведохме! Много кратко казвах вече: щом си мислите, че правото на глас е свързано с даване на пари, нека всеки да гласува според дохода си. Пеевски с милиони гласове, вие с по няколко хиляди. Щом толкова сте влюбени в логиката на парите.

 41. 41 Профил на Димитър Хаджиев
  Димитър Хаджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Страóтно се е постарал.. "Не е честно да не даваш на всички съседи да ти казват какво да правиш вкъщи където те срещнат!" е най смисления довод.

 42. 42 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 443 Неутрално  Предполагам, че всичко е свързано с референдума на Слави. Иска се депутатите да станат 120 (вместо сегашните 240) и да се намали субсидията на партиите.
  Поставения на гласуване въпрос "Покрепяте ли ...." се приема (това са термините на закона), ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.
  Ако в гласуването на референдума участват по-малко избиратели въпроса се дискутира в НС.
  Та за да се стигне до дискусия в НС трябва да участват по-малко избиратели.
  И стария текст "ако в календарната година има и национални избори", то гласуването на референдума се прави заедно с тези избори. Тази година има национални избори за президент.
  С промените се разрешава референдума да се проведе отделно.
  Променя се (затруднява се) гласуването в чужбина. По-малко гласували, по-лесно стигаме до дискусия на резултата от референдума в НарСъбрания. Не се купуват гласове - пак по-малко гласували. И други "магии" за не гласуване вероятно ще има.
  Какво става когато се стигне до дискусия в НарСъбрание знаем от референдума за Белене. 60.6% искат Белене. 38% не го искат. НС решава наопъки, че резултата е Белене не се иска.
  Та предполагам, че това са мотивите за промените на Изборния кодекс.

  После (след референдума), предполагам, че промените ще се отменят и изборите за президент ще се проведат "по стария начин".

  kikoni
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#28] от "sacred":
  "Като сте толкова умни, кажете как да се ограничи вота от Турция? "
  ---------------
  Като се увеличи вота в България, амо откъде толкоз акъл у политиците ни?!

 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#28] от "sacred":

  Говориш с устата на "войводата" Каракачанов...
  Лондон вече имат кмет мюсюлманин. Това е демокрация, драги!

 45. 45 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#10] от "equity":
  "... с какво е справедливо някой на 2000 или 12000 км. да решава кой да бъде вътрешен министър тук? Защо той да го решава, с кое право?"
  Имат пълно право да решават,защото много от тези хора имат,майки и бащи,баби,дядовци,лели...по села и паланки.И всеки път,когато прочетат за поредното убийство на пенсионер-изтръпват от страх,че това може да се случи и на техните роднини.А това,че са на 12 000 км. ги ужасява още повече,защото нямат абсолютно никакъв контрол,нямат никакъв начин да ги предпазят от тези зверства.По този начин се опитват,индиректо,да вземат превантивна мярка,да помогнат,дори и с малко,за тяхната сигурност.Сега малко по-ясно ли ти стана?

 46. 46 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Защото не е имало кой да му обясни какво губи и какво печели България. Няма кой да обясни на управляващите, че трябва да се сложи край на фалшивия либерализъм да гласуват неграмотни криминално проявени! Те не трябва да определят съдбата на държавата!!! Както и хората с двойно гражданство не би трябвало да гласуват! Причини много!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 47. 47 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivailoa":

  Голяма гресхка си направел/а

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ивайло":

  Джобните пари никъде по света не са инвестиция!
  Образовай се!

 51. 51 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#24] от "tigivi":

  Няма да участват -вече е доказано от всички предишни избори!

 52. 52 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#50] от "rurade":
  ти се образовай малко. Тези 1.7 млрд евро ...джобни пари се използват за покупката на стоки и услуги. Тези ...джобни пари оказват пряко влияние върху БВП-то на страната.
  Това, че не се купува завод с тях, не означава, че са прашинки.

 53. 53 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ивайло":

  Не се излагай парите ,които споменаваш никой не ги брои за нищо-те са капка в морето !Инвестиция си има определение-прочети го и ще видиш ,че там не се говори нищо за подаяния и подаръци в дребни суми!

 54. 54 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ивайло":
  По тази логика всички, които пращат пари на децата си в чужбина, трябва да имат право да гласуват на тамошните избори. Според теб.

 55. 55 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Как да ограничим вота от Турция" - пише 43, volarok
  Без да съм специалист, се сещам за два "механизма" - активната регистрация на избирателите и двойното гражданство.

  Ненормално е лице с две и повече гражданства да има "двойни" и повече избирателни права.

  Ненормално е и въвеждане на административна дерегистрация от избирателните списъци и след това да доказваш с документи, че неправилно са те дерегистрирали, за да те включат отново в избирателния списък.
  Ако сбъркат. Отиваш да гласуваш и те няма в списъка, а си спокоен, защото на предишните избори си гласувал. И нямаш извинителни причини и документи. И какво правиш???

  kikoni
 56. 56 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "tigivi":

  ?????????????
  ти или си глупав, или се правиш на такъв.
  При едната ситуация става въпрос за граждани на една страна, които внасят пари в същата, а при твоят пример - граждани на една страна, "внасят" пари в трета страна, която не е тяхна (като националност)
  Надявам се, че виждаш разликата.

 57. 57 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "rurade":

  Я виж как се определя БВП, помисли малко, после пробвай пак да пишеш.
  Ако извадиш 1.7 млрд евро от входящите средства, знаеш ли какво се получава?

 58. 58 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ивайло":

  Не!Какво се получава?
  Някаква голяма инвестиция ли?

 59. 59 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#58] от "rurade":

  Ето ти инфо от Института на икономика на БАН
  "Нека сравним цифрите. Едната е 1.7 млрд. евро, другата – 1.2 млрд. евро. Първата показва колко пари са изпратили българските емигранти у нас през 2013 г., втората – колко са били преките чуждестранни инвестиции. Разликата е в полза на емигрантите. Тоест българите в чужбина остават най-големите инвеститори в икономиката ни. Данните са на Института по икономика при БАН. Те не могат да бъдат оспорени, защото пак ще сравним цифрите. Едната е 2.5 млн., другата – 2.2 млн. Първата са работещите в чужбина българи, втората – наетите у нас. И тук разликата е в полза на емигрантите. Изводите са категорични – българите в чужбина съживяват икономиката ни. Защото, докато чуждите инвестиции намаляват, емигрантските пари се увеличават."

 60. 60 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ивайло":

  Според мен правиш типичната за първолаците грешка да събираш или вадиш ябълки и круши!Парите,които се изпращат в България от емигрантите НЕ СА инвестиция!Както и ти като ходиш до магазина не инвестираш в покупки,които след това да препродаваш например,а си краен потребител,който ги използва за задоволяване на личните нужди!
  Ако искаш да правиш сравнения може би трябва да използваш данните от статистиката за доходите на работещите и сумата,която плаща бюджета за пенсии,социални помощи и разходи за здравеопазване!

 61. 61 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ивайло":

  Последно кое ти е важно: че си българин който не живее в България или че пращаш пари на майка си баща си. Ти безвъзмездно ли им ги пращаш или ти разписват някакъв документ? На това инвестиция му викате. Излиза че аз например ти дължа нещо, защото пращаш пари на роднините си. И българите, които не пращат пари в България от чужбина по-малко важни ли са според теб. Въобще този аргумент с парите е изключително просташки.

 62. 62 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ивайло":

  До сега не чух един смислен аргумент защо, хора които няма да понасят в ежедневието си резултата от изборите, държат да гласуват. Освен че са "българи юнаци" изгонени от "клета майка България" и считащи себе си за по-висши същества, от тези които са останали.

 63. 63 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#62] от "tigivi":

  Елементарно: Защото това са им законните права, дадени по конституция
  Защото са българи...кое от това не разбираш?

 64. 64 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#45] от "deacon":

  И откъде са сигурни кое е правилното решение, като се намират на 12 000 км?

 65. 65 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "rurade":

  Инвестиция са, защото като купиш продукт или услуга, продавачът с продадените стоки плаща заплати, осигуровки, данъци....кое от това не разбираш?
  Инвестиция не означава само строежи. Разбери го.

 66. 66 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#61] от "tigivi":

  Просташко е да отнемаш законни права на хората

 67. 67 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ивайло":

  Това че е така в конституцията, не значи че така е справедиво. Освен това конституцията не е закон божи и може да се променя.
  Аз просто мисля че не е справедливо, хора които не понасят резултата от избора си, да държат да го налагат на други, които понасят резултата върху себе си. Разсъждавам принципно. Пак не чух аргумент срещу това.

 68. 68 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#64] от "tigivi":
  Това, че си тук, прави ли те по-българин от другите.
  Решенията се взимат в София, това че не си от София, ще ти отнеме ли правата да гласуваш - по твоята логика

 69. 69 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Спирам. Ще започна да се потретвам вече.

 70. 70 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ивайло":

  Това ,което ти наричаш инвестиция ,всъщност е закупуване на потребителски стоки!
  Разбирам още,че не знаеш че съществува даже уикипедия,която е лесен начин за повърхностна проверка!
  Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента. [1].
  Свързана е със спестяването и се различава от потреблението. Включва се в много области на икономиката, като бизнес управлението и финансите независимо дали за домакинства, фирми или правителства. Инвестицията включва избор на индивид или организация (напр. пенсионен фонд) след анализ или обмисляне къде да се сложат или дадат парите дали в движимо или недвижимо имущество или финансов инструмент като собственост, комодити, бондове, фючърси и прочее.

 71. 71 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "rurade":
  Всеки може да пише в уикипедия.
  Още първото изречение е грешно, защото инвестицията може да бъде и краткосрочна.

 72. 72 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ивайло":

  Затова и написах ПОВЪРХНОСТНА проверка!Даже и да е начинаещ икономист-ясно е указал,че се РАЗЛИЧАВА от потреблението!

 73. 73 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "rurade":
  Гледам, че пишеш за фючърс.
  Не знам дали знаеш какво е, но много често се използва при една стока, която има голяма волатилност - зърното.
  А ти откъде знаеш, че всички пари от чужбина се ползват само в магазините за храни и алкохол?

 74. 74 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "rurade":

  Ако днес си купя една блуза за 5 лв и утре я продам за 6, това инвестиция ли е?

 75. 75 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "rurade":

  Интересното е, че ако махнеш тези почти 2 милиарда годишно от пари на емигранти, които пари се харчат в страната ни, това ще доведе до рязък спад на търговията в България, което ще доведе до по-ниски обороти, по-малка заетост, защото няма нужда от толкова работници, при липсата на продажби, което ще доведе до по-малко осигуровки, по-малко данъци и прочие. Ако това не го виждаш, не знам.
  Всъщност спорът е безсмислен вече.
  Майната им на тези, които не са в България, нали...ш..ни предатели...Как не ги е срам да внасят няколко милиарда евро на година в България???
  Цялото ви мислене е едно ...хубаво

 76. 76 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ивайло":

  Това го твърдяхте вие!

 77. 77 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ивайло":

  Явно-не според определението!

 78. 78 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#77] от "rurade":
  А би трябвало. Купувам оборотни стоки, продавам ги, реализирам краткосрочна печалба.
  Или по-точно: определението куца.

 79. 79 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ивайло":

  Никога не съм казвал нещо против емигрантите и парите,които изпращат!
  Те не са основание,обаче за гордост или привилегии!
  А потреблението в България е доста по-голяма сума от 1.7млрд!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK