ВМРО: Ветото на президента застрашава националната сигурност

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

© Анелия Николова

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРОЗаявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност". Това е становището на ВМРО във връзка с връщането на кодекса за повторно обсъждане. В него се посочва, че ако ветото не бъде отхвърлено от парламента, ВМРО ще оттегли подкрепата за правителството.


Повод за ветото беше именно предложението на Патриотичния фронт (от който са част ВМРО) за промяна на секциите в чужбина. В становището ВМРО уточняват, че тези изменения са целяли "прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенната Република България, държава-член на Европейския съюз".


ВМРО наричат аргументите на президента "общи приказки". За тях е невярно твърдението, че с промените българите в чужбина били лишени от право на глас. "От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса във нашите вътрешни работи".
Според ВМРО няма съмнениe, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД.


"Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган. Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на Република България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета "Орешарски".


Решението на президента Плевнелиев е безотговорно, неприемливо и единствено в услуга на целите на президента Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK