Борисов за ветото: Ще вземем решение във вторник с риск за стабилността на кабинета

Премиерът Бойко Борисов се надява на консенсус

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът Бойко Борисов се надява на консенсусПремиерът Бойко Борисов събира във вторник депутатите от ГЕРБ и изпълнителната комисия на партията и "отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството", ще вземат решение по наложеното от президента Росен Плевнелиев вето по текстове от Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина.


Това обяви Борисов в профила си във "Фейсбук", като изразява надежда да бъде намерен "разумен и справедлив консенсус" и в разговорите с партньорите от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.


"Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите. Затова аз във вторник ще събера ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, и Същевременно ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус", пише премиерът.
В позицията си той се оплаква от "изключително сложната ситуация", в която е поставена ГЕРБ и "то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват".


По думите му благодарение на това е било възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори госпожа Манолова запази (бел. ред. Мая Манолова). "Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас", завършва Борисов.


В своята позиция ВМРО, които са част от Патриотичния фронт, заплашват, че ще оттеглят подкрепата си за мнозинството, ако ветото бъде преодоляно. Именно от Патриотичния фронт дойде върнатото предложение, което беше подкрепено единствено от ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK