БСП ще пресича тенденциите за "премиерска" или "президентска" република у нас

БСП ще пресича тенденциите за "премиерска" или "президентска" република у нас

© Юлия ЛазароваПротивно на принципа за народовластие в България набира сила виждането за авторитарно управление на страната, като открито се налагат идеи за "премиерска" или "президентска" република. Тази тенденция следва да бъде пресечена." Това се казва в политическата платформа на БСП "За България - суверенна, солидарна, справедлива", която 49-ият конгрес на партията одобри днес.


Според социалистите само парламентаризмът и парламентарното управление могат да гарантират в български условия свобода и самоуправление.


Бъдещето на БСП е да бъде партия, която води борба и дава перспектива - за икономическо и духовно развитие, за благоденствие и истинско народовластие, за обединение на българската нация", е записано пък в одобрената декларация по повод 125-годишнината на БСП "Съвременници на бъдещето". "БСП е тук! БСП - Борба, Социална справедливост, Прогрес. Мъже, жени, народ, нашата борба е за България! Продължаваме!", завършва документът.
В декларацията се посочва, че неотменната цел на БСП е стремежът към демократичен социализъм. "Нашата пътеводна звезда сочи бъдещето на социализма, социализма на бъдещето", гласи документът.


В платформата се казва още, че намерението за безвизов достъп на турски граждани до Европейския съюз (ЕС) в сегашните условия носи пряка заплаха за националната сигурност и следва да бъде отхвърлено. Социалистите се обявяват за развитие на добросъседските отношения, но "няма да допуснат" нито една страна да използва етническата и религиозната карта за дезинтеграция на българската нация, за създаване на териториални автономии и за подриване на държавността. БСП отново се обявява за отхвърляне на политиката на разделение и противодействие между ЕС и Русия.


От БСП обобщават, че в България десният неолиберален модел е довел до отслабване и подчиняване на държавата на корпоративни, олигархични интереси, защитавани от безконтролни задкулисни центрове на власт. Така държавата била загубила посока.


"В България тече процес на разграждане на държавността, обществото е в разпад и в него вече надделяват конфронтацията, злобата и омразата. Пред БСП стои историческата отговорност да започне да лекува социалните язви и духовните травми на обществото, да даде лява алтернатива, която защитава истинската, а не фасадната демократична система", се казва в приетата платформа.


За БСП каузата на новата лява национална политика е "България - добър дом за своите граждани". В основата й са - суверенна държава, която защитава националните интереси от глобалния неолиберален икономически и политически диктат; солидарна държава с активна роля на регулатор, собственик и инвеститор в производителна икономика; справедлива държава, която е за повишаване на заетостта, на доходите и вътрешното потребление, както и за преодоляване на бедността, повишаване качеството на живот на хората и демографски прираст.


В платформата си социалистите заявяват, че не могат да приемат сключването на договора за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ, след като се базира изцяло на неолибералния модел за универсалността на свободния пазар и неглижира социалните аспекти, които са в основата на европейския проект. Според БСП разширяването на достъпа до нови пазари не може да става в ущърб на човешките права, достойните условия на труд и екологичните стандарти.


Социалистите предлагат нова икономическа политика за страната, при която проекти в индустрията и земеделието "да бъдат предложени главно за публично-частни партньорства на български и чужди инвеститори при поемане на ясни ангажименти и максимална прозрачност".


От БСП отново се обявиха за въвеждане на диференцирани ставки на ДДС със социална насоченост, като ниските ставки се отнасят до детски храни и пособия, лекарства и други стоки от първа необходимост.


"Сегашното правителство с решения за огромни нови заеми въвлича страната в "дългова спирала". Прословутата икономическа стабилност се крепи само на два стълба - дългове и европейски фондове. Последствията от тази финансова политика ще бъдат катастрофални и с огромна социална цена", се казва в платформата на социалистите.


Според БСП несправедливостта в заплащането на труда има фундаментално значение за голямата емиграция на хора в трудоспособна възраст. Затова от "Позитано" 20 предлагат нивата на възнаграждение и условията на труд да бъдат въведени като критерии при участие в обществените поръчки. За целта трябва да се създаде национален отраслов класификатор.


"Компаниите, регистрирани в офшорни зони или чиито собственици по веригата са регистрирани в такива, не могат да имат достъп до публични средства", се казва в документа.


БСП се обявява и за цялостна ревизия на пенсионната реформа във всичките й параметри.


"Намаляващата раждаемост е вследствие на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще и липсата на гаранции за достоен живот в резултат на реализирания десен преход. На средствата за стимулиране на демографския растеж трябва да се гледа като на приоритетни вложения с висока възвращаемост, а не като допълнително финансово бреме", се казва в платформата на левицата. Според социалистите пътят за решаване на този проблем са инвестиции в икономическо развитие, заетост, добри доходи и качествено образование.


БСП се обявява за нов здравен модел, тъй като при сегашният "здравето е стока". От партията искат държавният бюджет да финансира профилактиката, лечението на инфекциозни болести, майчинството и детското здравеопазване, а здравната каса - лечението на останалите заболявания. "Държавните и общинските болници не може да са търговски дружества. Те са длъжни да оказват медицинска помощ и да не извършват селекция на пациенти", се казва в платформата.


Социалистите предлагат и нова дългосрочна програма за образованието и науката, която включва утвърждаване на нов обществен статут на учителя, преподавателя и учения; изработването на съвременен държавен стандарт за учителския труд и справедливо и достойно заплащане. Според БСП много по-активно трябва да бъдат подпомагани БАН и изследователските дейности на българските учени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Е, че бсп вече пресякоха тенденциите за "премиерска" или "президентска" република през последният им мандат. Нито премиера нито президента управляваха по време на правителството на орешарски. Тогава пеевски и доган управляваха страната. Така, че бсп вече ни направи от "премиерска" република на "сарайска" република.

 2. 2 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До ден днешен хвалят тоталитаризма до 89-та, междувременно и "силната ръка" на Путин в Русия сега, но тука са върли врагове на авторитарното управление и Борисов за тях е някакъв страшен диктатор.

  Изобщо много е странно да видиш комунистите да ти говорят за демократичните ценности, да се кръстят в църквата и да ти говорят за социалното неравенство докато са милионери.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се внушава:" Президентска република е много лоша форма управление на държавата"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ей засипахте ни с бесепарски новини! Разваляте ни последния почивен ден.

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4654 Неутрално

  "Съвременници на бъдещето"???
  Точно толкова са съвременници, колкото и мумията на Ленин.
  А от гардероба им наднича прашният скелет на Сталин...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Тия са мн. зле! Само дрънкане на празни приказки, явно още са в 55-та година, и си мислят, че рецитирането на лозунги е нещо хитро.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Тези от бсп са много смешни.

  Щели нещо да правят!!!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  "Намаляващата раждаемост е в следствие на нарастващата нестабилност и ......."
  Правете деца а не пленуми!

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1534 Весело

  На дрОгарете им трябва само ветър да им вее байряците другото си го откраднаха а и у главите имат ветър след като фалираха де що из - по - на - краднаха.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  общо взето преди да отправят каквито и да е послания за социалност и равенство ,да вземат да отръскат червените олигарси ,дето са им лидери и ограбиха държавата , те не са равни с масата от избирателите им ,а иначе е хубаво ,че никога няма да съберат електорат да дойдат на власт по естествени причини ,няма раждаемост ,ама и техните мрат като мухи

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Вместо "демократичен социализъм" можеха да се върнат назад в годините и да напишат "социализъм с човешко лице" / справка Чехословакия преди окупацията 1968 г./

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4443 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Гоце, нема как "Вся власть АБВ".

  БСП, ГЕРБ, ДПС ............... здраво ценят плурализма.

  "БСП ще пресича тенденциите за "премиерска" или "президентска" република у нас"

 13. 13 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Засега БСП пресича успешно само пътя си към властта!

 14. 14 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 581 Весело

  Ясно. Ще правят "бананова република", официално е вече.

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мъже, жени, народ, нашата борба,моята борба...
  ------------------------------
  Това вече съм го чел.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Интересно,че другарите нямаха нищо против президентска република,докато Гоце беше президент...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 690 Весело

  [quote#4:"napitbratmu"]Ей засипахте ни с бесепарски новини! Разваляте ни последния почивен ден [/quote]
  Днес им е простено, защото това е последния конгрес на партията.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK